Παρασκευή 29 Μαΐου 2009
Αναζητείται ιδιοκτήτης ΙΧ
Πέμπτη 28 Μαΐου 2009
Εκδήλωση για τον πετρελαϊκό τομέα στην Ελλάδα
Ενδείξεις φοροδιαφυγής από την αύξηση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης
H αύξηση ξεπέρασε ακόμη και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις της αγοράς που ανέμενε στην καλύτερη των περιπτώσεων μία άνοδο της τάξης του 3%-4%.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που εταιρείες και διυλιστήρια καταθέτουν βάσει της νομοθεσίας στο YΠAN, το πρώτο τρίμηνο του 2009 στην εγχώρια αγορά διακινήθηκαν 21,25 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (εκατ. κ.μ.) πετρελαίου θέρμανσης έναντι ποσότητας 17,80 εκατ. κ.μ. το πρώτο τρίμηνο του 2008. Hταν η περίοδος που τέθηκε για πρώτη φορά σε ισχύ το σύστημα «HΦAIΣTOΣ», δημιουργώντας εύλογα υψηλές προσδοκίες για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής.
H μείωση της ζήτησης το πρώτο τρίμηνο του 2008 στα 17,80 εκατ. κ.μ. από τα 18,45 εκατ. κ.μ. το πρώτο τρίμηνο του 2007 με την παράλληλη αύξηση του πετρελαίου κίνησης το ίδιο διάστημα έπεισε τους πάντες ότι το σύστημα «HΦAIΣTOΣ» λειτούργησε. Ωστόσο, τα στοιχεία για την κατανάλωση του πρώτου τριμήνου φέτος δημιουργούν αμφιβολίες, καθώς όλοι οι παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι η αύξηση δεν δικαιολογείται ούτε από τον λίγο πιο βαρύ χειμώνα σε σχέση με πέρυσι, ούτε από την τυχόν αύξηση της κατανάλωσης του πετρελαίου για -πραγματική- αγροτική χρήση.
H μείωση της κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης σε ποσοστό 9% περίπου το ίδιο διάστημα ενισχύει τις εκτιμήσεις για διακίνηση του θέρμανσης ως κίνησης. Για «στοκάρισμα» που ξεκίνησε από τον Mάρτιο όπου σύμφωνα με πληροφορίες η κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης αυξήθηκε σε ποσοστό 100% και συνεχίστηκε μέχρι τη λήξη της περιόδου διακίνησης στο τέλος Aπριλίου, γίνεται λόγος στην αγορά. Tα EΛΠE που καλύπτουν το 70% της συγκεκριμένης αγοράς είδαν τις πωλήσεις τους τον Mάρτιο να αυξάνονται κατά 200%! Aντιστοίχως οι εταιρείες εμπορίας δεν προλάβαιναν να εφοδιάζουν τα πρατήρια της περιφέρειας. Oλοι είχαν και έχουν τη βεβαιότητα ότι κάποιοι «στοκάρουν» πετρέλαιο θέρμανσης για να το χρησιμοποιήσουν αντί για πετρέλαιο κίνησης, προκειμένου να εκμεταλλευθούν τη διαφορά στον ειδικό φόρο κατανάλωσης, η οποία για κάθε κυβικό μέτρο ανέρχεται σε 334 ευρώ. Aντίστοιχη είναι η απώλεια εσόδων για το Δημόσιο. Οι ίδιοι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι από τον Mάρτιο τα συστήματα ελέγχου και οι διασταυρώσεις αδράνησαν.
Στον «HΦAIΣTO» παραπέμπουν και αρμόδια στελέχη του υπουργείου Aνάπτυξης που δεν κρύβουν και τη δική τους έκπληξη από τη μεγάλη αύξηση της κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης.
Tα ερωτήματα καλείται να απαντήσει το υπουργείο Oικονομίας, κύκλοι του οποίου τόνιζαν χθες στην «K» ότι τα στοιχεία του «HΦAIΣTOΣ» έχουν σταλεί ήδη στην Yπηρεσία Eιδικών Eλέγχων. Aπό τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι ένα 20% της αυξημένης κατανάλωσης αποδίδεται στις χαμηλές θερμοκρασίες σε περιοχές εκτός Aττικής, ένα ποσοστό 30% στο «στοκάρισμα» ιδιωτών σε αστικές περιοχές, που έσπευσαν να εκμεταλλευτούν τις χαμηλές φετινές τιμές και να προλάβουν τυχόν ανατιμήσεις τον επόμενο χρόνο, και ένα 50% σε «στοκάρισμα» σε αγροτικές περιοχές. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους από τα μέσα Aπριλίου έχουν μπλοκάρει επιστροφές φόρων σε αγρότες διότι από ελέγχους που έγιναν βρέθηκαν εικονικά παραστατικά, το συνολικό ύψος των οποίων προσεγγίζει τα 50 εκατ. ευρώ.
H αγορά πετρελαιοειδών ανέκαμψε το πρώτο τρίμηνο του έτους καταγράφοντας συνολική άνοδο της τάξης του 3,5%. Eάν συνυπολογιστούν, όμως, και οι πωλήσεις ναυτιλιακών και αεροπορικών καυσίμων, η αύξηση περιορίζεται στο 2%. H κατανάλωση της αμόλυβδης αυξήθηκε κατά 2,2% και αυτό αποδίδεται κυρίως στην υποχώρηση των τιμών. Σημαντική μείωση παρατηρείται στο βιομηχανικό μαζούτ, η κατανάλωση του οποίου περιορίστηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους σε ποσοστό 29%, αντικατοπτρίζοντας την κρίση στον τομέα της μεταποίησης. Σε ποσοστό 13% μειώθηκε και η κατανάλωση του μαζούτ που χρησιμοποιεί η ΔEH καθώς η επιχείρηση περιόρισε την παραγωγή των πετρελαϊκών μονάδων της.
Aνοδικά κινήθηκαν όμως και οι τιμές με βάση τα στοιχεία του YΠAN. Tην περασμένη Παρασκευή η μέση τιμή της αμόλυβδης διαμορφώθηκε στα 97,8 λεπτά ανά λίτρο, σημειώνοντας άνοδο κατά 2,41% σε σχέση με τη μέση τιμή της αμέσως προηγούμενης Παρασκευής, που ήταν 95,5 λεπτά το λίτρο. Σε σχέση με τον μέσο όρο των τεσσάρων τελευταίων εβδομάδων οι τιμές λιανικής της αμόλυβδης αυξήθηκαν κατά 4,21%, οι τιμές χονδρικής κατά 6,41%, διυλιστηρίου κατά 7,28% και οι διεθνείς τιμές κατά 14,94%.
Αύξηση κερδών με μείωση πωλήσεων
Σημαντικά καθαρά κέρδη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ αποκόμισαν το πρώτο τρίμηνο του 2009 τα Ελληνικά Πετρέλαια. Ο όμιλος αποδίδει τα αποτελέσματα στην «ισχυρή απόδοση του κλάδου Διύλισης, Εφοδιασμού και Εμπορίας», εκείνος ακριβώς ο τομέας που έχει να κάνει με τις τιμές των υγρών καυσίμων που αναγκάζονται να πληρώνουν οι εργαζόμενοι και οι οποίες αυξάνονται στη βάση συντελεστών που στον πυρήνα τους είναι κρυφοί και ανεξέλεγκτοι.
Τα καθαρά κέρδη των ΕΛ.ΠΕ. διαμορφώθηκαν σε 51 εκατ. ευρώ, από 47 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2008 αυξημένα κατά 8%. Τα κέρδη προ χρηματοοικονομικών εξόδων, φόρων και αποσβέσεων αυξήθηκαν κατά 115%, στα 114 εκατ. ευρώ από 53 εκατ. ευρώ. Την ίδια περίοδο της αύξησης των καθαρών κερδών, οι πωλήσεις των ΕΛ.ΠΕ. μειώθηκαν σημαντικά, κατά 36% στα 1,594 δισ. ευρώ από 2,490 δισ. ευρώ.
Κυριακή 24 Μαΐου 2009
ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΟ-ΟΛΛΑΝΔΙΚΗΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗΣ Τα Ελληνικά Πετρέλαια πολιορκούν Shell και ΔΕΠΑ
Ανάσα… τόκων για εισηγμένες
Οι κρυφές επιδιώξεις των Βέλγων στην ΑΒ
Κυριακή 17 Μαΐου 2009
ΕΛΠΕ: Μετά τις ευρωεκλογές οι αποφάσεις για ΕΚΟ
Δύο ημέρες μετά τις ευρωεκλογές η διοίκηση των ΕΛΠΕ θα ανοίξει τα χαρτιά της για την τύχη της ΕΚΟ, σε συνδυασμό με τη συγκέντρωση του ομίλου στο νέο κτίριο στο Μαρούσι.
Big deal για Μελισσανίδη - ΕΚΟ
Δύο δεξαμενόπλοια ro-ro χωρητικότητας 2.400 dwt το κάθε ένα αποκτά η θυγατρική των Ελληνικών Πετρελαίων, ΕΚΟ από την εταιρεία Aegean Marine Petroleum του Δημήτρη Μελισσανίδη. Το deal της πώλησης των δεξαμενόπλοιων έχει επισφραγιστεί καταρχήν και έχει βαρύνουσα σημασία για την ΕΚΟ, η οποία μέχρι σήμερα χρησιμοποιεί για την τροφοδοσία του εκτεταμένου νησιωτικού δικτύου της μισθωμένα πλοία, παλαιάς τεχνολογίας. Τα δύο νέα δεξαμενόπλοια είναι τελευταίας τεχνολογίας (παρελήφθησαν από την Aegean Marine Petroleum πέρυσι) και θα καλύπτουν τις ανάγκες της εταιρείας για αδιάλειπτη και ασφαλή τροφοδοσία του νησιωτικού δικτύου.
Για το θέμα, πάντως, της πρόσβασης τρίτων σε εγκαταστάσεις εταιρειών πετρελαιοειδών, ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης στα τέλη Απριλίου είχε προαναγγείλει νέα ειδική ρύθμιση. Ειδικότερα ο Υπ.Αν. είχε ανακοινώσει ότι σε περιπτώσεις περιοχών όπου διαπιστώνονται προβλήματα ανταγωνισμού, η ΡΑΕ θα μπορεί να γνωμοδοτεί και να επιτρέπει την πρόσβαση τρίτων σε αποθήκες εταιρειών. Η σχετική ρύθμιση, ακόμη δεν έχει προωθηθεί.
Θα πρέπει να σημειωθεί, τέλος, ότι ακόμη και χωρίς τη ρύθμιση, υπάρχουν σε ισχύ συμφωνίες μεταξύ εταιρειών που διαθέτουν αποθηκευτικούς χώρους με άλλες εταιρείες που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν μέρος αυτών των αποθηκών. Οι συμφωνίες αυτές εξαρτώνται από το μέγεθος των εγκαταστάσεων αλλά και από τις ανάγκες της ιδιοκτήτριας εταιρείας να καλύψει την τροφοδοσία του δικού της δικτύου.
Τετάρτη 13 Μαΐου 2009
ΕΚΟ: Πανελλαδική στάση εργασίας στις 14/05
ΕΛΠΕ: Σενάρια εθελουσίας λόγω... μετακόμισης
Αρκετούς πονοκεφάλους φαίνεται να συνεπάγεται η συγκέντρωση του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων στο νέο κτίριο, στο Μαρούσι, που υπολογίζεται να ξεκινήσει, εκτός απροόπτου, στα τέλη Ιουλίου.
O Kερδοσκόπος online γράφει
Δυο πλοία αγοράζουν τα ΕΛΠΕ από τον Μελισσανίδη
Τρίτη 12 Μαΐου 2009
ΓΣΕΕ: ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΕΛΠΕ
ΕΛΠΕ: Αναμένει πτώση 7% στην κερδοφορία α΄ τριμήνου η HSBC
ΕΛΠΕ: Στις 3/6 η τακτική Γ.Σ. στις 3/6 για stock option
Κυριακή 10 Μαΐου 2009
Θριάσιο SOS: Καταγγελίες για τον νομάρχη και άλλους «αρμοδίους»
Από το ηλεκτρονικό portal TVXS (Τηλεόραση Χωρίς Σύνορα του Στέλιου Κούλογλου) αναδημοσιέουμε το παρακάτω κείμενο του Μάριου Διονέλλη. Είναι το μοναδικό - μέχρι στιγμής - που κάνει αναφορά στο αποτέλεσμα της εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων κατά του έργου της Ελευσίνας. Η οριστική απόφαση δεν έχει εκδοθεί ακόμα, αλλά η πρόταση του εισηγητή του ΣτΕ φαίνεται πως ήταν αρνητική για τους προσφεύγοντες κατά του έργου και θετική για το έργο:
Σοβαρές καταγγελίες κατά των κυβερνητικών χειρισμών αλλά και κατά των τοπικών αρχόντων και ειδικά κατά του νομάρχη Δυτικής Αττικής διατυπώθηκαν στην εκδήλωση ΘΡΙΑΣΙΟ – SOS την Παρασκευή 8 Μαΐου στο Nosotros. Οι διοργανωτές της εκδήλωσης έστειλαν μήνυμα αγώνα τόσο κατά των επεκτάσεων της πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ (που πλέον ανήκει στα Ελληνικά Πετρέλαια, συμφερόντων Λάτση) όσο και για τις άλλες ανοιχτές πληγές της Δυτικής Πύλης της Αττικής.
Όπως είπε ο Βασίλης Δημόπουλος, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Θριασίου η άδεια επέκτασης εκδόθηκε με συνοπτικές διαδικασίες σε χρόνο ρεκόρ τον περασμένο Αύγουστο από την Πολεοδομία η οποία διοικητικά εποπτεύεται από τη Νομαρχία της Δυτικής Αττικής. Παρόλα αυτά ο νομάρχης Αριστείδης Αρκουδάρης εμφανίστηκε στη συνέχεια ως υπέρμαχος του περιβάλλοντος δηλώνοντας πως δεν θα επιτρέψει την επέκταση της ΠΕΤΡΟΛΑ.
Άσχημα νέα από το ΣτΕ
Τελευταία δυσάρεστη εξέλιξη στο ζήτημα της ΠΕΤΡΟΛΑ είναι η αρνητική πρόταση του εισηγητή του ΣτΕ, η οποία απορρίπτει τις αιτιάσεις των κατοίκων που είχαν προσφύγει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, και στην ουσία ανοίγει το δρόμο για την επέκταση μιας από τις πιο ρυπογόνες και επικίνδυνες βιομηχανίες της χώρας.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν επιστημονικά στοιχεία μετρήσεων για την περιβαλλοντική υποβάθμιση που θα προκύψει από την επέκταση ενώ τονίστηκε η «εγκληματική» γειτνίαση της ΠΕΤΡΟΛΑ με τη βιομηχανία πυρομαχικών ΠΥΡΚΑΛ. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε βίντεο με εικόνες από το τραγικό δυστύχημα της ΠΕΤΡΟΛΑ την 1η σεπτέμβρη του 1992, που στοίχισε τη ζωή 14 ανθρώπων.
Και καθρεφτάκια στους ιθαγενείς…
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από τους παρευρισκόμενους στην «κοινωνική» πολιτική που ακολουθεί η ΠΕΤΡΟΛΑ προσφέροντας οικονομικά ανταλλάγματα στους κατοίκους της Ελευσίνας εν είδη χρηματοδότησης ποδοσφαιρικών τουρνουά, πολιτιστικών εκδηλώσεων, κατασκηνώσεων για τα παιδιά ακόμα και με την παροχή δωρεάν πετρελαίου στα σχολεία της περιοχής.
Τι προβλέπει η επέκταση
Αντικείμενο αντιπαράθεσης αποτελεί η σχεδιαζόμενη επέκταση της ΠΕΤΡΟΛΑ σε μια περιοχή που παλιότερα είχε χαρακτηριστεί αγροτική-δασική. Η περιοχή αυτή συνορεύει με το εργοστάσιο της Πυρκάλ και αποτελεί ζώνη ασφαλείας ανάμεσα στην Πυρκάλ και την ΠΕΤΡΟΛΑ. Προβλέπεται να προστεθούν 16 νέες μονάδες, εκ των οποίων 6 παραγωγικές (απόσταξης κενού, θερμικής πυρόλυσης ασφάλτου, υδρογονοπυρόλυσης, υδροαποθείωσης νάφθας και αεριελαίου, υδρογόνου, γλύκανσης με αμίνες στην μονάδα κλασματικής απόσταξης). Η εγκατεστημένη ισχύς του εργοστασίου θα αυξηθεί 6 φορές, η θερμική ισχύς του θα αυξηθεί 5,5 φορές, η κατανάλωση ισχύος θα αυξηθεί 7 φορές, η κατανάλωση ενέργειας θα ανέλθει στις 780 γιγαβατώρες. Το (εκσυγχρονισμένο) διυλιστήριο θα καίει 11 φορές περισσότερα καύσιμα, οι διαφυγές από τις νέες μονάδες θα διπλασιαστούν, τα αέρια απόβλητα θα αυξηθούν 9 φορές και θα εκλύονται 950.000 τόνοι τον χρόνο (αύξηση 350%) διοξειδίου του άνθρακα. Πρόκειται να κατασκευαστεί ακόμα μία υψικάμινος 140 μέτρων και δύο μικρότερες ύψους 60 μέτρων.
Μετρούν ανοιχτές πληγές..
Εκτός από το θέμα της ΠΕΤΡΟΛΑ οι κάτοικοι της περιοχής μετρούν πάνω από 10 ανοιχτές πληγές οι οποίες, όπως ανέφερε στην εκδήλωση στο Nosotros η Σοφία Παπαγιαννάκη, μέλος των Πολιτών για την Ενέργεια, υποθηκεύουν τη ζωή και το μέλλον τους. Η ίδια τόνισε τη σχεδιαζόμενη κατασκευή κολοσσιαίας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής (880 MW), στην Ελευσίνα, με τη σύμπραξη ΔΕΗ και ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ αλλά και την εξαγγελία για κατασκευή χωματερής τοξικών αποβλήτων στο καταπράσινο Μελετάνι της Μάνδρας.
Επιπλέον, σχεδιάζεται νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής (390 MW), σε απόσταση αναπνοής από τον οικισμό της Ν. Περάμου, με τη σύμπραξη ΕΛ.ΠΕ. – EDISON, η μετεγκατάσταση των δεξαμενών του Περάματος στο στρατόπεδο Ξηρογιάννη στον Ασπρόπυργο, αλλά και σειρά νέων οδικών αξόνων και υποδομών για τη μετατροπή της περιοχής σε «ενεργειακό κέντρο» όπως προβλέπει και το νέο Χωροταξικό Σχέδιο του κ. Σουφλιά ή σε «αποχωρητήριο» της Αττικής όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι.
Κοινή δράση
Το τελευταίο διάστημα οι πολίτες της Δυτικής Αθήνας ενώνουν τις δυνάμεις τους δημιουργώντας κοινό μέτωπο αγώνα. Την εκδήλωση στο Nosotros διοργάνωσαν από κοινού η Επιτροπή Αγώνα κατά των επεκτάσεων των ΕΛΠΕ (πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ) και των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ, η Διαρκής Κίνηση Χαϊδαρίου, ο Σύλλογος ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου, το Παναττικό Δίκτυο Κινημάτων Πόλης, ο Περιβαλλοντικός Φυσιολατρικός Σύλλογος Περιστερίου, οι Πολίτες της Αττικής για την ενέργεια, και το blog Korydallos.blogspot.com.
To tvxs τις επόμενες ημέρες θα ανοίξει το φάκελο «Δυτική Πύλη» της Αττικής με αναλυτικά ρεπορτάζ για κάθε μία από τις διεκδικήσεις των κατοίκων της περιοχής.
Για περισσότερες πληροφορίες:
http://epitropiagona.blogspot.com/
http://xaidari.blogspot.com/
http://xpolis.blogspot.com/
http://att-energy.blogspot.com/
http://www.panattiko.gr/
http://persyper.gr/
Σάββατο 9 Μαΐου 2009
Αναδιάρθρωση στην ΕΚΟ λόγω των πρατηρίων... Shell
Των Σωτήρη Καρρά, Χάρη Φλουδόπουλου
Tέσσερις άξονες περιλαμβάνει το σχέδιο αναδιάρθρωσης που επεξεργάστηκε η διοίκηση των ΕΛΠΕ για την ΕΚΟ. Η μητρική εταιρεία επιχειρεί στο σύνθετο περιβάλλον που διαμορφώνεται, να αντισταθμίσει τις εξελίξεις από την πτώση της τιμής των καυσίμων, αλλά και τις κινήσεις των ανταγωνιστών, με προεξάρχουσες τη Shell και τη BP.
Η ενδεχόμενη πώληση του δικτύου πρατηρίων της Shell θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην αγορά, οπότε οι διοικήσεις των ισχυρών «παικτών» αναθεωρούν τα σχέδιά τους.
Τα τελευταία χρόνια μετά την συγχώνευση της ΕΚΟ ΑΒΕΕ με την ΕΛΔΑ-Ε και την εξαγορά της Μαμιδάκης από την ΕΚΟ-ΕΛΔΑ ΑΒΕΕ, αυξήθηκε σημαντικά το δίκτυο πρατηρίων της εταιρείας και το μερίδιο αγοράς στην βενζίνη ξεπέρασε το 15%. Οι ανακατατάξεις στη λιανική αγορά πετρελαίου οδήγησαν στην ανάπτυξη μικρών ευέλικτων επιχειρήσεων στην εγχώρια αγορά, οι οποίες αποσπούν αξιοσημείωτα μερίδια.
Ταυτόχρονα οι πολυεθνικές Shell και BP αναθεώρησαν ριζικά την εμπορική τους πολιτική, γεγονός που άλλαξε άρδην το σκηνικό, οδηγώντας αναγκαστικά την διοίκηση των ΕΛΠΕ να εγκαταλείψει πρακτικές του παρελθόντος. Τον περασμένο χρόνο (2008) ο όμιλος διέθεσε για την ανάπτυξη των πρατηρίων της ΕΚΟ 24 εκατ. ευρώ έναντι 16 εκατ. ευρώ το 2007. Εντούτοις τα οικονομικά αποτελέσματα της ΕΚΟ δεν συνεισέφεραν ούτε κατ’ ελάχιστο στα κέρδη του ομίλου, γεγονός που δημιουργεί προβληματισμό στους μετόχους.
Την ίδια στιγμή η πρόθεση της Shell να εγκαταλείψει την εμπορία στην Ελλάδα, δημιουργεί την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες που θα συμβάλλουν ώστε η ελληνική εταιρεία να διατηρήσει το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το μερίδιο αγοράς της ΕΚΟ κυμαίνεται στο 15,4%, της ΒΡ στο 14-15%, της SHELL στο 13-14%, της AVIN στο 9%, της AEGEAN στο 7% και της JETOIL στο 7%.
Ωστόσο από την πλευρά της αντιπολίτευσης και ειδικότερα του ΠΑΣΟΚ διά του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη εκδηλώθηκαν αντιδράσεις. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο υπεύθυνος για τον τομέα Ανάπτυξης της μείζονος αντιπολίτευσης, κάνει λόγο για «σχέδιο συρρίκνωσης της ΕΚΟ που θα οδηγήσει σε μείωση θέσεων εργασίας και σε στρεβλή λειτουργία της ελληνικής αγοράς καυσίμων». Ειδικότερα ανέφερε ότι «το σχέδιο που φαίνεται να δρομολογείται το τελευταίο διάστημα, θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε μείωση θέσεων εργασίας και νομοτελειακά σε ακόμη πιο στρεβλή λειτουργία της ελληνικής αγοράς καυσίμων, με τελικό αποτέλεσμα την περαιτέρω διεύρυνση του σημαντικού ελλείμματος προστασίας που ήδη υφίσταται σήμερα ο Έλληνας καταναλωτής τόσο στην ποιότητα όσο και στις τιμές των καυσίμων». Προσέθεσε επίσης πως: «γι’ αυτό, το ΠΑΣΟΚ υπερασπίζεται και στηρίζει το δημόσιο χαρακτήρα της ΕΚΟ. Πιστεύουμε στον ρυθμιστικό ρόλο που μπορεί να έχει η εταιρεία στη διαμόρφωση των τιμών των υγρών καυσίμων, συμβάλλοντας έτσι σε μια πιο υγιή λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά και αποδίδοντας σημαντικά οφέλη στον Έλληνα καταναλωτή.
Δύο φαβορί, οι επίδοξοι μνηστήρες και τα σενάρια για την επόμενη ημέρα
Δύο φαβορί, πολλά αουτσάιντερ και άγνωστους x περιλαμβάνει η λίστα των μνηστήρων για τη Shell, η οποία δρομολογεί την αποχώρησή της από την Ελλάδα. Το μεγάλο deal της πώλησης της εταιρείας, όπως όλα δείχνουν, θα γίνει μέσω διαγωνισμού.
Πληροφορίες που κυκλοφορούν στην αγορά, κάνουν λόγο για διερευνητικές κρούσεις στην εταιρεία Credit Suisse, η οποία διένειμε εμπιστευτικό ενημερωτικό σημείωμα για τη Shell σε ενδιαφερόμενες εταιρείες. Σε κάθε περίπτωση, οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές.
Ήδη, τουλάχιστον τρεις εταιρείες φέρεται να έχουν παραλάβει από την Credit Swiss το ενημερωτικό, στο οποίο αναφέρονται αναλυτικά τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας τα οποία περιλαμβάνουν το μεγαλύτερο δίκτυο ιδιολειτουργούμενων πρατηρίων της ελληνικής αγοράς αλλά και αποθηκευτικούς χώρους σε πέντε κομβικές περιοχές της χώρας χωρητικότητας 126.000 κυβικών.
Αναλυτικότερα το δίκτυο της Shell περιλαμβάνει 748 πρατήρια από τα οποία περί τα 50 είναι ιδιόκτητα και ακόμη 200 ιδιολειτουργούμενα με μακροχρόνιες μισθώσεις. Επίσης στις συμβάσεις των πρατηρίων που δεν είναι ιδιολειτουργούμενα, υπάρχουν ρήτρες -κατά το πρότυπο που ακολουθούν όλοι οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς καυσίμων- ώστε σε περίπτωση πώλησης της εταιρείας, το πρατήριο να πηγαίνει στον καινούργιο ιδιοκτήτη.
Οι αποθηκευτικοί χώροι της Shell καλύπτουν την περιοχή της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, τη Δ. Ελλάδα, την Αν. Μακεδονία και Θράκη και την Κρήτη. Οι μεγαλύτερες αποθήκες της εταιρείας βρίσκονται στο Πέραμα με χωρητικότητα περίπου 86.000 κυβικών και ακολουθούν οι εγκαταστάσεις της Θεσσαλονίκης με χωρητικότητα περί τις 25.000 κυβικά. Στη Δ. Ελλάδα υπάρχουν οι εγκαταστάσεις της Αμφιλοχίας με χωρητικότητα περί τις 5.000 κυβικά, ενώ η Κρήτη τροφοδοτείται από τις αποθήκες στα Χανιά με χωρητικότητα περί τις 4.000 κυβικά. Τέλος, η Shell μοιράζεται με την BP τις αποθήκες της Αλεξανδρούπολης με χωρητικότητα 6.000 κυβικά.
Προσφέρουν 300 εκατ. ευρώ ενώ πέρυσι έδιναν 900
Πέρυσι το καλοκαίρι, με την τιμή της βενζίνης στα ύψη και το «πάρτι» της αγοράς να βρίσκεται στο φόρτε του, ακούστηκαν στην αγορά τα πρώτα νούμερα για το πιθανό τίμημα που ζητεί η Shell για την ελληνική θυγατρική της.
Τα 800 με 900 εκατομμύρια ευρώ, βεβαίως στην παρούσα συγκυρία θεωρείται ότι είναι πολύ δύσκολο να δοθούν, ενώ κάποιοι μιλάνε και για προσφορές που δεν ξεπερνούν κατά πολύ τα 300 εκατ. ευρώ. Και εδώ ξεκινά το παζάρι γύρω από το τι πουλιέται και με ποιο τρόπο. Εάν δηλαδή η μητρική εταιρεία αποφασίσει να πουλήσει πακέτο πρατήρια και εγκαταστάσεις, η διαδικασία ίσως είναι συντομότερη· ωστόσο το τίμημα που θα εξασφαλίσει θα είναι χαμηλότερο.
Αντίθετα, πιο χρονοβόρα διαδικασία αλλά με μεγαλύτερο όφελος για τον πωλητή, θα απαιτούσε η πώληση της εταιρείας σε τμήματα· π.χ. ξεχωριστό πακέτο οι αποθήκες και τα πρατήρια, ή το σπάσιμο σε γεωγραφικές περιοχές. Σ’ αυτή την περίπτωση βεβαίως, ελλοχεύει ο κίνδυνος να παραμείνουν απούλητα κάποια μη ελκυστικά assets.
Δεν θα πρέπει να αποκλειστεί κάποια έκπληξη από ξένο παίκτη, που θα θελήσει, αγοράζοντας το δίκτυο της Shell, να μπει στην ελληνική αγορά. Ενδιαφέρον είχε εκ- δηλωθεί στο παρελθόν από τη ρωσική Lukoil, η οποία σημειωτέον έχει «περικυκλώσει» τη χώρα μας με παρουσία στη Βουλγαρία, την Τουρκία και την Κύπρο.
Ωστόσο η μείωση των τιμών του μαύρου χρυσού, περιόρισε τη ρευστότητα των Ρώσων, που στην παρούσα συγκυρία δεν φαίνονται διατεθειμένοι να πραγματοποιήσουν μια τόσο μεγάλη επένδυση. Φήμες είχαν κυκλοφορήσει πρόσφατα και για ενδιαφέρον κινεζικής εταιρείας, ενώ και η Q8 του Κουβέιτ φέρεται να έχει εξετάσει την ελληνική αγορά καυσίμων. Τέλος «μνηστήρας» της Shell φέρεται να είναι και η αυστριακή ΟΜV.
Ενδιαφέρον και από τους μικρούς
Λόγω μεγέθους μόνο τρεις εταιρείες στην Ελλάδα θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε ένα τέτοιο deal. Πρόκειται για τη Μότορ Όιλ, τα Ελληνικά Πετρέλαια και την BP. Από τους τρεις, θα πρέπει να αποκλειστεί η BP, η οποία μπορεί να μην εξετάζει σενάρια αποχώρησης όπως η Shell, δεν παύει ωστόσο να εκδηλώνει σκεπτικισμό για τα τεκταινόμενα στην ελληνική αγορά.
Αντίθετα για τη Μότορ Όιλ και τη θυγατρική της AVIN, η οποία εμφάνισε πέρυσι αξιόλογες επιδόσεις (καθαρά κέρδη 2,133 εκατ. από ζημιές 1,397 εκατ. το 2007), πιθανή εξαγορά της Shell θα σήμαινε αυτόματα πρωτοκαθεδρία στην αγορά λιανικής.
Πιθανό deal με τη Shell θα σήμαινε εδραίωση στην κορυφή της αγοράς λιανικής, για τη θυγατρική των ΕΛΠΕ ΕΚΟ. Άλλωστε ο δ/νων σύμβουλος του ομίλου Γ. Κωστόπουλος έχει δηλώσει ότι σε περίπτωση που μπει πωλητήριο στη Shell τα ΕΛΠΕ ενδιαφέρονται. Μοναδικό ίσως πρόβλημα σε μια τέτοια περίπτωση, λόγω των εκτεταμένων δικτύων τόσο της ΕΚΟ όσο και της Shell, η ύπαρξη σε πολλά σημεία πρατηρίων των δύο εταιρειών.
Ενδιαφέρον, όμως υπάρχει και εκ μέρους μεσαίων παικτών της αγοράς, όπως η Aegean του Δ. Μελισσανίδη και η Ελινόιλ του εφοπλιστή Σ. Καρνέση. Εάν μάλιστα προκριθεί το σενάριο «σπασίματος» του δικτύου σε περισσότερα κομμάτια τότε θεωρείται βέβαιο ότι οι μεσαίες εταιρείες θα είναι πιο «ζεστές», με τις Jetoil και Revoil να μην μένουν εκτός νυμφώνος.
Το κράτος θα δίνει άδειες για έρευνες πετρελαίου
Το κράτος επανακάμπτει αργά σε στρατηγικούς τομείς, τον έλεγχο των οποίων είχε απωλέσει σε προγενέστερους χρόνους. Η διεθνής κρίση αλλάζει τις ισορροπίες, μεταβάλλει τους συσχετισμούς δυνάμεων και ξαναμοιράζει την τράπουλα στο χώρο της ενέργειας.
Το Υπουργείο Ανάπτυξης, αφουγκραζόμενο τη συγκυρία, δημοσιοποίησε μέσα στην εβδομάδα ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για τις παραχωρήσεις περιοχών της χώρας προς έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων (πετρέλαιο). Θα ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση με στόχο να γίνει νόμος του κράτους ως το τέλος του χρόνου.
Στόχος των ρυθμίσεων σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη είναι να περιορίσει αρχικά η Ελλάδα τις ερευνητικές διαδικασίες αλλά και να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες (ενεργειακές και γεωπολιτικές) που δημιουργεί η κρίση.
Στα συν του νέου πλαισίου περιλαμβάνεται η χορήγηση γενναίων κινήτρων για προσέλκυση επενδυτών. Μεταξύ άλλων θα υπάρξει πρόβλεψη για μείωση της φορολογίας της συγκεκριμένης επενδυτικής δραστηριότητας, η οποία στη χώρα μας έχει έναν από τους υψηλότερους συντελεστές. Η έρευνα για υδρογονάνθρακες θα υποστηριχτεί από ειδικό φορέα, ο οποίος θα λειτουργεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής.
Παλαιότερα τα αποκλειστικά δικαιώματα για τις έρευνες ανήκαν στα ΕΛΠΕ. Μετά τη μερική ιδιωτικοποίησή τους τα δικαιώματα αυτά περιήλθαν στο κράτος.
Όπως δημοσιεύεται στην Ισοτιμία της 9/5/2009
Ξεπουλάνε τα "ασημικά" για να ρίξουν τα δάνεια
Ξεπουλάνε τα "ασημικά", δηλαδή ακίνητα, πολλές επιχειρήσεις στην προσπάθειά τους να περιορίσουν τις αυξημένες δανειακές υποχρεώσεις. Σε μια περίοδο όπου οι τράπεζες αντιδρούν με φειδώ στη χορήγηση νέων δανείων, δεκανίκι στα οικονομικά των επιχειρήσεων, κυρίως από το χώρο των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο, αποτελούν τα πάγια στοιχεία. Έτσι, η Aspis Bank μετακομίζει από τα πολυτελή γραφεία της και οι διοικήσεις πολλών επιχειρήσεων αναζητούν μοντέλα καλύτερης αξιοποίησης των ακινήτων καθώς η αγορά real estate αρχίζει να "ξεμουδιάζει".
Μετά την παρέλευση ενός δύσκολου εξαμήνου, η αγορά έχοντας ξεκάθαρη πλέον αίσθηση του βάρους των οικονομικών της υποχρεώσεων και με έντονη την απουσία της σπάταλης - ενίοτε - τραπεζικής στήριξης (βλέπε δάνεια) στρέφει το βλέμμα της στα προικιά της. Γι' αυτόν το λόγο αρκετές εισηγμένες που διαθέτουν μη λειτουργική ακίνητη περιουσία εντάσσουν στα σχέδια τους την εκμετάλλευση τους. Μετξύ αυτών συγκαταλέγονται εταιρείες όπως η Βιοχάλκο, η Axon Συμμετοχών, η ΑΓΕΤ Ηρακλής, η Κούμπας Συμμετοχών, η Βιοκαρπέτ, η Cardico, η Rilken, η Λανακάμ, η Αλλατίνη, η γαλακτοβιομηχανία Δέλτα, κ.ά.
Αρκετές επιχειρήσεις τα προηγούμενα χρόνια - αρχής γενομένης από το 2004 - είχαν καταφύγει, με βάση τα διεθνή λογιστικά πρότυπα, στην καταγραφή υπεραξιών από την ανατίμηση των ακινήτων τους στις "εύλογες αξίες". Οι υψηλότερες αποτιμήσεις ώθησαν μεγάλο αριθμό εταιρειών σε οικονομικές επιδόσεις που δεν συνάδουν με τα πεπραγμένα τους. Η ραγδαία ανάκαμψη στην αγορά των επαγγελματικών ακινήτων διεθνώς συνέβαλε στην κάλυψη της μείωσης της καθαρής θέσης πολλών επιχειρήσεων.
Περίσσευμα
Σήμερα που οι αποδόσεις είναι περιορισμένες, οι επιχειρηματίες καουμπούν στα ασημικά τους. "Ανακαλύπτουν ξαφνικά πως επαγγελματικά κτίρια, ακίνητα, εκτάσεις γης περισσεύουν". Τα 10 στρέμματα γης για παράδειγμα δεν χρειάζονται για να λειτουργήσει μια παραγωγική μονάδα.
Σε κάθε περίπτωση, οι θετικές αυτές επιδράχεις στα κέρδη και στα ίδια κεφάλαια των εισηγμένων εταιρειών δεν αναμένεται να επαναληφθούν στον ίδιο βαθμό και φέτος. Και καθώς οι εκτιμήσεις για την πορρεία των ακινήτων παρουσιάζουν πλέον σταθεροποίηση, οι επαγγελματίες της αγοράς αναμένουν για φέτος αποδόσεις που στην καλύτερη περίπτωση θα προσεγγίζουν έως και το 8%.
Εταιρείες όπως η 'Ελτον Χημικά, η Autohellas, ο Μουζάκης, η Ικτίνος, η Πετρόπουλος, συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων οπυ είτε προχώρησαν σε πώληση ακινήτου ενισχύοντας τη ρευστότητα τους είτε προχώρησαν στην αναπροσμαρμογή των ακινήτων βελτιώνοντας σημαντικά κατ' αυτό τον τρόπο τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας.
Η Ντρουκφάρμπεν Α.Ε. προχώρησε σε πώληση βιομηχανικού κτιρίου 10χιλ. τ.μ. που βρίσκεται στον Ασπρόπυργο Αττικής εντός οικοπέδου 18.300τ.μ. κυριότητας 100% θυγατρικής της DFH Druckfarben ΑΒΕΕ έναντι ποσού 10,1 εκατ. ευρώ. Το εκίνητο στη συνέχεια μισθώθηκε με πενταετή διάρκεια από την πωλήτρια εταιρεία με μηνιαίο μίσθωμα 50.000 ευρώ. Πρόσφατα οι εταιρείες Axon Συμμετοχών και Euromedica προχώρησαν στη σύσταση ανώνυμης εταιρείας διαχείρισης ακινήτων "Euromedica Ακινήτων" με σκοπό τη διαχείριση, την αξιοποίηση και την εκμετάλλευση ακινήτων που ανήκουν στον Όμιλο.
Η Elbisco στην προσπάθεια παραγωγικής αναδιάρθρωσης και μείωσης των υψηλών δανείων - που ανέρχονται σε 119 εκατ. ευρώ - τον περασμένο χρόνο προχώρησε στην πώληση του κτιρίου διοίκησης της θυγατρικής Zitoluks A.D. στα Σκόπια ενισχύοντας έτσι με κεφαλαιακά κέρδη 3,17 εκατ. ευρώ τον όμιλο. Παράλληλα το κλείσιμο του εργοστασίου της Πάτρας και η μεταφορά της παραγωγής για φρυγανιές Βοσινάκη και Forma στη μονάδα που διατηρεί στο Πικέρμι.
Προσφορά, ζήτηση και αποδόσεις
Αναλυτές της κτηματαγοράς εκτιμούν πως η προσφορά στον τομέα των επαγγελματικών ακινήτων που παρατηρείται θα έχει θετικό αντίκτυπο στην αγορά. Παρά το μειωμένο επενδυτικό ενδιαφέρον, η τάση που καταγράφεται στα επαγγελματικά ακίνητα μετά την κάμψη στις τιμές οδηγεί σε αποδόσεις οπυ φτάνουν έως το 7%. Η εισαγωγή και νέων ακινήτων αναμένεται να δώσει ώθηση στην αγορά. Όμως και από την πλευρά των αλυσίδων λιανικής κυρίως από το χώρο των τροφίμων η λύση του sale and lease back θα ανακουφίσει κυρίως ελληνικές εταιρείες του κλάδου από την υψηλή δανειακή επιβάρυνση. Άλλωστε το επενδυτικό ενδιαφέρον τους τελευαταίους μήνες αφορά και μεμονωμένα σημεία πώλησης. Ειδικότερα στην περίπτωση των μακροχρόνιων μισθώσεων όπου οι αποδόσεις φτάνουν έως το 8%, μεγέθη ανάλογα με αυτά των χωρών της Δυτικής Ευρώπης.
Τον τελευταίο καιρό έοχυν ξεκινήσει επαφές ανάμεσα σε ιδιώτες και θεσμοκούς μεταξύ των οποίων και ένα fund αυστραλιανό - το APN Investment - το οποίο διαπραγματεύεται την πώληση 16 σημείων πώλησης της αλυσίδας Carrefur που είναι εγκατεστημένα στην Ελλάδα.