Σάββατο 9 Μαΐου 2009

«Πράσινο New Deal» με συμφωνία επιχειρήσεων και κράτους


Από την "Καθημερινή" αναδημοσιεύουμε το παρακάτω άρθρο σχετικά με το Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Intercontinental στις 7 Μαίου 2007. Από πλευράς ΕΛΠΕ συμμετείχε η κα Π. Παγώνη, Διευθύντρια Ι Υγιεινής, Ασφάλειας και Περιβάλλοντος του Ομίλου:

Συνέδριο «Επιχειρήσεις και κράτος σφυρηλατούν το πράσινο New Deal» - Χαιρετισμός του επιτρόπου Στ. Δήμα σε διεθνές συνέδριο στην Αθήνα, για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και βιώσιμη διαχείριση απορριμμάτων.

Απαιτείται ταυτόχρονη αντιμετώπιση της δυσμενούς οικονομικής κρίσης και της κλιματικής κρίσης που απειλεί την οικονομία εκτιμά ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα περιβάλλοντος Σταύρος Δήμας στον βιντεοσκοπημένο χαιρετισμό που απηύθυνε στο συνέδριο «CEO & CSR Money Conference 2009 - Επιχειρήσεις και Κράτος σφυρηλατούν το πράσινο New Deal». Το συνέδριο διοργάνωσε για 3η συνεχή χρονιά η Money Conferences σε αποκλειστική συνεργασία με τη EuroCharity και έλαβε χώρα σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.

Είναι αναγκαίο ένα νέο οικονομικό μοντέλο χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με τον κ. Δήμα, ο οποίος αναφέρθηκε στα θετικά μηνύματα τα οποία λαμβάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τη νέα κυβέρνηση στις ΗΠΑ καθώς και στο θετικό διάλογο που διεξάγεται με την Κίνα, αντιπροσωπεία της οποίας έφθασε σήμερα στις Βρυξέλλες για συνομιλίες σε υψηλό επίπεδο.

Ο κ. Δήμας εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επίτευξη τον Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη νέας παγκόσμιας συμφωνίας που θα αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο και τόνισε ότι η συμμετοχή των επιχειρήσεων στο συνέδριο «CEO & CSR Money Conference 2009 - Επιχειρήσεις και Κράτος σφυρηλατούν το πράσινο New Deal» σημαίνει πως έχουν λάβει το μήνυμα ότι πρέπει να εντάξουν στο σχεδιασμό τους τις απαιτήσεις της οικονομίας χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Τις εργασίες του πάνελ «Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και βιώσιμη διαχείριση απορριμμάτων» προλόγισε η κα. Π. Παγώνη, Διευθύντρια Ι, Υγιεινής, Ασφάλειας και Περιβάλλοντος του ομίλου «Ελληνικά Πετρέλαια». Προς επίρρωση της τελευταίας εκτίμησης του Ευρωπαίου επιτρόπου, η κα. Παγώνη υπενθύμισε ότι οι περιβαλλοντικές επενδύσεις των ΕΛΠΕ έχουν ανέλθει σε 300 εκατ. δολάρια, ενώ στο διάστημα 2009-2011 θα επενδυθούν άλλα 200 εκατομμύρια δολάρια και στο ίδιο διάστημα οι επενδύσεις σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας θα ανέλθουν σε 60 εκατ. δολάρια.

Ο εκσυγχρονισμός του διυλιστηρίου της Ελευσίνας αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2011 το αργότερο, με στόχο τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του θείου κατά 70,2% και τη μείωση των εκπομπών σωματιδίων κατά 50%. Με την ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού θα επιτευχθεί η μείωση κατά 50% των εισαγωγών ντίζελ στην Ελλάδα - η οποία είναι ελλειμματική σε αυτό το καύσιμο - καθώς και η αύξηση της απασχόλησης στην τοπική κοινωνία (διασφάλιση των ήδη υπαρχουσών θέσεων απασχόλησης, δημιουργία 120 νέων και κατά τη φάση κατασκευής δημιουργία περίπου άλλων 1.500).

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και βιώσιμη διαχείριση απορριμμάτων

Ευεργετική για την αξιολόγηση των αδειών για παραγωγή από φωτοβολταϊκά ήταν η ψήφιση του νόμου 37/34 τον περασμένο Ιανουάριο, τόνισε ο ειδικός επιστήμονας στη Μονάδα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) κ. Ι. Χαραλαμπίδης. Αξιολογούνται, πλέον όλες οι αιτήσεις που έχουν φθάσει στη ΡΑΕ - έχουν ήδη αξιολογηθεί οι πρώτες 45 - και αναμένεται η εγκατάσταση παραγωγής 100 MW από φωτοβολταϊκά μέχρι τα τέλη του 2009. Θεωρεί ότι υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές για φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα.

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η συμβολή των φωτοβολταϊκών είναι μικρή σε πανεθνικό επίπεδο και ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στα αιολικά πάρκα αν και το πρόβλημα της σύνδεσης των σχεδιαζόμενων αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 5,5 GW παραμένει, εάν δεν γίνουν οι απαραίτητες επενδύσεις αναβάθμισης του δικτύου.

Συνεχή βελτίωση της τεχνολογίας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας διαπιστώνει ο διευθυντής Ενεργειακής Αποδοτικότητας στο Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) δρ. Γ. Αγερίδης τονίζοντας, ωστόσο, ότι η εξοικονόμηση ενέργειας είναι η φθηνότερη οδός στην Ελλάδα, όπου «σε οικιακή χρήση καίμε για θέρμανση περισσότερο από τη βόρεια Δανία και την ορεινή Ελβετία». Απαραίτητη προϋπόθεση θεωρεί την ευαισθητοποίηση του κόσμου καθώς εκτιμά ότι οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών συνιστούν το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Στην ανάγκη εκπόνησης στρατηγικής στην Ελλάδα για τις πηγές ενέργειας που διαθέτει η χώρα (ηλιακό φως, άνεμο) στάθηκε η κα. Π. Παγώνη, Διευθύντρια Ι, Υγιεινής, Ασφάλειας και Περιβάλλοντος του ομίλου «Ελληνικά Πετρέλαια», υπενθυμίζοντας ότι «όλα τα άλλα είναι εισαγόμενα».

Από την πλευρά της, η κ. Ρ. Χαριτοπούλου της Ελληνικής Εταιρίας Διαχείρισης Αποβλήτων υπογράμμισε το μεγάλο πρόβλημα που έχει η Ελλάδα στη διάθεση απορριμμάτων - λειτουργούν πενήντα ΧΥΤΑ σε όλη τη χώρα και υπό κατασκευή βρίσκονται άλλοι πενήντα έξι. Επεσήμανε, όμως, τις πολύ καλές επιδόσεις της χώρας στα συστήματα συλλογής συγκεκριμένων υλικών (μπαταρίες, ελαστικά αυτοκινήτων κ.αλ.).

Απαισιόδοξος εμφανίστηκε, τέλος, ο κ. Χαραλαμπίδης σχετικά με την επίτευξη, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες των στόχων του 2020 που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου αν και θεωρεί επιτεύξιμο τoν στόχo για 6 με 7 GW από αιολικά πάρκα.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια: