Τετάρτη 13 Μαΐου 2009

ΕΛΠΕ: Σενάρια εθελουσίας λόγω... μετακόμισης


Από το "Euro2day" το άρθρο της Α. Καλαϊτζόγλου:


Αρκετούς πονοκεφάλους φαίνεται να συνεπάγεται η συγκέντρωση του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων στο νέο κτίριο, στο Μαρούσι, που υπολογίζεται να ξεκινήσει, εκτός απροόπτου, στα τέλη Ιουλίου.

Στο κτίριο αυτό που έχει έκταση περίπου 12.500 τ.μ. και αναπτύσσεται σε τρεις ορόφους, θα συγκεντρωθούν οι ομιλικές διευθύνσεις των ΕΛΠΕ οι οποίες σήμερα βρίσκονται στον Ασπρόπυργο, ένα μέρος των υπαλλήλων της ΕΚΟ που στεγάζονται στον Πύργο Αθηνών και οι υπάλληλοι οι οποίοι εργάζονται σε άλλο κτίριο στο Μαρούσι (χημικά, έρευνα και θυγατρικές του ομίλου).

Δεν θα μεταφερθεί η Ασπροφός, που θα παραμείνει στις σημερινές εγκαταστάσεις της στην Καλλιθέα.

Καθώς το νέο κτίριο επί της οδού Χειμάρρας 8Α δεν μπορεί να στεγάσει παραπάνω από 500 εργαζομένους του ομίλου, προκύπτει ζήτημα καταρχήν πόσοι και ποιοι θα παραμείνουν στον Ασπρόπυργο ή θα μεταφερθούν εκεί είτε από την ΕΚΟ είτε από τις διευθύνσεις του υφιστάμενου κτιρίου στο Μαρούσι, ενώ διατυπώνονται ανησυχίες για την τύχη της ΕΚΟ, για την οποία επανήλθε το σενάριο της συγχώνευσής της με τα ΕΛΠΕ, αν και κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται επίσημα.

Επιπλέον, καθώς η μετακόμιση συνεπάγεται συνέργιες σε επίπεδο διευθύνσεων, διάχυτη είναι η ανησυχία ανάμεσα στους εργαζομένους για τυχόν υπεράριθμους που θα προκύψουν.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι συζητείται η εφαρμογή προγράμματος εθελούσιας εξόδου, αν και δεν έχει ληφθεί επίσημα μια τέτοια απόφαση.

Πάντως, τα τελευταία 3-4 χρόνια αποχώρησαν από τον όμιλο περίπου 80 άτομα που ήταν κοντά στη συνταξιοδότηση, μέσω ενός ελκυστικού "πακέτου" κινήτρων που είχε εφαρμοστεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day, η εφαρμογή ενός νέου προγράμματος εθελούσιας εξόδου για το σύνολο του ομίλου των ΕΛΠΕ θεωρείται αναμενόμενη, καθώς εκτιμάται ότι υπάρχει ικανός αριθμός υπαλλήλων που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση και θα μπορούσαν να αποχωρήσουν εν όψει της μετακόμισης.

Το θέμα αυτό όμως παραμένει ανοιχτό καθώς συσχετίζεται με τις τελικές αποφάσεις για τον αριθμό των εργαζομένων που θα μεταφερθούν τελικά στο νέο κτίριο και ενδεχομένως με τη μορφή που θα έχει η ΕΚΟ μελλοντικά.

Σύμφωνα με τους αρχικούς υπολογισμούς από τον Ασπρόπυργο θα φύγουν οι ομιλικές διευθύνσεις (νομικές υπηρεσίες, οικονομικών, εσωτερικός έλεγχος, επικοινωνίας, ανθρώπινων πόρων κ.λπ.), δηλαδή περίπου 120 άτομα, ενώ οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στην παραγωγή και σήμερα στεγάζονται σε πρόχειρες κατασκευές κτιρίων μέσα στο διυλιστήριο θα μεταφερθούν στον κενό χώρο της διοίκησης.

Από τους περίπου 350 εργαζομένους της ΕΚΟ, που σήμερα στεγάζονται σε τρεις ορόφους του Πύργου Αθηνών, υπολογίζεται να πάνε στο Μαρούσι γύρω στους 250. Οι υπόλοιποι όπως αναφέρουν οι πληροφορίες θα μεταφερθούν στον Ασπρόπυργο.

Άλλα περίπου 100 άτομα εργάζονται στο Μαρούσι, από τους οποίους τα χημικά θα μεταφερθούν αυτούσια, ενδεχομένως ένα κομμάτι της έρευνας θα πάει στον Ασπρόπυργο, ενώ οι απασχολούμενοι σε θυγατρικές που στεγάζονται στον ίδιο χώρο θα πάνε επίσης στο νέο κτίριο.

Σε κάθε περίπτωση, όπως πληροφορείται το euro2day, το σωματείο των εργαζομένων (ΠΣΕΕΠ) είναι σε επιφυλακή, προκειμένου να μη θιγούν εργασιακά δικαιώματα και για τον σκοπό αυτό έχει ζητηθεί συνάντηση με την αρμόδια διεύθυνση των ΕΛΠΕ προκειμένου να ενημερωθεί για τα σχέδια της διοίκησης που αφορούν στη συγκέντρωση του ομίλου στο νέο κτίριο. Μετά την ολοκλήρωση της μετακόμισης ο όμιλος των ΕΛΠΕ θα έχει στη διάθεσή του εγκαταστάσεις (Πύργος Αθηνών, Μαρούσι, γραφεία στη Λεωφόρο Αμαλίας), τις οποίες προτίθεται να πωλήσει, προσπορίζοντας σημαντικές υπεραξίες.

Η απόφαση για την πώληση των συγκεκριμένων παγίων είναι δεδομένη, ο χρόνος, ωστόσο, δεν προσδιορίζεται, καθώς η παρούσα συγκυρία που επηρεάζει τον κλάδο του real estate δεν θεωρείται καλή για μια τέτοια κίνηση. Σε κάθε περίπτωση θα προηγηθεί επανεκτίμηση της αξίας των κτιρίων και θα αξιολογηθεί ο κατάλληλος χρόνος για την πώλησή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: