Παρασκευή 8 Μαΐου 2009

Πετρέλαιο-αέριο: Ελντοράντο ξαφνικά η Ελλάδα


Από την "Ημερησία" αναδημοσιεύουμε το άρθρο της Μανταλένας Πίου:

Νέος κύκλος ερευνών για τον εντοπισμό και την εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου ανοίγει το 2010, με φορολογικά και άλλα κίνητρα για την προσέλκυση επενδυτών, στο πλαίσιο του νέου θεσμικού πλαισίου που προωθεί ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και παρουσίασε χθες σε συνέντευξη Τύπου.
Με τις νέες ρυθμίσεις θα αλλάξει και ο τρόπος που γίνονται οι παραχωρήσεις, καθώς πέραν της «κλασικής» προκήρυξης διεθνούς διαγωνισμού θα εφαρμοστεί και η διεθνής πρακτική της «ανοικτής πόρτας» (open door), που προβλέπει την απευθείας παραχώρηση ερευνητικής περιοχής σε μόνιμη βάση, σε επενδυτή που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για μία συγκεκριμένη περιοχή.
Αν για την ίδια περιοχή εκδηλώσουν ενδιαφέρον περισσότεροι επενδυτές, τότε ο ανάδοχος θα προκύψει κατόπιν διαπραγμάτευσης. Ο συντελεστής φορολόγησης του αναδόχου θα μειωθεί κάτω από το 40% που ισχύει σήμερα, η διάρκεια εκμετάλλευσης μίας περιοχής θα αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης, όπως και οι αντιπαροχές του αναδόχου προς το ελληνικό δημόσιο.
Οι νέες ρυθμίσεις, θα οριστικοποιηθούν μετά από δημόσια διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς και θα ενταχθούν σε νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του χρόνου.
Αμεσα, με τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή, θα δημιουργηθεί Διεύθυνση Ερευνας και Ανάπτυξης, που θα υπαχθεί στο Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής και θα είναι αρμόδια για την άσκηση ελέγχου των υφισταμένων και των νέων παραχωρήσεων έρευνας και εκμετάλλευσης.
20 θέσεις Για τη στελέχωση της διεύθυνσης προβλέπεται η σύσταση 20 θέσεων ειδικών επιστημόνων, οι οποίοι μπορεί να μεταφερθούν από τα ΕΛΠΕ. Στα ΕΛΠΕ, τα οποία είχαν απορροφήσει την παλαιά ΔΕΠ-ΕΚΥ, την κρατική εταιρεία που ήταν αρμόδια για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, παραμένει προς φύλαξη για τουλάχιστον 1 χρόνο ακόμα όλο το Αρχείο Ερευνών, με τα δεδομένα από το 1939 ως σήμερα, έναντι του ποσού των 8.000 ευρώ το μήνα.
Τις τελικές αποφάσεις για το πού και πότε θα γίνουν έρευνες θα λαμβάνει διυπουργική επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομίας-Οικονομικών, Εξωτερικών, Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ. Βασικές αρχές πάντως του νέου νομοσχεδίου είναι ότι όλες οι διατάξεις θα πρέπει να είναι συμβατές με το ευρωπαϊκό δίκαιο, να ενσωματώνουν διεθνείς πρακτικές και να διασφαλίζουν την προστασία του περιβάλλοντος.
Στο πλαίσιο αυτό όλα τα σχέδια γεωτρήσεων και εξόρυξης θα υποβάλονται σε λεπτομερείς περιβαλλοντικές αξιολογήσεις πριν από τη χορήγηση οποιασδήποτε άδειας.
Τροποποιούνται οι διατάξεις για την κατανομή και τη διάθεση των βιοκαυσίμων με τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για την εφαρμογή της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών.
«Μία η διαφορά με Τουρκία» Κ. Χατζηδάκης: Το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας είναι το μοναδικό προς επίλυση
Κρίσιμα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής «ακουμπά» η νέα πολιτική για την έρευνα και την εκμετάλλευση πετρελαίου. Ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης επανέλαβε ότι η μόνη προς επίλυση διαφορά με την Τουρκία είναι η υφαλοκρηπίδα, τόνισε ότι η Ελλάδα σε καμία περίπτωση δεν παραιτήθηκε, ούτε θα παραιτηθεί από τα κυριαρχικά της δικαιώματα και δήλωσε ότι στη συνάντηση που είχε προ ημερών με τον Τούρκο ομόλογό του δεν συζήτησε το θέμα.
Σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις με την Αλβανία και την Αίγυπτο για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Ερωτώμενος αν υπάρχει ενδιαφέρον από επενδυτές είπε πως δεν είναι καθόλου απίθανο να εκδηλωθεί. Ο πρόεδρος του ΣΕΕΣ Ρ. Μωυσής δήλωσε ότι σε πολλές περιοχές τα «πρόδρομα» στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί δείχνουν ότι πληρούνται θεμελιώδεις προϋποθέσεις για ύπαρξη υδρογονανθράκων, όμως χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να διαπιστωθεί η ύπαρξή τους, όπως και η οικονομική εκμεταλλευσιμότητα πιθανών κοιτασμάτων.

1 σχόλιο:

βουκόλος είπε...

Να λοιπόν που καμιά φορά έχουμε και έγκαιρη ενημέρωση-άσχετα ποιούς ενδιαφέρει το θέμα- και ας λένε μερικοί πως εδώ είναι ένα τελειωμένο καφενείο??????!!!!!!!