Κυριακή 10 Μαΐου 2009

Θριάσιο SOS: Καταγγελίες για τον νομάρχη και άλλους «αρμοδίους»


Από το ηλεκτρονικό portal TVXS (Τηλεόραση Χωρίς Σύνορα του Στέλιου Κούλογλου) αναδημοσιέουμε το παρακάτω κείμενο του Μάριου Διονέλλη. Είναι το μοναδικό - μέχρι στιγμής - που κάνει αναφορά στο αποτέλεσμα της εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων κατά του έργου της Ελευσίνας. Η οριστική απόφαση δεν έχει εκδοθεί ακόμα, αλλά η πρόταση του εισηγητή του ΣτΕ φαίνεται πως ήταν αρνητική για τους προσφεύγοντες κατά του έργου και θετική για το έργο:

Σοβαρές καταγγελίες κατά των κυβερνητικών χειρισμών αλλά και κατά των τοπικών αρχόντων και ειδικά κατά του νομάρχη Δυτικής Αττικής διατυπώθηκαν στην εκδήλωση ΘΡΙΑΣΙΟ – SOS την Παρασκευή 8 Μαΐου στο Nosotros. Οι διοργανωτές της εκδήλωσης έστειλαν μήνυμα αγώνα τόσο κατά των επεκτάσεων της πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ (που πλέον ανήκει στα Ελληνικά Πετρέλαια, συμφερόντων Λάτση) όσο και για τις άλλες ανοιχτές πληγές της Δυτικής Πύλης της Αττικής.
Όπως είπε ο Βασίλης Δημόπουλος, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Θριασίου η άδεια επέκτασης εκδόθηκε με συνοπτικές διαδικασίες σε χρόνο ρεκόρ τον περασμένο Αύγουστο από την Πολεοδομία η οποία διοικητικά εποπτεύεται από τη Νομαρχία της Δυτικής Αττικής. Παρόλα αυτά ο νομάρχης Αριστείδης Αρκουδάρης εμφανίστηκε στη συνέχεια ως υπέρμαχος του περιβάλλοντος δηλώνοντας πως δεν θα επιτρέψει την επέκταση της ΠΕΤΡΟΛΑ.

Άσχημα νέα από το ΣτΕ

Τελευταία δυσάρεστη εξέλιξη στο ζήτημα της ΠΕΤΡΟΛΑ είναι η αρνητική πρόταση του εισηγητή του ΣτΕ, η οποία απορρίπτει τις αιτιάσεις των κατοίκων που είχαν προσφύγει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, και στην ουσία ανοίγει το δρόμο για την επέκταση μιας από τις πιο ρυπογόνες και επικίνδυνες βιομηχανίες της χώρας.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν επιστημονικά στοιχεία μετρήσεων για την περιβαλλοντική υποβάθμιση που θα προκύψει από την επέκταση ενώ τονίστηκε η «εγκληματική» γειτνίαση της ΠΕΤΡΟΛΑ με τη βιομηχανία πυρομαχικών ΠΥΡΚΑΛ. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε βίντεο με εικόνες από το τραγικό δυστύχημα της ΠΕΤΡΟΛΑ την 1η σεπτέμβρη του 1992, που στοίχισε τη ζωή 14 ανθρώπων.


Και καθρεφτάκια στους ιθαγενείς…

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από τους παρευρισκόμενους στην «κοινωνική» πολιτική που ακολουθεί η ΠΕΤΡΟΛΑ προσφέροντας οικονομικά ανταλλάγματα στους κατοίκους της Ελευσίνας εν είδη χρηματοδότησης ποδοσφαιρικών τουρνουά, πολιτιστικών εκδηλώσεων, κατασκηνώσεων για τα παιδιά ακόμα και με την παροχή δωρεάν πετρελαίου στα σχολεία της περιοχής.

Τι προβλέπει η επέκταση

Αντικείμενο αντιπαράθεσης αποτελεί η σχεδιαζόμενη επέκταση της ΠΕΤΡΟΛΑ σε μια περιοχή που παλιότερα είχε χαρακτηριστεί αγροτική-δασική. Η περιοχή αυτή συνορεύει με το εργοστάσιο της Πυρκάλ και αποτελεί ζώνη ασφαλείας ανάμεσα στην Πυρκάλ και την ΠΕΤΡΟΛΑ. Προβλέπεται να προστεθούν 16 νέες μονάδες, εκ των οποίων 6 παραγωγικές (απόσταξης κενού, θερμικής πυρόλυσης ασφάλτου, υδρογονοπυρόλυσης, υδροαποθείωσης νάφθας και αεριελαίου, υδρογόνου, γλύκανσης με αμίνες στην μονάδα κλασματικής απόσταξης). Η εγκατεστημένη ισχύς του εργοστασίου θα αυξηθεί 6 φορές, η θερμική ισχύς του θα αυξηθεί 5,5 φορές, η κατανάλωση ισχύος θα αυξηθεί 7 φορές, η κατανάλωση ενέργειας θα ανέλθει στις 780 γιγαβατώρες. Το (εκσυγχρονισμένο) διυλιστήριο θα καίει 11 φορές περισσότερα καύσιμα, οι διαφυγές από τις νέες μονάδες θα διπλασιαστούν, τα αέρια απόβλητα θα αυξηθούν 9 φορές και θα εκλύονται 950.000 τόνοι τον χρόνο (αύξηση 350%) διοξειδίου του άνθρακα. Πρόκειται να κατασκευαστεί ακόμα μία υψικάμινος 140 μέτρων και δύο μικρότερες ύψους 60 μέτρων.


Μετρούν ανοιχτές πληγές..

Εκτός από το θέμα της ΠΕΤΡΟΛΑ οι κάτοικοι της περιοχής μετρούν πάνω από 10 ανοιχτές πληγές οι οποίες, όπως ανέφερε στην εκδήλωση στο Nosotros η Σοφία Παπαγιαννάκη, μέλος των Πολιτών για την Ενέργεια, υποθηκεύουν τη ζωή και το μέλλον τους. Η ίδια τόνισε τη σχεδιαζόμενη κατασκευή κολοσσιαίας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής (880 MW), στην Ελευσίνα, με τη σύμπραξη ΔΕΗ και ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ αλλά και την εξαγγελία για κατασκευή χωματερής τοξικών αποβλήτων στο καταπράσινο Μελετάνι της Μάνδρας.

Επιπλέον, σχεδιάζεται νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής (390 MW), σε απόσταση αναπνοής από τον οικισμό της Ν. Περάμου, με τη σύμπραξη ΕΛ.ΠΕ. – EDISON, η μετεγκατάσταση των δεξαμενών του Περάματος στο στρατόπεδο Ξηρογιάννη στον Ασπρόπυργο, αλλά και σειρά νέων οδικών αξόνων και υποδομών για τη μετατροπή της περιοχής σε «ενεργειακό κέντρο» όπως προβλέπει και το νέο Χωροταξικό Σχέδιο του κ. Σουφλιά ή σε «αποχωρητήριο» της Αττικής όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι.

Κοινή δράση

Το τελευταίο διάστημα οι πολίτες της Δυτικής Αθήνας ενώνουν τις δυνάμεις τους δημιουργώντας κοινό μέτωπο αγώνα. Την εκδήλωση στο Nosotros διοργάνωσαν από κοινού η Επιτροπή Αγώνα κατά των επεκτάσεων των ΕΛΠΕ (πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ) και των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ, η Διαρκής Κίνηση Χαϊδαρίου, ο Σύλλογος ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου, το Παναττικό Δίκτυο Κινημάτων Πόλης, ο Περιβαλλοντικός Φυσιολατρικός Σύλλογος Περιστερίου, οι Πολίτες της Αττικής για την ενέργεια, και το blog Korydallos.blogspot.com.

To tvxs τις επόμενες ημέρες θα ανοίξει το φάκελο «Δυτική Πύλη» της Αττικής με αναλυτικά ρεπορτάζ για κάθε μία από τις διεκδικήσεις των κατοίκων της περιοχής.

Για περισσότερες πληροφορίες:
http://epitropiagona.blogspot.com/
http://xaidari.blogspot.com/
http://xpolis.blogspot.com/
http://att-energy.blogspot.com/
http://www.panattiko.gr/
http://persyper.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: