Κυριακή 17 Μαΐου 2009

Big deal για Μελισσανίδη - ΕΚΟ


Από το "Capital" αναδημοσιεύουμε το άρθρο του Χ. Φλουδόπουλου, συνέχεια του προηγούμενου άρθρου (εδώ):


Δύο δεξαμενόπλοια ro-ro χωρητικότητας 2.400 dwt το κάθε ένα αποκτά η θυγατρική των Ελληνικών Πετρελαίων, ΕΚΟ από την εταιρεία Aegean Marine Petroleum του Δημήτρη Μελισσανίδη. Το deal της πώλησης των δεξαμενόπλοιων έχει επισφραγιστεί καταρχήν και έχει βαρύνουσα σημασία για την ΕΚΟ, η οποία μέχρι σήμερα χρησιμοποιεί για την τροφοδοσία του εκτεταμένου νησιωτικού δικτύου της μισθωμένα πλοία, παλαιάς τεχνολογίας. Τα δύο νέα δεξαμενόπλοια είναι τελευταίας τεχνολογίας (παρελήφθησαν από την Aegean Marine Petroleum πέρυσι) και θα καλύπτουν τις ανάγκες της εταιρείας για αδιάλειπτη και ασφαλή τροφοδοσία του νησιωτικού δικτύου.
Εξάλλου, οι δύο πλευρές, φέρονται να έχουν συμφωνήσει ώστε να αποκτήσει η Aegean πρόσβαση στους αποθηκευτικούς χώρους της ΕΚΟ στην Κρήτη. Σημειώνεται ότι η εταιρεία του Δ. Μελισσανίδη κινείται δυναμικά προκειμένου να αποκτήσει σημαντικό μερίδιο στη νησιωτική Ελλάδα με πρώτο σταθμό την Κρήτη, όπου και διαθέτει 10 πρατήρια και στοχεύει σε περαιτέρω επέκταση. Τα δύο δεξαμενόπλοια ro-ro, αποτελούν μέρος παραγγελίας της Aegean Marine Petroleum για έξι συνολικά πλοία. Σύντομα η εταιρεία αναμένεται να παραλάβει ακόμη δύο πλοία που χτίζονται σε ναυπηγεία της Άπω Ανατολής.
Για το θέμα, πάντως, της πρόσβασης τρίτων σε εγκαταστάσεις εταιρειών πετρελαιοειδών, ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης στα τέλη Απριλίου είχε προαναγγείλει νέα ειδική ρύθμιση. Ειδικότερα ο Υπ.Αν. είχε ανακοινώσει ότι σε περιπτώσεις περιοχών όπου διαπιστώνονται προβλήματα ανταγωνισμού, η ΡΑΕ θα μπορεί να γνωμοδοτεί και να επιτρέπει την πρόσβαση τρίτων σε αποθήκες εταιρειών. Η σχετική ρύθμιση, ακόμη δεν έχει προωθηθεί.
Θα πρέπει να σημειωθεί, τέλος, ότι ακόμη και χωρίς τη ρύθμιση, υπάρχουν σε ισχύ συμφωνίες μεταξύ εταιρειών που διαθέτουν αποθηκευτικούς χώρους με άλλες εταιρείες που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν μέρος αυτών των αποθηκών. Οι συμφωνίες αυτές εξαρτώνται από το μέγεθος των εγκαταστάσεων αλλά και από τις ανάγκες της ιδιοκτήτριας εταιρείας να καλύψει την τροφοδοσία του δικού της δικτύου.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΤΙΓΡΗ ΘΕΕ ΠΑΡΕ ΤΗΝ Π.Α.Ε