Σάββατο 9 Μαΐου 2009

Ξεπουλάνε τα "ασημικά" για να ρίξουν τα δάνεια


Από την "Ισοτιμία" αναδημοσιεύουμε το άρθρο της Ρίτας Ζαχαριάδου:

Ξεπουλάνε τα "ασημικά", δηλαδή ακίνητα, πολλές επιχειρήσεις στην προσπάθειά τους να περιορίσουν τις αυξημένες δανειακές υποχρεώσεις. Σε μια περίοδο όπου οι τράπεζες αντιδρούν με φειδώ στη χορήγηση νέων δανείων, δεκανίκι στα οικονομικά των επιχειρήσεων, κυρίως από το χώρο των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο, αποτελούν τα πάγια στοιχεία. Έτσι, η Aspis Bank μετακομίζει από τα πολυτελή γραφεία της και οι διοικήσεις πολλών επιχειρήσεων αναζητούν μοντέλα καλύτερης αξιοποίησης των ακινήτων καθώς η αγορά real estate αρχίζει να "ξεμουδιάζει".
Μετά την παρέλευση ενός δύσκολου εξαμήνου, η αγορά έχοντας ξεκάθαρη πλέον αίσθηση του βάρους των οικονομικών της υποχρεώσεων και με έντονη την απουσία της σπάταλης - ενίοτε - τραπεζικής στήριξης (βλέπε δάνεια) στρέφει το βλέμμα της στα προικιά της. Γι' αυτόν το λόγο αρκετές εισηγμένες που διαθέτουν μη λειτουργική ακίνητη περιουσία εντάσσουν στα σχέδια τους την εκμετάλλευση τους. Μετξύ αυτών συγκαταλέγονται εταιρείες όπως η Βιοχάλκο, η Axon Συμμετοχών, η ΑΓΕΤ Ηρακλής, η Κούμπας Συμμετοχών, η Βιοκαρπέτ, η Cardico, η Rilken, η Λανακάμ, η Αλλατίνη, η γαλακτοβιομηχανία Δέλτα, κ.ά.
Αρκετές επιχειρήσεις τα προηγούμενα χρόνια - αρχής γενομένης από το 2004 - είχαν καταφύγει, με βάση τα διεθνή λογιστικά πρότυπα, στην καταγραφή υπεραξιών από την ανατίμηση των ακινήτων τους στις "εύλογες αξίες". Οι υψηλότερες αποτιμήσεις ώθησαν μεγάλο αριθμό εταιρειών σε οικονομικές επιδόσεις που δεν συνάδουν με τα πεπραγμένα τους. Η ραγδαία ανάκαμψη στην αγορά των επαγγελματικών ακινήτων διεθνώς συνέβαλε στην κάλυψη της μείωσης της καθαρής θέσης πολλών επιχειρήσεων.

Περίσσευμα
Σήμερα που οι αποδόσεις είναι περιορισμένες, οι επιχειρηματίες καουμπούν στα ασημικά τους. "Ανακαλύπτουν ξαφνικά πως επαγγελματικά κτίρια, ακίνητα, εκτάσεις γης περισσεύουν". Τα 10 στρέμματα γης για παράδειγμα δεν χρειάζονται για να λειτουργήσει μια παραγωγική μονάδα.
Σε κάθε περίπτωση, οι θετικές αυτές επιδράχεις στα κέρδη και στα ίδια κεφάλαια των εισηγμένων εταιρειών δεν αναμένεται να επαναληφθούν στον ίδιο βαθμό και φέτος. Και καθώς οι εκτιμήσεις για την πορρεία των ακινήτων παρουσιάζουν πλέον σταθεροποίηση, οι επαγγελματίες της αγοράς αναμένουν για φέτος αποδόσεις που στην καλύτερη περίπτωση θα προσεγγίζουν έως και το 8%.
Εταιρείες όπως η 'Ελτον Χημικά, η Autohellas, ο Μουζάκης, η Ικτίνος, η Πετρόπουλος, συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων οπυ είτε προχώρησαν σε πώληση ακινήτου ενισχύοντας τη ρευστότητα τους είτε προχώρησαν στην αναπροσμαρμογή των ακινήτων βελτιώνοντας σημαντικά κατ' αυτό τον τρόπο τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας.
Η Ντρουκφάρμπεν Α.Ε. προχώρησε σε πώληση βιομηχανικού κτιρίου 10χιλ. τ.μ. που βρίσκεται στον Ασπρόπυργο Αττικής εντός οικοπέδου 18.300τ.μ. κυριότητας 100% θυγατρικής της DFH Druckfarben ΑΒΕΕ έναντι ποσού 10,1 εκατ. ευρώ. Το εκίνητο στη συνέχεια μισθώθηκε με πενταετή διάρκεια από την πωλήτρια εταιρεία με μηνιαίο μίσθωμα 50.000 ευρώ. Πρόσφατα οι εταιρείες Axon Συμμετοχών και Euromedica προχώρησαν στη σύσταση ανώνυμης εταιρείας διαχείρισης ακινήτων "Euromedica Ακινήτων" με σκοπό τη διαχείριση, την αξιοποίηση και την εκμετάλλευση ακινήτων που ανήκουν στον Όμιλο.
Η Elbisco στην προσπάθεια παραγωγικής αναδιάρθρωσης και μείωσης των υψηλών δανείων - που ανέρχονται σε 119 εκατ. ευρώ - τον περασμένο χρόνο προχώρησε στην πώληση του κτιρίου διοίκησης της θυγατρικής Zitoluks A.D. στα Σκόπια ενισχύοντας έτσι με κεφαλαιακά κέρδη 3,17 εκατ. ευρώ τον όμιλο. Παράλληλα το κλείσιμο του εργοστασίου της Πάτρας και η μεταφορά της παραγωγής για φρυγανιές Βοσινάκη και Forma στη μονάδα που διατηρεί στο Πικέρμι.

Προσφορά, ζήτηση και αποδόσεις
Αναλυτές της κτηματαγοράς εκτιμούν πως η προσφορά στον τομέα των επαγγελματικών ακινήτων που παρατηρείται θα έχει θετικό αντίκτυπο στην αγορά. Παρά το μειωμένο επενδυτικό ενδιαφέρον, η τάση που καταγράφεται στα επαγγελματικά ακίνητα μετά την κάμψη στις τιμές οδηγεί σε αποδόσεις οπυ φτάνουν έως το 7%. Η εισαγωγή και νέων ακινήτων αναμένεται να δώσει ώθηση στην αγορά. Όμως και από την πλευρά των αλυσίδων λιανικής κυρίως από το χώρο των τροφίμων η λύση του sale and lease back θα ανακουφίσει κυρίως ελληνικές εταιρείες του κλάδου από την υψηλή δανειακή επιβάρυνση. Άλλωστε το επενδυτικό ενδιαφέρον τους τελευαταίους μήνες αφορά και μεμονωμένα σημεία πώλησης. Ειδικότερα στην περίπτωση των μακροχρόνιων μισθώσεων όπου οι αποδόσεις φτάνουν έως το 8%, μεγέθη ανάλογα με αυτά των χωρών της Δυτικής Ευρώπης.
Τον τελευταίο καιρό έοχυν ξεκινήσει επαφές ανάμεσα σε ιδιώτες και θεσμοκούς μεταξύ των οποίων και ένα fund αυστραλιανό - το APN Investment - το οποίο διαπραγματεύεται την πώληση 16 σημείων πώλησης της αλυσίδας Carrefur που είναι εγκατεστημένα στην Ελλάδα.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο καραλης σασ δίνει τα αρθρα της γυναικας του?