Κυριακή 24 Μαΐου 2009

Ανάσα… τόκων για εισηγμένες


Από το "Euro2day" αναδημοσιεύουμε το παρακάτω άρθρο του Χ. Κίτσιου, που κάνει αναφορά και στον υπέρογκο δανεισμό των ΕΛΠΕ. Επιχαίρει ο αρθρογράφος ότι τα ΕΛΠΕ θα εξοικονομήσουν 20 εκατ. ευρώ από την πτώση του Euribor που θα πήγαιναν για αποπληρωμή δανείων. Καταπίνει αμάσητο όμως το ύψος του δανεισμού. Ακολουθεί το άρθρο:

Πολύτιμη ανάσα σε μια δυσχερή περίοδο για τις πωλήσεις και τη λειτουργική τους κερδοφορία παίρνουν οι εισηγμένες πλην του χρηματοοικονομικού τομέα από την πτώση του Euribor.

Aπό τις 28/12/08 και τα επίπεδα του 3,05% το Εuribor τριμήνου έχει υποχωρήσει στο 1,25% (στοιχεία της Παρασκευής 15/5) ως απόρροια των συνεχών μειώσεων του επιτοκίου παρέμβασης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, των λοιπών μέτρων στήριξης των χρηματοπιστωτικών αγορών από τις κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως και της σταδιακά ομαλοποιούμενης διατραπεζικής αγοράς.

Η πτώση του Εuribor τριμήνου αποτελεί το μοναδικό σχεδόν καλό νέο για τις εμποροβιομηχανικές εισηγμένες στο Χ.Α. σε μια περίοδο όπου οι πωλήσεις τους υποχωρούν σε όγκο και σε αξία και τα λειτουργικά τους κέρδη αναμένεται στο α΄ τρίμηνο να σημειώσουν σημαντική πτώση σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Το τέλος του 2008, άλλωστε, βρήκε τη συντριπτική πλειονότητα των εισηγμένων, πλην του χρηματοοικονομικού τομέα, με υψηλό δανεισμό λόγω των επενδύσεων και της σημαντικής αύξησης του κεφαλαίου κίνησης.

Η απότομη άνοδος των τιμών των πρώτων υλών μέχρι και τις αρχές του καλοκαιριού είχε αναγκάσει τις εισηγμένες να χρησιμοποιούν υψηλότερο κεφάλαιο κίνησης, ενώ μετά την κατάρρευση της Lehman έσπευσαν να κάνουν χρήση του συνόλου των πιστωτικών γραμμών υπό τον φόβο της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά.

Έτσι ο δανεισμός τους αυξήθηκε ακόμη περισσότερο το 2008 σε σχέση με το τέλος του 2007, ενώ η αύξηση του κόστους χρήματος (το Εuribor τριμήνου έφτασε μετά την κατάρρευση της Lehman και στο 5,9%) εκτίναξε τους χρεωστικούς τόκους.

Ειδικότερα, στις 31/12/08 ο συνολικός δανεισμός των εισηγμένων στο Χ.Α., με βάση τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, εμποροβιομηχανικών εταιριών ανερχόταν στα 42,35 δισ. ευρώ. Εξ αυτών τα μακροπρόθεσμα δάνεια ανέρχονταν σε 27,3 δισ. ευρώ έναντι 21,3 δισ. ευρώ στο τέλος του 2007 (αύξηση 28,2%), ενώ τα βραχυπρόθεσμα στα 15,05 δισ. ευρώ από 12,6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2007 (αύξηση 18,7%).

Μόνο για τόκους το 2008 οι εισηγμένες πλην του χρηματοοικονομικού τομέα κατέβαλαν 2,4 δισ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 500 εκατ. ευρώ ή σε ποσοστό 28,3% σε σχέση με τους χρεωστικούς τόκους του 2007.

Φέτος η εικόνα αντιστρέφεται και οι εισηγμένες εξοικονομούν τόκους. Η πτώση του Εuribor 3μήνου κατά 1,8% σε σχέση με τις 28/12/08 σημαίνει αυτόματα εξοικονόμηση τόκων της τάξης των 270 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο όμως ότι στις περισσότερες εισηγμένες οι τράπεζες αύξησαν μετά τον Οκτώβριο του 2008 το περιθώριο δανεισμού (spread), το όφελος είναι μικρότερο. Σήμερα υπάρχουν εισηγμένες που βαρύνονται και με spread 3%, ενώ πια περιθώρια της τάξης του 0,80% - 1% αποτελούν παρελθόν, με εξαίρεση ελάχιστες επιχειρήσεις.

Αντίστοιχα, στα μακροπρόθεσμα δάνεια, ενώ το καθαρό όφελος από την πτώση του Εuribor κινείται στα επίπεδα των 500 εκατ. ευρώ, η αύξηση του spread μειώνει την εξοικονόμηση τόκων που θα επιτύχουν οι εμποροβιομηχανικές εισηγμένες.

Οι περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις έχουν παγώσει εδώ και μερικούς μήνες τα σχέδια για επενδύσεις, μειώνουν τα βιομηχανικά και τα διοικητικά κόστη για να αντιμετωπίσουν την πτώση των πωλήσεων που είναι ιδιαίτερα αισθητή και στο α΄ τρίμηνο του 2009 και συμμαζεύουν τις απαιτήσεις από πελάτες ή επιμηκύνουν τον χρόνο πληρωμής προμηθευτών για να εξασφαλίσουν μετρητά που θα κατευθυνθούν στον περιορισμό του δανεισμού.

Η κάθετη πτώση των τιμών των πρώτων υλών τις ευνοεί καθώς απασχολούν χαμηλότερο κεφάλαιο κίνησης, την ίδια όμως στιγμή υποχωρούν και οι πωλήσεις σε όγκο και ακόμη περισσότερο σε αξία.

Η μείωση των τόκων θα βοηθήσει στον σχηματισμό περισσότερων προβλέψεων για επισφαλείς πελάτες και βέβαια την κερδοφορία, η οποία πάντως για το α΄ εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης αναμένεται απογοητευτική για σειρά κλάδους της βιομηχανίας (μεταλλοβιομηχανίες, αλουμινάδες, βιομηχανικά ορυκτά, πλαστικά κ.ά.) και δευτερευόντως για το λιανεμπόριο που πρέπει να ξεστοκάρει και μέρος των αποθεμάτων το οποίο παρέμεινε στις αποθήκες του και μετά τις εκπτώσεις.

Ποιες εισηγμένες ωφελούνται περισσότερο

ΟΤΕ: Με μακροπρόθεσμα δάνεια 5,4 δισ. ευρώ και βραχυπρόθεσμα 638 εκατ. ευρώ ο ΟΤΕ πλήρωσε πέρυσι 343,7 εκατ. ευρώ χρεωστικούς τόκους. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι φέτος μπορεί να εξοικονομήσει πάνω από 70 εκατ. ευρώ τόκους, ίσως και 100 εκατ. ευρώ καθώς είναι και μία από τις ελάχιστες εταιρίες που δεν επιβαρύνθηκαν σε επίπεδο spread.

MIG: Ο όμιλος επιβαρυνόταν στις 31/12/08 με μακροπρόθεσμα δάνεια 1,5 δισ. ευρώ και με βραχυπρόθεσμα 754 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να πληρώσει χρεωστικούς τόκους 168,5 εκατ. ευρώ. Φέτος αναμένεται να εξοικονομήσει από την πτώση του Euribor γύρω στα 30 - 40 εκατ. ευρώ.

ΔΕΗ: Μακροπρόθεσμα δάνεια 2,8 δισ. ευρώ, βραχυπρόθεσμα 1,8 δισ. ευρώ και χρεωστικοί τόκοι 202 εκατ. ευρώ είχε το 2008 η ΔΕΗ, η οποία φέτος εκτιμάται ότι από τη σημαντική αποκλιμάκωση του Εuribor θα εξοικονομήσει τόκους της τάξης των 30 εκατ. ευρώ και άνω.

Βιοχάλκο: Ο μεγαλύτερος βιομηχανικός όμιλος της χώρας, η Βιοχάλκο, προβαίνει σε περιορισμό στις επενδύσεις και στα κόστη, με στόχους να δημιουργηθούν ελεύθερες ταμειακές ροές και να μειωθεί ο δανεισμός. Ο συνολικός του δανεισμός στις 31/12/08 ανήλθε στο 1,35 δισ. ευρώ, ενώ το 2008 πλήρωσε τόκους 100 εκατ. ευρώ. Η μείωση του Euribor θα επιφέρει μείωση τόκων άνω των 20 εκατ. ευρώ για τον όμιλο φέτος.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Στις 31/12/08 εμφάνιζε μακροπρόθεσμα δάνεια 1,17 δισ. ευρώ και βραχυπρόθεσμα 273,4 εκατ. ευρώ, ενώ πέρυσι πλήρωσε τόκους 74,2 εκατ. ευρώ. Η εξοικονόμηση τόκων αναμένεται φέτος να είναι υψηλότερη των 20 εκατ. ευρώ.

ΕΛΠΕ: Με μακροπρόθεσμα δάνεια 448 εκατ. ευρώ, με βραχυπρόθεσμα δάνεια 1,1 δισ. ευρώ και με μέσο δανεισμό 1,35 δισ. ευρώ για το 2008, ο όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια πλήρωσε πέρυσι 79,7 εκατ. ευρώ τόκους και αναμένεται να εξοικονομήσει φέτος τόκους της τάξης των 20 εκατ. ευρώ.

Alapis: Οι εξαγορές της ΚΠ Μαρινόπουλος και της ΠΓΝ Γερολυμάτος είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση του δανεισμού του ομίλου Alapis. O συνολικός δανεισμός στο τέλος του 2008 ανήλθε στα 896,37 εκατ. ευρώ και ο καθαρός στα 687,7 εκατ. ευρώ. Εντός της φετινής χρήσης λήγουν δάνεια ύψους 169,45 εκατ. ευρώ, ενώ στις 31/12/08 ο όμιλος είχε σχεδόν εξαντλήσει την ανακυκλούμενη γραμμή πιστωτικής διευκόλυνσης ύψους έως 640 εκατ. ευρώ καθώς έχει δανειστεί ήδη 604,8 εκατ. ευρώ. Η πτώση του Euribor υπολογίζεται να φέρει εξοικονόμηση τόκων μεγαλύτερη των 5 εκατ. ευρώ.

Τιτάν: Ο όμιλος είχε μικρή επίπτωση στο δ΄ τρίμηνο του 2008 από την αύξηση των επιτοκίων στις ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες, καθώς το 21% του συνολικού δανεισμού του βασίζεται σε σταθερά και προσυμφωνημένα επιτόκια και επιπλέον 52% σε προσυμφωνημένα και προκαθορισμένα περιθώρια επιτοκίων.

Στις 31/12/08 είχε μακροπρόθεσμα δάνεια 945 εκατ. ευρώ και βραχυπρόθεσμα 263 εκατ. ευρώ, ενώ το 2008 πλήρωσε 63,4 εκατ. ευρώ τόκους. Οι τράπεζές του ανέβασαν το spread για υφιστάμενα δάνεια και η εξοικονόμηση τόκων από την πτώση του Εuribor θα είναι χαμηλότερη των 20 εκατ. ευρώ.

Folli Follie: Ο όμιλος Folli Follie ήταν o πρώτος που αναχρηματοδότησε φέτος μέρος του δανεισμού του (δάνεια συνολικού ύψους 291 εκατ. ευρώ), ενώ όπως δήλωσε η διοίκησή του η συνεχιζόμενη μείωση του Euribor έχει οδηγήσει σε σημαντική εξοικονόμηση τόκων για τον όμιλο Folli Follie που μόνο για τη φετινή χρήση εκτιμάται από τη διοίκησή του ότι θα φτάσει στα 21 εκατ. ευρώ.

Σημαντική ανάσα από την υποχώρηση του Εuribor παίρνουν και άλλες βιομηχανίες όπως Αλουμύλ (καθαρός δανεισμός 174,8 εκατ. ευρώ στις 31/12/08), ΣΙΔΜΑ (καθαρός δανεισμός 112,7 εκατ. ευρώ), ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ (καθαρός δανεισμός 73,6 εκατ. ευρώ), Σέλμαν (συνολικός δανεισμός 113,8 εκατ. ευρώ), Πλαστικά Θράκης (καθαρός δανεισμός 85,8 εκατ. ευρώ) και Νίκας (καθαρός δανεισμός 51,9 εκατ. ευρώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: