Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2009

ΕΛΠΕ: Στις 26 Φεβρουαρίου τα οικονομικά αποτελέσματα

Από την Καθημερινή η παρακάτω είδηση:
Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑΕ θα ανακοινώσει τα Οικονομικά Αποτελέσματα έτους 2008 την Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου 2009, αμέσως μετά το κλείσιμο των εργασιών του Χ.Α. Θα ακολουθήσει τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές στις 18:00.
Τα Οικονομικά Αποτελέσματα θα δημοσιευθούν στον ημερήσιο Τύπο την Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου 2009.

Έξω οι Κλέφτεεεεεες!!! (Σ.Χατζάρας)


Από την ιστοσελίδα ανοικτής δημοσίευσης Styx, αναδημοσιεύουμε το παρακάτω άρθρο του Σ. Χατζάρα:


Ημερομηνία: 29/01/2009

Ώρα να στήσουμε «μπλόκα» στους κερδοσκόπους
του Σπύρου Χατζάρα

Χθες , η τιμή του πετρελαίου έπεσε περισσότερο από 2% στην Ν. Υόρκη και «έκλεισε» κάτω από τα 33.00 Ευρώ το βαρέλι. Τα ΕΛΠΕ σήμερα πωλούν την αμόλυβδη 95 RON 10PPM 273,91 ευρώ, με καπέλο 4.39 ευρώ σε σχέση με την 27η Ιανουαρίου.
Τα Golden boys του καρτέλ διύλισης δεν έχουν τον θεό τους!
Ενώ η διεθνής τιμή του πετρελαίου σε ευρώ πέφτει, αυτοί κάθε μέρα βάζουν «καπέλο» στην τιμή που πωλούν την αμόλυβδη και το πετρέλαιο θέρμανσης.
Από κει και πέρα αναλαμβάνει το καρτέλ εμπορίας, και στο τέλος τα πρατήρια βάζουν και αυτά το δικό τους «καπελάκι». Και όλοι «γδέρνουν» τον έρμο και απροστάτευτο καταναλωτή .
Το πετρέλαιο θέρμανσης έπεσε 4% στη Νέα Υόρκη και έκλεισε στα 230 Ευρώ/ 1000 λίτρα. Τα ΕΛΠΕ σήμερα πωλούν Το πετρέλαιο θέρμανσης 318,34 Ευρώ/ 1000 λίτρα με «καπελάκι» 73 λεπτά.
Στις 26 Ιανουαρίου το πετρέλαιο κόστιζε 34.74 ευρώ ,το βαρέλι, (για τον Μάρτιο) και τα ΕΛΠΕ πωλούσαν την αμόλυβδη βενζίνη 95 RON 264,53 ευρώ.
Βλέπουμε ότι μέσα σε τρεις μέρες , ενώ η διεθνής τιμή του πετρελαίου μειώθηκε κατά 1,75 ευρώ, τα ΕΛΠΕ αύξησαν την τιμή τους, κατά 9,38 ευρώ.
Στις 26 Ιανουαρίου, το πετρέλαιο θέρμανσης κόστιζε στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, 238,76 ευρώ τα 1000 λίτρα. Χθες έκλεισε στα 230 Ευρώ/ 1000 λίτρα.
Ενώ λοιπόν η διεθνής τιμή μειώθηκε 8.76 ευρώ, τα ΕΛΠΕ, σε τρεις μέρες αύξησαν την τιμή από 312 σε 318,34 ευρώ τα 1000 λίτρα. Καπέλο 6.34 ευρώ.
Στις 22 Δεκεμβρίου με το Πετρέλαιο, στη Νέα Υόρκη, στα 28.34 ευρώ/βαρέλι (Nymex Crude Future 39.47 δολ) και το πετρέλαιο θέρμανσης στά. 212,3 ευρώ/1000λίτρα, τα ΕΛΠΕ πωλούσαν (με καπέλο 15 %), την αμόλυβδη βενζίνη 95 RON 218,24 ευρώ και το πετρέλαιο θέρμανσης 295,38 (με καπέλο 30 ευρώ).
Βλέπουμε ,ότι ενώ η αύξηση της διεθνούς τιμής είναι 14%, τα ΕΛΠΕ επέβαλαν αύξηση 21% στην βενζίνη.
Στο πετρέλαιο θέρμανσης η αύξηση των ΕΛΠΕ είναι 8,1 % έναντι αύξησης 6,9 %. (καπελάκι στο καπέλο !).
Δεν έχουν τον θεό τους.
Παραμένει επίσης αναπάντητο το τεράστιο ερώτημα για την διεύρυνση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου κατά 3,7 δισεκ. ευρώ στο ενδεκάμηνο Ιανουάριος-Νοέμβριος 2008, που οφείλεται, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στην αύξηση των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων κατά 3,5 δισεκ. ευρώ .
Κάποιος θα πρέπει να μας απαντήσει. Πότε έγιναν αυτές οι αγορές, και ποιος ευθύνεται;
Το πράγμα έχει παραγίνει.
Ο κύριος μέτοχος των ΕΛΠΕ, το ελληνικό δημόσιο δηλαδή, θα αναλάβει επιτέλους τη διοίκηση τους, τώρα που έφυγε ο κ. Αλογοσκούφης;
Τα διυλιστήρια είναι υπεύθυνα για την άνοδο των τιμών της βενζίνης, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των τιμών διυλιστηρίων για τη περίοδο από την αρχή του έτους, όπως σημειώνει σε σημερινή της ανακοίνωση, η τιμή της αμόλυβδης στα διυλιστήρια αυξήθηκε κατά 9 λεπτά ή κατά 13,80% ενώ η τιμή λιανικής στα πρατήρια αυξήθηκε 5,5 λεπτά ή κατά 6,80%.
Στην ίδια ανακοίνωση η ΟΒΕ σημειώνει ότι οι αυξήσεις στις τιμές των πρατηρίων, υπολείπονται κατά πολύ των πραγματικών αυξήσεων που έχουν γίνει στην πηγή εκκίνησης τους στην ελληνική αγορά, ενώ τονίζει ότι τα πρατήρια υγρών καυσίμων δεν καθορίζουν τις τιμές αυθαίρετα, αλλά με βάση τις τιμές αγοράς από τις εταιρείες.

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2009

Αποφασίζονται ενέργειες κατά των επεκτάσεων των ΕΛΠΕ


Τα παρακάτω κείμενο αναδημοσιεύεται από την ηλεκτρονική εφημερίδα "MagoulaOnline":

Σημαντική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ελευσίνας θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο δημοτικό μέγαρο της πόλης, προκειμένου να αποφασιστούν οι ενέργειες που θα ακολουθηθούν κατά των επεκτάσεων του διυλιστηρίου της ΕΛΠΕ Α.Ε.
Ο δήμος Ελευσίνας αλλά και η Επιτροπή Αγώνα πολιτών του Θριασίου κατά των επεκτάσεων των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα, καλούν τους περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένους πολίτες της περιοχής και τους τοπικούς φορείς, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Ελευσίνας, στις 8:30 το βράδυ, προκειμένου να λάβουν από κοινού αποφάσεις για τις ενέργειες που θα ακολουθήσουν από εδώ και στο εξής, σχετικά με το μείζον περιβαλλοντικό θέμα των επεκτάσεων των ΕΛΠΕ, καθώς και την λήψη απόφασης για νέα μεγάλη κινητοποίηση κατά της γιγάντωσης του διυλιστηρίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με καταγγελίες πολιτών της περιοχής, το διυλιστήριο σκοπεύει να επεκταθεί μέχρι τα πρώτα σπίτια της πόλης, ενώ σχεδιάζεται και η απομάκρυνση της ΕΑΣ Α.Ε (Πρώην ΠΥΡΚΑΛ) με κίνδυνο την απαξίωση και το κλείσιμο της.
Το σωματείο εργαζομένων των ΕΑΣ στην Ελευσίνα, έχει επανειλημμένως εκφράσει την αντίδρασή του στα επεκτατικά σχέδια των ΕΛΠΕ ,αλλά και πολλοί βουλευτές κυρίως της αντιπολίτευσης, έχουν καταθέσει επίκαιρες ερωτήσεις για το συγκεκριμένο θέμα, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία τους για την ασφάλεια των πολιτών αλλά και το μέλλον της ΕΑΣ Α.Ε.
Εν τω μεταξύ στον χώρο της πρώην OWENS στην Ελευσίνα συνεχίζονται να εκτελούνται πυρετωδώς από τα ΕΛΠΕ, εκτεταμένες χωματουργικές εργασίες διαμόρφωσης χώρου όπου πρόκειται να ανεγερθούν τοιχία αντιστήριξης.

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009

Ενημερωτικό Δελτίο Εργαζομένων ΕΚΟ (5)

Η Συνδικαλιστική Συνεργασία της ΕΚΟ έστειλε το παρακάτω Ενημερωτικό Δελτίο που αναρτάται σε αποσπάσματα:

ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ ΕΣΣΕ
Η Συνδικαλιστική Συνεργασία στη σχετική Συνεδρίαση του ΔΣ του Σωματείου κατέθεσε τη δική της πρόταση και παρόλο που τα σημεία 7-8-9 συμφωνήθηκαν, τελικά δεν περιλήφθηκαν από την πλειοψηφία στα τελικά αιτήματα.
1. Αναπροσαρμογή της τιμής μονάδας του δείκτη του πίνακα δεικτών βασικών μισθών Ε.Σ.Σ.Ε. Αύξηση τιμής μονάδας του δείκτη από 8,32 € σε 9,15 €
2. Επίδομα Εγκαταστάσεων από 33 μονάδες του δείκτη σε 35 μονάδες του δείκτη
3. Αξιολόγηση - Κατηγορίες Αμοιβή Απόδοσης κατηγορίες Α 10% Β 80% Γ 10%
4. Ενιαίο ωράριο (5ήμερο–7ωρο), χωρίς μείωση αποδοχών
5. Πλήρης ένταξη του μισθολογικού κλιμακίου 28 στις ρυθμίσεις της Ε.Σ.Σ.Ε.
6. Ανακλητότητα διευθυντικών στελεχών
7. Αναγνώριση όλης της προϋπηρεσίας εκτός ΕΚΟ
8. Αναλογία επιδομάτων στην αποζημίωση για τα χρόνια στις εγκαταστάσεις
9. Υπολογισμός αποζημίωσης με ανώτερο κλιμάκιο για τους εργαζόμενους που δεν έχουν πάρει προαγωγή τα δύο τελευταία χρόνια πριν την συνταξιοδότηση
10. Τιμαριθμική αναπροσαρμογή
11. Καταβολή της αποζημίωσης του Φοίνιξ σε όσους το
επιθυμούν μετά από 5 χρόνια Εισφορών.

Περί μισθού …
Τι είναι τελικά μισθός; Αν θυμηθούμε τους κλασσικούς μισθός είναι η «τιμή» της εργατικής μας δύναμης. Και όπως κάθε τιμή, προϋποθέτει και διαδικασία ανταλλαγής. Μόνο που κάποιοι λίγοι και εκλεκτοί «συνάδελφοι » είναι υπερτιμημένοι και οι περισσότεροι είναι στην διατίμηση.
Όλοι σχεδόν οι συνάδελφοι του Ανεξάρτητου Συνδυασμού στα λίγα χρόνια της Ανεξαρτησίας τους έχουν πάρει πάνω από την ΣΣΕ τουλάχιστον από δύο κλιμάκια ο κάθε ένας. Το ένα τρίτο όμως των εργαζομένων δεν πήρε τίποτα περισσότερο από τις γενικές αυξήσεις της ΕΣΣΕ

…Και περί ωραρίου
Το τελευταίο διάστημα από πολλούς χώρους Εργασίας μας έρχονται μηνύματα για προσπάθεια της εταιρείας να «διευθετήσει» τα ισχύοντα ωράρια εργασίας: Σάββατα χωρίς υπερωρίες με ρεπό άλλη μέρα της εβδομάδας, αλλαγή της ώρας προσέλευσης όχι σταθερή κάθε ημέρα, υπερωρίες που «παραγράφονται» κτλ. Σε λίγο θα δουλεύουμε όπως ακριβώς ... θέλει ο Μίχαλος (ο των εμπόρων) και η εταιρεία … με τις ευλογίες του σωματείου
υπο to κρατοσ των εργολαβων

Η Κ. Κούνεβα, Γραμματέας της Παναττικής Ένωσης Καθαριστριών, δέχθηκε τα μεσάνυχτα της 22/12/2008 δολοφονική επίθεση με βιτριόλι (θειϊκό οξύ!), με αποτέλεσμα να χάσει το μάτι της, να καταστραφούν ζωτικά της όργανα και μέχρι σήμερα να παλεύει για τη ζωή της (οι μαφιόζοι δεν της έριξαν απλώς βιτριόλι, την υποχρέωσαν να το πιει). Είναι γνωστό ότι στο χώρο των υπηρεσιών καθαρισμού κυριαρχεί κάθε είδος παράβασης του εργατικού δικαίου (απλήρωτες υπερωρίες, πλασματικοί μισθοί, μη αναγνώριση προϋπηρεσίας κτλ). Οι εταιρείες των εργολάβων στίβουν τους εργαζόμενους για μια χούφτα ευρώ και προσπαθούν να τσακίσουν κάθε προσπάθεια συνδικαλιστικής οργάνωσης.
***
Ο συν. Ηλίας Ρέκκας, εκπρόσωπος εργαζομένων στο ΔΣ της ΕΚΟ και μέλος της Συνδικαλιστικής Συνεργασίας, ως ελάχιστη χειρονομία αλληλεγγύης στην Κ. Κούνεβα, κατέθεσε την αποζημίωσή του μηνός Δεκεμβρίου (860 €), στον ειδικό λογαριασμό που έχει ανοιχτεί γι αυτόν τον σκοπό. (Αρ. Λογ. 5012 019021 277, Τράπεζα Πειραιώς).


Ενημερωτικό Δελτίο Εργαζομένων ΕΚΟ (4)

Η Συνδικαλιστική Συνεργασία της ΕΚΟ έστειλε το παρακάτω Ενημερωτικό Δελτίο που αναρτάται σε αποσπάσματα:

ΤΙ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΤΑΛΛΑΓΕΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ;


Mε εισήγηση τριών Γεν.Δντων των ΕΛΠΕ (Σιάμισιη, Σκανδάλη, Κυριακόπουλου), το ΔΣ της ΕΚΟ αποφάσισε να συμμετέχει στον λεγόμενο «εξορθολογισμό ακινήτων των εγκαταστάσεων Ελευσίνας».
Το σχέδιο (που σύμφωνα με την εισήγηση θα αποτρέψει καθυστερήσεις στην εκτέλεση της επένδυσης των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα, με όφελος δεκάδες εκατομμύρια €) προβλέπει:
- Η Private Sea Marines Services (ιδιοκτησίας Λάτση) θα πουλήσει μέρος της ιδιοκτησίας της (δίπλα στην Κάτω Εγκατάσταση Ελευσίνας της ΕΚΟ) στα ΕΛΠΕ. Τον εν λόγω χώρο νοικιάζουν τώρα τα ΕΛΠΕ και διατηρούν εκεί 5 δεξαμενές.
- Επίσης, η Private Sea θα νοικιάσει στα ΕΛΠΕ άλλο γειτονικό χώρο που θα αξιοποιηθεί για διευκόλυνση της επένδυσης στην Ελευσίνα.
- Σε αντάλλαγμα, η ΕΚΟ θα πουλήσει την Κάτω Εγκατάσταση Ελευσίνας στην Private Sea Marines και εν συνεχεία θα την νοικιάσει από αυτήν με μακροχρόνια μίσθωση και χρόνο προειδοποίησης σε περίπτωση διακοπής εκ μέρους της Private Sea, 12 μήνες.

Η διοίκηση του Ομίλου έχει την αποκλειστική ευθύνη, για τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και τις επενδύσεις της εταιρείας.
Ωστόσο, εντύπωση προκαλούν δύο σημεία:
- Ενώ το ΔΣ διυλίζει τον κώνωπα για αγορές ή πωλήσεις μερικών χιλιάδων €, για μια τόσο σημαντική συναλλαγή (πάνω από 1 εκατ. €), η οικονομική τεκμηρίωση της πρότασης ήταν από νεφελώδης έως ανύπαρκτη.
- Αφού η πρόταση προβλέπει ότι η χρήση γης δεν θα αλλάξει (η εγκατάσταση της ΕΚΟ και οι 5 δεξαμενές των ΕΛΠΕ θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως έχουν), τι νόημα έχουν αυτές οι συναλλαγές με την εταιρεία του μεγαλομετόχου;
… και επειδή γεννηθήκαμε «κακοπροαίρετοι» … μήπως, λέμε μήπως, υπάρχει το ενδεχόμενο, αφού η ΕΚΟ πουλήσει την εγκατάσταση σε «φιλική τιμή» για χάρη του Ομίλου, στη συνέχεια η εταιρεία του μεγαλομετόχου να πουλήσει την εγκατάσταση - με πολλαπλάσιο τίμημα - σε εταιρεία του ανταγωνισμού;!

Ενημερωτικό Δελτίο Εργαζομένων ΕΚΟ (3)

Η Συνδικαλιστική Συνεργασία της ΕΚΟ έστειλε το παρακάτω Ενημερωτικό Δελτίο που αναρτάται σε αποσπάσματα:


ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΑΣ ΠΑΕΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟ !
5 + 5 ΧΡΟΝΙΑ «ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ» ΣΤΑ ΕΛΠΕ



Με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς, το Ενημερωτικό Δελτίο δε μπορεί παρά να θυμίσει στους αναγνώστες του ότι αισίως πλέον βαδίζουμε στο 6ο σωτήριο έτος από τη στιγμή που η ιδιωτική πρωτοβουλία κατήλθε επί γης για να σώσει τον Όμιλο (είχαν προηγηθεί και περίπου άλλα τόσα χρόνια «απλής μετοχοποίησης» - κυοφορίας θα μπορούσαμε να πούμε εμείς).
Για την ιστορία ας θυμηθούμε λοιπόν ότι τότε, με την συγχώνευση ΕΛΠΕ – Petrola, η κυβέρνηση πανηγύριζε που το δημόσιο θα εισέπραττε (εφάπαξ) 326 εκατομμύρια ευρώ. Βέβαια, μόνο και μόνο τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη του Ομίλου για την προηγούμενη χρονιά (2007) ήταν 351 εκατομμύρια ευρώ…
Αναπολώντας αυτή την «τεράστια επιτυχία» (μαζί με τα χαμένα κέρδη του ελληνικού δημοσίου) σε ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα του αιώνα που διανύουμε, ας αναλογιστούμε και το αθάνατο ελληνικό παράδοξο:
Ο ιδιοκτήτης του τελευταίου τεχνολογικά και οικονομικά διυλιστηρίου όλης της Ευρώπης να γίνει – με τα λεφτά των άλλων – αφεντικό του 75% της διύλισης της χώρας (και όχι μόνο).
Και επειδή το ελληνικό παράδοξο δεν είναι ποτέ στιγμιαίο, αλλά εξακολουθεί στο διηνεκές, έχουμε από το 2008 το Ελληνικό Δημόσιο να διορίζει εκπρόσωπο του στη διοίκηση του Ομίλου, τον άνθρωπο του ιδιώτη!
Τώρα το κατά πόσο η ιδιωτική πρωτοβουλία «έσωσε» τον Όμιλο τα τελευταία χρόνια, ας το κρίνει ο καθένας μόνος του…
Πάντως για την ΕΚΟ μπορούμε μετά βεβαιότητος να πούμε ότι κάθε πέρσι και καλύτερα.
Και όσο για το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, η ιδιωτικοποίηση δεν προσέφερε (ούτε θα μπορούσε να προσφέρει) τίποτα.

Ούτε ανάπτυξη, ούτε φτηνά καύσιμα, ούτε θέσεις εργασίας.
Ένα πρόσφατο και μάλλον χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η οριστική απαξίωση της έρευνας πετρελαιοειδών με την πώληση των δικαιωμάτων των ΕΛΠΕ στη Λιβύη. Μήπως δεν είναι η έρευνα υδρογονανθράκων στις προτεραιότητες της κοινωνίας μας; Φυσικά και είναι προτεραιότητα για την κοινωνία, όχι όμως και για τον ιδιώτη!
Γιατί ακόμα και ένα παιδί ξέρει πως ο εκάστοτε «ιδιώτης» και οι εκάστοτε μέτοχοι ενδιαφέρονται μόνο για άμεσα, ζεστά κέρδη, και όχι για τις κοινωνικές ανάγκες.
Τα ίδια και χειρότερα έχουν παρατηρηθεί και στον συγγενή με μας τομέα της ηλεκτροπαραγωγής. Εκεί, η (μισο-ιδιωτική) ΔΕΗ αρμέγει τους καταναλωτές για να αγοράσει το ρεύμα από τους ιδιώτες ακριβότερα από ότι η ίδια το παράγει!
Και όλα αυτά ενώ το πρόγραμμα των δικών της επενδύσεων καρκινοβατεί εδώ και χρόνια, θέτοντας σε (έναν ακόμα) κίνδυνο την ενεργειακή επάρκεια της χώρας.
Άσχημη η κατάσταση και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Εάν το δημόσιο και η ΔΕΗ δεν εξασφαλίσουν πρώτα υψηλή κερδοφορία για τους ιδιώτες επενδυτές, (τα ούτως ή άλλως ανεπαρκή τον αριθμό) έργα ανανεώσιμων πηγών απλά δεν γίνονται.
Ας γίνουμε λοιπόν σοφότεροι και ας «γιορτάσουμε» την όποια «επέτειο» ιδιωτικοποίησης στον ενεργειακό τομέα με μια παρατήρηση: ο δρόμος για την ικανοποίηση των αναγκών της κοινωνίας (φτηνά τιμολόγια, μακροπρόθεσμος σχεδιασμός και επενδύσεις για την υλοποίηση του ενεργειακού ισοζυγίου της χώρας, ανάπτυξη οικολογικών τεχνολογιών) είναι ένας: ΕΝΙΑΙΟΣ, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.
Με πυξίδα τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου και όχι τα κέρδη των ιδιωτών!

Ενημερωτικό Δελτίο Εργαζομένων ΕΚΟ (2)



Η Συνδικαλιστική Συνεργασία της ΕΚΟ έστειλε το παρακάτω Ενημερωτικό Δελτίο που αναρτάται σε αποσπάσματα:






ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ… (και δεν εννοούμε «πρόωρης»)
Καινούργιο έτος ξεκινάει με νέες ελπίδες, νέους στόχους και νέα οράματα…
Μπορούν όμως να αισθάνονται «τόσο αισιόδοξοι» και οι εργαζόμενοι στην ΕΚΟ; Ή μήπως για αυτούς το νέο έτος φέρνει μαζί του νέες φοβίες, νέα προβλήματα, νέες ανασφάλειες;
Δεν είναι μόνο η περιρρέουσα ατμόσφαιρα της χρηματιστηριακής κατάρρευσης και της επερχόμενης οικονομικής κρίσης.
Στο μικρόκοσμο της εταιρείας, εδώ και μήνες, έχει περίτεχνα χτιστεί ένα κλίμα απαξίωσης, κάτω από το βάρος δεκάδων καταστροφολογικών σεναρίων, δυσάρεστων προβλέψεων και επώδυνων λύσεων.
Πίσω από όλα αυτά δεν μπορεί παρά να δει κανείς τις προσπάθειες των διοικούντων να αποποιηθούν τις ευθύνες τους και να πασάρουν όλα τα προβλήματα στους «από κάτω».
Καταρχάς, έχουμε τις μελέτες των χρυσοπληρωμένων συμβούλων μας (Μπουζ Κάντορ και σια): το γεγονός ότι όλα τα σχετικά με την έρευνα γίνονται εν κρυπτώ, ότι ο «πλούτος της σοφίας» των συμβούλων δεν διαχέεται σ’ όλη την εταιρεία, αλλά παραμένει επτασφράγιστο μυστικό, δεν μπορεί να υποδηλώσει τίποτα άλλο από το γεγονός ότι όλες οι «λύσεις» που θα προταθούν, θα δοθούν τελικά εις βάρος των εργαζομένων (και πάντα για το «καλό της εταιρείας»).
Τα δύο πρώτα μέτρα «λιτότητας» που εφαρμόστηκαν (οι μετακινήσεις των συναδέλφων από το Σκαραμαγκά και τον Ασπρόπυργο στον Πύργο Αθηνών, για να εξοικονομηθούν τα επιδόματα) νομίζουμε ότι δείχνουν και την όλη φιλοσοφία που διακατέχει τη διοίκηση της εταιρείας: οι ακριβοπληρωμένοι διευθυντές και τα ακριβοπληρωμένα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, που οδήγησαν την ΕΚΟ σε σταθερά αρνητική πορεία τα τελευταία χρόνια, θα διατηρηθούν στο απυρόβλητο και θα συνεχίσουν να βγάζουν ένα σκασμό λεφτά. Τη νύφη των δικών τους αποφάσεων θα κληθούν να πληρώσουν, ποιοι άλλοι, οι «απλοί φαντάροι» της ΕΚΟ.
Και όσο περισσότερο θα κράζει ο μέτοχος για κέρδη, με τόσο μεγαλύτερη απληστία το διευθυντικό στρώμα θα εποφθαλμιά τους μισθούς των «απλών» εργαζόμενων. Περιμένει κανείς στα αλήθεια να ακούσει δημιουργικές, παραγωγικές προτάσεις ανάπτυξης από τους κυρίους με τους δεκαπλάσιους μισθούς; Η πρόσφατη ιστορία μας προϊδεάζει ότι τέτοια περίπτωση δεν υπάρχει. Άντε το πολύ να ακούσουμε καμιά εξυπνάδα του είδους ότι για την άσχημη οικονομική κατάσταση φταίει η «κυρά Μαριγώ» που έφυγε από τη θέση της για να πάει μέχρι το περίπτερο να αγοράσει τσιγάρα!

Τα σενάρια κλεισίματος εγκαταστάσεων, γραφείων, ή και ολόκληρων δραστηριοτήτων της εταιρείας είναι υπαρκτά, εξετάζονται και έχουν γίνει ήδη οι πρώτες ανιχνευτικές κρούσεις.
Το 2009, οι εργαζόμενοι της ΕΚΟ πρέπει να είναι σε συνεχή επαγρύπνηση και έτοιμοι να αντιδράσουν δυναμικά σε κάθε ενδεχόμενο. Ο πλούτος που παράγουμε, το έργο που παράγουμε, μας ανήκει. Δεν μας χαρίζεται τίποτα. Την οικονομική κρίση να την πληρώσουν αυτοί που τη δημιούργησαν.

Ενημερωτικό Δελτίο Εργαζομένων ΕΚΟ (1)

Η Συνδικαλιστική Συνεργασία της ΕΚΟ έστειλε το παρακάτω Ενημερωτικό Δελτίο που αναρτάται σε αποσπάσματα:




ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗ ΓΑΖΑ!
ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΡΑΤΟΣ!



Είναι πραγματικά λυπηρό, ένα κράτος, ο λαός του οποίου γνώρισε στην πρόσφατη ιστορία του ένα τόσο σκληρό ολοκαύτωμα, να πράττει τώρα τέτοιας έκτασης εγκλήματα.

Δεν είναι μόνο ότι οι βομβαρδισμοί κατά των αμάχων συνέτριψαν ανάμεσα στα άλλα και το όποιο τελοσπάντων πνεύμα αγάπης των εορτών…
Δεν είναι μόνο ότι σακατεύτηκαν και σκοτώθηκαν χιλιάδες άνθρωποι…
Δεν είναι μόνο ότι εδώ και ένα χρόνο -εξαιτίας του ισραηλινού αποκλεισμού– έχουν καταδικαστεί 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι* σε μια ζωή απόλυτης εξαθλίωσης…
Και φυσικά δεν είναι μόνο ότι το κράτος του Ισραήλ** εμποδίζει εδώ και δεκαετίες τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, εξαπολύοντας κατά διαστήματα παράνομους εποικισμούς και δολοφονικές εκστρατείες εθνοκάθαρσης.
Αυτό που εξοργίζει πιο πολύ από όλα είναι η στάση της «διεθνούς κοινότητας»:
Η πεισματική αδιαφορία, η στάση «ίσων αποστάσεων», η εξίσωση θύματος και θύτη. … Και επειδή έρχονται δύσκολοι καιροί – και ο καθένας το γνωρίζει – αυτή η αηδιαστική στάση της «διεθνούς κοινότητας» δεν πρέπει απλώς να προκαλεί θλίψη, αλλά και να αποτελέσει τελικά ένα αλάνθαστο πολιτικό κριτήριο:
· Τι λέει και τι κάνει λοιπόν ο «δημοκράτης» Ομπάμα, «η ανάσα ελπίδας για τον πλανήτη» (σύμφωνα με τον πηχυαίο τίτλο της Ελευθεροτυπίας την επόμενη ημέρα της εκλογής του); Μα φυσικά μετράει τα εκατομμύρια της προεκλογικής χρηματοδότησης που εισέπραξε από το εβραϊκό λόμπι, και με τα οποία βγήκε πρόεδρος…***
· Που είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων»; Η τσέχικη προεδρεία μίλησε για «αμυντικό χαρακτήρα της επέμβασης»(!!!) και χρειάστηκε η μαζική κατακραυγή της κοινής γνώμης για να ανακατασκευάσει τις θέσεις της.
· Τι εμποδίζει την ελληνική κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση από το να καταδικάσουν απερίφραστα την κυβέρνηση του Ισραήλ; Η πολιτική ίσων αποστάσεων μπορεί να δείχνει εύκολη και ανώδυνη, αλλά τελικά στοιχίζει ακριβά (για να μην πάμε πιο πίσω, ας θυμηθούμε πόσοι και πόσοι «φίλοι μας» έχουν κρατήσει πολιτική ίσων αποστάσεων στην περίπτωση της Κύπρου).

Το αίμα των Παλαιστινίων δεν βαρύνει μόνο τον εκάστοτε σιωνιστή, αλλά βαρύνει εξίσου και τον αιώνιο Πόντιο Πιλάτο. Ας αφήσουν κατά μέρος τα περί δημοκρατίας οι Χίλαρι και οι Ομπάμα όλου του κόσμου και ας επιτρέψουν στους Παλαιστίνιους να ζήσουν ελεύθεροι και αυτοί στη μικρή τους χώρα.

* Η Λωρίδα της Γάζας είναι μια μικρή έκταση 40kmΧ80km (μια Θάσος περίπου) στην οποία συνωστίζονται 1,5 εκατ. Παλαιστίνιοι
** Δεν είναι «όλοι οι Ισραηλινοί ίδιοι». Υπάρχουν και εκείνοι που διαθέτουν το ψυχικό ανάστημα να διαδηλώνουν εναντίον της στρατιωτικής επέμβασης ή να μην πάνε φαντάροι. Αλλά αυτοί είναι λίγοι και τολμηροί…
*** Το ενδιαφέρον με την «αμερικάνικη δημοκρατία» είναι ότι πρόεδρος εκλέγεται πάντα ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση από τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας (μάλιστα κάποιες εταιρείες, για να παίζουν εκ του ασφαλούς, χρηματοδοτούν και τους δύο υποψηφίους).

Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2009

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Συνάδελφος από το Τμ. Πυρασφάλειας των ΒΕΑ μας έστειλε την παρακάτω ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας:
ΠΡΟΣ: ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΣΕΕΠ
ΑΠΟ: ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ Β.Ε.Α.

Συνάδελφοι του προεδρείου ΠΣΕΕΠ
Οδηγηθήκαμε στη σύνταξη αυτής της ανοιχτής επιστολής διαμαρτυρίας για να εκφράσουμε την αγανάκτηση μας για τη στάση σας στο δίκαιο αίτημα μας ,
Αλλά και για να ενημερωθούν οι συνάδελφοι μας για αυτή τη μεγάλη αδικία που συντελείται σε βάρος μας τα τελευταία χρόνια.
Συγκεκριμένα ενώ οι συνάδελφοι που ανήκουν στην κατηγορία Τ4 (χειριστές παραγωγής ,διακίνησης , δοκιμαστές χημείου) και Τ5 (τεχνίτες συντήρησης) μπορούν να φτάσουν με τριετίες καταληκτικά μέχρι το Μ.Κ. 5 της βαθμίδας του εργοδηγού .
Οι πυροσβέστες (Τ7) δεδομένου ότι υπάρχει η βαθμίδα του εργοδηγού,
Στερούνται αυτής της δυνατότητας αδικαιολόγητα με την ΕΣΣΕ 2002-2003.
Αντίθετα σταματάμε στο Μ.Κ.9 και δεν μπορούμε να εξελιχτούμε στο επόμενο κλιμάκιο (Μ.Κ.8) ούτε με τριετία .
Αυτό είναι μια δυσμενή ρύθμιση διαχωρισμού εργαζομένων μέσα στον ίδιο εργασιακό χώρο.
Επίσης δεν κατανοούμε γιατί η εκτελεστική γραμματεία αναφέρεται σε εξίσωση χειριστών παράγωγης και δοκιμαστών χημείου με τους πυροσβέστες .
Τι εκφράζει και ποιον αυτή η θέση του προεδρείου και που αποσκοπεί δυστυχώς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε.
Θεωρούμε αδιανόητο το προεδρείο του σωματείου να διατυπώνει τέτοιες απόψεις.
Το σωματείο είναι συλλογικό όργανο και λειτουργεί υπέρ της διεκδίκησης των συμφερόντων των εργαζομένων και δεν κάνει εξαιρέσεις και διαχωρισμούς.
Ειλικρινά λυπούμαστε για αυτή τη στάση του προεδρείου η οποία θα μας αναγκάσει να λειτουργήσουμε τα νόμιμα για την προστασία της αξιοπρέπειας μας αφενός και του εισοδήματος μας αφετέρου.
Δεν ζητήσαμε ποτέ να χάσουν κάποιοι από το εισόδημα τους .
Ζητάμε από το σωματείο να είναι αρωγός και θεματοφύλακας της εργασιακής μας αξιοπρέπειας και να διασφαλίζει τη συλλογικότητα και όχι την αποδόμηση των εργασιακών μας σχέσεων.


Οι συνάδελφοι σας Πυροσβέστες

Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009

ΠΑΣΟΚ: Η επέκταση των ΕΛ.ΠΕ στην Ελευσίνα απαξιώνει την ΕΑΣ και δημιουργεί κινδύνους

Από το site "MagoulaOnline" αναδημοσιεύουμε:



Σημαντική και επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη κατέθεσαν τέσσερις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ( Παπανδρέου Βάσω,Οικονόμου Βασίλης, Αθανασιάδης Αλέξανδρος,Καρχιμάκης Μιχάλης) με την οποία εκφράζουν την ανησυχία τους για το μέλλον της εταιρίας ΕΑΣ Α.Ε (πρώην ΠΥΡΚΑΛ) στην Ελευσίνα καθώς και για τους κινδύνους ατυχήματος που εγκυμονούν για την περιοχή σε περίπτωση επέκτασης των διυλιστηρίων των ΕΛΠΕ.
Οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ρωτούν επίσης εάν ο υπουργός γνωρίζει για διαπραγματεύσεις της διοίκησης των ΕΑΣ με τα ΕΛ.ΠΕ και αν ναι, γιατί αυτές γίνονται χωρίς σχέδιο, μελέτες και χωρίς έγκριση του Δ.Σ. της εταιρείας.
Να σημειώσουμε ότι το σωματείο εργαζομένων και η ΠΑΣΚΕ στην ΕΑΣ στην Ελευσίνα, έχει κάνει λόγο στο παρελθόν για μυστικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην διοίκηση των ΕΛΠΕ και αυτή των ΕΑΣ για μετφορά της δεύτερης στην Βοιωτία.
Αναλυτικά η ερώτηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ έχει ως εξής:


ΑΠ: 12408/14.01.09
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη
ΘΕΜΑ: Η επέκταση των ΕΛ.ΠΕ στην Ελευσίνα απαξιώνει τις εγκαταστάσεις του γειτονικού εργοστασίου πυρομαχικών των ΕΑΣ και δημιουργεί κινδύνους ατυχήματος.
Με την υπ’ αριθμ. 146393/3.6.2008 Κ.Υ.Α εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι της επέκτασης του υφιστάμενου διυλιστηρίου της Α.Ε. ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΒΕΕ και με την υπ’ αριθμ. Δ3/Α15024/24.7.2008 κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων έργων, Ανάπτυξης και Οικονομίας και Οικονομικών, χορηγήθηκε στα ΕΛ.ΠΕ άδεια επέκτασης των εγκαταστάσεών τους στον περίγυρο του εργοστασίου πυρομαχικών των ΕΑΣ στην Ελευσίνα. Υπόψη ότι την Κ.Υ.Α. δεν υπογράφει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Το εργοστάσιο των ΕΑΣ Ελευσίνας είναι το μόνο που διαθέτει άδεια λειτουργίας για γόμωση-συναρμολόγηση πυρομαχικών. Οι δραστηριότητες του εργοστασίου των ΕΑΣ δεν μπορούν να υποκατασταθούν από άλλα εργοστάσια στρατιωτικού υλικού. Μάλιστα αναμένεται στο χώρο του εργοστασίου η κατασκευή των πυρομαχικών 120 χιλ. των αρμάτων Leopard.
Η επέκταση αυτή δημιουργεί ζήτημα παύσης της λειτουργίας του εργοστασίου πυρομαχικών γιατί οι εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων θα πλησιάσουν σε απόσταση 75 μ. από την περίφραξη του εργοστασίου των ΕΑΣ ενώ για λόγους ασφαλείας πρέπει να είναι σε απόσταση 729 μ. περίπου.


Η διοίκηση των ΕΑΣ ενημέρωσε τους εργαζόμενους ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ για χρηματοδότηση μετεγκατάστασης του εργοστασίου από την Ελευσίνα στα Δερβενοχώρια με 25 εκατ. ευρώ, με αντάλλαγμα την μη παρεμπόδιση της επένδυσης των ΕΛ.ΠΕ.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός :
1. Έχετε λάβει υπόψη σας ότι με την επέκταση των διυλιστηρίων θα περιοριστούν οι δραστηριότητες του εργοστασίου πυρομαχικών ή ακόμη μπορεί να γίνει απαγορευτική η υλοποίηση νέων προγραμμάτων, όπως τα πυρομαχικά αρμάτων;
2. Έχετε λάβει υπόψη σας τους κινδύνους σε περίπτωση ατυχήματος από την στενή πλέον γειτνίαση του διυλιστηρίου με το εργοστάσιο πυρομαχικών ;
3. Είσαστε ενήμερος για τις διαπραγματεύσεις της διοίκησης των ΕΑΣ με τα ΕΛ.ΠΕ και αν ναι γιατί γίνονται χωρίς σχέδιο, μελέτες και χωρίς έγκριση του Δ.Σ. της εταιρείας;
4. Έχετε λάβει μέτρα για τη διασφάλιση της συνέχισης της παραγωγικής δραστηριότητας του εργοστασίου των ΕΑΣ Ελευσίνας είτε στον υπάρχοντα χώρο είτε σε άλλο;
5. Γιατί δεν υπογράφεται την Κ.Υ.Α. αν και εποπτεύεται των Ε.Α.Σ. ;
6. Έχετε εξετάσει τις επιπτώσεις από την έλλειψη συνολικού σχεδίου για τη βιωσιμότητα της Αμυντικής Βιομηχανίας;
Αθήνα 14.01.09
Οι ερωτώντες Βουλευτές:
Παπανδρέου Βάσω
Οικονόμου Βασίλης
Αθανασιάδης Αλέξανδρος
Καρχιμάκης Μιχάλης

Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2009

«Οριακές» οι αλλαγές Χατζηδάκη σε Υπ. Ανάπτυξης και ΔΕΚΟ


Από το "Πρώτο Θέμα" αναδημοσιεύουμε το άρθρο του Σωτήρη Χιωτάκη:

Δεν πρόκειται να υπάρξουν θεαματικές αλλαγές, τουλάχιστον στο προβλέψιμο μέλλον, σε πρόσωπα – κλειδιά στον τομέα ευθύνης του υπουργείου Ανάπτυξης και σε επιχειρήσεις, όπως η ΔΕΗ και η ΔΕΠΑ, που αυτό εποπτεύει. Πρώτη προτεραιότητα η στελέχωση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, της Γραμματείας Καταναλωτή και της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης θα προχωρήσει σε αλλαγές όπου πραγματικά είναι απαραίτητες. Και αυτό γιατί, πέραν της αποτίμησης της πορείας προσώπων, ο ίδιος φέρεται να μην επιθυμεί να χαθεί χρόνος από την απαιτούμενη προσαρμογή νέων στελεχών.
Σε ό,τι αφορά το υπουργείο, ο κ. Κωστής Μουσουρούλης παραμένει, πιθανότατα, στην θέση του γενικού γραμματέα Ανάπτυξης, όπως και οι κ. Σκιαδάς στον Τομέα Εμπορίου και Τσανίδης στον Τομέα Ερευνας και Τεχνολογίας. Για δικούς του λόγους επιθυμεί να αποχωρήσει ο γραμματέας καταναλωτή κ. Οικονόμου, ενώ ίσως κάτι ανάλογο συμβεί και με τον γραμματέα Βιομηχανίας κ. Τζαφέρη.
Το βέβαιο είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει, πέραν από τις θέσεις που εκ των πραγμάτων θα κενωθούν, σύντομα στελέχωση της προεδρίας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (παραμένει επί μακρόν κενή) καθώς και της προεδρίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού, καθώς η θητεία του κ. Ζησιμόπουλου λήγει εντός του Ιανουαρίου.
Μάλιστα, η ενδυνάμωση της Επιτροπής αποτελεί μία από τις πρώτες προτεραιότητες της ηγεσίας του υπουργείου και ενδεχομένως για το θέμα αυτό να υπάρξει άμεσα νομοθετική ρύθμιση, με δεύτερο χρονικά στόχο να υλοποιηθούν και εισηγήσεις της για το κύκλωμα των καυσίμων.
Θεωρείται, πάντως, ως βέβαιη η αξιοποίηση των μέχρι προ του κυβερνητικού ανασχηματισμού γενικών γραμματέων του υπουργείου μεταφορών κ. Σίμου Σιμόπουλου και Γεωργίου Αναστασόπουλου στον τομέα ευθύνης του υπουργείου Ανάπτυξης.
Ως προς τις ΔΕΚΟ, είναι δεδομένο ότι ο πρόεδρος των Ελληνικών Πετρελαίων κ. Τίμος Χριστοδούλου έχει εκφράσει την επιθυμία να αποχωρήσει, ενώ στην ΔΕΗ ο κ. Τάκης Αθανασόπουλος φαίνεται ότι παραμένει στην ηγεσία «μέχρι νεωτέρας», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στις …παρυφές της οδού Μεσογείων.
Θετικά αποτιμάται η πορεία του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ κ. Μάκη Παπαγεωρίου, ο οποίος άλλωστε ανταποκρίθηκε με το παραπάνω στην τρέχουσα κρίση του αερίου, αφού μόλις χτες ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρώπης που δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα. Τοποθέτηση διευθύνοντος συμβούλου εκκρεμεί και στον ΔΕΣΦΑ, όπου χρέη εκτελεί ο πρόεδρος κ. Νίκος Μαυρομμάτης.

Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2009

Σκόρπια και αυθαίρετα πλην όμως όχι δόλια!


Γράφει ο βουκόλος

Επειδή ο χρόνος τέλειωσε και πάμε λέει για διοικητικό-οικονομικό απολογισμό πεπραγμένων 2008 ας κάνουμε σκόρπια μερικές σκέψεις μήπως μας καλέσουν να επικυρώσουμε τίποτα πεπραγμένα και πιαστούμε αδιάβαστοι, ή κοινώς εκτός τόπου και χρόνου η με άλλα λόγια εκτός σχεδίου και αυθαίρετοι………
Διαβάζω στο διαδίκτυο λοιπόν και όχι μόνο:

Οικονομία
Στο 4,2% ο μέσος πληθωρισμός του 2008
Πέμπτη, 01 Ιανουάριος 2009 22:23
Συνεχίζει την πτωτική του πορεία ο πληθωρισμός, καθώς το Δεκέμβριο του 2008 αναμένεται να διαμορφωθεί στην περιοχή του 2,2% με 2,3%, όταν το Νοέμβριο «έκλεισε» στο 2,9% και το Δεκέμβριο του 2007 στο 3,9%. H σημαντική μείωση της τιμής του πετρελαίου, που έχει βρεθεί ακόμα και κάτω από 40 δολάρια το βαρέλι, σε συνδυασμό με τη συγκράτηση των τιμών στα περυσινά επίπεδα, κυρίως στα σούπερ μάρκετ, έχουν οδηγήσει στην αποκλιμάκωση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή. Από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος (EΣYE) επισημαίνουν ότι η «οροφή» για τον τιμάριθμο του Δεκεμβρίου είναι το 2,3%. Mε τα δεδομένα αυτά ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός του 2008 υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στο 4,2%, μικρότερος κατά 0,1% από την πρόβλεψη που υπάρχει στον προϋπολογισμό του 2009. Βέβαια, παραμένει ένας από τους υψηλότερους σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, καθώς φέτος και για πρώτη φορά έπειτα από 10 χρόνια έφτασε στο 4,9% και παρέμεινε εκεί για τρεις ολόκληρους μήνες.
Ενδεικτικό της αποκλιμάκωσης του τιμάριθμου είναι και η μείωση των τιμών των βιομηχανικών προϊόντων, που σημειώθηκε επίσης εξαιτίας της υποχώρησης των τιμών του πετρελαίου.

ΝΕΟΤΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ: ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΙΜΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ, ΔΕΚ 2008
02/01/2009
Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή το Δεκέμβριο 2008 μειώθηκε κατά 1,09 μονάδες ή 0,98% και έφτασε στις 110,34 μονάδες σε σύγκριση με 111,43 το Νοέμβριο 2008. Αυτό οφείλεται κυρίως σε μειώσεις στις τιμές των πετρελαιοειδών, του ηλεκτρισμού, του υγραερίου, ορισμένων φρέσκων λαχανικών, των πατατών και του φρέσκου γάλακτος. Αυξήσεις σημειώθηκαν στις τιμές του κρέατος αμνοεριφίων και ορισμένων φρέσκων φρούτων. Ο ρυθμός αύξησης του Δείκτη και κατ΄ επέκταση του πληθωρισμού το Δεκέμβριο 2008 μειώθηκε στο 2,1% σε σύγκριση με πληθωρισμό 3,4% το Νοέμβριο 2008 και 3,9% το Δεκέμβριο 2007. Για ολόκληρο το 2008 ο Δείκτης σημείωσε σημαντική αύξηση και έφτασε στο 4,7% σε σύγκριση με ρυθμό πληθωρισμού 2,4% το 2007.

11 ΣΕΠ 2008
Στο 7% ο τιμάριθμος των φτωχών
· Πηγή: Θανάσης Ηλιοδρομίτης
· Κατηγορία :
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μικρή αποκλιμάκωση, της τάξης των 0,2 ποσοστιαίων μονάδων, σημείωσε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο, σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα (τον Ιούλιο), γιατί η σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2007, πρακτικά, μάλλον οδυνηρή απέβη για τους καταναλωτές. Πέρσι τον Αύγουστο ο πληθωρισμός "έτρεχε" με 2,5% σε ετήσια βάση, ενώ φέτος το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώθηκε στο 4,7%.
'Ομως, η κατάσταση είναι στην πραγματικότητα πολύ χειρότερη για τα χαμηλά εισοδήματα από αυτή που δείχνουν οι αριθμοί της ΕΣΥΕ. Σύμφωνα με μελέτη της Εθνικής Τράπεζας, ο "τιμάριθμος των φτωχών" είναι κατά περίπου 2 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερος και αγγίζει το 7%. Η διαφορά αυτή, βέβαια, είναι πολύ μεγάλη για να καλυφθεί από την επιδοματική πολιτική, που φαίνεται να επιλέγει η κυβέρνηση, η οποία -ακόμη χειρότερα- εδώ και αρκετούς μήνες βρίσκεται στο στάδιο των εξαγγελιών και των διακηρύξεων. Έτσι κι αλλιώς, πάντως, τα πάνω από 2.000.000 πτωχών (σύμφωνα με τις στατιστικές) της Ελλάδας δεν περιμένουν τα 200 ή τα 500 στην καλύτερη περίπτωση ευρώ για να... ανακάμψουν οικονομικά. Και, βέβαια, ας μην μιλάμε καθόλου για τις άλλες ομάδες των πτωχών, τις οικογένειες με παιδιά στο σχολείο (και στα φροντιστήρια), με ενοίκια ή δάνεια, που όχι μόνο δεν συμπεριλαμβάνονται στους "επιδοματούχους", αλλά, εκτός των υψηλών φόρων που καταβάλλουν, θα κληθούν φέτος να πληρώσουν και το τίμημα των τεκμηρίων για την κατοικία που αγόρασαν με δάνειο ή για τα... δίδακτρα των παιδιών τους.

Διαβάζω λοιπόν διάφορες αναρτήσεις-δημοσιεύσεις που από την αρχή του χρόνου έκαναν προβλέψεις για περίπου 4,5% για τον ετήσιο πληθωρισμό του 2008. Αυτοί γνώριζαν, δεν μπορεί! Αλίμονο αν διαπραγματεύονται και δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Διαβάστε παραπάνω. Η πρόβλεψη ήταν για 4,3%. Και γνώριζαν φαίνεται και πολλοί άλλοι αν κρίνουμε από τα γεγονότα. Διαβάζω ανάρτηση-δημοσίευση της 01/01/2009 και ο μέσος πληθωρισμός του 2008 κλείνει περίπου στο 4,2% έως και 4,7% κατ άλλους. Διαβάζω επίσης πως ο πληθωρισμός «των φτωχών» (λέγε με χαμηλόμισθο) είναι συνήθως κατά δύο μονάδες ψηλότερος, δηλ. στο 6,2% η 6,7% κατ άλλους!

Επομένως έχουμε και λέμε: 5+2,5=10%. Μία η άλλη λοιπόν όπως έχουμε ξαναπεί. Και τα ρέστα δικά μας.
Αμ τι νόμισες, δεν τα είχε μελετήσει ο Πόντιος? Η δεν του τα εξήγησαν καλά οι σύμβουλοι? Έβγα τώρα εσύ και μίλα του για ρήτρες πληθωρισμού και τέτοια χαζά όπως έχουμε ξαναπεί εδώ. Ουτοπίες του κερατά δηλαδή. Τι να λέμε τώρα! Να μου το θυμηθείτε! Αυτός θα μας πάρει και τα σώβρακα και θα ψάχνουμε να βρούμε τον ψήφο μας στην κάλπη! Άσε που κάνει και κάτι πρωτοποριακές κινήσεις που δεν τις είχαμε ξαναδεί στο συνδικαλισμό! Είναι ο πρώτος που έστησε εκτελεστική -εδώ και σαράντα χρόνια στον χώρο μας-, προσλαμβάνοντας και εταιρεία συμβούλων. (εκ των κάτω και εκ των έσω σίγουρα, αλλά φοβάμαι πως δεν έχει πάψει και η εκ των άνω αλλά και εκ των έξω. Αυτή πάντα υπήρχε. Πρόεδρε μια συμβουλή. Παλαιός έμπειρος συνδικαλιστής εξομολογήθηκε σε κλειστό κύκλο πως όταν άκουσε τους άνωθεν συμβούλους πάντα σε λούμπα τον έριξαν. Δεν λέω, άκου και τους πάνω, αλλά μην ξεχνάς να αλληθωρίζεις προς τα κάτω. Χαμένος δεν θα βγείς! ). Συμβούλων λοιπόν με εικοσιπενταετή και πλέον εμπειρία αλλά και διασυνδέσεις από νοτιοανατολικά Βαλκάνια μέχρι δυτική Ευρώπη και βόρεια μέχρι και Σκωτία μεριά! Για Καντάφι δεν έχει υποπέσει κάτι στην αντίληψή μου αλλά για όλα ικανούς τους έχω αυτούς! Άμα βλέπεις και βγάζουν ανακοινώσεις για την Γάζα πολλά να περιμένεις! Ας τους κράταγες εσύ πρώην! Τον έκανες άρχοντα τον άλλον από το τίποτα! Να σου πώ και κάτι? Δεν μας έχει κακοπέσει μέχρι τώρα αν εξαιρέσεις εκείνα τα μαϊμουδιάσματα για την προϋπηρεσία των νέων. Εξηγούνται όλα όμως! Για να ηγηθείς, πρέπει πρώτα να κάνεις μια-δύο θητείες στην αντιπολίτευση να ψηθείς και αφού μάθεις όλες τις κακοτοπιές τότε ορμάς στην ηγεσία και την κρατάς κανά- δυό θητείες. Παντού αυτό δεν γίνεται? Μάλλον αυτό δεν έχει καταγραφεί στο βιογραφικό σου! Πολιτικάντικη ωριμότητα δηλαδή! Η εμπειρία της αντιπολίτευσης ντε! Αν και μεταξύ μας είσαι καλλίτερος στην αντιπολίτευση παρά πρόεδρος! Είσαι αναποδιάρης ρε δικέ μου! Κάτι αντίστοιχο του «αντί» χωρίς αιτία να λέμε ρε μεγάλε! Γουστάρω! Αν και, παρά το ότι, τώρα εγώ το παίζω ενωτικός, μου θυμίζεις κάτι από τα παλιά. Αντί χωρίς αιτία δηλαδή. Αντί για της χήρας το «αντί» να λέμε δηλαδή. (Δεν συμφωνώ με τον ανώνυμο της 01/01/2009, 7:58 που λέει τους άλλους φιλιππινέζες του Οφθαλμίδη. Η μάνα του Οφθαλμίδη το ξέρει ότι είναι πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στα ΕΛΠΕ? Γιατί εγώ ρώτησα δέκα και οι τρεις μου είπαν ο Νικήτας, άλλοι τρεις ο Κώτσιας και οι υπόλοιποι δεν θυμόντουσαν ακριβώς. Πρόεδρε βάλε από μια φωτογραφία σε όλους τους χώρους και ένα βελάκι κόκκινο όπου στο πάνω μέρος να γράφει πρόεδρος. Άκου που σου λέω. Ένας άσχετος και αδιάφορος σε σχετική συζήτηση μου λέει «ένας ψηλός με μούσια δεν είναι ο πρόεδρος?» Σου μιλάω για πλήρη σύγχυση! Στο τέλος θα καταντήσεις απλός προεδρεύων αντί για πρόεδρος!

Έχουν όμως και αυτοί-η εκτελεστική ντε- ένα τρωτό σημείο, το οποίο είχε και ο πρώην-ενώ αντίθετα δεν το είχαν οι παλιοί- αλλά δεν το έχουν αντιληφθεί ακόμα! Θες το καταστατικό, θες οι νοοτροπίες, έχουν απομακρυνθεί από την βάση-πράγμα που δεν ίσχυε με τους παλαιούς διότι η εκ του σύνεγγυς και καθημερινή συναναστροφή έδινε μια άλλη οντότητα, συνοχή και ομοψυχία στο όλο εγχείρημα και όταν μας πούλαγε ο Ορφανός τον καταλαβαίναμε από το αμήχανο χαμόγελο και το κοκκίνισμα των μάγουλων (α ρε κλεφτοναξιώτη, ας όψεται η Αλλαγή και τα κεκτημένα, που σου εκχώρησαν βεβαίως-βεβαίως, αλλιώς το ξύλο της αρκούδας θα είχες φάει!) άσχετα ότι και τότε υπήρχαν δεδομένοι και ότι ήθελαν-ή τους επέβαλαν, ή τους εκχωρούσαν- ο Πανωλάσκος, ο Ορφανός και ο Νικήτας το περνούσαν, και όταν λοιπόν θα έρθουν τα δύσκολα τότε θα ξεβρακωθούν και αυτοί, οι νυν εκτελεστικοί ντε, διότι θα διαπιστώσουν ότι μάλλον είναι μόνοι τους. Βλέπω τα άλογα να τρέχουν ξεσάλωτα χωρίς αναβάτες σαν εκείνα της διαφήμισης της δημιουργίας του ομίλου. Γιατί μην ξεχνάτε πως άλογα αγωνιστές πάντα είχαν αναβάτες και μάλιστα γενειοφόρους και με τα σχετικά φυσεκλίκια! Για του λόγου το αληθές πατήστε στο GOOGLE “AΡΗΣ» και κάτι μπορεί να βρείτε! Και να πεις ότι μας λείπουν τώρα οι γενειάδες! Για να μην έχουν τα άλογα λοιπόν αναβάτες μην περιμένεις και πολλά! Εδώ δεν κατάφεραν τίποτα, αυτά με αναβάτες, θα καταφέρουν τα ξεσάλωτα? Ο θεός να μας φυλάει μάγκες μου από την στραβή. Διότι τότε θα ψάχνουμε και ούτε άλογα θα βρίσκουμε μα ούτε χαλινάρια! Και θα διαπιστώσουν όπως λέγαμε-τα προεδρεία ντε- ότι είναι μόνοι τους, διότι απλά, δεν συνέτρεξαν μέχρι τώρα λόγοι και συνθήκες για να αποκαλυφθεί αυτό. Στο πρώτο run test όμως φοβάμαι πως θα χτυπήσουν κουζινέτο! Ο πρώην το είχε διαπιστώσει-αργά και αυτός- όταν αναγκάσθηκε να «ομολογήσει» πριν δυό-τρία χρόνια ότι «αφουγκραστήκαμε τον παλμό της βάσης και διαπίστωσε ότι ο κόσμος δεν είναι διατεθειμένος να μπει σε περιπέτειες»!!!!!?????!!!! Άλλαξε ακουστικά μεγάλε! Έχει καεί η κάψα! Αλλά και ο νυν κάτι πρέπει να έχει καταλάβει αν κρίνω από το πώς έκλεισε πέρσι την σύμβαση. Απλά αυτός δεν το ομολόγησε! Οι σύμβουλοι βλέπεις τι χρειάζονται? Το διαπίστωσαν λοιπόν, οι πρώην κυρίως, αλλά και οι νυν , και έμειναν στις διαπιστώσεις αντί να ψάξουν για τα αίτια! Και όχι μόνο αυτό. Αντί ενότητας και ομοψυχίας σε όλα τα επίπεδα, διέσπασαν τις παραδοσιακές παρατάξεις εις τα εξ ων συνετέθησαν και ήσαν έτοιμοι να προχωρήσουν και σε αλλότριες συμμαχίες!! Και οι συμμαχίες δεν είναι κακές, όταν μάλιστα μπορούν να είναι πολυφωνικές, διαπαραταξιακές, με πνεύμα και προσανατολισμό ενωτικό ως προς την βάση, και συναινετικό προς την εργοδοσία, και αφού έχουν εξασφαλίσει ότι οι αντίθετες φωνές θα περιορίζονται σε αυτό που λέμε δημιουργική και καλοπροαίρετη κριτική. Τέτοιο πράγμα όμως δεν υπάρχει. Η προσπάθεια συγκρότησης εκτελεστικής ευρείας αποδοχής δεν τελεσφόρησε. Έμεινε μισή. Θες προσωπικές φιλοδοξίες, θες παραταξιακές, ότι θες πες, πάντως ευρείας αποδοχής μην πεις! Ο συνδικαλισμός λοιπόν του χώρου εάλω εκ των έσω!! Πάμε σε νέες μορφές, νέες συμμαχίες, ευκόλως ανατρέψιμες, διαβλητές και μονίμως βαλλόμενες και αμφισβητούμενες, υπό το κράτος και των προσωπικών-παραταξιακών και σκοπούμενων έως και εργοδοτικών συμφερόντων? Η άποψή μου είναι λοιπόν, πίσω ολοταχώς. Κατεβείτε πάλι στην βάση και πόρτα-πόρτα προσπαθήστε να πείσετε στο τετ-α-τετ. Θα ήταν ευχής έργο τα μέλη του συνδικάτου να αποκτήσουν φωνή και ψήφο σε όλες τις σημαντικές αποφάσεις. Έρχονται χρόνια δύσκολα! Δεν είναι τυχαίο που στο τελευταίο ΠΕ.ΣΥ στα ΒΕΑ είμαστε δέκα και στις ΒΕΕ ένας. Για εξακόσιους και εφτακόσιους μέσα στο εστιατόριο των ΒΕΑ αλλά και στην Πανηπειρωτική –σε σύνολο 1.000 εγγεγραμμένων-μπορείς να το φανταστείς ρε φίλε? Που είναι-κατ αναλογία- οι 1300, 1400 τώρα? Αν δεν μπορεί ο καθένας αυτό που σκέφτεται να το εκφράσει με την ψήφο του γιατί να έρθει? Για να γίνεται γραφικός? Να ενημερωθεί για αυτά που έχετε αποφασίσει εσείς πριν από αυτόν για αυτόν και τα οποία με κανένα τρόπο δεν μπορεί να ανατρέψει? Να έρθει να ακούσει τον πρόεδρο να ενημερώνει, γνωρίζοντας πως ότι και να γίνει την επομένη θα φέρει τους «δεδομένους» να περάσει αυτά που έχει προαποφασίσει? Κάτι μου θυμίζει αυτό το καταστατικό αλλά δεν μπορώ να πω σε ποιες εποχές και από ποιους θα επιβαλλόταν για να μην θίξω καταστάσεις. ΠΑΝΤΩΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ! Το γενικό Συμβούλιο από την άλλη μεριά, έτσι όπως λειτουργεί κινδυνεύει να γίνει γραφικό έως και προκλητικό, διότι όχι μόνο δεν ανεβάζει προς τα πάνω τα αιτούμενα, αφού πρώτα έχει συζητήσει με την βάση -όπως είναι το πνεύμα της ύπαρξής του-αλλά αντίθετα έρχεται, θέλει δεν θέλει, για λόγους ισχνής πλειοψηφίας, και εν ονόματι της εργασιακής ειρήνης και της αποφυγής εισόδου σε περιπέτειες που θα προέκυπταν από μια ενδεχόμενη καταψήφιση του πλαισίου της εκτελεστικής, να επικυρώσει αυτά που έρχονται από πάνω προς τα κάτω χωρίς καν να έχει συζητήσει με τους κάτω! Και το λέω αυτό βάζοντας ένα απλό ερώτημα. Πόσες φορές έγινε Γενικό Συμβούλιο με θέμα διαμόρφωση διεκδικητικού πλαισίου 2009, πριν αυτό συνταχθεί από την εκτελεστική για να κατέβει στο Δ.Σ? Καμία σου λέω εγώ. Αυτός είναι ίσως ένας από τους κύριους λόγους που είχαμε περισσότερες της μιας προτάσεις προς το Γενικό Συμβούλιο. Η μία πρόταση, που θα γινόταν αποδεκτή παμψηφεί από το ΔΣ και κατ επέκταση θα επικυρωνόταν αναλόγως από το Γενικό Συμβούλιο, θα πέρναγε αυτόματα το μήνυμα της ενότητας και θα επιβεβαίωνε προς κάθε ενδιαφερόμενο την κοινή αποδοχή και από την βάση. Αυτό δεν έγινε. Επομένως άφοβα μπορώ να υποθέσω πως 3-4 της εκτελεστικής αποφάσισαν για όλους εμάς-τους περίπου 2.000 εγγεγραμμένους ή 2.400 εργαζόμενους- και κατέβασαν το πλαίσιο προς Δ.Σ και Γενικό Συμβούλιο με πολλά διλήμματα και τα γνωστά αποτελέσματα της κατά πλειοψηφία-έστω και ισχνής- πρόκρισης. Και ξέρουμε όλοι τι σημαίνει λήψη αποφάσεων κατά πλειοψηφία και τι παμψηφεί, καθώς και ποιοι κίνδυνοι κυοφορούνται κάτω από αυτό. Και περιμένουμε λέει τώρα τον διοικητικό-οικονομικό απολογισμό πεπραγμένων 2008 για να τοποθετηθούμε εμείς. Γιατί ξέρουμε νομίζεις αν πρέπει να τοποθετηθούμε θετικά η αρνητικά? Αφού είπαμε πως έχουμε πια αποκοπεί. Μια ανακοίνωση που θα βγάλει η κάθε παράταξη-αν βγάλει δηλαδή- δεν αρκεί για να πεισθώ περί του πρακτέου. Ιδιαίτερα μαθήματα γίνονται? Και τι ώρες? Και ποιοι διδάσκουν? Οι σύμβουλοι συμμετέχουν? Αυτός ο Ξένος ποιος είναι? Κατά τύχη εγώ που ενδιαφέρομαι τον είδα μια φορά! Και τον Παπακωνσταντίνου επίσης! Και ψηφίζουν αυτοί και παίρνουν αποφάσεις για εμένα? Ρε δεν πάτε να δείτε αν έρχομαι για να μην σας πω τίποτα άλλο γιατί ενδέχεται να τα διαβάζουν αυτά και τα παιδιά σας! Περάστε αύριο από το συνεργείο να σας γνωρίσω, να έχω άποψη εκ του σύνεγγυς, αλλιώς πάτε να δείτε αν έρχομαι , για να να μην σας πω το άλλο και καί σας ξεφτιλίσω στα μάτια των παιδιών σας! Σωτήρες, ε σωτήρες! Που πήγατε δυό φορές στα control rooms και νομίσατε πως εκεί είναι το κέντρο των ΕΛΠΕ! Το κέντρο των ΕΛΠΕ, αν θέλετε να ξέρετε είναι το καμαράκι της 2100 και το καμαράκι της 3100 των ΒΕΑ και δεν ξέρω πιο άλλο είναι πιο σκοτεινό και σε ποιά βιομηχανική εγκατάσταση, και συνεδριάζει κάθε 31/12 ξημέρωμα πρωτοχρονιάς! Ήσουν Εκεί φίλε? Εσύ Θωμά που ήσουν? Άντε καληνύχτα λοιπόν για να μην σας πω τίποτα άλλο! Ο Διονύσης ο κλητήρας ακόμα σας περιμένει μήπως και μπορέσει να προωθήσει το πρόβλημά του! Ποιος τον ξέρει, ποιος τον μετράει αυτόν? Και το κακό είναι που περίμενε τουλάχιστον τον Θωμά! Μπα, ούτε αυτός εμφανίσθηκε! Το ξέρω! Πάλι αδιάβαστος θα πάω και πάλι λάθος θα ψηφίσω. Με άλλα λόγια και δι αυτούς τους λόγους έχω καταστεί τελικά και εγώ ένας ημιμαθής δεδομένος!!! Μια ζωή αντί το έπαιζα, και τώρα που είπα να το παίξω ενωτικός κατάντησα ένας δεδομένος! Εν ονόματι λέει της εργασιακής ειρήνης και των χαλεπών καιρών! Και δεν με ενοχλεί αυτό. Με ενοχλεί το ότι το ξέρετε! Με ενοχλεί που δεν με μετράτε! Με ενοχλεί που την πρωτοχρονιά στο νυχτέρι μου κανείς δεν ήρθε να μου σφίξει το χέρι!


Υ.Γ 1 Μια ζωή «αντί» ήμουν! Αντί του Πανωλάσκου, αντί του Ορφανού, αντί του Νικήτα. Αντί εν κατακλείδι του εκάστοτε Δ.Σ. Εκ θέσεως και όχι από πιστεύω. Και όμως! Από ένα ξερό μισθό το 80 έχω τώρα ότι έχω. Και αν δεν δείς τα χειρότερα δεν εκτιμάς τα καλλίτερα. Ότι κέρδισαν αυτοί τους οποίους έβριζα, κινδυνεύω να το χάσω από αυτούς που παινεύω!!!! Και έχω ξαναπεί: Oτι κερδίσαμε μας το εκχώρησαν δεν κατακτήθηκε!! Άποψή μου! Το χρωστάνε λέει τα παιδιά μας!? Έ τώρα και εμείς δεν το δίνουμε πίσω! Όχι για εμάς. Εμείς φεύγουμε! Για τα παιδιά μας όμως, για τους νέους! Αυτός ο νέος δίπλα μου είναι γαμπρός μου ρε μάγκα μου! Και κάθε μέρα μου ζητάνε δανεικά! Για να λέμε την αλήθεια δεν το κάνουν αλλά το καταλαβαίνω!

Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2009

Διαδικασίες γραμμένες με το ... πόδι

Αρκετοί αγανακτισμένοι συνάδελφοι μας έστειλαν επιστολές διαμαρτυρίας για την ΓΔ 042 με θέμα «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΣΤΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ». Το επίμαχο σημείο είναι μία διευκρινιστική παράγραφος στη σελίδα 5. Συγκεκριμένα στο κεφάλαιο 3 της διαδικασίας (Υποχρεώσεις Επισκέπτη) και συγκεκριμένα στην προτελευταία παράγραφο της πέμπτης σελίδας αναφέρεται ότι:
Διευκρινίζεται ότι :
  • Οι συνδικαλιστές που επιθυμούν επίσκεψη στο χώρο των Β.Ε.Ε. πρέπει να ενημερώσουν για τον σκοπό της επίσκεψης τους, τον Πρόεδρο ή ένα Μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου οι οποίοι φροντίζουν στη συνέχεια να ενημερωθεί εγκαίρως ο Υπεύθυνος Γραφείου Φύλαξης.

Δηλαδή ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ ή ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας θα πρέπει να ενημερώσει τον Πρόεδρο ή ένα Μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου για να επισκεφτεί τις εγκαταστάσεις ως συνδικαλιστής, ενώ αν επισκεφτεί τις εγκαταστάσεις ως επισκέπτης αρκεί να έχει πρόσκληση από οποιονδήποτε εργαζόμενο των εγκαταστάσεων. Αυτό έρχεται σε άμεση αντίθεση με το Άρθρο 14 (Προστασία και διευκολύνσεις συνδικαλιστικής οργάνωσης) του νόμου 1265/82 «Για τον εκδημοκρατισμό του Συνδικαλιστικού Κινήματος και την κατοχύρωση των συνδικαλιστικών ελευθεριών των εργαζομένων» όπου αναφέρεται ότι: Απαγορεύεται στους εργοδότες, σε πρόσωπα που ενεργούν για λογαριασμό τους και σε οποιοδήποτε τρίτο, να προβαίνουν σε οποιαδήποτε πράξη ή παράλειψη που κατατείνει στην παρακώλυση της άσκησης των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Στην ίδια διαδικασία, ως μοναδικά έγγραφα ταυτοποίησης αναγνωρίζονται μόνο η αστυνομική ταυτότητα και το διαβατήριο.

Τέλος η διαδικασία προβλέπει και το άκρως παράνομο, να ζητείται δηλαδή παράδοση της ταυτότητας, αντί του νομίμου, που είναι η επίδειξη της ταυτότητας.

Κύριοι συντάκτες, είναι δύσκολο να γράφονται σωστές διαδικασίες, γιατί αυτό δεν διαφέρει από την σύνταξη νόμου. Πάνω απ' όλα χρειάζεται σοβαρότητα, κοινή λογική και φυσικά να την ξαναδιαβάζετε και να την δείχνεται σε κάποιο τρίτο μάτι.

Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2009

Οι κλέφτες, οι κλεφταράδες, οι αρχικλεφταράδες , του Καρτέλ, όρμησαν πάλι στα πορτοφόλια μας


Ο γνωστός δημοσιογράφος Σ. Χατζάρας επανέρχεται με το παρακάτω άρθρο:

Τους αφήσαμε τις 15 μέρες των γιορτών, χωρίς καθημερινό έλεγχο, και όρμησαν σαν τους γύπες να κατασπαράξουν τους καταναλωτές.
Το πετρέλαιο στις 22 Δεκεμβρίου έκανε 28,5 ευρώ/βαρέλι και το πετρέλαιο θέρμανσης 212 ευρώ/1000 λίτρα. Τότε τα ΕΛΠΕ χρέωναν 218,24 ευρώ την αμόλυβδη βενζίνη 95 RON και 295,38 ευρώ το πετρέλαιο θέρμανσης.
Σήμερα 8 Ιανουαρίου το πετρέλαιο κοστίζει 30.8 ευρώ/βαρέλι, και το πετρέλαιο θέρμανσης 251.3 ευρώ/1000 λίτρα .
Τα ΕΛΠΕ χρεώνουν 258,61 ευρώ την αμόλυβδη βενζίνη 95 RON. Δηλαδή για αύξηση 2.13 ευρώ στην πρώτη ύλη, αυτοί «έβαλαν καπέλο» 40.37 ευρώ, και στα πρατήρια πληρώνουμε 0,85 λεπτά το λίτρο. Στο πετρέλαιο θέρμανσης για αύξηση 39,0 ευρώ , «έβαλαν καπέλο» 51 ευρώ και πουλάνε στά 346,21, ενώ στη λιανική το πετρέλαιο θέρμανσης πήρε 76 ευρώ και έφτασε τα 499/1000 λίτρα.
Σπύρος Χατζάρας
ΥΓ. Χάσαμε και τον κ. Φώλια που μας «προστάτευε» με τα 41 μέτρα του.

Νέα επίθεση Επιτροπής Αγώνα σε Νομαρχία και δήμαρχο Ελευσίνας


Από την "MagoulaOnline" αναδημοσιεύουμε:

Νέα επίθεση κατά της Νομαρχίας Δυτικής Αττικής και κατά του δημάρχου Ελευσίνας κ. Γιώργου Αμπατζόγλου, εξαπέλυσε η επιτροπή αγώνα κατά των επεκτάσεων της ΕΛΠΕ Α.Ε στην Ελευσίνα.
Η Επιτροπή αγώνα με νέα ανακοίνωσή της καταγγέλλει τον νομάρχη για πολιτική διγλωσσία και τον δήμαρχο Ελευσίνας ότι αθέτησε, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, ρητή δέσμευσή του προς την επιτροπή αγώνα για προσβολή της πολεοδομικής άδειας που δόθηκε στην ΕΛΠΕ Α.Ε για χωματουργικές εργασίες και τοίχου αντιστήριξης.
Συγκεκριμένα ανακοίνωση της Επιτροπής αγώνα αναφέρει τα εξής:
Σταματήστε τους, τώρα !
Ισοπεδώνουν τα πάντα στον χώρο της ΟWENS
Τα ΕΛ-ΠΕ (πρ. Πετρόλα) - σε εκτέλεση της οικοδομικής άδειας 370/08 που εξεδόθη από τις υπηρεσίες της Νομαρχίας - ξεκίνησαν τις εργασίες διαμόρφωσης του χώρου που προορίζεται να υποδεχθεί το καταστροφικό έργο για το περιβάλλον της περιοχής μας.
Τεράστιας κλίμακας χωματουργικές εργασίες ισοπεδώνουν έκταση 140 στρεμμάτων της πρώην Υαλουργίας Οwens, ενώ επιχειρείται αντίστοιχη επέμβαση στον Αιγιαλό και την Παραλία. Πάνω από 300.000 κ.μ. εκσκαφές και 128.000 κ. μ. επιχώσεις διαμορφώνουν το έδαφος, σε ύψος 11,70 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Πρόκειται για την υποδομή που θα δεχτεί την εδαφική επέκταση του διυλιστηρίου με την δημιουργία 21 νέων μονάδων και δραστηριοτήτων. Σε απόσταση αναπνοής από τις αποθήκες εκρηκτικών υλών και πυρομαχικών της ΠΥΡΚΑΛ!
Ταυτόχρονα διανοίγεται ένα τεράστιο όρυγμα τουλάχιστον 450 μέτρων μήκους, παράλληλα προς την ακτογραμμή, για να εξυπηρετήσει την κατασκευή 2 παραλιακών τοίχων εκ των οποίων ο ένας έχει ύψος πάνω από 8 μέτρα !
Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ έχει καταγγείλει σε όλες τις αρμόδιες αρχές αυτή την πρωτοφανή επέμβαση στην ακτή.
Κατά της οικοδομικής άδειας κατατέθηκαν 2 διαφορετικές αιτήσεις ακυρώσεως και αναστολής στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών. Μια από την ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ και μια από το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΑΣ (πρώην ΠΥΡΚΑΛ).
Ο κ. Νομάρχης, δέσμιος πολιτικής διγλωσσίας, από την μια έλεγε ότι θα πολεμήσει μέχρι τέλους τις επεκτάσεις και από την άλλη έδινε άδεια στον όμιλο προκειμένου να κάνει έναρξη εργασιών! Δεν επέτρεψε ούτε την συζήτηση του θέματος στο Νομαρχιακό συμβούλιο, επιβάλλοντας μια πρωτοφανή απαγόρευση για τα χρονικά της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Φτάσαμε μάλιστα στο σημείο να δούμε την Νομαρχία, εκπροσωπούμενη από δυο δικηγόρους, μαζί με πέντε δικηγόρους των ΕΛΠΕ, να υπερασπίζονται στο Διοικητικό Εφετείο, την έκδοση της οικοδομικής άδειας και να αξιώνουν να μην γίνει δεκτό το έννομο συμφέρον του Σωματείου Εργαζομένων της ΠΥΡΚΑΛ και των 21 κατοίκων, μελών της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ!
Ο κ. Δήμαρχος Ελευσίνας, παρότι είχε ρητά δεσμευτεί στην Επιτροπή Αγώνα ότι θα προσβάλει την οικοδομική άδεια, δεν το έπραξε.
Το γεγονός αυτό αφήνει τον Δήμαρχο Ελευσίνας πολιτικά εκτεθειμένο τόσο για την μη υλοποίηση της ομόφωνης απόφασης (96/07) του Δημοτικού Συμβουλίου Ελευσίνας όσο και για την αθέτηση της ρητής δέσμευσής του στην ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ. Αποτέλεσμα της ενέργειας αυτής είναι η αποδυνάμωση της προσφυγής στο Διοικητικό Εφετείο κατά της οικοδομικής άδειας.
Εμείς, ανεξάρτητα από τις αντιξοότητες που υπάρχουν, θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα τον δίκαιο αγώνα μας. Φέραμε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Ελευσίνας όπου προτείναμε πέντε θέσεις για την συνέχιση του αγώνα οι όποιες έγιναν δεκτές.
Συνυπολογίζοντας όλες αυτές τις εξελίξεις καλούμε όλους να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους και να προχωρήσουν χωρίς καμία χρονοτριβή στις παρακάτω ενέργειες:
* Η Νομαρχία να καταθέσει αίτηση αναστολής στο ΣτΕ κατά του ολέθριου σχεδίου επέκτασης του διυλιστηρίου.* Η Νομαρχία να μην χορηγήσει καμία νέα οικοδομική άδεια - σύντομα θα τις ζητηθεί από τα ΕΛ-ΠΕ (πρ. Πετρόλα).

* Ο Δήμος Ελευσίνας να υλοποιήσει τις αποφάσεις που έλαβε πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο, ξεκινώντας από την διοργάνωση μεγάλου συλλαλητηρίου μέσα στον Ιανουάριο.

* Η Νομαρχία και οι Δήμοι της περιοχής που κατέθεσαν προσφυγές στο ΣτΕ να συντονίσουν την δράση τους για τα περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής.
Η Επιτροπή Αγώνα θα είναι παρούσα, στην πρώτη γραμμή του αγώνα, κινητοποιώντας τους πολίτες αλλά και δίνοντας ταυτόχρονα όλους τους δικαστικούς αγώνες για την αποτροπή των σχεδίων. Πρόκειται για αγώνα ζωής από τον όποιο δεν πρέπει να λείψει κανείς !
Με εντολή Συνέλευσης
Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
(Σημ. του blog: Εμείς είχαμε αναφέρει από πέρυσι εδώ τα εξής: "Εμείς να παρατηρήσουμε ότι κάτω από την λεοντή του "ασυμβίβαστου" ο κ. Νομάρχης τα έχει "βρεί" υπογείως με την Διοίκηση των ΕΛΠΕ και έχουν προγραμματίσει να υποβαθμίσουν τις περιβαλλοντολογικές πτυχές της επένδυσης (η οποία δεν είναι ούτε αναβάθμιση, ούτε και επέκταση, αλλά ουσιαστικά νέο διυλιστήριο) και να αναδείξουν τις πολιτικές ώστε να μετατοπισθεί εκεί η προσοχή. Άλλωστε, στην συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου στις 24 Σεπτεμβρίου 2007, πολιτικά κριτήρια επικαλέσθηκε για την αρνητική γνωμοδότηση του για την επένδυση, η οποία ήταν κατά πλειοψηφία και όχι ομόφωνη. Πίσω από αυτόν τον προγραμματισμό, θα συνταχθεί και ο Δήμαρχος της Ελευσίνας κ. Αμπατζόγλου." Είναι και άλλοι περίοικοι πάντως που γοητεύονται από τις "σειρήνες" των ΕΛΠΕ.)

ΕΛΠΕ-Εdison: Σχεδιάζουν νέα μονάδα ηλεκτρ/γής


Από το "Euro2day" αναδημοσιεύουμε το άρθρο της Α. Καλαϊτζόγλου:


Μία νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο σχεδιάζει να προσθέσει στο χαρτοφυλάκιο της η σύμπραξη της Edison με τα ΕΛ.ΠΕ.

Παράλληλα, δεν έχει εγκαταλείψει το στόχο της για την κατασκευή και λιθανθρακικής μονάδος και ήδη κινείται προς την κατεύθυνση αυτή, σε μια προσπάθεια να επιλυθούν τα προβλήματα που εξακολουθούν να υφίστανται με την χωροθέτηση της στον Αστακό.

Μία εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα η ΡΑΕ γνωμοδότησε θετικά για την τροποποίηση των δύο αδειών παραγωγής ως προς τη μετοχική σύνθεση, που κατέθεσαν η Ενεργειακή Θεσσαλονίκης και η Ηλεκτροπαραγωγή Θίσβης, οι δύο εταιρίες που θα συν-αποτελέσουν την εταιρία παραγωγής του σχήματος.

Εκτιμάται ότι σε ένα μήνα θα έχει εξασφαλισθεί και το οκέι από το ΥΠΑΝ, προκειμένου να ξεκινήσουν οι τυπικές διαδικασίες για τη συγχώνευση τους, με απορρόφηση της Ηλεκτροπαραγωγής Θίσβης από την Ενεργειακή Θεσσαλονίκης.

Λόγω των καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση του διαδικαστικού μέρους, κάτι που δεν είναι ευθύνη των εταίρων της σύμπραξης, τελικά η λειτουργική παρουσία του σχήματος, με την Holding και τις δύο εταιρίες παραγωγής και εμπορίας μετατίθεται τώρα για το δεύτερο τρίμηνο του 2009.

Μπορεί να μην μπορούν να ξεκινήσουν τυπικά οι διαδικασίες συγχώνευσης της ΕΝ.ΘΕΣ. και της Θίσβης, ωστόσο, ήδη, δρομολογείται ο επενδυτικός σχεδιασμός του σχήματος, προκειμένου να διευρύνει το χαρτοφυλάκιο του σε ό,τι έχει να κάνει με την ηλεκτροπαραγωγή.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day, αυτή τη στιγμή εξετάζονται δύο εναλλακτικές τοποθεσίες για την κατασκευή και μίας ακόμη μονάδος με φυσικό αέριο.

Η μία τοποθεσία βρίσκεται στο νότιο σύστημα και η δεύτερη είναι στις εγκαταστάσεις της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων, στη Νέα Καρβάλη Καβάλας. Εάν επιλεγεί τελικά η πρώτη τοποθεσία, που έχει ήδη εντοπισθεί, θα κατατεθεί νέα αίτηση στη ΡΑΕ για άδεια παραγωγής. Εάν όμως επιλεγεί η Νέα Καρβάλη τότε θα ζητηθεί τροποποίηση της υφιστάμενης άδειας παραγωγής που διαθέτει για το συγκεκριμένο χώρο η κοινοπραξία EDF, HE&D και ΒΦΛ για μονάδα ηλεκτροπαραγωγής αεριοστροβίλου συνδυασμένου κύκλου, 440 MW.

Βέβαια, πηγές της σύμπραξης ανέφεραν στο euro2day ότι υπάρχει ένα ζήτημα με την Καβάλα, καθώς η ΔΕΠΑ, νέος μέτοχος της ΒΦΛ εδώ και έξι μήνες, με ποσοστό περίπου 33%, επιδιώκει να δημιουργήσει εκεί ένα ακόμη terminal LNG, ανάλογο με αυτό της Ρεβυθούσας.

Ανώτατες πηγές της ΔΕΠΑ που ρωτήθηκαν για το θέμα αυτό από το euro2day εξέφρασαν την άποψη ότι η κατασκευή μιας μονάδος ηλεκτροπαραγωγής δεν αναιρεί το σχεδιασμό για δεύτερο terminal LNG. «Το ένα δεν αναιρεί το άλλο», ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η ΔΕΠΑ εμφανίζεται να έχει πάρει πολύ ζεστά την προοπτική να δημιουργήσει μια δεύτερη Ρεβυθούσα στην Καβάλα, αν και οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, δεδομένου ότι προαπαιτούνται σχετικές μελέτες. Ωστόσο, έγινε γνωστό ότι το θέμα αυτό συζητείται ήδη με τους υπόλοιπους μετόχους της ΒΦΛ.

Εκτός από τη νέα μονάδα φυσικού αερίου που σχεδιάζουν Edison και ΕΛ.ΠΕ. «ζεσταίνουν» αυτόν τον καιρό και την επένδυση της λιθανθρακικής μονάδας στον Αστακό, για την οποία έχει υποβάλει σχετική αίτηση στη ΡΑΕ η Edison.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το euro2day, γίνονται προσπάθειες ώστε να «ξεκλειδώσουν» τα προβλήματα τόσο με το ιδιοκτησιακό ζήτημα, όσο και με το αδειοδοτικό, προκειμένου να μπορέσει να προχωρήσει η επένδυση.

Αυτή τη στιγμή στο δυναμικό της σύμπραξης Edison-ΕΛ.ΠΕ. υπάρχει η εν λειτουργία μονάδα της Ενεργειακής Θεσσαλονίκης, στη Θεσσαλονίκη, κατασκευάζεται από την Ηλεκτροπαραγωγή Θίσβης η μονάδα συνδυασμένου κύκλου, με καύσιμο φυσικό αέριο, ισχύος 422 MW, στη ΒΙΠΕ Θίσβης και έχει κατατεθεί αίτηση από την ΕΝ.ΘΕΣ. για αιχμιακή μονάδα 100 MW στη Θεσσαλονίκη.

Η κατασκευή της μονάδας στη Θίσβη βρίσκεται τώρα στα έργα πολιτικού μηχανικού και προβλέπεται να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2010, όπως αρχικά είχε αναγγελθεί. Καθώς έχει κλειδωθεί περίπου το 90% του έργου, ο προϋπολογισμός του όχι μόνον δεν προβλέπεται να επιβαρυνθεί αλλά ενδεχομένως και να συμπιεσθεί ελαφρώς κάτω των αρχικώς προϋπολογισθέντων 250 εκατ. ευρώ.

Όσο για την άδεια παραγωγής που διαθέτουν τα ΕΛ.ΠΕ. στο Πέραμα Μεγάρων για μονάδα 390 MW φαίνεται ότι δεν θα προχωρήσει εύκολα, δεδομένων των ισχυρών αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας.

Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2009

Ανασχηματισμός-Οι νέοι πολιτικοί προϊστάμενοι των ΕΛΠΕ

Ανακοινώθηκε σήμερα το μεσημέρι ο πολυαναμενόμενος ανασχηματισμός της κυβέρνησης. Δεν θα σχολιάσουμε τους νέους υπουργούς. Θα κάνουμε μια μικρή παρουσίαση των νέων Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης που είναι οι πολιτικοί προϊστάμενοι των ΕΛΠΕ.

Ο Κωστής Χατζηδάκης νέος Υπουργός Ανάπτυξης γεννήθηκε στο Ρέθυμνο της Κρήτης το 1965.Τελείωσε το Λύκειο Περάματος Ρεθύμνου. και το 1983 μπήκε στη Νομική Σχολή Αθηνών. Παράλληλα με τις σπουδές του έγινε μέλος της φοιτητικής οργάνωσης ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, στην οποία διετέλεσε υπεύθυνος για την Νομική Σχολή όπως και εκπρόσωπός της στο Κεντρικό Συμβούλιο της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Ελλάδας ( ΕΦΕΕ). Μεταξύ 1989 και 1990, ο Κωστής Χατζηδάκης ήταν στέλεχος της Γραμματείας Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας όπως και της Γραμματείας Εκλογών που διεξήγαγε τις εκλογικές αναμετρήσεις του 1989 και του Απριλίου 1990. Στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Κεντ της Αγγλίας (Communication and Image Studies) και τον Οκτώβριο του 1992 εξελέγη πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ.
Στις ευρωεκλογές του Ιουνίου 1994 μετά από απόφαση του Προέδρου του κόμματος Μιλτιάδη Εβερτ συμπεριλαμβάνεται στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας και εκλέγεται για πρώτη φορά Ευρωβουλευτής.
Τον Ιανουάριο του 1997, αν και ο νεώτερος Ευρωβουλευτής της Επιτροπής Περιφερειακής Πολιτικής εκλέγεται κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την Επιτροπή αυτή, η οποία έχει ως κύριο αντικείμενο τις χρηματοδοτήσεις των Ευρωπαϊκών χωρών μέσω των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης ( Πακέτο Ντελόρ, Πακέτο Σαντέρ, κλπ).
Τον Ιούνιο του 1999 μετά από απόφαση του Προέδρου του κόμματος Κώστα Καραμανλή, ο Κωστής Χατζηδάκης επανεκλέγεται ευρωβουλευτής. Τον Ιούλιο του 1999 εκλέγεται στην θέση του Προέδρου της Επιτροπής Περιφερειακής Πολιτικής, Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Τον Ιούνιο του 2004 εξελέγη για τρίτη συνεχή θητεία ευρωβουλευτής. Το 2006 τιμήθηκε με το βραβείο του "Ευρωβουλευτή της χρονιάς" στον τομέα της Περιφερειακής Πολιτικής, μετά από διαγωνισμό που διοργάνωσε το περιοδικό The Parliament Magazine. Στις εθνικές εκλογές του 2007 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στη Β' Αθηνών και ανέλαβε Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Ο Γιαννης Παπαθανασίου νέος Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών - που σήμερα έχει την ονομαστική του εορτή-γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954, όπου και μεγάλωσε. Είναι παντρεμένος με την Ιλεάνα Ηλιοπούλου και έχει δύο κόρες.
Ορίσθηκε Υφυπουργός Οικονομίας & Οικονομικών στις 18/9/2007.
Διετέλεσε από τις 10/3/2004 Υφυπουργός Ανάπτυξης με αρμοδιότητα σε θέματα εμπορίου και καταναλωτή και από το 2005 και σε θέματα Έρευνας και Τεχνολογίας, έως τις 16/9/2007.
Εξελέγη βουλευτής Β΄ Αθηνών με τη ΝΔ στις εκλογές του 2004 και του 2007.
Εξελέγη Βουλευτής Επικρατείας με τη ΝΔ στις εκλογές του 2000.
Την περίοδο 1993 έως τον Μάρτιο του 2000 διετέλεσε Πρόεδρος του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ).
Την περίοδο 1988- 1993 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ).
Το 1993 διετέλεσε Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. στην Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ)
Την περίοδο 1991-1992 ήταν σύμβουλος του Υπουργού Βιομηχανίας σε θέματα Ενέργειας.
Αποφοίτησε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με την ειδικότητα του Ηλεκτρολόγου – Μηχανικού. Ομιλεί πολύ καλά Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά.
Στους νέους Υπουργούς ευχόμαστε καλή επιτυχία στα νέα τους καθήκοντα.

Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2009

Ερωτηματολόγιο (...Συνέχεια)



Για όσους αναρωτιούνται τι έγινε με το περίφημο θέμα το «Ερωτηματολογίου», η απάντηση έφθασε στο σπίτι κάθε συναδέλφου, με προσωπική επιστολή του CEO κ. Ι. Κωστόπουλου. Εγκαινιάζεται έτσι μια νέα περίοδος προσωπικής επαφής με τους εργαζόμενους, έξω από επίσημες ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου, επαφές με Σωματεία κλπ.
Το όλο εγχείρημα ήταν μια προσπάθεια υφαρπαγής της σύμφωνης γνώμης των εργαζομένων με τον τίτλο «Η Γνώμη Σας Μετράει», ενώ το επόμενο στάδιο θα ήταν το «Εμείς Το Κάνουμε, Επειδή Μας Το Ζητήσατε».
Πολλές φορές, όταν κάποιοι θέλουν να προχωρήσουν σε αλλαγές, προσπαθούν να αποκτήσουν έναν μανδύα, μια επίφαση νομιμότητας, δημοκρατικότητας κλπ. Στην Ελλάδα συνηθίζεται να λέγεται είτε πως είναι ντιρεκτίβα της Ευρωπαϊκής Ένωση, είτε πως είναι λαϊκή απαίτηση, είτε πως πρέπει να γίνουμε ανταγωνιστικοί κλπ. Μερικές φορές κάνουν και δημοσκοπήσεις με ερωτηματολόγια του είδους: Ποιόν θεωρείτε καταλληλότερο για Πρωθυπουργό; Τον Καραμανλή, τον Παπανδρέου ή τον Τραμπάκουλα; Με τον τρόπο αυτό βγαίνει τρίτος στις προτιμήσεις ο κατά τα άλλα άγνωστος Τραμπάκουλας.
Επίσης υποβάλλουν συγκεκριμένες ερωτήσεις, ενώ παραλείπουν άλλες, οδηγώντας τα συμπεράσματα εκεί που θέλουν.
Αλλά και για τις ερωτήσεις που υποβλήθηκαν, δεν δίνεται για όλες ξεκάθαρη απάντηση. Μας πληροφορεί ο κ. Κωστόπουλος ότι αξιολογήθηκαν θετικά οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, (παρά την αντίθετη άποψη της SGS), την δέσμευση (;) του προσωπικού με την Εταιρεία, την εικόνα και την κοινωνική ευθύνη του Ομίλου, την θετική άποψη του καθενός για τον άμεσο προϊστάμενο του και το πλαίσιο των αμοιβών και των πρόσθετων παροχών. Αξιολογούνται αρνητικά η επικοινωνία, της στρατηγικής και των στόχων της Εταιρείας, η ενίσχυση της άμεσης επαφής της ηγεσίας με το προσωπικό, η ανάπτυξη ενιαίας κουλτούρας, η διαχείριση της καριέρας και της προσωπικής εξέλιξης και η αντικειμενικότητα της αξιολόγησης της απόδοσης.
Σημ. Θα προσέξατε ότι οι εργαζόμενοι έγιναν προσωπικό, όπως θα έλεγε η Μαντάμ Σουσού, ενώ η Διοίκηση μετεξελίχθηκε σε ηγεσία, όπως θα έλεγε ο Ναπολέων.
Η επιστολή όμως, δεν μας διαφωτίζει καθόλου σε άλλα ερωτήματα τα οποία θα μπορούσαν να είχαν ενδιαφέρον όπως:
Ερ. 9 Κατά τη γνώμη μου τα ΕΛΠΕ προάγουν τους πιο ικανούς υπαλλήλους
Ερ. 10 Κατανοώ πως αξιολογείται η απόδοση μου
Ερ. 14 Συνήθως τα άτομα στο τμήμα μου επαρκούν για να αντεπεξέλθουν στο φόρτο εργασίας
Ερ. 16 Έχω εμπιστοσύνη στις αποφάσεις που παίρνει ο Προϊστάμενος μου, η Διοίκηση (Ηγεσία) της Εταιρείας, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης μου
Ερ. 62 Πόσο ικανοποιημένος είστε με τα παρακάτω κανάλια επικοινωνίας: Διοίκηση (Ηγεσία) και Γενικές Διευθύνσεις, Διευθυντής, Προϊστάμενος, Intranet.
Επίσης δεν γίνεται καμία αναφορά σε λευκά ερωτηματολόγια.

Έχει ιδιαίτερη σημασία να πούμε πως το συνολικό ποσοστό των συναδέλφων που απάντησαν ήταν 45%, έναντι του 35% που ήταν η ελάχιστη απαίτηση ώστε να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Η επιμέρους συμμετοχή των Διυλιστηρίων ήταν 30% για τα ΒΕΑ (κάτω του ελάχιστου), 60% για ΒΕΘ και 45% για ΒΕΕ. Στο Διοικητήριο τα ποσοστά ανά διεύθυνση ποίκιλαν από 45% ως και 100%, καθώς πολλοί συνάδελφοι σχεδόν οδηγήθηκαν από τους Διευθυντές τους να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο, ενώ είχαν δοθεί και δύο παρατάσεις για την συμπλήρωση του.

Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2009

Σχόλια επί των αποφάσεων Διοίκησης 130 και 131

Θεωρήσαμε σκόπιμο να μην αναφερθούμε χρονιάρες μέρες σε περιστατικά και στις δεκάδες κωμικοτραγικές καταστάσεις που συνέβησαν που εξακολουθούν να συμβαίνουν στα ΕΛΠΕ την περίοδο των εορτών. Δημοσιεύσαμε 2 αναρτήσεις για ανταλλαγή ευχών και μία με τα στατιστικά του μήνα. Δυστυχώς μερικοί συνάδελφοι άρχισαν το γνωστό γαϊτανάκι των σχολίων. Δεν θα δώσουμε μεγαλύτερη έκταση θα αρκεστούμε στα παρακάτω. Αν υπάρχουν ενδείξεις – αποδείξεις – υποψίες ότι γίνεται παρανομία (γιατί παρανομία είναι να είναι διαρκώς πιωμένος κάποιος εργοδηγός) τότε υπάρχει ο επόπτης, ο προϊστάμενος, οι διευθυντές (ο Λειτουργίας, ο Διευθυντής Διυλιστηρίου, ο Ασφάλειας) που μπορούν με ανώνυμο τρόπο να δεχθούν την καταγγελία και να διαπιστωθεί αν πράγματι συμβαίνει αυτό που καταγγέλλεται. Το blog δεν μπορεί να κάνει κάτι, μπορεί μόνο να δημοσιοποιήσει απόψεις, διατηρώντας σε όποιον επιθυμεί την ανωνυμία του, με τους όρους που έχουμε προκαθορίσει και έχετε διαπιστώσει ότι αυτό κάνουμε εδώ και 16 μήνες.
Αυτό που θα σχολιάσουμε είναι οι ανακοινώσεις της Διοίκησης την προπαραμονή των Χριστουγέννων. Συγκεκριμένα με ημερομηνία άφιξης 23/12 λάβαμε το κείμενο 2 αποφάσεων της Διοίκησης (με αριθμό 130 και 131) όπου η πρώτη έφερε ημερομηνία 19/12 και η άλλη 24 /12! (δηλαδή μας γνωστοποιήθηκε μία μέρα νωρίτερα η απόφαση που θα λάμβανε η Διοίκηση την επόμενη μέρα, ακολουθώντας προφανώς το πνεύμα των ημερών με τους προφήτες κτλ). Αμφότερες οι αποφάσεις είχαν θέμα την διευθυντικοποίηση 3 στελεχών από 1/1/2009. Διαβάζοντας το λιτό κείμενο των 2 ανακοινώσεων μας δημιουργήθηκαν τα παρακάτω ερωτήματα:

  1. Ποια είναι η σχέση του Διευθύνοντος Συμβούλου των ΕΛΠΕ κ. Ι. Κωστόπουλου με την ΕΚΟ ΑΒΕΕ ώστε με απόφασή του να ορίζει τον κ. Προδρομίδη στη θέση του Γενικού Διευθυντή Εκμετάλλευσης και Διασφάλισης Ποιότητας;
  2. Είναι απόλυτα κατανοητό ο κ. Κωστόπουλος να μην γνωρίζει τον ακριβή τίτλο των Διευθύνσεων και των Τμημάτων των ΕΛΠΕ. Είναι όμως απαράδεκτο να μην γνωρίζει τον ακριβή τίτλο των Γενικών Διευθύνσεων αφού είναι μόνο 7 (όσες και οι πληγές του Φαραώ). Έτσι να υπενθυμίσουμε στον κ. Διευθύνοντα Σύμβουλο ότι η Γενική Διεύθυνση στην οποία Διευθυντής Μεταφορών & Συντονισμού Διακινήσεων τοποθετήθηκε ο κ. Καλορίτης ονομάζεται Γενική Διεύθυνση Εφοδιασμού και Εμπορίας Πετρελαιοειδών.
  3. Στο οργανόγραμμα των ΕΛΠΕ κάτω από την Γενική Διεύθυνση Μεγάλων Έργων φαίνεται ότι υπάρχει μόνο η Διεύθυνση Ι Έργου Αναβάθμισης ΒΕΕ χωρίς άλλες διευθύνσεις ή τμήματα. Έτσι το ερώτημα είναι πόσες, ποιες και πότε θα δημιουργηθούν οι υπόλοιπες (αν θα υπάρχουν) Διευθύνσεις και Τμήματα.
  4. Τέλος να ρωτήσουμε οι Διευθύνσεις Διακίνησης και Λειτουργίας των ΒΕΑ πότε θα αποκτήσουν Διευθυντές; Γιατί αν ο κ. Διευθύνων Σύμβουλος πιστεύει ότι χωρίς Διευθυντές λειτουργούν καλύτερα, γιατί δεν εφαρμόζει τον ίδιο κανόνα και στις υπόλοιπες διευθύνσεις ώστε να υπάρχουν οικονομικά οφέλη στον Όμιλο;

Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2009

Στατιστικά blog μηνός Δεκεμβρίου

Ο τελευταίος μήνας της χρονιάς που έφυγε ήταν ο μήνας τον ρεκόρ. Συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο είχαμε 143522 επισκέψεις (το προηγούμενο ρεκορ ήταν από τον Ιούνιο με 142718) από 9804 επισκέπτες (αριθμός ρεκόρ) εκ των οποίων 4641 (επίσης αριθμός ρεκόρ) μας επισκέφτηκαν περισσότερες από μία φορές. Έγιναν 32 αναρτήσεις και δεχτήκαμε 57 emails ενώ γράφτηκαν και 172 σχόλια. Η ανάρτηση με την μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα ήταν:
Διεκδικητικό πλαίσιο ΕΣΣΕ 2009 στις 21/12 και ακολούθησαν
Ήταν άξιοι στις 4/12