Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2008

ΣΣΕ 2008 & Προσλήψεις (2)

Μια διήμερη κακοκαιρία ανέβαλε κατά 7 ημέρες την συνάντηση Εταιρείας-Σωματείου για την Συλλογική Σύμβαση του 2008. Η παράταση είναι γνωστό ότι βοηθάει την Εταιρεία και βλάπτει τους εργαζόμενους αφού στο μεσοδιάστημα η Εταιρεία εκμεταλλεύεται τα χρήματα των εργαζομένων και αυξάνεται η πιθανότητα λανθασμένου υπολογισμού των αναδρομικών πάντα εις βάρος των εργαζομένων.
Από τις εφημερίδες τον τελευταίο καιρό έχουμε διαβάσει τα παρακάτω:
· Ο πληθωρισμός το 2007 έκλεισε στο 3.9% και συνεχίζει με τον ίδιο ρυθμό τον Γενάρη, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό του τρέχοντος έτους.
· Το Υπουργείο Οικονομίας συνιστά στους εργοδότες να προχωρήσουν σε αυξήσεις τέτοιες που θα οδηγήσουν σε σύγκλιση οι Ελληνικοί με τους Ευρωπαϊκούς μισθούς.
· Οι προβληματικές επιχειρήσεις θα προχωρήσουν σε αυξήσεις γύρω στο 3.6-3.8% ενώ ο ιδιωτικός τομέας θα κυμανθεί στο 4.7-5.2%.
Με βάση τα παραπάνω μια προτεινόμενη αύξηση της τάξης του 4.2% στους εργαζόμενους της μεγαλύτερης και πιο κερδοφόρας Ελληνικής βιομηχανίας κάθε άλλο παρά συμφέρουσα είναι για τους εργαζόμενους. Ακόμα και το 2.5% του χρονοεπιδόματος να συνυπολογιστεί η αύξηση είναι γύρω στο 5%.
Επίσης να τονιστεί ότι δεν έχουν δοθεί ακόμα οι μισθολογικές προαγωγές του 2007. Μόνο οι τόκοι από αυτό το κεφάλαιο ανέρχονται σε 100.000€. Οπότε η όποια οικονομική επιβράβευση προς τους εργαζόμενους για την αντιμετώπιση του χιονιά είναι μέρος του ποσού των τόκων.
Επειδή ουδέποτε φοβηθήκαμε να κάνουμε προβλέψεις θεωρούμε απολύτως σίγουρο ότι η ΣΣΕ δεν πρόκειται να κλείσει πριν τις εκλογές για τους εκπροσώπους των εργαζομένων όπου η Εταιρεία προσβλέπει στo εκλογικό αποτέλεσμα της διδικασίας για την ανάδειξη εκπροσώπων των εργαζομένων στο ΔΣ.
Σίγουρα πάντως οποιαδήποτε αύξηση κάτω από 5.5% (χωρίς να συνυπολογιστεί το χρονοεπίδομα θα πρέπει να θεωρείται μικρή για τους εργαζόμενους.
Στο θέμα των προσλήψεων τώρα, τα νεώτερα είναι ότι στον Ασπρόπυργο περιμένουμε ως 30 άτομα που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα βάρδιας (λογικά) τον Σεπτέμβριο. Όσον αφορά τον προγραμματισμό των αναγκών σε προσωπικό την πενταετία 2008-2012, από ότι γνωρίζουμε, βρισκόμαστε ελάχιστα παραπάνω από το μηδέν. Το σίγουρο είναι ότι μετά το σταμάτημα του 2009 οι πάσης φύσεως τεχνίτες των Τμημάτων Συντήρησης θα είναι λιγότεροι από του Τεχνολόγους, Μηχανικούς, Προϊσταμένους και Διευθυντές που επανδρώνουν την Συντήρηση και οι ανάγκες θα καλύπτονται, σχεδόν αποκλειστικά, από εργολαβικούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: