Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2008

Τρίωρη στάση Εργασίας και άλλα.

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η δεύτερη προαναγγελθείσα στάση εργασίας, αυτή την φορά 3ωρης διάρκειας. Η συμμετοχή ήταν μαζική, αφού άλλωστε δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά (και δεν έπρεπε να θέλουμε διαφορετικά). Η σημερινή όμως στάση είχε μερικά πολύ απολαυστικά στιγμιότυπα με αποκορύφωμα τον (κατά λάθος;) τραυματισμό του Οργανωτικού Γραμματέα, Θέμη Κωστόπουλου.
Συγκεκριμένα, ενώ ο συνδικαλιστής ρύθμιζε την είσοδο στην πύλη του Νέου Διοικητηρίου, κάποιος σύμβουλος (από αυτούς που σωρηδόν προσλήφθηκαν από τον Καβουλάκο), ονόματι Καραχανάς Ρομπέρτο πάτησε με τη ρόδα του αυτοκινήτου του το αριστερό πόδι του συνδικαλιστή. Αμέσως ο συνδικαλιστής άρχιζε να ουρλιάζει και εκστομίζοντας ακαταλόγιστες ύβρεις προς τα θεία, έβγαλε το παπούτσι του (το οποίο πέταξε) και κάθισε να δει το τραυματισμένο πόδι του. Ο κ. Καραλής, που στεκόταν λίγα μέτρα πιο πέρα, έτρεξε, μάζεψε το πεταμένο παπούτσι, το έδωσε πίσω στον συνδικαλιστή και στη συνέχεια, με έκδηλη την αγωνία στο πρόσωπό του, ειδοποίησε το ασθενοφόρο προκειμένου να μεταφέρει τον άτυχο συνάδελφο σε Νοσοκομείο. Ο κ. Καραχανάς έδειξε ότι δεν αντιλήφθηκε το περιστατικό (φαίνεται εκτός από τα εργασιακά οι σύμβουλοι του Καβουλάκου δεν αντιλαμβάνονται πλήθος άλλων πραγμάτων) και συνέχισε οδηγώντας μέχρι το χώρο στάθμευσης. Μόλις διαπιστώθηκε ότι το περιστατικό δεν ήταν ιδιαίτερα σοβαρό, ο Δ. Ρούτσης σχολίασε χιουμοριστικά ότι αν ο συνδικαλιστής φορούσε τα υποδήματα εργασίας δεν θα πάθαινε τίποτα.
Ένα άλλο περιστατικό συνέβη με την κα Διγενή (ίδια φουρνιά με τον Καραχανά) η οποία θέλησε προκλητικά να εισέλθει στο κτήριο με το υπηρεσιακό αυτοκίνητο, στο οποίο συνοδευόταν από την ιδιαιτέρα της. Ο τρόπος που επιχείρησε να εισέλθει (και τα λεγόμενά της) εξόργισαν τους συνδικαλιστές, που επέτρεψαν σε μεγάλο αριθμό Διευθυντών να περάσουν εκτός από αυτήν, παρόλη την προσπάθεια του Π. Καραλή που πάλι έσπευσε να διευθετήσει τα πράγματα. Χαρακτηριστικό ήταν το "άσε μας ρε συ Πέτρο" που του έλεγε ο Πρόεδρος του Σωματείου κατ' επανάληψη. Η κα Διγενή στη συνέχεια είχε φραστικά επεισόδια και με άλλους εργαζομένους οι οποίοι την χλεύαζαν με ειρωνικά σχόλια.
Στον κ. Ριζάκο, που προσήλθε λίγα δευτερόλεπτα μετά την Διγενή και ο οποίος ζήτησε πολύ ευγενικά την άδεια να περάσει, επετράπη η είσοδος, χωρίς περαιτέρω ενόχληση.
Για μια ακόμα φορά πάντως φάνηκε η ανεπάρκεια του Καραλή αφού περισσότερο όξυνε παρά ηρεμούσε τα πνεύματα. Επίσης φάνηκε, σε όλο το μέγεθος, η έλλειψη σεβασμού που υπάρχει στο πρόσωπό του, αφού οι ευγενικοί συνδικαλιστές τον αποκαλούσαν "Πέτρο" και οι υπόλοιποι "Ρε Πέτρο".
Επί της ουσίας τώρα η τελευταία πρόταση της Εταιρείας για την ΣΣΕ (όπως ανακοίνωσε το Σωματείο) ήταν 4% συν 1% από 1/11 που ισοδυναμεί με περίπου 4.38% και απορρίφθηκε από το Σωματείο. Έτσι η πρόβλεψή μας, ότι πριν τις εκλογές για εκπρόσωπο των Εργαζομένων στο ΔΣ δεν θα έχουμε λύση το θέμα της ΣΣΕ, φαίνεται πολύ πιθανό να επαληθευτεί. Πάντως να τονιστεί ότι το ενδεχόμενο να φτάσουμε σε Διαιτησία είναι επίσης πολύ πιθανό.
Στο θέμα των εκλογών στην Ομοσπονδία δεν υπάρχει ιδιαίτερη πληροφόρηση. Τα μόνα που ξέρουμε είναι ότι ο Νίκος Κιούσης θα εκλεγεί Πρόεδρος και ότι η ΠΑΣΚΕ (ομάδα μοναδικών και όχι ιδρυτών) πέτυχε σαρωτική νίκη. Ο τέως Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Νίκος Ορφανός, επανήλθε κανονικά στην εργασία του. Από την πλευρά της ΔΑΚΕ αναμένονται εξελίξεις, διότι η ομάδα της πρώην ΑΔΚΕ και νυν ΝΔΣΚ φαίνεται ότι αθέτησε την συμφωνία που είχε επιτευχθεί με την ομάδα της ΔΑΚ. Η συμφωνία είχε με τήν ευθύνη υψηλόβαθμων παραγόντων της Κεντρικής ΔΑΚΕ.
Τέλος στο θέμα των υποψηφιοτήτων για τους δύο εκπρόσωπους των εργαζομένων στο ΔΣ της Εταιρείας από την ΠΑΣΚΕ φαίνεται ότι θα κατέβουν τόσο ο Α. Αθανασόπουλος όσο και ο Κ. Λάσκος. Από την πλευρά της ΔΑΚΕ φαίνεται ότι θα υπάρξει ψηφοδέλτιο της παράταξης που όμως είναι αμφίβολη η στήριξή του από τα μέλη της ΝΔΣΚ (έστω και υπογείως).
Επίσης η ΕΛΚΕ-ΠΑΣΚΕ φαίνεται οτι θα να υποστηρίξει τον υποψήφιο της Ενιαίας όπου κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ο Π. Οφθαλμίδης. Τα ερωτηματικά που υπάρχουν αφορούν στο αν θα κατέχει και τις δύο θέσεις (Προέδρου του Σωματείου και εκπροσώπου των εργαζομένων). Οι πληροφορίες λένε ότι αν εκλεγεί ως εκπρόσωπος τότε για Πρόεδρος του Σωματείου προορίζεται ο Θ. Κώτσιας ή ο Γ. Παπακωνσταντίνου χωρίς να αποκλείεται η περίπτωση Α. Σταμούλη. Όλα αυτά θα είναι σαφέστερα τις προσεχείς ημέρες μετά την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων, τις παραταξιακές διαβουλεύσεις αλλά και το αποτέλεσμα των εκλογών όπου θα φανεί κατά πόσο θα τηρηθηκαν οι όποιες συμφωνίες.
Σημείωση: Η φωτογραφία είναι από τη συμμετοχή ΠΣΕΕΠ στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, 21-06-03 και την πήραμε από το site του Σωματείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: