Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2008

ΒΕΕ, Civitas και Global Tanitim

Η Civitas είναι μια εταιρεία, πρώτη στο είδος της, που παρέχει εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα στρατηγικής, επικοινωνίας και public affairs σε επιχειρήσεις και οργανισμούς. Μεταξύ των πελατών της, όπως η ίδια αναφέρει στο site της, είναι και η PETROLA, αν και τα τιμολόγια με τα οποία πληρώνεται αναγράφουν ΕΛΠΕ Α.Ε. Παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες, έρευνες αγοράς και γενικότερα διαχειρίζεται το θέμα της προβολής της "αναβάθμισης" του έργου των ΒΕΕ. Η Civitas πριν μερικές μέρες ανακοίνωσε μεγαλοπρεπώς την συμφωνία συγχώνευσης της με την Τουρκική Global Tanitim. Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής (Ναυτεμπορική):
Tην επίτευξη συμφωνίας συγχώνευσης με την Global Tanitim, τη μεγαλύτερη εταιρεία επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων της Τουρκίας, ανακοίνωσε η Civitas με στόχο την κυριαρχία στις δύο αγορές και την από κοινού ανάπτυξη ενός ισχυρού δικτύου στη νοτιοανατολική Ευρώπη και τις παρευξείνιες χώρες.
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Civitas, με την κίνηση αυτή δημιουργείται η μεγαλύτερη και ισχυρότερη εταιρεία στην Ελλάδα και την Τουρκία με κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα 16 εκατομμύρια ευρώ και 120 εξειδικευμένα στελέχη που εξυπηρετούν περισσότερους από 50 πολυεθνικούς και τοπικούς πελάτες.
H συμφωνία συγχώνευσης θα γίνει σε δύο στάδια: Προβλέπει, σε πρώτη φάση, την είσοδό της κάθε εταιρείας στο εταιρικό κεφάλαιο της άλλης δια ανταλλαγής μετοχών και σε δεύτερη φάση τη δημιουργία κοινής holding εταιρείας.
Όμως η εξέλιξη ήταν κάπως διαφορετική. Από το Medianews αναδημοσιεύουμε:
Μερικά πράγματα είναι πάντως για να τρελαίνεσαι...
Λυτούς και δεμένους έχει βάλει η εταιρία δημοσίων και λοιπών σχέσεων Civitas στα ΜΜΕ για να... σταματήσουν να αναφέρονται στη συμφωνία ανταλλαγής μετοχικών πακέτων με μεγάλη τουρκική εταιρία που οι ίδιοι ανακοίνωσαν με μεγάλη περηφάνεια προχθες!!!
Ο λόγος, όπως ακούγεται, είναι ότι πολλοί πελάτες τους (μεγάλοι και μικροί) αντέδρασαν σκληρά σε αυτή την κίνηση αφού λέγεται πως η τουρκική αδελφή πλέον εταιρία έχει επί το πλείστον λογαριασμούς με το τουρκικό υπουργείο εθνικής άμυνας και δη με εξοπλιστικές εταιρίες!!! Και ακόμα χειρότερα όταν είναι πιθανόν η ίδια (πλέον) ελληνοτουρκική εταιρία να αναλάβει λογαριασμούς και από το ελληνικό ΥΕΘΑ!
Επίσης, ποιος ακούει τώρα τις κυπριακές εταιρίες-πελάτες της Civitas οι οποίες ετοιμάζονται να την κάνουν με λεαφρά πηδηματάκια.
Μα καλά θα αναρωτηθείτε, δεν είχαν φανταστεί τις αντιδράσεις αυτές πριν προχωρήσουν στη συνεργασία; Μάλλον όχι και έχουν καταλήξει να κάνουν crisis management στον... εαυτό τους!!!
Βέβαια, όλα αυτά τι σχέση έχουν με την σεβαστή μας εταιρεία, θα ρωτήσετε δικαιολογημένα. Εδώ ο ιδιώτης μέτοχος, το 1974 όταν έγινε η τουρκική εισβολή στην Κύπρο, εφοδίαζε την Τουρκία με πετρέλαιο! Αυτά έχουν οι μπιζνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: