Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2008

Περί ανωνυμίας

Πολύ κουβέντα γίνεται το τελευταίο καιρό σχετικά με την ανωνυμία των διαχειριστών του blog καθώς και των σχολιαστών. Το κακό είναι ότι τα ουσιώδη θέματα περνούν σε δεύτερη μοίρα και παρατηρείται το φαινόμενο σε κάθε ανάρτηση να έχουμε πολλά άσχετα με το θέμα, σχόλια. Με αυτή την ανάρτηση, που θα είναι και η τελευταία σχετικά με το θέμα, θα σας παρουσιάσουμε τις απόψεις μας.
Πριν από 20 εβδομάδες, σε μία ολιγομελή ομάδα φίλων την ώρα που συζητούσε τις πολιτικές εξελίξεις και που αντάλλαζε πληροφορίες που αντλούσε από διάφορα πολιτικά blogs, γεννήθηκε η ιδέα δημιουργίας ενός εργασιακού blog. Στόχος μας ήταν η ενημέρωση των συναδέλφων και η ανταλλαγή απόψεων σε θέματα εργασιακά, συνδικαλιστικά, οικολογικά, ενεργειακά αλλά και γενικότερου ενδιαφέροντος.
Γνωρίζοντας πολύ λίγα πράγματα σχετικά με τη δημιουργία blogs καθίσαμε, διαβάσαμε, ήρθαμε σε επαφή με φίλους και γνωστούς που είχαν περισσότερες γνώσεις και διαμορφώσαμε το blog αυτό.
Ένα από τα πρώτα πράγματα που συζητήσαμε ήταν τα σχόλια. Από την εμπειρία των blogs που επισκεπτόμασταν αποφασίσαμε να αφήσουμε ελεύθερα τα σχόλια. Ο μόνος τρόπος που θα μπορούσε να γίνει αυτό ήταν να επιτρέπονται τα ανώνυμα σχόλια. Επίσης όσον αφορά τα άρθρα θελήσαμε να επιβάλλουμε την ανωνυμία για τους παρακάτω λόγους:
1. Αυτό γίνεται συχνά στις εφημερίδες. Ποιος δηλαδή γνωρίζει ποιος είναι ο «μικροπολιτικός» των Νέων ή «ο τυπικός» του Κόσμου του Επενδυτή.
2. Αφού όλοι είμαστε γνωστοί θα αποφεύγαμε με την ανωνυμία τον σχολιασμό του συγγραφέα και θα επικεντρωνόμασταν στο σχολιασμό των άρθρων.
3. Θα ήταν ανώδυνη η όποια αντιπαράθεση με την Διοίκηση η οποία από την πρώτη στιγμή έδειξε να ενοχλείται με το blog.
4. Είναι πολύ πιο εύκολο για οποιονδήποτε να εκφραστεί ανώνυμα άρα θα υπήρχε πλουραλισμός.
5. Δεν είναι και τόσο έντιμο να έχεις επώνυμους αρθρογράφους και ανώνυμους σχολιαστές.
6. Δεν θέλαμε το blog να είναι μέσο προβολής (αρνητικής ή θετικής) προσώπων αλλά απόψεων.
7. Δεν είχαμε την τεχνική δυνατότητα να διαπιστώσουμε το επώνυμο του οποιουδήποτε και να αποφύγουμε την προβοκάτσια.

8. Ήταν κοινή απόφαση και κανένας μας δεν εξέφρασε αντίθετη άποψη.
Σήμερα μετά από 4.5 μήνες λειτουργίας του blog έχουμε μάθει πολύ περισσότερα από αυτά που ξέραμε όταν ξεκινούσαμε και σκεφτόμαστε ποιο θα είναι το επόμενο βήμα και η νέα μορφή του blog.
Είμαστε λοιπόν ανοιχτοί σε κάθε πρόταση για το νέο blog που όμως θα αργήσει αρκετά ακόμα να δημιουργηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: