Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2008

ΣΣΕ 2008 & Προσλήψεις

Μέσα στα προηγούμενα 3 χρόνια 2005-2007 είχαμε 40 αποχωρήσεις χειριστών (όλων των βαθμίδων) από τις Διευθύνσεις Λειτουργίας και Διακίνησης στο Διυλιστήριο Ασπροπύργου χωρίς να υπάρχει καμία πρόσληψη. Η σημερινή δύναμη των Διευθύνσεων αυτών σήμερα είναι 420 άτομα περίπου. Επίσης είχαμε 25 αποχωρήσεις τεχνιτών (διαφόρων ειδικοτήτων και βαθμίδων από την Διεύθυνση Συντήρησης και η σημερινή της δύναμη σε μόνιμο τεχνικό προσωπικό είναι 160 άτομα περίπου. Οι εκτιμήσεις για το 2008 είναι ότι θα έχουμε περί τις 25 αποχωρήσεις χειριστών και 10 αποχωρήσεις τεχνιτών χωρίς – τουλάχιστον μέχρι στιγμής- να υπάρχουν οι αντικαταστάτες.
Αν σε αυτά τα στοιχεία προσθέσουμε τις ημέρες ρεπό, που κάθε χρόνο η εταιρεία λόγω του προγράμματος χρωστάει στη βάρδια και τις επιπλέον ημέρες άδειας λόγω ορίου ηλικίας, μιλάμε για έλλειψη προσωπικού, με βάση τα υφιστάμενα οργανογράμματα, της τάξης του 20% (δηλαδή μιας εκ των πέντε βαρδιών).
Έτσι λοιπόν ο κάθε εργαζόμενος στην βάρδια πρέπει κάθε 5 μέρες να εργάζεται την μία δωδεκάωρο μόνο και μόνο επειδή η Εταιρεία δεν καλύπτει τα οργανογράμματα που ή ίδια έχει θεσπίσει. Αν όμως αναλογιστούμε και τις αυξημένες ασθένειες, λόγω ηλικίας και τις έκτακτες ανάγκες που προκύπτουν (σταματήματα μονάδων, ανωμαλίες κτλ) η πραγματικότητα είναι ότι ο κάθε εργαζόμενος στην βάρδια εργάζεται τις μισές μέρες κανονικά και τις άλλες δωδεκάωρο.
Από την άλλη οι πλειοψηφία των μονάδων του Διυλιστηρίου Ασπροπύργου έχουν συμπληρώσει κατά μέσο όρο 25 χρόνια ζωής και τα προβλήματα που παρουσιάζουν λόγω γήρανσης είναι πάρα πολλά.
Ακόμα και ένας αδαής θα αντιλαμβανόταν ότι η ώρα του μεγάλου ατυχήματος (ή μήπως δυστυχήματος) συνεχώς πλησιάζει και οι μόνοι που δεν το αντιλαμβάνονται είναι οι ηγεσίες της Εταιρείας από την μια και του Σωματείου από την άλλη. Γιατί αλλιώς πως μπορεί να εξηγηθεί η συνεχής παράταση που δίνεται στην Εταιρεία στο θέμα των προσλήψεων;
Όλοι γνωρίζαμε ότι η πρόσληψη ενός ελάχιστου αριθμού (περί τους 20-30 χειριστές) θα γινόταν μέχρι τις 15/1. Σήμερα και μετά από μία παράταση μέχρι τις 31/1 κανείς δεν γνωρίζει πότε θα γίνουν αυτές οι προσλήψεις αφού από την πλευρά της Εταιρείας συνδέθηκαν άμεσα με την ΣΣΕ του 2008. Τι έκανε το Σωματείο; Ζήτησε με την Ανακοίνωση της 30/1 νέα συνάντηση στις 11/2!!!Υπάρχει όμως περίπτωση να αρχίσουν να καλούν τους προκριθέντες από την επομένη της νέας συνάντησης. Φυσικά όχι, αφού αυτό σημαίνει αποδοχή, μέσα από την νέα Συλλογική Σύμβαση, των όρων πρόσληψης οι οποίοι είναι σαφέστατα χειρότεροι από τους περσινούς. Παράλληλα αυτή η ύποπτη «απόκρυψη» των όρων της Εταιρείας μέσα από την ανακοίνωση του Σωματείου (30/1) γεννά ποικίλα ερωτήματα για την ικανότητα αντίληψης των συνδικαλιστών μας ή για την εντιμότητά τους. Γιατί κάποιος που δεν αντιλαμβάνεται ότι τον δουλεύουν "ψιλό γαζί" ή βλάκας είναι ή το αντιλαμβάνεται και δεν το παρουσιάζει οπότε είναι ανέντιμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: