Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2008

ΣΣΕ 2008 (3)

Άκαρπος ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων για την ΣΣΕ 2008. Συγκεκριμένα η τελευταία πρόταση της Εταιρείας είναι: γενική αύξηση 4.2% και το ιδιόμορφο καθεστώς για τους νεοπροσληφθέντες δηλαδή μη καταβολή πριμ και χρονοεπιδόματος για 3 χρόνια (στο τέλος της τριετίας θα δοθεί αθροιστικά το χρονοεπίδομα 7.5% και θα αρχίσει να καταβάλλεται πριμ).
Το ΔΣ του Σωματείου συνεδρίασε και αποφάσισε, όπως ήταν φυσικό, την απόρριψη της πρότασης και την πραγματοποίηση στάσεων εργασίας καθώς και 10ημερης απεργίας σε ημερομηνία που θα καθοριστεί μελλοντικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας η Motor Oil έκλεισε με 6.5% γενική αύξηση.
Γίνεται πλέον φανερό ότι η Εταιρεία σκοπεύει να καταφύγει στη Διαιτησία και τούτο διότι η φετινή πρόταση είναι σαφέστατα χειρότερη από την περσινή η οποία απορρίφθηκε με το δημοψήφισμα. Θυμίζουμε ότι η περσινή πρόταση μιλούσε για 6% γενική αύξηση κα δεν έθιγε το πριμ και το χρονοεπίδομα των νεοπροσληφθέντων αλλά μιλούσε για χαμηλότερο εισαγωγικό κλιμάκιο.
Εκείνο που πρέπει να συνειδητοποιήσει οι Εταιρεία και όλοι οι εργαζόμενοι είναι ότι οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας εργαζομένων 2 ταχυτήτων θα έχει άσχημα αποτελέσματα για όλους. Τα ΕΛΠΕ έφτασαν να είναι κολοσσός χάρη στην εργατικότητα και την υψηλή απόδοση των εργαζομένων οι οποίοι είχαν ανάλογες υλικές απολαβές. Έχοντας λοιπόν η Εταιρεία εξασφαλίσει στους εργαζομένους της από την μια την σιγουριά της εργασίας διότι ακολουθούσε από κοντά με τις κατάλληλες επενδύσεις τις πρωτοπόρες διεθνώς Εταιρείες του κλάδου και από την άλλη ένα άνετο επίπεδο διαβίωσης με την συγκεκριμένη πολιτική μισθών πέτυχε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης όπως αυτοί αντικατοπτρίζονται από την κερδοφορία της. Φυσικά οι θεωρούμενες ως υψηλές υλικές απολαβές είναι συνάρτηση της επικινδυνότητας, του ανθυγιεινού της εργασίας και σε αντιστοιχία με τις απαιτήσεις της υψηλής και εξειδικευμένης τεχνολογίας των εγκαταστάσεων.
Τα τελευταία 4 χρόνια η Εταιρεία έχει ξεχάσει τι σημαίνει παραγωγική επένδυση, προσλήψεις και ανανέωση προσωπικού και από την άλλη προσπαθεί να εισάγει μισθούς πολύ κοντά στο Ευρωπαϊκό όριο πείνας (920€) σε νέους που θα πρέπει να ξεχάσουν τι σημαίνει κοινωνική ζωή εργαζόμενοι αργίες, γιορτές, νύχτες και μάλιστα εξαντλητικά και πάνω από όλα εργαζόμενοι υπεύθυνα. Την ίδια στιγμή προχωρεί σε αθρόες προσλήψεις υψηλόμισθων Διευθυντών και Συμβούλων και σε λίγο καιρό θα καταντήσουμε να έχουμε 2 διοικητές για κάθε ένα διοικούμενο.
Η μόνη λύση είναι η συσπείρωση γύρω από το Σωματείο και η απεργία ώστε να καταλάβει η Εταιρεία ότι και πυγμή και θέληση έχουν οι εργαζόμενοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: