Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2008

ΠΕΡΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Από τον συνάδελφο που υπογράφει λάβαμε την παρακάτω επιστολή την οποία δημοσιεύουμε.
Πολύς θόρυβος γίνεται τελευταία με τους τεχνολόγους και θα ήθελα να καταθέσω μερικές πληροφορίες προς αποκατάσταση της αλήθειας αλλά και τα γενικότερα σχόλια και την άποψή μου επί του θέματος.
Το 1981 το καλοκαίρι βγήκε μια αγγελία στις εφημερίδες –στα ΝΕΑ νομίζω- και ζητούσε Ηλεκτρονικούς ΑΝΩΤΕΡΩΝ ΣΧΟΛΩΝ –μετέπειτα τεχνολόγοι μηχανικοί- για το τμήμα οργάνων. Ο πρώτος που προσλήφθηκε ήμουν εγώ (μεταγραφή από PETROLA).Ακολούθησαν μέχρι το 1989, αλλά και αργότερα, δεκάδες τεχνολόγοι και άλλων ειδικοτήτων. Την μέρα λοιπόν που υπέγραφα την σύμβαση στον τότε προσωπάρχη ΜΟΥΖΑΚΗ διαβάζοντας στο γρήγορο το κείμενο διαπιστώνω ότι έλεγε πως προσλαμβάνομαι σαν «εργατοτεχνίτης»!! Στην εύλογη δυσφορία μου ο Μουζάκης μου είπε: «τυπικά είναι αυτά». Δύο ώρες μετά ήμουν σε βλάβη στην U-2600 με τον Γιώργο τον Μαστρογιάννη. Όταν το 1984? Το 85? είχαμε γίνει πολλοί επήγαν σαν εκπρόσωποι όλων ο Κουτσιλέος ο Μπακογιάννης, και ο Βαρδάκης νομίζω, στον Καραχάλιο και αυτός δεχόμενος το εύλογο του αιτήματος που προέκυπτε από την αντίφαση της προκύρηξης και της σύμβασης που είχαμε υπογράψει άρχισε να μας δηλώνει στην επιθεώρηση εργασίας σαν τεχνολόγους, και παράλληλα οι μετέπειτα προσλαμβανόμενοι τεχνολόγοι έμπαιναν με σύμβαση τεχνολόγου όταν και Η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΗΤΑΝ ΓΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΥΣ. Ο Πρώτος στα όργανα που βρήκε το δρόμο στρωμένο ήταν ο Ζόμπιρας μετέπειτα υπάλληλος αποθήκης και νυν συντηρητής στο νοσοκομείο ρεθύνμης.
Κάποια χρόνια μετά το -1990 ίσως, έχω αντίγραφο της αγωγής στο γραφείο μου- κάνουμε αγωγή για επίδομα πτυχίου πρώτοι εμείς σε μια εποχή που δεν έπαιρνε κανένας. Τότε έγινε η αγωγή και με αυτό το αίτημα και όχι όπως λάθος γράφτηκε από σχολιαστή για αναγνώριση πτυχίων. Τη χάσαμε σε πρώτο βαθμό με την εταιρία να επικαλείται την εναρκτήρια διαφορά των τριών κλιμακίων με τους Τ4 σαν αναγνώριση επιδόματος με άλλη μορφή. Ο πρωτεργάτες αυτού του εγχειρήματος τότε (Μπακογιάννης Βασίλης και Βαρδάκης Άγγελος) συνέπεσε να αποχωρήσουν από την εταιρία και το πράγμα ατόνισε και ουδέποτε έγινε έφεση. Πολύ αργότερα η εταιρία έδωσε επίδομα στους 5ετούς και 4ετούς φοιτήσεως(?) αλλά εμάς μας ξέχασε. Δεν βαριέσαι καλά να είμαστε! Λάθος είναι επίσης ότι όλοι οι τεχνολόγοι αναγνωρίστηκαν το 2001. Αυτό αφορούσε τους μη αναγνωρισμένους τεχνολόγους της παραγωγής –φανερούς η της μυστικής-και ήταν μια συμφωνία Σωματείου εταιρίας και αφορούσε μισθολόγια όχι οργανική εξέλιξη. Επίσης το θέμα που ανέφερε ο βουκόλος με τον Σκανδαλή δεν έχει να κάνει με αναγνώριση τεχνολόγων γενικά. Αυτό είχε να κάνει με την ιδιαιτερότητα των τεχνολόγων στα όργανα που έπρεπε να δουλεύουν σαν τεχνίτες και να προάγονται σαν τεχνολόγοι. Εκεί κάπου έμπλεκε το πράγμα. Τέλος πάντων το θέμα το γνωρίζει στη λεπτομέρειά του ο Σκανδαλής , ο Γιάννης ο Αποστολόπουλος (ήταν παρών στις συζητήσεις που έγιναν , δεν θυμάμαι και ποιος άλλος ) και οι τεχνολόγοι οργανάδες γενικά.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΕΠΙ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΓΕΝΙΚΑ

Όλοι χρειάζονται και πρέπει στο διηνεκές να δημιουργούνται θέσεις για όλες τις βαθμίδες σπουδών. Η κάθε δε βαθμίδα να έχει και λίγες θέσεις που θα λειτουργούν σαν κίνητρο ανέλιξης για όλους. Γιατί μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν σαν στόχοι-κίνητρο. Και όποιοι κατάφεραν να σπάσουν αυτό το φράγμα ξέρουμε όλοι πως το έσπασαν. Και μόνο σαν αντικίνητρο για τους άλλους λειτούργησε παρά σαν κίνητρο. Π.χ για τους τεχνολόγους θα μπορούσαν να είναι έστω αποδεκτά τα προσόντα για ένα τμήμα κίνησης, ένα τμήμα συντήρησης κτιριακών υποδομών, και ίσως μερικά άλλα. Τώρα ούτε για κήπους και δενδροστοιχίες δεν κάνουμε! Και δεν έχει να κάνει με την μισθολογική εξέλιξη. Αυτό θεωρείται μάλλον διευθετημένο. Κατ αντιστοιχία κάτι θα μπορούσε να μεθοδευθεί και για τις μονάδες παραγωγής όμως δεν ξέρω καλά τα οργανογράμματα και δεν θα διακινδυνεύσω άποψη. Η τεχνολογία έχει κάνει τεράστια άλματα είναι απαραίτητοι στη βιομηχανία οι τεχνολόγοι και είναι ένα καλό εργαλείο στα χέρια του κάθε προϊσταμένου και διευθυντή διότι και τον κουβά με τα εργαλεία μπορούν να ανεβάσουν στο πατάρι για δουλειές απαιτήσεων αλλά και σε επιτελικά καθήκοντα δεν υστερούν και πολύ. Το ξέρουν οι προϊστάμενοι αυτό. Αλλά ποιος χρωστάει να πει καλή κουβέντα!! Ας είναι καλά και αφήστε τους μάγκες να τραβάν αυτών τα αυτιά κάθε μέρα, όχι τα δικά μας. Εμείς εδώ είμαστε και παρθένα αυτιά διαθέτουμε!!!!


ΕΥΘΑΡΣΩΣ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΩΣ
ΧΩΡΙΣ ΔΟΛΟ ΚΑΙ ΕΝΤΙΜΩΣ
Ο ΦΙΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Εγώ πάλι σαν νέος τεχνολόγος δεν εχω παρα να ευχήθω καλή επιτυχία στους νέους μηχανολόγους μηχανικούς ΤΕ που αναλαμβάνουν χρεή " δοκιμού ματσανονιστή και σιδερά".Είμαι σίγουρος πως το AUTOCAD που ζήτουσε η προκηρύξη καθως και τα αγγικά θα τους φανούν εξαιρετικά χρήσιμα...