Διαβάζοντας κάποιος το άρθρο, μένει με την εντύπωση ότι τα ΕΛΠΕ είναι μια εταιρεία που σύντομα θα κατακτήσουν τα πάντα στην Ελληνική και Βαλκανική αγορά και ότι δεν έχουν καμία σχέση με μια σχεδόν χρεωκοπημένη εταιρεία. Βγάζουν την εικόνα μιας αρμονικής συνεργασίας μεταξύ Δημοσίου (Χριστοδούλου) και Λάτση (Κωστόπουλο), κάνοντας τον αναγνώστη να προβληματιστεί ασυναίσθητα μήπως χαλάσει αυτό το ιδανικό μοντέλο που σχεδόν χρεωκόπησε τα ΕΛΠΕ.
Αν παρατηρήσει κανείς τα "όνειρα" του Ε. Χριστοδούλου να αναδείξει "τον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων σε έναν μεγάλο ενεργειακό όμιλο με πρωταγωνιστικό ρόλο όχι μόνον στην αγορά των πετρελαιοειδών αλλά και στους κλάδους του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας", μπορεί εύκολα να θυμηθεί ότι ρα παραπάνω ήταν από τις πρώτες εξαγγελίες της νυν διοίκησης όταν ανέλαβε το 2004. Μετά από πέντε (5) έτη διαχείρισης των ΕΛΠΕ, οι προθέσεις παραμένουν προθέσεις και το φέσι παραμένει φέσι.
Έτοιμος να ανατρέψει πλήρως τον σημερινό επιχειρηματικό χάρτη στην ελληνική αγορά εμπορίας υγρών καυσίμων και κυρίως στο λιανεμπόριο, είναι ο όμιλος των Εληνικών Πετρελαίων. Το φλερτ του με τη Shell- η απόφαση της οποίας να φύγει από την Ελλάδα είναι οριστική- είναι ιδιαίτερα θερμό και ανάμεσα στις δύο πλευρές (Ελληνικά Πετρέλαια/ ΕΚΟ και Shell) έχουν ξεκινήσει ήδη οι πρώτες διερευνητικές επαφές.
Στην περίπτωση που οι επαφές ανάμεσα στους δύο ομίλους έχουν θετικό αποτέλεσμα, με τα ΕΛΠΕ να επικρατούν των άλλων μνηστήρων της Shell Ελλάδος, θα διαμορφωθεί ένα επιχειρηματικό σχήμα στην εμπορία καυσίμων, το οποίο θα ελέγχει σε πρώτη φάση το ένα τρίτο της ελληνικής αγοράς και περίπου 2.000 πρατήρια, από τα 8.500 που υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα.
Στελέχη της αγοράς υγρών καυσίμων εκτιμούν ότι στην περίπτωση αυτή θα αλλάξουν άρδην οι συνθήκες του ανταγωνισμού, οι οποίες θα καθορίζονται πλέον σε μεγάλο βαθμό από τον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το μερίδιο αγοράς της ΕΚΟ κυμαίνεται στο 15,4%, της ΒΡ στο 14%-15%, της Shell στο 13%-14%, της Αvin στο 9%, της Αegean στο 7% και της Jetoil στο 7%.
Φυσικά η εμπορία πετρελαιοειδών δεν είναι αυτήν την περίοδο η μοναδική προτεραιότητα του «διδύμου» που διοικεί τον μεγαλύτερο βιομηχανικό όμιλο της χώρας. Ο κ. Τίμος Χριστοδούλου, πρόεδρος του Ομίλου από το 2004, και ο κ. Γιάννης Κωστόπουλος, διευθύνων σύμβουλος, έχοντας την πλήρη κάλυψη των δύο βασικών μετόχων των Ελληνικών Πετρελαίων, του ομίλου Λάτση (άνω του 34%) και του Ελληνικού Δημοσίου (33% περίπου), φιλοδοξούν να αναδείξουν τον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων σε έναν μεγάλο ενεργειακό όμιλο με πρωταγωνιστικό ρόλο όχι μόνον στην αγορά πετρελαιοειδών αλλα και στους κλάδους του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο κ. Τίμος Χριστοδούλου, που υπήρξε στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Καραμανλή, διοικητής παλαιότερα της Ολυμπιακής, μετέπειτα της Εθνικής Τράπεζας, υπουργός Εθνικής Οικονομίας στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, διοικητής αργότερα της Τραπέζης της Ελλάδος, αλλά και με πλούσια εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα μιλάει με σαφήνεια για τους άμεσους επιχειρηματικούς στόχους των Ελληνικών Πετρελαίων.
Πρωταγωνιστές στο φυσικό αέριο
Μιλώντας στο «Χρήμα» και αναφερόμενος στην ελληνική αγορά φυσικού αερίου, καθιστά σαφές ότι τα Ελληνικά Πετρέλαια δεν θα περιοριστούν στον ρόλο που έχουν σήμερα ως μέτοχοι του 35% της ΔΕΠΑ, αλλά θα διεκδικήσουν έναν σημαντικότερο ρόλο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ως βασικός μέτοχος της εταιρείας φυσικού αερίου θα έχει λόγο στις διαδικασίες που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση για την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή.
Ο κ. Χριστοδούλου μιλάει με θέρμη για τον στρατηγικό σύμμαχο των Ελληνικών Πετρελαίων, τον ιταλικό όμιλο της Εdison, με τον οποίο σχεδιάζουν κοινές δραστηριότητες και για την αγορά φυσικού αερίου- και όχι μόνον για την αγορά παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας, όπου έχουν στήσει ήδη την πρώτη κοινή τους εταιρεία.
Αν τα ΕΛΠΕ επικρατήσουν των άλλων μνηστήρων της Shell Ελλάδας, θα διαμορφωθεί ένα επιχειρηματικό σχήμα που θα ελέγχει σε πρώτη φάση το ένα τρίτο της ελληνικής αγοράς καυσίμων και περίπου 2.000 από τα 8.500 πρατήρια.
Η Εdison, μια από τις παλαιότερες ευρωπαϊκές εταιρείες στον χώρο της ενέργειας (ιδρύθηκε το 1860 και ελέγχεται από τον γαλλικό ενεργειακό κολοσσό ΕdF) έχει ιδιαίτερα συμφέροντα στην ελληνική αγορά φυσικού αερίου, καθώς είναι συνέταιρος της ΔΕΠΑ με ποσοστό 50% στον ελληνοϊταλικό αγωγό φυσικού αερίου.
«Η Εdison», λέει ο κ. Τίμος Χριστοδούλου, είναι για μας ο ιδανικός συνέταιρος με τον οποίον θα κινηθούμε μαζί στην παραγωγή και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας και στην αγορά φυσικού αερίου". Το ενδιαφέρον για την προσέγγιση των δύο πλευρών ήταν αμοιβαίο και οι επαφές κράτησαν έναν χρόνο πριν από την οριστική συμφωνία.
Μία «μικρή ΔΕΗ»
Ήδη οι δύο συνέταιροι προχωρούν μαζί στην κατασκευή της θερμοηλεκτρικής μονάδας στη Θίσβη Βοιωτίας 420 ΜW (στην κοινοπραξία που θα ελέγχει τη συγκεκριμένη μονάδα θα συμμετέχουν επίσης με μικρότερα ποσοστά οι εταιρείες ΗΕD του ομίλου της Ελάκτωρ και η Χαλκόρ του ομίλου της Βιοχάλκο), ενώ στο θερμοηλεκτρικό χαρτοφυλάκιο της κοινοπραξίας ΕΛΠΕ - Εdison ανήκει και η θερμοηλεκτρική μονάδα της Θεσσαλονίκης 390 ΜW. Το σχήμα Εdison- ΕΛΠΕ φιλοδοξεί να δημιουργήσει μια «μικρή ΔΕΗ», η οποία θα παράγει γύρω στα 2.000 ΜW ελέγχοντας έτσι το 15% της ελληνικής αγοράς παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.
Όπως, δε, ανέφερε πρόσφατα και ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων κ. Γιάννης Κωστόπουλος, «προς το παρόν αυτό που λέμε είναι ότι θέλουμε να είμαστε ένας από τους 2-3 μεγάλους παίκτες στην ελληνική αγορά και να έχουμε μια εγκατεστημένη ισχύ 1.500-2.000 ΜW στα επόμενα 5-6 χρόνια».
Η κοινή εταιρεία ΕΛΠΕ- Εdison δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός των βαλκανικών αγορών, κι έτσι οι δύο συνέταιροι συμφώνησαν ότι θα συνεξετάζουν τα όποια επενδυτικά σχέδια και, εφ΄ όσον συμφωνούν, θα προχωρούν από κοινού, χωρίς ωστόσο να δεσμεύονται να μην προχωρήσουν μεμονωμένα στην περίπτωση που δεν υπάρχει συμφωνία. Η επένδυση των Ελληνικών Πετρελαίων στην Ελευσίνα προχωράει κανονικά και, σύμφωνα με τη διοίκηση του Ομίλου, το χρονοδιάγραμμα τηρείται κανονικά και το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί στο τέλος 2010 - αρχές 2011 και θα κοστίσει 1,3 δισ. ευρώ. Η επένδυση αυτή αφορά τον εκσυγχρονισμό στον τρόπο παραγωγής 100.000 βαρελιών πετρελαίου.
Με την ολοκλήρωση της επένδυσης αυτής, ο Όμιλος θα εγκαταλείψει το μαζούτ, ένα προϊόν που δεν έχει μέλλον, για να παράγει ντίζελ το οποίο σήμερα εισάγεται από το εξωτερικό σε μεγάλες ποσότητες (2,5 εκατ. τόνους ετησίως). Η διοίκηση των ΕΛΠΕ υποστηρίζει ότι «χάρη στην επένδυσή αυτή οι ρύποι μειώνονται, καθώς από το 1,3 δισ. ευρώ, ποσό 300 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για τον σκοπό αυτό».
Σε έξι αγορές των Βαλκανίων
Εκτός συνόρων, στόχος του Ομίλου είναι να αναδειχθεί στα επόμενα 5 χρόνια μεταξύ των τριών μεγαλύτερων «παικτών» σε καθεμία από τις έξι αγορές της Βαλκανικής όπου δραστηριοποιείται, ενώ μελετά την είσοδό του και σε νέες, όπως η τουρκική και εκείνες της Ανατολικής Μεσογείου. Σήμερα τα Ελληνικά Πετρέλαια είναι παρόντα μέσω της ΕΚΟ στη Σερβία με πάνω από 40 πρατήρια, στη Βουλγαρία με πάνω από 75 (και στοχεύει τα 110), ενώ στην Αλβανία διαθέτει 8 πρατήρια. Στα Σκόπια παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά υγρών καυσίμων. Η ΕΛΠΕΤ, θυγατρική των Ελληνικών Πετρελαίων, ελέγχει κατά 63% το διυλιστήριο της ΟΚΤΑ ενώ παράλληλα διαθέτει πάνω από είκοσι πρατήρια.
Επενδύσεις 2,5 δισ. ευρώ τα επόμενα 4-5 χρόνια
Ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων απασχολεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό 5.194 άτομα. Το 2008 τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη των ΕΛΠΕ διαμορφώθηκαν στα 216 εκατ. ευρώ (από 232 εκατ. ευρώ πέρυσι) με τα ετήσια συγκρίσιμα ΕΒΙΤDΑ να φτάνουν στα 513 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 12% σε σχέση με τα 458 εκατ. ευρώ του 2007.
Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου ενισχύθηκε κατά 19% και ανήλθε στα 10,1 δισ. ευρώ, έναντι 8,5 δισ. ευρώ το 2007. Το σύνολο των επενδύσεων του Ομίλου εκτιμάται στα 2,5 δισ. ευρώ για τα επόμενα 4-5 έτη, χωρίς να υπολογίζονται στο ποσό αυτό τα κεφάλαια για τα σχέδια στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής και της εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας.
1 σχόλιο:
Οι διακοπές βγήκαν.
Δημοσίευση σχολίου