Τρίτη 2 Ιουνίου 2009

ΕΛΠΕ: Εισήγηση του ΣτΕ υπέρ της επέκτασης του διυλιστηρίου


Την παρακάτω είδηση δημοσίευσε η "Ναυτεμπορική":

Θα προχωρήσει η επένδυση του 1,5 δισ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό - αναβάθμιση του διυλιστηρίου της Ελληνικά Πετρέλαια το οποίο λειτουργεί στην Ελευσίνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες από έγκυρες πηγές, η Ολομέλεια του Συμβουλίοου της Επικρατείας απέρριψε, με πλειοψηφία πέντε ψήφων (15 έναντι 10), τις προσφυγές των δήμων Ελευσίνας, Μάνδρας, Μαγούλας και Νέας Περάμου κατά των υπουργείων ΠΕΧΩΔΕ, Ανάπτυξης, Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και Οικονομίας και Οικονομικών.
Προσφεύγοντες ήταν επίσης η Νομαρχία Δυτ. Αττικής, η Ε.Α.Σ (πρώην ΠΥΡΚΑΛ και το σωματείο εργαζομένων της ΕΑΣ. Βασικό αίτημα ήταν η απομάκρυνση του διυλιστηρίου από την περιοχή. Οι αιτούντες προέβαλαν 31 λόγους ακύρωσης κοινών υπουργικών αποφάσεων.
Άπαντες οι λόγοι απορρίπτονται από την Ολομέλεια του ΣτΕ με την αιτιολογία ότι όχι μόνο δεν αυξάνονται οι ρύποι στην περιοχή από τη λειτουργία του διυλιστηρίου, αλλά μειώνονται αισθητά.
H απόφαση ελήφθη σε διάσκεψη «κεκλεισμένων των θυρών» στην οποία προήδρευσε ο Μιχ. Βροντάκης, αντιπρόεδρος του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου.
Η μειοψηφία (πέντε μέλη του ΣτΕ) διατύπωσε την άποψη ότι δεν υπάρχει απόσταση ασφαλείας από τις εγκαταστάσεις της πρώην ΠΥΡΚΑΛ, αλλά η πλειοψηφία δέχθηκε ότι την ευθύνη για την απόσταση ασφαλείας δεν την έχουν τα ΕΛΠΕ, αλλά η πρώην ΠΥΡΚΑΛ που εγκαταστάθηκε στην περιοχή πολύ αργότερα.
Οι προσφυγές
Ειδικότερα, οι τέσσερις Δήμοι ζητούσαν την ακύρωση:
* Της κοινής απόφασης των υπουργών με την οποία εγκρίνονται οι περιβαλλοντικοί όροι των υφιστάμενων βιομηχανικών εγκαταστάσεων και του έργου «εκσυγχρονισμός - αναβάθμιση διυλιστηρίου» της Α.Ε. ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ.
* Της απόφασης της Διεύθυνσης Εγκαταστάσεων Πετρελαιοειδών του υπουργείου Ανάπτυξης «Καταχώρηση Μελέτης Ασφάλειας του έργου».
* Της υπουργικής απόφασης με την οποία χορηγείται άδεια επέκτασης της εγκατάστασης των Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων Ελευσίνας της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια.
* Κάθε άλλης συναφούς διοικητικής πράξης ή παράλειψης ή πράξης εκδοθείσας στο πλαίσιο σύνθετης διοικητικής ενέργειας.
Το δικαστήριο υιοθέτησε ουσιαστικά την πρόταση της Αγγελικής Θεοφιλοπούλου, συμβούλου Επικρατείας. Στην αποτελούμενη από 97 σελίδες εισήγηση της κ. Θεοφιλοπούλου αναφερόταν, μεταξύ άλλων, ότι:
Οι ισχυρισμοί των αιτούντων περί αναφοράς σε διαφορετικές τιμές ρύπων, που προσδιορίζονται κατά τρόπο διαφορετικό κλπ «πρέπει να απορριφθούν προεχόντως ως αόριστοι και ανεπίδεκτοι δικαστικής εκτίμησης, καθόσον αναφέρονται σε διαφορές κάποιων χαρακτηριστικών στοιχείων (π.χ. όρια εκπομπών ορισμένων ουσιών, χωρίς καμία συγκεκριμένη αντιπαραβολή)». Συνήγοροι των ΕΛΠΕ ήταν οι δικηγόροι Χρήστος Πολίτης, Φίλιππος Σπυρόπουλος και Λεονάρδος Χατζηανδρέου.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΡΑΚΑΡΗΣ

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

.σηκω φυγε να ξεβρωμησουμε
.παραιτησου να ξεβρωμησουμε
.κατσε στην ακρη να ξεβρωμησουμε


να φυγει η μποχα

Ανώνυμος είπε...

zzzz!!!!!!!
ΜΠΑΜ!!! ΜΠΑΜ!!!!