Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

Γιατί ο Λάτσης είναι ενοχλημένος με την κυβέρνηση


Από την Αξία του περασμένου Σαββάτου 20/6/2009 αναδημοσιεύουμε την παρακάτω είδηση:



Προβληματισμός στην Eurobank από την αύξηση κεφαλαίου-μαμούθ του Τ. Αράπογλου. Ανησυχία στον όμιλο από την επικείμενη διάθεση του 35% της ΔΕΠΑ σε στρατηγικό επενδυτή.

Διπλά ενοχλημένοι εμφανίζονται στον όμιλο Λάτση με την κυβέρνηση, καθώς θεωρούν ότι οι πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνονται λειτουργούν ενάντια στα συμφέροντα του ομίλου. Μάλιστα, η ενόχληση έχει αρχίσει να εκφράζεται τόσο στο προσκήνιο όσο και το παρασκήνιο και αφορά δύο τομείς καίριους για τον όμιλο. Τον τραπεζικό και την ενέργεια.

Στον τραπεζικό τομέα η αύξηση της Εθνικής έχει ανεβάσει το θερμόμετρο των αντιδράσεων. Και αυτό διότι το Δημόσιο ενθάρρυνε τη συγκεκριμένη διαδικασία παροτρύνοντας και τα Ταμεία να αγοράσουν όταν είναι κατανοητό πως η αύξηση της Εθνικής μπλοκάρει ανάλογες κινήσεις που θα επιθυμούσαν να είχαν πραγματοποιηθεί στη Eurobank. Βέβαια, επισήμως η Eurobank ισχυρίζεται ότι δεν είχε προγραμματίσει αύξηση κεφαλαίου, αλλά είναι σαφές ότι έχει μπροστά της μια τέτοια διαδικασία δεδομένου ότι έχει λάβει 950 εκατ. ευρώ υπό μορφή προνομιούχων μετοχών από το Δημόσιο. Οι μετοχές αυτές θα πρέπει να αποπληρωθούν για να αρχίσει η τράπεζα να διανέμει μέρισμα αλλά και να δίνει μπόνους στα στελέχη της. Σε κάθε περίπτωση, η αύξηση της Εθνικής θεωρείται πλήγμα για τη Eurobank η οποία πλέον έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να καταστεί θήραμα των ορέξεων της Εθνικής, η οποία ενισχύει την πρωτοκαθεδρία της.

Στον ενεργειακό τομέα το άγχος του ομίλου Λάτση αφορά τη διαδικασία πώλησης του 35% της ΔΕΠΑ. Άγχος που γίνεται ακόμα μεγαλύτερο στην περίπτωση που ενταχθεί στην εταιρεία η ΔΕΣΦΑ, που διαθέτει τα δικαιώματα των αγωγών και φουσκώνει την αποτίμηση του ομίλου στα 2,5 δις. ευρώ.
Η ΔΕΠΑ από μόνη της υπολογίζεται ότι αξίζει 1 δις. ευρώ. Η ανησυχία του ομίλου Λάτση έχει αρχίσει να εξωτερικεύεται καθώς μέσω κ. Τζώνυ Κωστόπουλου, διευθύνοντος των ΕΛΠΕ, που ελέγχουν το 35% της ΔΕΠΑ, εξέφρασε την άποψη ότι: «Δεν προσθέτει κάτι ο στρατηγικός επενδυτής στην παρούσα φάση».
Αν καταλαβαίνουμε καλά το πρόβλημα του ομίλου Λάτση είναι τα λεφτά. Και επειδή δεν είναι διατεθειμένος να τα βάλει προσπαθεί να μπλοκάρει τη διαδικασία. Την ίδια στιγμή νοιώθει πίεση και από τη ΔΕΗ, η οποία θέλει το 30% της ΔΕΠΑ, ενώ για τη μετοχοποίηση της εταιρείας ενδιαφέρονται οι ENI, RWE, E.ON. και άλλοι κολοσσοί. Πάντως, τόσο στην περίπτωση της Eurobank όσο και της ΔΕΠΑ το ζήτημα είναι τα μετρητά που πρέπει να βάλει ο όμιλος Λάτση. Και αν μη τι άλλο οι αντιδράσεις θα πρέπει να προβληματίσουν κυρίως για το αν πιστεύει ο όμιλος στο μέλλον των επενδύσεων του. Γιατί, όταν κάποιος δεν πιστεύει, είναι προφανές ότι προσπαθεί να κερδίσει χρόνο να διατηρήσει τα κεκτημένα και να εξέλθει κατά το timing που κρίνει σωστό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: