Κυριακή 7 Ιουνίου 2009

Ektasis: "Φιλί ζωής" από Εθνική μέσω Βουλγαρίας;


Από το "Euro2day" αναδημοσιεύουμε το άρθρο του Φ. Γραβινιώτη σχετικά με τις δραστηριότητες της Ektasis Development. Από τον διαγωνισμό τελικά αποχώρησε η Ektasis, όπως αναφέρεται εδώ.
Επισημαίνουμε όμως την αναφορά στην μείωση των δανειακών της υποχρεώσεων στα 150 εκατ. ευρώ από τα 235 εκατ. ευρώ. Επίσης γίνεται αναφορά σε πρόσφατα έσοδα 50 εκατ. ευρώ. Τα ΕΛΠΕ κατέβαλαν στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο περίπου 70 εκατ. ευρώ για την αγορά leasing του κτηρίου στο Μαρούσι, από τα οποία τα 50 εκατ. ευρώ καταβλήθηκαν στην Ektasis. Υπενθυμίζεται και το σχετικό άρθρο εδώ.

Δημοσιεύθηκε: 08:13 - 15/05/09
Μέσω Βουλγαρίας, όπου επιδιώκει να κερδίσει τον διαγωνισμό της Εθνικής Τράπεζας για την απόκτηση ακινήτου που θα στεγάσει τα κεντρικά γραφεία της θυγατρικής της στη γειτονική χώρα, ελπίζει να καταφέρει να ξεπεράσει το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα η εταιρία real estate Ektasis Development.
Πληροφορίες αναφέρουν πως η Ektasis Development θα είναι η μία από τις δύο εταιρίες που τελικά θα προχωρήσουν στην υπογραφή μνημονίου συμφωνίας (memorandum of understanding - MoU) με το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, συνεχίζοντας έτσι στην επόμενη φάση του διαγωνισμού. Σημειώνεται πως στον διαγωνισμό είχαν αρχικά εκδηλώσει ενδιαφέρον επτά εταιρίες, μεταξύ αυτών και η Lamda Development, η Ελλάκτωρ και η ΓΕΚ.
To προσφερόμενο ακίνητο εκ μέρους της Ektasis Development είναι οικόπεδο δύο στρεμμάτων στο κέντρο της Σόφιας, όπου -βάσει των όρων δόμησης που διαθέτει- χτίζει κτίριο γραφείων 21.000 τ.μ. Σύμφωνα με την Ektasis Development, το γεγονός ότι το εν λόγω ακίνητο αποκτήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο σε σχετικά χαμηλή τιμή λόγω της κρίσης της δίνει ουσιαστικά πλεονέκτημα έναντι των υπόλοιπων εταιριών που συμμετέχουν στον διαγωνισμό, καθώς είναι σε θέση να δώσει πολύ καλύτερη προσφορά από τις ανταγωνίστριές της.
Πάντως, εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως ρόλο στη διαμόρφωση της προσφοράς της Ektasis Development θα παίξει και η οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η επιχείρηση, αφού σε περίπτωση που καταφέρει να πουλήσει στην ΕΤΕ το εν λόγω ακίνητο θα βάλει άμεσα "ζεστό" χρήμα στα ταμεία της.

Έσοδα άνω των 50 εκατ. ευρώ από πωλήσεις ακινήτων
Η πίεση της Ektasis Development από τις δανειακές της υποχρεώσεις (150 εκατ. ευρώ πριν από την κρίση) και από την έλλειψη ρευστότητας, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν τα στελέχη της, έχει περιοριστεί το τελευταίο διάστημα χάρη στις πωλήσεις ορισμένων ακινήτων.
Από τις συναλλαγές αυτές η επιχείρηση εισέπραξε περισσότερα από 50 εκατ. ευρώ που μείωσαν τον τραπεζικό της δανεισμό και κάλυψαν τρέχουσες ανάγκες της. Επισημαίνεται πως η ακίνητη περιουσία της Ektasis Development αριθμεί περίπου 35 ακίνητα των οποίων η συνολική αξία υπολογίζεται στο ποσό των 250 εκατ. ευρώ.
Στα σχέδια της εταιρίας, με εξαίρεση το οικόπεδο στη Βουλγαρία, δεν περιλαμβάνεται η άμεση εκποίηση άλλων ακινήτων. Ωστόσο, η Ektasis Development δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε νέες αναπτύξεις - επενδύσεις που θα απαιτήσουν σημαντικά κεφάλαια για τη χρηματοδότησή τους. Δεν αποκλείει, όμως, να ξεκινήσει νέα έργα σε περίπτωση που προηγουμένως έχει εξασφαλίσει αγοραστές γι' αυτά τα projects.

Δεν υπάρχουν σχόλια: