Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΛΠΕ


Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσαν οι συνάδελφοι από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Προσωπικού ΕΠΛΕ:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΠΣΠ-ΕΛΠΕ 24-6-2009

UPSTREAM: ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΔΩ

Εμείς οι εργαζόμενοι στην Έρευνα και Παραγωγή (UPSTREAM) δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν ενδιαφερόμαστε για το πρόγραμμα ενθάρρυνσης εθελούσιας αποχώρησης που έχει προετοιμάσει μεθοδικά και στοχευμένα για το μόνιμο προσωπικό της Έρευνας η Διοίκηση της εταιρείας.

Είναι αδιανόητο ένας εργαζόμενος να αποχωρήσει για το καλό του, ώστε να αναπτυχθεί η εταιρεία σύμφωνα με την απλοϊκή ανακοίνωσή της. Πιστεύουμε ότι η εταιρεία διοικείται από έξυπνους ανθρώπους.

Εμείς ως εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ αναμένουμε την ανασκευή της πρότασης της Διοίκησης και περιμένουμε για να δούμε (wait & see) πότε θα προχωρήσουν οι επενδύσεις στο UPSTREAM. Έχουμε υπομονή και μπορούμε να περιμένουμε αλλά πραγματικά δεν ξέρουμε αν έχει υπομονή η κοινωνία, το κράτος και το σύνολο του προσωπικού της εταιρείας που αποτελούν τους κοινωνικούς εταίρους. Γιατί η παρούσα Διοίκηση αποφεύγει επιμελώς να αναπροσαρμόσει το χαρτοφυλάκιο του UPSTREAM και το στέλνει στο διηνεκές παρόλο που το εξήγγελλε στον τύπο;

Δηλώνουμε ότι η πώληση της Λιβύης μας βρήκε σύμφωνους, μας βρίσκει όμως κατηγορηματικά αντίθετους η φημολογούμενη πώληση της Αιγύπτου, η ολιγωρία στο Μαυροβούνιο και η μη πραγματοποίηση ερευνών στην Ελλάδα στο διάστημα πριν χαθούν οι περιοχές. Η ανάπτυξη του UPSTREAM δεν αποκλείεται αυτόματα από την ανάπτυξη του DOWNSTREAM αν δεν αποφασιστεί στρατηγικά από το Δ.Σ. της εταιρείας. Εμείς πάντως δεν
γνωρίζουμε τέτοια απόφαση.

Κύριοι ειδήμονες των υδρογονανθράκων, καλό θα ήταν αντί να εξαγγέλλονται προγράμματα για αποχώρηση του προσωπικού, να κοιτάξουμε προσεκτικά τι κάνουν οι εταιρείες που εγκαταλείπουν τα πρατήριά τους στην Ελλάδα και πού θα επενδύσουν τα κεφάλαιά τους (ΒΗΜΑ 21-6-2009):
Στο UPSTREAM βέβαια, γιατί είναι η πηγή του πετρελαίου και αποφέρει κέρδη.
LIVING WITH UPSTREAM and not LEAVING UPSTREAM

Η Γενική Συνέλευση του ΠΣΠ-ΕΛΠΕ

1 σχόλιο:

ΠΣΠ-ΕΛΠΕ είπε...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: ΠΕΡΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ
7 – 7 - 2009

Η Διοίκηση των ΕΛΠΕ εδώ και ορισμένους μήνες αλλάζει όλα τα δεδομένα του παιχνιδιού εν ονόματι της «αναδιάρθρωσης του χαρτοφυλακίου για τη δημιουργία αξίας στην έρευνα».

Όταν μας ανακοινώθηκε αυτή η απόφαση είδαμε πιο χρηματοοικονομικά την εταιρεία, παρόλο που είμαστε τεχνικοί. Κατόπιν αναιρέθηκε η λέξη έρευνα και οι επενδύσεις στην πρώτη ύλη και στους υδρογονάνθρακες κι έγινε δημιουργία αξίας για την εταιρεία. Οπότε το τίμημα της πώλησης των δικαιωμάτων της Λιβύης κατέληξε αλλού κι όχι στον επαναπροσδιορισμό του χαρτοφυλακίου της έρευνας, όπως σωστά κατάλαβαν οι μέτοχοι και οι εταίροι, αν υπάρχουν τέτοιοι για την εταιρεία.

Στη συνέχεια για την ενδυνάμωση του προσωπικού κι επειδή θεωρήθηκε μεγάλο σε ηλικία ανακοινώθηκε η ενθάρρυνση του σε πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης ακόμα και για συναδέλφους 45 χρονών. Αντιλαμβανόμαστε και πάλι τη δημιουργία αξίας παρόλο που η εταιρεία κόπτεται για το κοινωνικό της πρόσωπο. Παρατηρούμε, όμως, ότι και η μέση ηλικία της Διοίκησης, από τις δηλώσεις που έγιναν στη Γ.Σ. των μετόχων, ξεπερνάει τα διεθνή πρότυπα. Δεν θα ήταν άσχημο να ενθαρρύνονταν για το ίδιο πρόγραμμα, μήπως δημιουργηθεί κάποια αξία!

Αναφορικά με τη μετεγκατάσταση του προσωπικού στο νέο κτίριο συμφωνούμε, γιατί ήτανε και δική μας θέση αλλά εμείς σαν εργαζόμενοι δικαιούμαστε επιτέλους να μάθουμε ποιο προσωπικό και ποιες υπηρεσίες θα πάνε εκεί. Δεν πρέπει να μάθουν οι ενδιαφερόμενοι τις κινήσεις που τους αφορούν; Γιατί αυτή η μυστικότητα;

Ερχόμαστε τώρα στη στρατηγική του ομίλου. Μοιάζει να αλλάζει κάθε μέρα σαν ζελέ. Διαμορφώνεται αφού γίνει η πώληση όπως της Λιβύης ή η εξαγορά όπως της ΒΡ και δεν υπάρχει μήνας που να μην μεταβάλλεται ανάλογα με τις κινήσεις. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε που βρέθηκαν τόσα χρήματα για την εξαγορά της ΒΡ, όταν πριν μερικούς μήνες ακούγαμε ότι δεν υπάρχει ρευστό για άλλη επένδυση πλην της Ελευσίνας.

Αναφορικά με το θέμα του εκπροσώπου των εργαζομένων στο Δ.Σ. της εταιρείας, θεωρούμε ότι δεν μπορεί ο Πρόεδρος της εταιρείας, εφόσον δεν καθορίζει ο ίδιος την εκλογή του, να αναρωτιέται αν θα παραμείνει ο εκπρόσωπος και να ζητάει την αποπομπή του.

Τέλος βλέπουμε ότι η Διοίκηση έχει την αποκλειστική ευθύνη για το κλίμα κόπωσης με τη μείωση κερδοφορίας στο διάστημα που πέρασε. Τα ΕΛΠΕ ήταν ένας δυναμικός ενεργειακός όμιλος με βάση το πετρέλαιο και σήμερα η Διοίκηση προχωράει στο κλείσιμο του τομέα εύρεσης πρώτης ύλης, γιατί δήθεν έχει στρατηγική. Ποια; Τη στρατηγική επίθεσης στο μόνιμο προσωπικό και αντικατάστασής του με συμβούλους, δόκιμους, εργολαβικούς, εποχικούς και outsourcing;

Ο όμιλος σήμερα για να εξασφαλίσει τη συνέχεια και τη δυναμική του παρουσία στην ευρύτερη περιοχή χρειάζεται όραμα, ελπίδα και συμμετοχή των εργαζομένων για νέες επενδύσεις και καλό εργασιακό κλίμα. Αυτά οφείλει να πραγματοποιήσει μια συνετή Διοίκηση για να κερδίσει όλους τους εργαζόμενους με το μέρος της.

LONG LIVE UPSTREAM!

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος: Aνέστης Παράσης
Ο Α.Γεν.Γραμματέας: Νίκος Kάββουρας