Σάββατο 20 Ιουνίου 2009

Εισαγωγή της ΔΕΣΦΑ στο ΧΑ θέλει η ΕΛΠΕ (με ολίγη από εθελούσιες)


Αναδημοσιεύουμε το παρακάτω άρθρο από την "Ισοτιμία" της 12/6/2009 σχετικά με την εισαγωγή της ΔΕΣΦΑ στο ΧΑΑ και την πώληση της ΔΕΠΑ (για την οποία ο Όμιλος Λάτση δεν έχει χρήματα να καταβάλει). Αξίζει να παρατηρήσει κανείς την αποστροφή της τελευταίας παραγράφου από τον Γραμματέα του ΠΣΕΕΠ Α. Σταμούλη.

Την εισαγωγή της ΔΕΣΦΑ και όχι της ΔΕΠΑ στο χρηματιστήριο προκρίνει ως καλύτερη λύση η ΕΛΠΕ. Μιλώντας στο Reuters ο δ/νων σύμβουλος της ΕΛΠΕ, Γιάννης Κωστόπουλος εμφανίστηκε επιφυλακτικός στη διαδικασία αναζήτησης στρατηγικού εταίρου απ’ την κυβέρνηση για τη ΔΕΠΑ θεωρώντας ότι δε θα της προσέθετε αξία.

«Σε αυτή τη φάση, δε βλέπω τι θα προσέθετε ένας στρατηγικός εταίρος», είπε συμπληρώνοντας: «βρίσκοντας ένα στρατηγικό επενδυτή δεν ευνοείται κα’ ανάγκη ο πολιτικός στόχος της Ελλάδας να γίνει διαμετακομιστικό ενεργειακό κέντρο φυσικού αερίου απ’ την Κεντρική Ασία στην Ευρώπη».

«Νομίζω το πιο ασφαλές και έξυπνο που μπορεί να γίνει τώρα είναι να αυξήσουμε το δανεισμό (τη μόχλευση) της (κατά 100% θυγατρικής της ΔΕΠΑ) ΔΕΣΦΑ, η οποία είναι υπερ-κεφαλαιοποιημένη, πιθανόν και την ίδια τη ΔΕΠΑ, και να επιστρέψουμε μετρητά στους μετόχους», δήλωσε.

«Μία ενδεχόμενη εισαγωγή της ΔΕΣΦΑ στο χρηματιστήριο θα έφερνε περισσότερη διαφάνεια στην αποτίμηση της ΔΕΠΑ», δήλωσε ο κ.Κωστόπουλος.

Σημειώνεται ότι η ΕΛΠΕ ελέγχει μερίδιο 35% στην εταιρεία.

Η Ελλάδα, η οποία ελέγχει το 65% της ΔΕΠΑ και το 35% της ΕΛΠΕ, τον προηγούμενο μήνα επέλεξε τέσσερις επενδυτικές τράπεζες ως συμβούλους για την πώληση μεριδίου της ΔΕΠΑ σε στρατηγικό επενδυτή.

Αίγυπτος

Ο κ.Κωστόπουλος που ανέλαβε δ/νων σύμβουλος το Δεκέμβριο του 2007 είπε ότι η ΕΛΠΕ αναζητά εταίρο για την εκμετάλλευση των αδειών εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, ώστε να μοιραστεί το κόστος ανάπτυξης.

Εθελουσια

Εν τω μεταξύ, όπως αποκάλυψε ο δ/νων σύμβουλος, έχει ξεκινήσει πρόγραμμα εθελούσιας πρόωρης συνταξιοδότησης στο διοικητικό προσωπικό προκειμένου να περικοπεί το κόστος και να γίνουν προσλήψεις στα διυλιστήρια.

Η εταιρεία έχει θέσει ως στόχο προσαρμοσμένα –EBITDA- κέρδη 1 δισ ευρώ το 2012 από 514 εκατ. ευρώ πέρυσι.

«Ο μ.ο. ηλικίας των εργαζομένων μας είναι μεταξύ 47 και 48 ετών. Θέλουμε ένα πιο νεανικό προφίλ», δήλωσε ο κ.Κωστόπουλος.

Με βάση το σχέδιο, η εταιρεία θα προσφέρει πρόωρη συνταξιοδότηση σε περίπου 150 εργαζόμενους μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Όπως αναφέρει το Reuters ο γγ του εργατικού συνδικάτου της ΕΛΠΕ, Θανάσης Σταμούλης εκτιμά πως πιθανότατα η προσφορά θα γίνει αποδεκτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: