Κυριακή 7 Ιουνίου 2009

ΕΛΠΕ: Ερωτήματα σε γκρι φόντο


Το παρακάτω άρθρο προέρχεται απο τον διαδικτυακό τόπο "Τάσεις":

Μετά τη λειτουργική ενσωμάτωση της συμμετοχής του δημοσίου στη διοικητική πρωτοβουλία του ομίλου Λάτση εμφανίζονται πλέον ζητήματα.
1. Οικονομικά αποτελέσματα 2008 : Γιατί τόσες διαφορές με τη MOTOR OIL; που δημιουργούν προβληματισμό;
Με αφορμή την ΕΤΗΣΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ των ΕΛΠΕ, που πραγματοποιήθηκε στις 03.06.09, και την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2008, επισημαίνονται τα ακόλουθα:
• Τα καθαρά κέρδη (24 εκ. ευρώ) είναι τα χαμηλότερα από συστάσεως ΕΛΠΕ και παρουσιάζουν μείωση 93% έναντι των καθαρών κερδών του 2007 (328 εκ. ευρώ).
• Υπήρξαν έκτακτες κερδοφορίες όπως η εκδίκαση της υπόθεσης ΟΚΤΑ (+26 εκ. ευρώ), η πώληση των δικαιωμάτων της Λιβύης (+138 εκατ. Ευρώ) και η συμφωνία ΕΛΠΕ Edison (+53 εκ. ευρώ).
Διαπιστώνεται ότι αν δεν υπήρχε η έκτακτη κερδοφορία, τα καθαρά αποτελέσματα θα ήταν αρνητικά για το έτος 2008.
• Σε σύγκριση με τα αποτελέσματα 2008 της MOTOR OIL διαπιστώνονται τα εξής:
Κύκλος εργασιών ΕΛΠΕ 2008: 10,1 δις ευρώ/24 εκ. ευρώ (καθαρά κέρδη) Κύκλος Εργασιών MOTOR OIL : 5,5 δις ευρώ/76 εκ. ευρώ (καθαρά κέρδη)
Η επίδραση της πτώσης τιμής του αργού για τα ΕΛΠΕ είχε ως αποτέλεσμα ζημία 482 ευρώ, ενώ για την MOTOR OΙL ζημία μόνο κατά 34 εκ. ευρώ.
Επιπροσθέτως για το Α’ τρίμηνο 2008, παρόλο που δεν υπήρχε πτώση της τιμής του αργού, αλλά ούτε απότομες διακυμάνσεις, η συμπεριφορά των 2 εταιρών ήταν εντελώς διαφορετική.
Συγκεκριμένα:
Θεωρείται φυσιολογική η συμπεριφορά της MOTOR OIL που εμφάνισε 7 εκ. ευρώ κέρδη από τα αποθέματα.
Αντιθέτως τα ΕΛΠΕ εμφάνισαν ζημία -22 εκ. ευρώ, που δεν δικαιολογείται από τις τιμές του αργού το Α’ τρίμηνο 2009.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός των άσχημων οικονομικών αποτελεσμάτων της ΕΚΟ ΑΒΕΕ,: οριακή κερδοφορία 52.000 ευρώ, όταν μικρότερες εταιρίες του κλάδου, με ισχνή παρουσία στην αγορά, συγκρινόμενη με την παρουσία της ΕΚΟ κράτησαν τα αποτελέσματα τους σε λογικότερα επίπεδα.

2. Μετεγκατάσταση κεντρικών υπηρεσιών ΕΛΠΕ σε νέο κτίριο στο Μαρούσι (επί της οδού Χειμάρρας 8)
Τα ερωτήματα που γεννιούνται είναι πολλά και μεγάλα με το όλο θέμα και τούτο διότι:
Εν μέσω κρίσης και των άσχημων οικονομικών αποτελεσμάτων ΕΛΠΕ, η διοίκηση της εταιρίας αποφασίζει την μετεγκατάσταση, μισθώνοντας ακίνητο ιδιοκτησίας της ΕΚΤΑΣΙΣ Α.Ε., μηνιαίου μισθώματος 300.000 ευρώ.
Συγκεκριμένα :
1. Είναι αλήθεια ότι η ΕΚΤΑΣΙΣ Α.Ε. (EKTASIS DEVELOPMENT S.A.) έχει μεγάλες δανειακές οφειλές προς την EUROBANK, και ότι η συμφωνία έρχεται να εξυπηρετήσει τις αποπληρωμές της ΕΚΤΑΣΙΣ Α.Ε. προς την Eurobank;
2. Γιατί η συγκεκριμένη μίσθωση δεν συμπεριλαμβάνει δικαίωμα αγοράς για τα ΕΛΠΕ; Μπορεί η ΕΚΤΑΣΙΣ Α.Ε. να πουλήσει το κτίριο σε άλλο αγοραστή;
3. Γιατί η διορισμένη διοίκηση των ΕΛΠΕ από τους απερχόμενους Υπουργούς κ.κ. Αλογοσκούφη και Φώλια, προχωρά στην παραπάνω μίσθωση, αφού τα επόμενα έξι χρόνια, κατά δήλωση του κου Χριστοδούλου, θα ερευνήσει την αγορά οικοπέδου για την κατασκευή Νέου Διοικητηρίου των ΕΛΠΕ;
4. Ποιων συμφέροντα είναι η EKTASIS DEVELOPMENT S.A.;
5. Είναι αληθές επίσης, ότι η συγκεκριμένη μετεγκατάσταση των Υπηρεσιών των ΕΛΠΕ δημιουργεί βλαπτικές μεταβολές στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, που θα οδηγήσει ενδεχομένως σε σωρεία δικαστικών αγώνων;
6. Ετήσια αναπροσαρμογή 5%;
Το γεγονός ότι το κτίριο δεν καλύπτει τις ανάγκες της εταιρίας, λόγω της μικρής επιφάνειας, αλλά και μετά την δήλωση του Δ/ντος Συμβούλου ΕΛΠΕ κ. Κωστόπουλου, στη Γενική Συνέλευση της Εταιρίας, ότι η μετεγκατάσταση θα γίνει προς τα τέλη του έτους, την όλη καθυστέρηση αυτή που κοστίζει περίπου 2 εκατ. Ευρώ (6 μισθώματα) θα ήταν επιβαρυνθούν τα ΕΛΠΕ.
Προκύπτουν σημαντικές ευθύνες της Διοίκησης στο όλο θέμα.
Δηλαδή με άλλα λόγια τα ΕΛΠΕ και κατά συνέπεια κατά 35% το Ελληνικό Δημόσιο (τόση είναι η συμμετοχή του) εξασφαλίζουν την βέβαια αποπληρωμή του δανείου που σε αντίθετη περίπτωση θα αποτελούσε πονοκέφαλο για την Eurobank, συμφερόντων Λάτση ως γνωστόν.
3. Περίεργα τιμολόγια «Υπηρεσιών»
Η εταιρία παροχής υπηρεσιών PETINVENT LTD, που εμφανίστηκε προς πληρωμή στις 31.12.08, για ποσόν 2.950.000 εκατ. Δολαρίων, με ελλιπή φορολογικά στοιχεία (ΑΦΜ, ΔΟΥ) αφορά τι είδους υπηρεσίες και με βάση ποια διαδικασία αποφασίσθηκε η «συνέργεια»; Είναι υπηρεσίες, κάλυψης διαδρομών χρημάτων και προς ποιους; Το θέμα είναι προς διερεύνηση και θα υπάρξουν και εντυπωσιακά ευρήματα είμαστε βέβαιοι.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΛΕΣ ΝΑ ΒΡΗΚΕ ΦΛΕΒΑ ΧΡΥΣΟΥ Ο ΑΛΕΞΗΣ? ΤΡΕΜΕ ΚΥΠΡΙΕ.

Ανώνυμος είπε...

Η ΡΙΤΑ ΠΟΥ ΑΡΘΟΓΡΑΦΕΙ ΣΤΗΝ ΙΣΟΤΙΜΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΙΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΖΥΓΟ ΤΗΣ ? (ΚΑΡΑΛΗ)

Ανώνυμος είπε...

κατι θα ξερει απο τιμολογια ο αλεξης.εχει υποψιν και τα τιμολογια του χορου του σωματειου.που δεν υπηρχαν γιατι τους την επεσαν οι μπραβοι.ακομη περιμενουμε απαντηση.

Ανώνυμος είπε...

Εχεις Μail στο Azeotropia. 9/6 18:30.

Spiros είπε...

Παρακολουθώντας τις δηλώσεις όλων σχεδόν των Υπουργών και βουλευτών της συμπολίτευσης στα τηλεοπτικά πάνελ, αισθάνθηκα δικαιωμένος για την τελική επιλογή μου στην κάλπη, επιλογή κάθε άλλο παρά κομματική και δεδομένη, αλλά πλήρως συνειδητή.
Δηλώσεις περί διορθωτικών κινήσεων, αναθεώρησης των πολιτικών, σκληρής δουλειάς την επόμενη ημέρα για ανατροπή του δυσμενούς για την Κυβέρνηση κλίματος, ενισχύουν την αποδοκιμασία των Νεοδημοκρατών και αποτυπώνουν το στενό κομματικό πρίσμα μέσα από το οποίο ερμηνεύουν το εκλογικό αποτέλεσμα.
Με επιδερμικές αναλύσεις και ρηχά επιχειρήματα, προσπάθησαν για άλλη μια φορά να εμπαίξουν με την νοημοσύνη μας και να εξακολουθούν να μας αντιμετωπίζουν σαν κομματικό στρατό, δεδομένους και ηλιθίους.

Όταν κάποιος δηλώνει ότι θα πέσει με τα μούτρα στην δουλειά την επόμενη μέρα , παραδέχεται ότι για πέντε ολόκληρα χρόνια η πιο σκληρή του αβαρία, ήταν να απλώνει τραχανά.
Όταν δηλώνει ότι ο Νεοδημοκράτης είναι θυμωμένος και απογοητευμένος, παραδέχεται ότι για πέντε ολόκληρα χρόνια του είχε γυρισμένη την πλάτη και τον είχε γραμμένο στους γεννητικούς του αδένες.
Όταν δηλώνει ότι πήρε το μήνυμα , χωρίς όμως να μπορεί να το αποκωδικοποιήσει και να το ερμηνεύσει, παραδέχεται ότι ζούσε σε ένα κλειστό γυάλινο περιβάλλον, αποκομμένος από την εκλογική του βάση.
Όταν οι δηλώσεις του στηρίζονται σε απόλυτους αριθμούς και ποσοστά και όχι στα βαθιά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα και με περίσσια αλαζονείας ερμηνεύουν την ήττα με πολιτικάντικους όρους, παραδέχονται ότι δεν έχουν μυρωδιά για το τι γίνεται στο πεζοδρόμιο.

Δεν είχαν καν το κουράγιο και την παλικαριά να ευχαριστήσουν όλους αυτούς που τους στήριξαν και τους ψήφισαν, αλλά να έχουν σαν πρωτεύοντα πολιτικό σχεδιασμό να ψάξουν σε ποιες παραλίες, της Αττικής, της Χαλκιδικής ή των Χανίων έκαναν το μπάνιο τους οι Νεοδημοκράτες, τι αντηλιακό προτίμησαν και γιατί η πίττα από το σουβλάκι που έφαγαν ήταν αλάδωτη.

Όλοι εμείς που ξεκινήσαμε τους αγώνες, από τις μαθητικές κινητοποιήσεις στα δύσκολα πέτρινα χρόνια για την παράταξη, στις αρχές του ΄80 με την ΜΑ.ΚΙ, έως τις κινητοποιήσεις με την ΔΑΚΕ για την ανατροπή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων στις μέρες μας, δεν αισθανόμαστε ούτε αδικημένοι, ούτε οργισμένοι, ούτε απογοητευμένοι.
Αισθανόμαστε ΜΑΛΑΚΕΣ, γιατί χωρίς ανταλλάγματα και χωρίς να εξαργυρώσουμε το ξύλο στα πεζοδρόμια όταν η κομματική αντιπαράθεση παιζόταν με όρους heavy metal , στηρίξαμε στελέχη που όταν έγινε η θάλασσα γιαούρτι δεν πήραν τα χρυσά κουτάλια, αλλά έπεσαν με μακροβούτι.

συνέχεια...

Spiros είπε...

Όταν καβαλάς το καλάμι κινδυνεύεις από δύο πράματα. Ή να σου γυρίσει ο άνεμος κόντρα ή να μην χωράς να στρίψεις στις κλειστές στροφές. Παρωχημένος πολιτικός λόγος, ρηχός, χωρίς ουσία, χωρίς όραμα και προοπτική, καθρεφτίζει δυστυχώς την πραγματικότητα της πλήρους ανεπάρκειας ορισμένων κυβερνητικών και κομματικών στελεχών και την
διαμόρφωση ενός αρνητικού δύσοσμου κλίματος, που με τα σημερινά αποτυπωμένα εκλογικά αποτελέσματα, είναι μη αναστρέψιμο.

Όταν η αυτοκρτική είναι παντού απούσα σε όλη την κομματική δομή, από όλα τα στελέχη μικρά ή μεγάλα, όταν δεν υπάρχει η βούληση για εκκαθάριση και για διωγμό όλων αυτών πού πληγώνουν τον ζωντανό πολιτικό οργανισμό, όταν τα λαμόγια, οι ηλίθιοι, οι ανεπαρκείς , είναι πρωταγωνιστές στην καθημερινότητα του πολίτη, του εργάτη, του φοιτητή, του αγρότη, του άνεργου και κυριαρχούν, όταν, όταν…

Οι ηγέτες πρέπει να χαρακτηρίζονται από το θάρρος των πράξεων τους και την γενναιότητα τους πολύ δε περισσότερο όταν είναι τραυματισμένοι. Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να χαρακτηρίζει τους κυβερνόντες, που κάθε μέρα αυτοδιαψεύδονται και πράττουν ώστε να αποδείξουν το αντίθετο.
Πέντε χρόνια είναι πάρα πολλά για να πάρεις χαμπάρι τι σου γίνεται, αν φυσικά καταλάβεις πρώτα ότι κάτι γίνεται.

Εάν ο Πρόεδρος δεν μπορεί να ξεβρομίσει το κόμμα από την σαβούρα και την χλέπα, πρέπει να γνωρίζει ότι κάθε ζωντανός οργανισμός θα ενεργοποιήσει αυτόματα τους μηχανισμούς ίασης και θα αποβάλει κάθε ξενιστή, προστατεύοντας κάθε υγιή ιστό της δομής του.

Άλλος ένα χαρακτηριστικό του ηγέτη είναι και η ημέρα μετά τον αγώνα. Το πώς διαχειρίζεται το αποτέλεσμα. Όσοι έχουν ασχοληθεί και ασχολούνται με τον αθλητισμό, γνωρίζουν ότι η διαχείριση της νίκης είναι πολύ πιο δύσκολη αλλά και σημαντικότερη από την διαχείριση της ήττας. Και το 2004 και το 2007 μετά τις νίκες της ΝΔ, η συμπεριφορά της κυβερνητικής ομάδας επιβεβαιώνει τον κανόνα και οδήγησε τα πράματα στην σημερινή ημέρα.

¨Έως το ξύπνημα από το κώμα που έχει πέσει το κόμμα , θα παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και θα δρούμε κατά συνείδηση. Ας πράξουν το ίδιο και οι κυβερνόντες όσο συνείδηση και εάν τους έχει απομείνει. Μπορούν να την βρουν στο πεζοδρόμιο, στα εργοστάσια, στα σχολεία, στα χωράφια, στα νοσοκομεία, στα μαγαζιά.
Εμείς θα είμαστε πάντα εκεί, στο φυσικό μας χώρο να περιμένουμε τους εξωγήινους συντρόφους μας. Έως τότε σκεπαστείτε γιατί υπάρχει ΡΕΥΜΑ και μπορεί να πλευριτώσετε.

Ανώνυμος είπε...

Να ενημερώσω το blog ότι γίναν Ευρωεκλογές.

Ευχαριστω πολύ...
...ο επόμενος παρακαλώ!!!