Πέμπτη 4 Ιουνίου 2009

ΕΛΠΕ: Δηλώνουν παρών για ΔΕΠΑ


Από το "Euro2day" αναδημοσιεύουμε το παρακάτω άρθρο της Α. Καλαϊτζόγλου που περιέχει και ειδήσεις από την χθεσινή συνέλευση των μετόχων. Θα παραθέσουμε το άρθρο και θα προσθέσουμε τα σχόλια μας με κόκκινο γράμματα:
Παρών στις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ δηλώνει ο όμιλος των ΕΛΠΕ. Ταυτόχρονα η διοίκηση του ομίλου διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν προτίθεται να απεμπολήσει τα δικαιώματα της από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.
Ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ Τίμος Χριστοδούλου μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων ανέφερε ότι «προτιθέμεθα να ασκήσουμε τα δικαιώματά μας, με βάση το 35% που διαθέτουμε στη ΔΕΠΑ, και να συμμετάσχουμε στις εξελίξεις για την Επιχείρηση, που κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξουν σύντομα».
Αναφορικά με το θέμα των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων τα οποία έχει ανακτήσει το ελληνικό δημόσιο ο κ. Χριστοδούλου ανέφερε ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών ώστε τα ΕΛΠΕ να λάβουν ορισμένα ανταλλάγματα για την παραχώρησή τους.
«Δεν έχουμε διάθεση να στραφούμε κατά του δημοσίου» υπογράμμισε με νόημα ο κ. Χριστοδούλου, «ελπίζουμε να καταλήξουν φιλικά οι διαπραγματεύσεις».
Ο ίδιος υποστήριξε ότι πρόκειται για περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας τα δικαιώματα των οποίων δεν μπορεί να απεμπολήσει. Σε κάθε περίπτωση η όποια απόφαση της διοίκησης, όπως είπε ο ίδιος, θα τεθεί υπόψη έκτακτης γενικής συνέλευσης.
(Σημ.τ.bl. Σημειώνεται πως ο γηραλέος κ. Χριστοδούλου είναι εκπρόσωπος του Δημοσίου, αν γίνει ευρεία ερμηνεία του εγχειρήματος σύμπραξης Δημοσίου - Ιδιωτικού τομέα. Ο διορισμένος λοιπόν από το Δημόσιο, εκβιάζει τον εργοδότη του ότι θα καταφύγει στα δικαστήρια σε βάρος του. Από την άλλη το Δημόσιο υποστηρίζει πως αφού δεν πλήρωσαν τίποτα τα ΕΛΠΕ για να αποκτήσουν τα δικαώματα έρευνας υδρογονανθράκων και τα οποία είναι περιουσία του ελληνικού λαού, δεν δικαιούται καμίας αποζημίωσης. Υπενθυμίζεται πως η κόρη του εκπροσώπου του Ελληνικού Δημοσίου Ναταλία εργάζεται στην Eurobank. Έτσι, η ανιδιοτέλεια στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου μπορεί να θεωρείται δεδομένη).
Πάντως θα πρέπει να επισημανθεί ότι πρόσφατα ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξη για την ανακοίνωση του φορέα που ανέλαβε να συστήσει το ΣΕΕΣ και ο οποίος θα αναλάβει την εκχώρηση των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων κατέστησε σαφές ότι το δημόσιο δεν προτίθεται να καταβάλει αποζημίωση στα ΕΛΠΕ από την επανάκτηση αυτών των δικαιωμάτων.
Αναφορικά με τη δραστηριότητα στην ηλεκτροπαραγωγή ο κ. Χριστοδούλου τόνισε ότι οι νέες επενδύσεις της Elpedison, της κοινής εταιρίας με την Edison, θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις στην αγορά.
«Πρόκειται για μια περίπλοκη, απρόβλεπτη και χωρίς μεγάλη έννοια λογικής αγορά» υπογράμμισε ο κ. Χριστοδούλου, ο οποίος ανακοίνωσε ότι σύντομα η μονάδα της Ενεργειακής Θεσσαλονίκης θα επαναλειτουργήσει, ύστερα από την αποκατάσταση της μηχανικής βλάβης που παρουσίασε.
(Σημ.τ.bl. Η Ενεργειακή, που δουλεύεται από εργολάβο, έπαθε ζημιά τον περασμένο Νοέμβριο, τέτοια, που αν είχε γίνει στον Όμιλο, κάποιοι θα είχαν κάνει χαρακίρι. Στην παρούσα περίπτωση, "δεν τρέχει μία". Υποτίθεται ότι η μονάδα επρόκειτο να λειτουργήσει τον περασμένο Μάρτιο. Υπάρχει η ψευδής δικαιολογία πως "δεν πειράζει, αφού έχει πέσει το αργό έχει πέσει και η τιμή της ηλεκτρικής ενέργιεας, οπότε δεν υπάρχει οικονομική απώλεια από την διακοπή λειτουργίας της Ενεργειακής. Αυτό το αστήρικτο επιχείρημα, ούτε το ΥΠΑΝ μπορεί να το κάνει αποδεκτό. Πάντως, η Στοά υποστηρίζει τα συμφέροντα της επαρκώς.)
Από την πλευρά του ο κ. Κωστόπουλος ανέφερε ότι οι επενδύσεις του ομίλου για την επόμενη πενταετία ανέρχονται σε 2 δισ. ευρώ και ο στόχος για την κερδοφορία (ΕΒΙΤDA) του ομίλου είναι ο διπλασιασμός της το 2012, ήτοι στο 1 δισ. ευρώ.
Η αναβάθμιση του διυλιστηρίου της Ελευσίνας ανέφερε ότι θα ολοκληρωθεί στα μέσα του 2011, ενώ της Θεσσαλονίκης στα τέλη του 2010. Σε ό,τι αφορά τις προσφυγές των κατοίκων της περιοχής στο ΣτΕ, έγινε γνωστό ότι η υπόθεση συζητήθηκε στις 8 Μαΐου, με την εισηγήτρια να είναι απορριπτική στις αιτιάσεις της τοπικής κοινωνίας και τώρα αναμένεται η τελική απόφαση.
(Σημ.τ.bl. Το θέμα της δημιουργίας του νέου Διυλιστηρίου στην Ελευσίνα που αποκαλείται "αναβάθμιση", είχε θετική εξέλιξη, καθώς η εισήγηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας ήταν να απορριφθούν οι ενστάσεις των Δήμων της περιοχής. Σημαντική ήταν η βοήθεια του Δημάρχου Ελευσίνας και μετόχου της Polyeco, αλλά και του Νομάρχη της Δυτικής Αττικής. Η ολοκλήρωση του έργου, την περασμένη εβδομάδα, προσδιορίζονταν για τον Μάρτιο του 2011, στην Γενική Συνέλευση των Μετόχων αναφέρθηκαν τα "μέσα του 20011", το αισιόδοξο σενάριο θα ήταν το τέλος του 2012. Πάντως, πριν την οριστική απόφαση του ΣτΕ, έχουν πέσει οι εργολαβίες, με μεγάλο κερδισμένο - δεν θα το πιστέψετε - τον Μπόμπολα.)
Αναφορικά με τη μετεγκατάσταση στο νέο κτίριο είπε ότι θα ξεκινήσει στα τέλη του καλοκαιριού.
Οι τόνοι της γενικής συνέλευσης ανέβηκαν με την παρέμβαση του εκπροσώπου των εργαζομένων στο δ.σ. των ΕΛ.ΠΕ. Αλέξη Αθανασόπουλου, ο οποίος υποστήριξε ότι τα αποτελέσματα που παρουσίασε ο όμιλος για το 2008 υστερούν έναντι της ανταγωνίστριας Motor Oil, επέκρινε το υψηλό μηνιαίο μίσθωμα που θα καταβάλλεται εν μέσω κρίσης για το νέο κτίριο (300.000 ευρώ) και κατήγγειλε ότι στις 31/12 του 2008 πέρασε στο σύστημα της εταιρίας (SAP) τιμολόγιο ύψους 2,95 εκατ. δολαρίων για την πληρωμή μιας εταιρίας, χωρίς καμία αιτιολογία.
Επ’ αυτού η διοίκηση των ΕΛΠΕ δήλωσε άγνοια, ενώ ο κ. Κωστόπουλος υποσχέθηκε ότι το θέμα θα διερευνηθεί. Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα ο κ. Χριστοδούλου ανέφερε ότι τα ΕΛ.ΠΕ. είναι υποχρεωμένα εκ του νόμου να τηρούν αποθέματα ασφαλείας 90 ημερών, τα οποία είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτά που τηρεί η Motor Oil. Τα αποθέματα, πρόσθεσε, υπόκειται σε πολύ μεγάλες επιπτώσεις των διεθνών τιμών του πετρελαίου.
(Σημ.τ.bl. Η απάντηση του γηραλέου κ. Χριστοδούλου για τα υψηλά κέρδη της ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ ήταν πως τα ΕΛΠΕ υποχρεούνται από τον νόμο να τηρούν υψηλά αποθέματα τα οποία έχουν υψηλό κόστος. Στην ουσία, κατήγγειλε πως η ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ παρανομεί, αφού δεν τηρεί τα υποχρεούμενα αποθέματα, διαφορετικά σε αντίθετη περίπτωση ο ίδιος ψεύδεται.
Το μίσθωμα για το κτήριο της ΕΚΤΑΣΙΣ δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό αν συγκριθεί με αυτό που είχει συμφωνηθείγια το κτήριο του φίλου Στασινόπουλου στους Αμπελόκηπους, περίπου 500.000 ευρώ. Όμως στην πορεία προέκυψαν οι ανάγκες της Eurobank.
Η καταγγελία για τα μαύρα 3 εκατ. ευρώ πέρασε στο "ντούκου" από τους παρευρισκόμενους εκπρόσωπους του Δημοσίου και τους μικρομετόχους. )

Η γενική συνέλευση ενέκρινε συμπληρωματικό μέρισμα 0,30 ευρώ (έχει καταβληθεί προμέρισμα 0,15 ευρώ), με αποκοπή δικαιώματος στις 6/7/2009 και έναρξη πληρωμής στις 14/7/2009.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Προς Κασσάνδρα:

Ας πούμε ότι συμφωνούμε στα σχόλια t.bl. Το να λες όμως τον καμπούρη "καμπούρη" είναι απάνθρωπο, κακόβουλο και ασέβεια! Πες τον στραβό, πες τον κουτσό! Δεν θα του κακοφανεί διότι δεν θα τον αφορά. Εμείς μαλάκες είμαστε? Δεν ξέρουμε αν είναι στραβός, κουτσός ή αλλήθωρος? Από εσένα περιμένουμε να μας το πείς? Δεν το βλέπουμε? Και αν το βλέπουμε μπορούμε να το αλλάξουμε? Πόσο μάλλον όταν ο καμπούρης έχει μια διαδρομή και πλέον μόνο για την υστεροφημία του θα ενδιαφέρεται. Και έρχεσαι εσύ ο "ΝΕΑΝΙΖΩΝ Αρτιμελής", και παρορμητικός, να τον μηδενίσεις! Αυτός έχει όνομα! Εσύ και εγώ ποιοι είμαστε?
"ΟΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΘΑ ΛΑΒΕΙΣ, ΚΑΡΔΙΑ ΜΗΝ ΣΟΥ ΠΟΝΕΣΕΙ".!!!!!!!!!!Εχει ο και ρός γυρίσματα! "Του κύκλου τα γυρίσματα που ανεβοκατεβαίνουν". Θάρθει και η σειρά σου!!!!
Και αν αυτόν τον αντιμετωπίζεις έτσι ο θεός να με φυλάει μην πέσω στην κρίση σου!
Αν έλειπε ο χαρακτηρισμός «καμπούρης» θα μπορούσε να είναι πλήρως αποδεκτός ο σχολιασμός σου. Όμως έχεις εμπάθεια και σου βγήκε!(Εκτίμηση, μπορεί να κάνω και λάθος.) Είπαμε. Δέκα φορές διαβάζεις και μία αναρτάς! Μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου όλη η ντροπή δική σου!!!!
Δεν είμαι με τον «καμπούρη». Με εσένα είμαι! Αλλά δεν συμφωνώ με την νοοτροπία σου! Και δίκιο να έχεις το χάνεις! Έχω ξαναπεί! Είδες τι χρειάζονται οι σύμβουλοι? Οι έμπειροι! Όχι της πλάκας κοματικοπροσωπικοσυμφεροντολογοκαιροσκόποι!! Ας είναι! Μένουμε εδώ! Και για να μην παρεξηγηθούμε μην νομίζεις ότι στα χώνω ανώνυμα. Έχω βάλει δυο-τρείς εκφράσεις «ταυτότητα» και δεν χρειάζεται να βγω «ευθαρσώς και επωνύμως», που λέει και ο Φίλης, για να καταλάβεις. Είμαι τόσο επώνυμος όσο είσαι και εσύ!

Υ.Γ. 1 (εκτός θέματος και σαν κυρίως θέμα))

Άμα είναι να απαξιώνουμε με κοσμητικά άστο στην «πλέμπα» και στους ανώνυμους! Εσύ όμως είσαι η "Κασσάνδρα". Δεν είσαι σαν εμάς! Μην το ξευτιλίζεις! Θα μείνεις μόνος σου! Θα γίνεις φαιδρός!
Άμα θέλεις να έχεις βήμα με άποψη –διότι σαφώς δεν σου λείπει ούτε η γνώση ούτε η άποψη - να είσαι κόσμιος!!! Όπως ήσουν μέχρι τώρα! Αλλά όπως λέει και η μάνα μου «εσύ κάτι αγροικάς τώρα τελευταία και έχεις αποθρασυνθεί». Χαλαρά όμως! Μην ξανοίγεσαι!!!!
Για να το κλείσω και να σου δώσω πάσα! Μάλλον αυτό κάνω για να δευτερολογήσεις και να συμμαζευτείς! Ούτε παπαγαλάκι σου να ήμουν!! Γιατί σε χρειαζόμαστε έγκυρο και όχι απαξιωμένο! Η άποψή μου είναι: «Λαγός τη φτέρη έσειε κακό της κεφαλής του».
Πλεονάζουν βλέπεις οι κυνηγοί! Λαγών αλλά και κεφαλών! Νόμιμοι, παράνομοι μέχρι και ανώνυμοι σκοπευτές καλή ώρα και καλώς τον! Αν και εγώ με τους λαγούς είχα πάντα πρόβλημα και όχι με τα κεφάλια!!!!
Άντε υπόγραψα κιόλας! Τι άλλο να κάνω?
Και μην ξεχνάς! Για να κοιμηθείς και ήσυχος! Όλες οι εκδοχές-απόψεις έχουν δύο όψεις.
Δεν σημαίνει ντε και καλά ότι τα πράγματα είναι όπως τα λέω!
ΘΑ ΘΕΛΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ ΤΑ ΛΕΩ.!!!!!!

Υ.Γ. 2

Τα πρώτα ξαδέρφια σας σήμερα έκαναν "παρθενογέννεση". Πέρασε ο Σηλωάμ, έστησε την κολυμπήθρα και πάμε πρόβατα απ την αρχή!!! Σαν να μου φαίνεται πως επΟΦΘΑΛΜΙΕΙΤΕ, ΕΛΚΟμενοι απο τις συγκυρίες, την αποχαύνωση της "πλέμπας"!
Επί του συνδικαλιστικού ομιλώ αν κατάλαβες! Ουδέν σχόλιο ε??????
Όχι τίποτα άλλο αλλά μην μου λέτε ότι δεν έχετε καμιά σχέση με την "δίδυμη κύηση".
Το αίμα νερό δεν γίνεται!! Και προσπάθησα να το πιστέψω! Αλλά με είπες «καμπούρη» και μου τα χάλασες!