Αν υλοποιηθούν οι σχεδιασμοί της ΠΕΤΡΟΛΑ η ευρύτερη περιοχή διατρέχει ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο
- Μία από τις γεωτρήσεις της ΠΕΤΡΟΛΑ στο χώρο ιδιοκτησίας της ΠΥΡΚΑΛ2. Το φράγμα της ΠΕΤΡΟΛΑ για να συγκρατήσει τη διαρροή πετρελαίου στη θάλασσα 3. Η αποθήκη με εκρηκτικά υλικά της ΠΥΡΚΑΛ4-5. Η περίφραξη της ΠΥΡΚΑΛ και το φυλάκιο6. Το παλιό εργοστάσιο της OWENS που σχεδιάζεται να κατεδαφιστεί για να γίνει η επέκταση του διυλιστηρίου7. Οι εγκαταστάσεις της ΠΕΤΡΟΛΑ
«Στον αέρα» κινδυνεύει να τιναχτεί το Θριάσιο Πεδίο, αν υλοποιηθούν οι σχεδιασμοί της ΠΕΤΡΟΛΑ για επέκτασή της λίγα μόλις μέτρα από αποθήκες πυρομαχικών της ΠΥΡΚΑΛ και ακριβώς πάνω στην υποτιθέμενη ζώνη ασφαλείας μεταξύ των δύο εγκαταστάσεων.
Ο κίνδυνος ανάφλεξης της περιοχής φαντάζει όμως ακόμη πιο άμεσος, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη και σήμερα υπάρχει διαρροή πετρελαιοειδών από την ΠΕΤΡΟΛΑ τόσο στο θαλάσσιο χώρο, όσο και στο υπέδαφος της ιδιοκτησίας της ΠΥΡΚΑΛ. Για το λόγο αυτό μάλιστα η διοίκηση της ΠΕΤΡΟΛΑ - όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες - έχει εγκαταστήσει ειδικά φράγματα στη θάλασσα και έχει κάνει γεωτρήσεις στη στεριά για να αντλεί το πετρέλαιο που διαρρέει! Ακόμη και τώρα, δηλαδή, μια σπίθα αρκεί για να ζήσει η περιοχή μια ασύλληπτη τραγωδία…
Θυμίζουμε ότι υπάρχει μια θλιβερή προϊστορία με τις εκρήξεις στην ΠΕΤΡΟΛΑ το 1992 και στην ΠΥΡΚΑΛ το 1995 με νεκρούς εργάτες. Παράλληλα, η μόλυνση της θαλάσσιας περιοχής και του υδροφόρου ορίζοντα χρονολογείται, σύμφωνα με μελέτες, ακόμα και από το 1974 λόγω διαρροής πετρελαίου από τις δεξαμενές της ΠΕΤΡΟΛΑ.
Οι φωτογραφίες που παρουσιάζει ο «Ρ» δείχνουν τη θαλάσσια περιοχή μπροστά από τις εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ. Τα όρια της επιχείρησης γίνονται εύκολα αντιληπτά από τη συρμάτινη περίφραξη. Προς τα αριστερά είναι εμφανές το φυλάκιο της επιχείρησης. Το κτίριο που φαίνεται ακριβώς από πίσω, είναι το παλιό εργοστάσιο της OWENS (ΟΟΥΕΝΣ) και ακριβώς δίπλα βρίσκονται τα διυλιστήρια της ΠΕΤΡΟΛΑ με ορατή και την πορτοκαλιά δεξαμενή τους. Ο χώρος του παλιού εργοστασίου και του οικοπέδου της ΠΥΡΚΑΛ θεωρείται μέχρι σήμερα μια «τυπική», αν μπορεί να το στηρίξει αυτό κάποιος, «ζώνη ασφαλείας».
Είναι ενδεικτικό ότι ακόμα και οι ίδιες οι εταιρείες, που σύμφωνα με πληροφορίες έχουν δικές τους μελέτες, γνωρίζουν πως σε περίπτωση ατυχήματος είτε από εσωτερικό (έκρηξη) είτε από εξωτερικό συμβάν (π.χ., πτώση αεροπλάνου) οι επιπτώσεις θα έχουν έκταση τουλάχιστο μέχρι και 500 μέτρα μακριά. Δηλαδή, μέχρι τα Ναυπηγεία Ελευσίνας προς τα αριστερά και τον οικιστικό ιστό της πόλης προς τα δεξιά!
Την ίδια ώρα, η ΠΕΤΡΟΛΑ, ανενόχλητη, ανοίγει τη μια γεώτρηση μετά την άλλη για να αντλήσει τις διαρροές πετρελαίου από τις δεξαμενές της ακόμη και μέσα στο έδαφος της …ΠΥΡΚΑΛ. Οπως φαίνεται και στη φωτογραφία, το μπλε βαρέλι και ο σωλήνας ακριβώς δίπλα είναι μία από τις δεκάδες γεωτρήσεις που έχουν γίνει. Σύμφωνα με καταγγελίες φορέων, η άντληση συνεχίζεται σε καθημερινή βάση. Η εταιρεία αλλά και η κυβέρνηση έχουν προσπαθήσει να υποβαθμίσουν και να αποπροσανατολίσουν τους κατοίκους υποστηρίζοντας ότι η διαρροή είναι από διερχόμενο αγωγό των ΕΛΠΕ, δύο χρόνια πριν. Ο αγωγός, όπως είχε πει ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Στ. Καλογιάννης στη Βουλή, επισκευάστηκε αλλά η διαρροή συνεχίζεται ασταμάτητα…
Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται ρύπανση από πετρέλαιο στο υπέδαφος της ευρύτερης περιοχής. Το 1974 είχε διαπιστωθεί ρύπανση από πετρέλαιο σε πηγάδι της Ελευσίνας μετά από μελέτη του ΙΓΜΕ, ενώ το 1990 σε διδακτορική διατριβή διαπιστώθηκε και πάλι ρύπανση σε απόσταση 6 χιλιομέτρων από τα διυλιστήρια της ΠΕΤΡΟΛΑ σε βάθος μόλις 1,5 μέτρου που αποδόθηκε σε διαρροή από τις εγκαταστάσεις. Το 2001 το ΕΜΠ θα εντοπίσει, και αυτό με τη σειρά του, ενεργό ρύπανση γύρω από το διυλιστήριο.
Αναλαμβάνουν λοιπόν μεγάλες πολιτικές ευθύνες τα αρμόδια υπουργεία (Ναυτιλίας, ΠΕΧΩΔΕ, Ανάπτυξης) αν χορηγήσουν άδεια και επιτρέψουν μια τέτοιου είδους επένδυση. Το ίδιο σοβαρές ευθύνες έχει όμως και η κεντρική διοίκηση της εταιρείας «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα» (πρώην ΠΥΡΚΑΛ) στο βαθμό που δεν ενημερώνει τα αρμόδια υπουργεία για τους κινδύνους.
Τεράστιες είναι οι ευθύνες όμως και της Αυτοδιοίκησης καθώς κάνει ό,τι μπορεί για να διευκολύνει τα σχέδια της ΠΕΤΡΟΛΑ. Πρώτα και κύρια η δημοτική αρχή της Ελευσίνας (ΣΥΝ - ΠΑΣΟΚ), η οποία αρνήθηκε να χαρακτηριστεί ζώνη ασφαλείας ο χώρος ανάμεσα στις δύο επιχειρήσεις στο νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και τον θεωρεί βιομηχανικό. Από κοντά ήρθε και η Νομαρχία Δυτικής Αττικής (ΠΑΣΟΚ), η οποία διευκόλυνε την ΠΕΤΡΟΛΑ χορηγώντας, τον περασμένο Δεκέμβρη, και άδεια κατεδάφισης του εργοστασίου της OWENS ώστε να προχωρήσει στην επέκταση.
Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι οι ειδικοί επιστήμονες εκφράζουν επιφυλάξεις κατά πόσο εφαρμόζεται στην πράξη η Οδηγία Σεβέζο. Μια κοινοτική οδηγία η οποία εκδόθηκε για περιπτώσεις Βιομηχανικών Ατυχημάτων Μεγάλης Εκτασης (ΒΑΜΕ) και κυρίως για περιοχές όπως το Θριάσιο, όπου βρίσκεται το 40% της βιομηχανικής δραστηριότητας της χώρας, που επιβάλλει την ύπαρξη σχεδίων έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση τέτοιων ατυχημάτων.
Οσο για τις περιοχές που δεν εντάσσονται στην οδηγία, δεν προβλέπεται ούτε καν νομοθετικά η εκτίμηση επικινδυνότητας και η ύπαρξη εξωτερικών σχεδίων έκτακτης ανάγκης. Οι υπηρεσίες για την πρόληψη και αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου έχουν παραδοθεί στις ιδιωτικές Εξωτερικές Υπηρεσίες Προστασίας - Πρόληψης.
Βασικό κριτήριο για να μπορεί να αντιμετωπιστεί η υπάρχουσα κατάσταση και κάθε σχεδιαζόμενη αλλαγή της, είναι η προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων, καθώς και των κατοίκων της περιοχής. Και γι’ αυτό είναι απαραίτητη η πολιτική βούληση για την εφαρμογή της νομοθεσίας για την Υγιεινή και Ασφάλεια της Εργασίας, τα ΒΑΜΕ και την προστασία του περιβάλλοντος.
Η κατάσταση στα χέρια του λαού
Οπως γίνεται αντιληπτό, αποκτά ιδιαίτερη σημασία το κάλεσμα που είχε απευθύνει σε πρόσφατη εκδήλωση στην Ελευσίνα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, προς τους κατοίκους του Θριασίου και τους εργαζόμενους στα εργοστάσια: «Να πάρουν στα χέρια τους την υπεράσπιση της ζωής τους, των παιδιών τους από κάθε κίνδυνο βιομηχανικού ατυχήματος, τις βαριές ασθένειες, το θάνατο στο βωμό των κερδών, καθώς δεν υπάρχουν καν υποδομές αντιμετώπισης. Τώρα μάλιστα οι κίνδυνοι αυξάνονται με την επέκταση βιομηχανικών δραστηριοτήτων. Να μη δείξουν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και στους επιχειρηματίες που ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει κίνδυνος βιομηχανικού ατυχήματος. Μπορεί θεωρητικά η πιθανότητα να είναι μικρή, αλλά οι συνέπειες θα είναι τραγικές αν, π.χ., πέσει στρατιωτικό αεροσκάφος ή γίνει μεγάλος σεισμός ή συμβεί τοξική διαρροή. Με την επέκταση των εγκαταστάσεων ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος, καθώς θα υπάρξει σωρευτική επίδραση στο περιβάλλον».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου