
Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι,
Η φωνή των εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια
Tο θέμα είχε αποκαλυφθεί για πρώτη φορά στις αρχές του χρόνου, όταν διαπιστώθηκε πως η κατασκευάστρια εταιρεία έφερε δεκάδες Λευκορώσους εργάτες, επικαλούμενη διάταξη νόμου που επιτρέπει σε εργάτες τρίτων χωρών να εργαστούν στην Eλλάδα για την εγκατάσταση μηχανημάτων. Tα συνδικάτα είχαν αντιδράσει έντονα, καταγγέλλοντας για προσπάθεια να περάσει από το «παράθυρο» η οδηγία Mπολκεστάιν και ύστερα από μαραθώνιο καταγγελιών και προσφυγών διατάχθηκε ανάκληση των αδειών εργασίας που είχαν δοθεί στους συγκεκριμένους μεταλλεργάτες από την Περιφέρεια Aττικής, καθώς διευκρινίστηκε πως δεν καλύπτονται από τη συγκεκριμένη διάταξη.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδικάτου Mετάλλου Δ. Σιαμπάνη, εκείνοι οι εργάτες απομακρύνθηκαν, αλλά επανήλθαν ή ήρθαν άλλοι.
«Aυτό έγινε με ένα τερτίπι της εταιρείας που κατέθεσε αιτήσεις σε δήμο της Aττικής και δεν υπήρξε ανταπόκριση εντός 15 ημερών, με αποτέλεσμα να θεωρηθεί ως θετική απάντηση», είπε στο «Eθνος» ο κ. Σιαμπάνης.
Tο κλιμάκιο ελέγχου βρήκε στην εργολαβία 25 Λευκορώσους, 5 Λιθουανούς και 2 Λετονούς εργάτες, οι οποίοι χθες απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους.
Συνολικά διαπιστώθηκαν 16 παραβάσεις, που αφορούν μεταξύ άλλων, σε ακατάλληλα ικριώματα , σε ελλιπή προστασία έναντι κινδύνου πτώσης και ακατάλληλα δάπεδα εργασίας, ανεπαρκή μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τον κίνδυνο πτώσης, σε απροστάτευτα πρανή, στον χειρισμό βαρέων μηχανημάτων από εργάτες που δεν διέθεταν τις απαιτούμενες άδειες, στην ανυπαρξία πιστοποιητικών καταλληλότητας ορισμένων ανυψωτικών μηχανημάτων και στη τη μη τήρηση θεωρημένων βιβλίων υποδείξεων τεχνικού ασφάλειας.
Η Επιθεώρηση Εργασίας επέβαλε διακοπή εργασίων στα τμήματα του εργοταξίου όπου υπήρχε άμεσος κίνδυνος για την ασφάλεια των εργαζόμενων. Οι εργοδότες κλήθηκαν να παράσχουν γραπτές εξηγήσεις, όπως προβλέπει ο νόμος για τη διαδικασία επιβολής διοικητικών κυρώσεων.
Ο πρώην υπουργός κ. Τάσος Γιαννίτσης εμφανίζεται ως ο επόμενος Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων.
Σύμφωνα με έγκυρη πληροφόρηση, του protothema.gr, το διοικητικό συμβούλιο των Ελλ.Πε. θα συνεδριάσει την ερχόμενη Τετάρτη το πρωί, με τις πληροφορίες περί της τύχης του διευθύνοντος συμβούλου κ. Γιάννη Κωστόπουλου να εμφανίζονται αντιφατικές και με την εκτίμηση για πιθανότητες 50-50 να φαίνεται ότι δικαιώνονται.
Το πρωί το protothema gr. (βλ. εδώ http://www.protothema.gr/content.php?id=52924&category_id=34) μετέδωσε ότι τις προηγούμενες ημέρες παραιτήθηκε από την θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου κ. Τίμος Χριστοδούλου.
Την παραίτησή του έχει υποβάλει, σύμφωνα με έγκυρη πληροφόρηση του protothema.gr, εδώ και μερικές ημέρες ο πρόεδρος του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων κ. Τίμος Χριστοδούλου.
Η εξέλιξη είχε ως αφορμή την φραστική επίθεση που δέχτηκε ο κ. Χριστοδούλου στην διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου από τον εκπρόσωπο των
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση δεν επρόκειτο να διατηρήσει στην θέση τον κ. Χριστοδούλου, ο οποίςο φαίνεται ότι στα 75 χρόνια του ολοκληρώνει μια μακρά πορεία σε κορυφαίες θέσεις της πολιτικής, της οικονομίας και του επιχειρείν.
Η θέση του προέδρου, όπως και των άλλων έξι μελών της διοίκησης που ορίζονται από το Δημόσιο, έχει ήδη προκηρυχθεί και πρόκειται να πληρωθεί μέσω της διαδικασίας εξέτασης βιογραφικών από ενδιαφερόμενους.
Την θέση του διευθύνοντος συμβούλου κατέχει σήμερα ο κ. Γιάννης Κωστόπουλος, ο οποίος έχει οριστεί από το Δημόσιο, αλλά προέρχεται από τον έτερο των βασικών μετόχων, τον επιχειρηματικό όμιλο Λάτση.
Κατά την ίδια πληροφόρηση, η παραμονή του κ. Κωστόπουλου στα συγκεκριμένα καθήκοντα παραμένει μια ανοικτή υπόθεση.
Την πρόθεση της κυβέρνησης να κάνει αισθητή την παρουσία της στη διαχείριση του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), υπό τη μορφή του Δημοσίου ως μετόχου, καταδεικνύει η απόφασή της για την αλλαγή της διοίκησης της εταιρείας.
Η στάση αυτή της κυβέρνησης φαίνεται ότι έχει ενοχλήσει τη σημερινή διοίκηση των ΕΛΠΕ καθώς θεωρείται ότι με το παρόν σχήμα διατηρήθηκαν “ισορροπίες” σε σχέση με τη συμμετοχή του ομίλου Λάτση (Paneuropean-Petrola) στο management της επιχείρησης.
Σημειώνεται ότι από πλευράς Δημοσίου έχει αποσταλεί επιστολή του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και της υπουργού Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη με την οποία ζητείται ο ορισμός ημερομηνίας διεξαγωγής γενικής συνέλευσης έως τις 20 Δεκεμβρίου για την εκλογή νέας διοίκησης, όπως άλλωστε έγινε και με τις ΔΕΗ και ΔΕΠΑ. Οι δύο τελευταίες όρισαν ημερομηνίες, ενώ σιγή ιχθύος τηρείται, μέχρι στιγμής, από πλευράς ΕΛΠΕ και παρά το ότι την Πέμπτη συνεδρίασε το διοικητικό συμβούλιο.
Πάντως ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Γ. Κωστόπουλος, που προέρχεται από το περιβάλλον Λάτση (παραιτήθηκε από την Paneuropean Oil συμφερόντων του ομίλου Λάτση για να αναλάβει το Δεκέμβριο του 2007 τη διοίκηση των ΕΛΠΕ) κατά την παρουσίαση των οικονομικών μεγεθών του εννεαμήνου στους αναλυτές εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την μη ενημέρωσή του σχετικά με τις διαδικασίες επιλογής νέας διοίκησης. Εξέφρασε δε “την ελπίδα” να διασφαλίσουν οι μέτοχοι ότι θα παραμείνει πρώτη προτεραιότητα στο μέλλον η διοίκηση των ΕΛΠΕ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, όπως έγινε τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα την βελτίωση των αποτελεσμάτων του ομίλου.
Τα αποτελέσματα επηρεάστηκαν αρνητικά από το ιδιαίτερα δυσμενές περιβάλλον που επικράτησε στον τομέα της διύλισης κατά το τρίτο τρίμηνο, ενώ θετικά λειτούργησε το πρόγραμμα βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της επίτευξης υψηλότερου μέσου περιθωρίου διύλισης.
Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών το 9μηνο, ανήλθε σε 4,89 δισ. ευρώ έναντι 7,98 δισ. το 2008. Η μείωση είναι αποτέλεσμα της σημαντικής πτώσης των διεθνών τιμών προϊόντων και αργού.
Το ΕΒΙΤDA αυξήθηκε κατά 17% σε 349 εκατ., έναντι 298 εκατ., ενώ τα απασχολούμενα κεφάλαια διαμορφώθηκαν σε 3,74 δισ. (-3%), ο καθαρός δανεισμός σε 1,22 δισ. (-11%),και η δανειακή μόχλευση σε 33%.
Ως προς τα συγκρίσιμα αποτελέσματα, το ΕΒΙΤDA ανήλθε σε 332 εκατ. (+2%), τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη σε 188 εκατ. (+10% )και τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη ανά μετοχή σε 0,61 ευρώ.
Σημειώνεται ότι για τον υπολογισμό των συγκρίσιμων κερδών και ΕΒΙΤDA, λαμβάνονται υπ' όψιν οι επιπτώσεις από την αποτίμηση των αποθεμάτων καθώς και μη λειτουργικών κερδών.
Αναφορικά με τα αποτελέσματα 9μήνου, πηγές προσκείμενες στη διοίκηση, επεσήμαιναν ότι τα αποτελέσματα υπερέβησαν τις εκτιμήσεις των διεθνών αναλυτών και ήταν πολύ καλύτερα συγκρινόμενα με τον εγχώριο και διεθνή ανταγωνισμό.
Στον κλάδο διύλισης εφοδιασμού και εμπορίας, τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA ανήλθαν σε 245 εκατ., αυξημένα κατά 1% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
Στην εγχώρια εμπορία, τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA αυξήθηκαν κατά 25%, λόγω αύξησης του όγκου πωλήσεων ανά πρατήριο, τη βελτιωμένη διάρθρωση των πωλήσεων και τη συγκράτηση των δαπανών.
Οι διεθνείς δραστηριότητες επηρεάσθηκαν από τις δυσμενείς μακροοικονομικές συνθήκες στα Βαλκάνια. Ωστόσο, ο όγκος πωλήσεων και τα μερίδια στις αγορές του εξωτερικού, ενισχύθηκαν σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο λόγω της ανάπτυξης των δικτύων πρατηρίων.
Τα πετροχημικά
Στον κλάδο των πετροχημικών, η διεθνής οικονομική ύφεση έχει συμπιέσει τα αποτελέσματα του εννεαμήνου 2009. Ωστόσο στο τρίτο τρίμηνο παρατηρήθηκε σημαντική βελτίωση των συνθηκών αγοράς σε σχέση με αυτές που επικρατούσαν στις αρχές του έτους.
Τέλος, στις στρατηγικές συμμετοχές σε συνδεδεμένες εταιρείες, η συνεισφορά στην κερδοφορία από τους κλάδους ενέργειας και φυσικού αερίου επηρεάστηκε από τη διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου ηλεκτρικής ενέργειας στη Θεσσαλονίκη, το οποίο επαναλειτούργησε τον Οκτώβριο.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Γιάννης Κωστόπουλος, σημειώνει μεταξύ άλλων ότι τα αποτελέσματα 9μήνου επιτεύχθηκαν σε ένα δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον, ιδιαίτερα το τρίτο τρίμηνο, όπου τα διεθνή σύνθετα περιθώρια διύλισης υποχώρησαν στα επίπεδα του 2003.
Ο κ. Κωστόπουλος ολοκλήρωσε επισημαίνοντας: «Το διεθνές και εγχώριο περιβάλλον διύλισης παραμένει ιδιαίτερα δύσκολο, κάνοντας ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη για συνεχή βελτίωση της λειτουργίας και της ανταγωνιστικότητάς μας».
Η Avin και η Shell θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως ανεξάρτητες εταιρείες, μετά την ολοκλήρωση της μεταβίβασης της δεύτερης στη Μότορ Οϊλ, η οποία προσδιορίζεται για το πρώτο τρίμηνο του 2010.
H απόκτηση του δικτύου της Shell σε συνδυασμό με τη λειτουργία της νέας μονάδας ατμοσφαιρικής απόσταξης, ο όμιλος της Μότορ Οϊλ, εισέρχεται σε μία νέα δυναμική φάση ανάπτυξης.
Τα παραπάνω ανέφερε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Μότορ Οϊλ κ. Πέτρος Τζανετάκης, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των αναλυτών, με αφορμή τα αποτελέσματα 9μήνου του ομίλου.
Τα περιθώρια διύλισης
Σύμφωνα με το στέλεχος της ελληνικής πετρελαϊκής εταιρείας, στο τρίτο τρίμηνο του 2009 υπήρξε έντονη διακύμανση των τιμών και γενικότερα ήταν ένα «δύσκολο» τρίμηνο για τις εταιρείες του κλάδου. Παρ΄όλ' αυτά, η Μότορ Οϊλ, κατάφερε να προσαρμόσει τη λειτουργία της στο ρευστό περιβάλλον, με αποτέλεσμα τα περιθώρια διΰλισης να διαμορφωθούν στα επίπεδα των 61,1 δολαρίων ανά μετρικό τόνο, ή 58,8 δολάρια αν δεν υπολογιστεί η επίπτωση από την αποτίμηση των αποθεμάτων.
Πάντως ο κ. Τζανετάκης παρατήρησε ότι τον Οκτώβριο υπήρξε βελτίωση στα περιθώρια διΰλισης, σε σχέση με το Σεπτέμβριο, ενώ τις πρώτες μέρες Νοεμβρίου, πτώση σε σχέση με τον Οκτώβριο, με έντονη μεταβλητότητα στις τιμές.
Σε ό,τι αφορά στην απόκτηση του δικτύου της Shell, η διοίκηση του ομίλου εκτιμά ότι η συμφωνία θα ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2010, ενώ προχωρούν κανονικά οι διαδικασίες για την έγκριση της εξαγοράς από τις αρμόδιες αρχές και για την ένταξη της εταιρείας στον όμιλο.
Οπως είπε ο κ. Τζανετάκης στους αναλυτές, η δραστηριότητα του ομίλου στη λιανική, θα συνεχιστεί και με τα δύο σήματα, δηλαδή Αvin και Shell, με δεδομένο ότι το κάθε σήμα προσφέρει μία διαφορετική πρόταση στους καταναλωτές, ενώ δημιουργούνται και συνέργειες από τις οποίες ωφελείται σημαντικά ο όμιλος.
Ακόμη, αναφορικά με την εξέλιξη της επένδυσης που αφορά στην κατασκευή της νέας μονάδας ατμοσφαιρικής απόσταξης ο κ. Τζανετάκης είπε ότι οι εργασίες προχωρούν γρηγορότερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα. Ετσι, οι δαπάνες για επενδύσεις, αναμένεται ότι θα διαμορφωθούν στα 160 εκατομμύρια ευρώ.
Ως γνωστόν η νέα μονάδα με δυναμικότητα 60.000 βαρελιών την ημέρα, θα αυξήσει τη συνολική δυναμικότητα του διϋλιστηρίου κατά 25% στα 170.000 βαρέλια ημερησίως, ή 9 εκατομμύρια τόνους το χρόνο έναντι των 7,2 εκατομμυρίων τόνων που είναι σήμερα. Κυρίως όμως, με τη νέα μονάδα, το συγκρότημα θα υποκαταστήσει σημαντικές ποσότητες εισαγόμενου μαζούτ, με το οποίο τροφοδοτεί τη μονάδα καταλυτικής πυρόλυσης για την παραγωγή βενζινών, ενώ θα έχει τη δυνατότητα επεξεργασίας περισσότερων τύπων αργού.
Τέλος, σε ερωτήσεις για τη μερισματική πολιτική και τις επιπτώσεις από την έκτακτη εισφορά, ο κ. Τζανετάκης είπε ότι ο όμιλος θα συνεχίσει την πολιτική υψηλής μερισματικής απόδοσης.
Οσο για την έκτακτη εισφορά επί των κερδών χρήσης 2008, αυτή θα κυμανθεί μεταξύ 8 και 9,5 εκατομμύρια ευρώ. Οπως είπε, για τον ακριβή προσδιορισμό αναμένεται η δημοσίευση του νόμου, ενώ παρατήρησε ότι ένα μέρος των κερδών, δεν είναι λειτουργικά, αλλά προέρχονται από την αποτίμηση της αξίας αποθεμάτων.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΪΤΑΝΤΖΙΔΗΣ
To ποσό υπόκειται σε παρακράτηση φόρου 10% επί των μερισμάτων, με βάση τη σχετική νομοθεσία. Η έναρξη πληρωμής του προμερίσματος και η ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος θα πραγματοποιηθούν πριν από τις 19 Δεκεμβρίου σε ημερομηνία που θα καθοριστεί με νεότερη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.
Καθαρά κέρδη ύψους 125,9 εκατ. ευρώ για το εννεάμηνο ανακοίνωσε χθες η Motor Oil, έναντι 133,1 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου χρόνου. Η εταιρεία απέδωσε την υποχώρηση των κερδών στην πτώση των διεθνών περιθωρίων διύλισης.
Ο κύκλος εργασιών του ομίλου διαμορφώθηκε στα 2,82 δισ. ευρώ από 4,33 δισ. ευρώ το εννεάμηνο 2008, αντανακλώντας τη μεγάλη πτώση των διεθνών τιμών των καυσίμων.
Τα περιθώρια διύλισης μειώθηκαν στα 68,1 δολ. ανά μετρικό τόνο, έναντι 96,7 δολ. την ίδια περίοδο πέρυσι. Η μείωση επηρέασε τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) τα οποία έπεσαν στα 198,7 εκατ. ευρώ από 243, 5 εκατ. ευρώ, το 9μηνο του 2008. Τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Motor Oil ήταν μέσα στο εύρος των εκτιμήσεων των περισσότερων αναλυτών.
Συμφωνία
Τον Σεπτέμβριο η Motor Oil έκλεισε συμφωνία με τη Royal Dutch Shell για την εξαγορά του δικτύου των περίπου 700 πρατηρίων της Shell Hellas, με τίμημα 219,1 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία ανεβάζει το μερίδιο της Motor Oil στην εγχώρια αγορά καυσίμων στη δεύτερη θέση, αμέσως μετά το σχήμα ΕΚΟ-ΒΡ θα προκύπτει από τη συμφωνία εξαγοράς του δικτύου των πρατηρίων της ΒΡ στη χώρα μας από τα Ελληνικά Πετρέλαια.
Η μετοχή της Motor Oil έχει ενισχυθεί κατά 56% από τις αρχές του χρόνου, ξεπερνώντας σε άνοδο τον γενικό δείκτη του Χ.Α. ο οποίος στο ίδιο χρονικό διάστημα έχει κερδίσει γύρω στο 48%.
Τις πρώτες ποσότητες φυσικού αερίου εκτός ΔΕΠΑ φέρνει στο τέλος του μήνα ο όμιλος Μυτιληναίου.
Σε μια κίνηση με την οποία για πρώτη φορά σπάει το μονοπώλιο της ΔΕΠΑ στην αγορά ο όμιλος θα φέρει στα τέλη του μήνα φορτίο LNG 65.000 κυβικών μέτρων το οποίο έχει ήδη εξασφαλίσει από το μεγαλύτερο προμηθευτή υγροποιημένου αερίου την ιταλική Eni.
Όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου μιλώντας ως επίτιμος ομιλητής στο συνέδριο του ΙΕΝΕ «Ενέργεια και Ανάπτυξη» έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι συζητήσεις με τον ΔΕΣΦΑ και ο όμιλος έχει εξασφαλίσει την απαραίτητη χωρητικότητα στις εγκαταστήσεις του Διαχειριστή στη Ρεβυθούσας.
Θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η ποσότητα αυτή θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες της μονάδας CHP που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της Αλουμίνιον της Ελλάδος, ως συμπληρωματική ποσότητα στο αέριο που προμηθεύεται ο όμιλος βάσει της σύμβασης με την ΔΕΠΑ.
Επιπλέον, καθώς η τιμολόγηση του φυσικού αερίου γίνεται με εξάμηνη καθυστέρηση, σήμερα οι τιμές spot στην αγορά του αερίου είναι χαμηλότερες, τάση η οποία από πολλούς θεωρείται ότι θα συνεχιστεί και στο μέλλον, ενισχύοντας το εμπορικό πλεονέκτημα του LNG.
Ο κ. Μυτιληναίος στην ομιλία του αναφέρθηκε στα ανοιχτά ζητήματα της αγοράς ηλεκτρισμού, αλλά και στα προβλήματα που υπάρχουν για την αποτελεσματική λειτουργία της αγοράς και την αύξηση των επενδύσεων.
Όπως είπε είναι αναγκαίο να δοθεί οριστικό τέλος στη ρυθμιστική αβεβαιότητα και την κατάσταση αδιαφάνειας και προτιμησιακών συμπεριφορών που παρατηρείται από τους φορείς που αποτελούν τις ανεξάρτητες αρχές.
Τόνισε ότι θα πρέπει να απλουστευτούν οι διαδικασίες αδειοδότησης και να περιοριστεί η γραφειοκρατία επισημαίνοντας πως από τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τις αλλαγές στον κώδικα λειτουργίας της αγοράς οι ανεξάρτητοι παραγωγοί αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια.
Χαρακτηριστικά η μονάδα συμπαραγωγής έχει χαρακτηριστεί case study καθώς έπειτα από ένα χρόνο λειτουργίας δεν μπορεί να λάβει άδεια γιατί δεν έχει ενταχθεί η τεχνολογία στον κώδικα.
Για την εύρυθμη λειτουργία του χονδρεμπορίου τόνισε ότι θα πρέπει η ημερήσια αγορά να λειτουργεί με τρόπο διαφανή και αδιάβλητο. “Φαινόμενα οριακών τιμών κάτω του κόστους παραγωγής των μονάδων δεν τιμούν κανέναν από τους συμμετέχοντες.”
Αναφερόμενος στην τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας, επεσήμανε ότι “έχουμε φτάσει το κόστος το βιομηχανικού ρεύματος να είναι υψηλότερο έως και 50% έναντι των υπολοίπων χωρών της Ε.Ε., ενώ ειδικά για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες για τις οποίες το ρεύμα αποτελεί παράγοντα βιωσιμότητας σε όρους κόστους έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ποσοστά”.
Στα γενικότερα θέματα της αγοράς ηλεκτρισμού ο κ. Μυτιληναίος επεσήμανε ότι οι ελληνικές ενεργειακές επιλογές μεσομακροπρόθεσμα είναι περιορισμένες.
Όπως είπε, απαιτούνται μεγάλες επενδύσεις στον τομές των ΑΠΕ που προϋποθέτουν επανάσταση στον τομέα της γραφειοκρατίας και ταυτόχρονα συνεπάγονται σοβαρό οικονομικό κόστος ώστε να υποστηριχθούν οι επιχορηγήσεις και τα feed in tariffs και άρα απαιτείται εντονότερη πολιτική βούληση για την κατανομή αυτού του κόστους.
Επιπλέον απαιτείται, η μετατροπή των μονάδων φυσικού αερίου σε μονάδες βάσης εκτιμώντας ότι τη δεκαετία 2010 - 20 θα χρειαστούν τουλάχιστον 5.000 έως 7.000 μεγαβάτ σταθμών συμπαραγωγής αιχμιακών και κυρίως συνδυασμένου κύκλου καθώς επίσης και η αύξηση της χωρητικότητας της Ρεβυθούσας και η δημιουργία energy terminals που θα προσφέρουν πλουραλισμό έναντι του αερίου από τους αγωγούς το οποίο επιπλέον βαρύνεται από το γεωπολιτικό ρίσκο.
Ιδιαίτερης προσοχής χρίζει επίσης η αναφορά του κ. Μυτιληναίου στο θέμα της εξέλιξης της δευτερογενούς αγοράς δικαιωμάτων CO2, σημειώνοντας πως η μελλοντική εξέλιξη των τιμών δικαιωμάτων θα αντανακλά το μέγεθος της κοινωνικής πίεσης και τη πολιτικής βούλησης για την αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής. "Τα δικαιώματα στο μέλλον θα είναι λίγα και ακριβά,” είπε χαρακτηριστικά.
"Στο πλαίσιο αυτό και με την Ευρώπη να έχει αυξημένη περιβαλλοντική ευαισθησία, έχει τεθεί εν αμφιβόλω το μέλλον της λιγνιτικής παραγωγής."
Τέλος ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε το εξαιρετικά αρνητικό κλίμα στην κοινή γνώμη για το ενδεχόμενο πυρηνικών, λιθανθρακικών και λιγνιτικών μονάδων εκτός της Φλώρινας, της Πτολεμαΐδας και της Κοζάνης, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση θα αποφάσιζε ριζική αλλαγή μίγματος καυσίμου θα είχε πολύ μεγάλο πρόβλημα κεντρικής πολιτικής απόφασης.
“Όταν οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν σε φωτοβολταϊκά και αιολικά είναι αστεία η συζήτηση για λιθάνθρακα,” είπε.