Το παρακάτω άρθρο προέρχεται απο τον διαδικτυακό τόπο "Τάσεις": Μετά τη λειτουργική ενσωμάτωση της συμμετοχής του δημοσίου στη διοικητική πρωτοβουλία του ομίλου Λάτση εμφανίζονται πλέον ζητήματα.
1. Οικονομικά αποτελέσματα 2008 : Γιατί τόσες διαφορές με τη MOTOR OIL; που δημιουργούν προβληματισμό;
Με αφορμή την ΕΤΗΣΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ των ΕΛΠΕ, που πραγματοποιήθηκε στις 03.06.09, και την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2008, επισημαίνονται τα ακόλουθα:
• Τα καθαρά κέρδη (24 εκ. ευρώ) είναι τα χαμηλότερα από συστάσεως ΕΛΠΕ και παρουσιάζουν μείωση 93% έναντι των καθαρών κερδών του 2007 (328 εκ. ευρώ).
• Υπήρξαν έκτακτες κερδοφορίες όπως η εκδίκαση της υπόθεσης ΟΚΤΑ (+26 εκ. ευρώ), η πώληση των δικαιωμάτων της Λιβύης (+138 εκατ. Ευρώ) και η συμφωνία ΕΛΠΕ Edison (+53 εκ. ευρώ).
Διαπιστώνεται ότι αν δεν υπήρχε η έκτακτη κερδοφορία, τα καθαρά αποτελέσματα θα ήταν αρνητικά για το έτος 2008.
• Σε σύγκριση με τα αποτελέσματα 2008 της MOTOR OIL διαπιστώνονται τα εξής:
Κύκλος εργασιών ΕΛΠΕ 2008: 10,1 δις ευρώ/24 εκ. ευρώ (καθαρά κέρδη) Κύκλος Εργασιών MOTOR OIL : 5,5 δις ευρώ/76 εκ. ευρώ (καθαρά κέρδη)
Η επίδραση της πτώσης τιμής του αργού για τα ΕΛΠΕ είχε ως αποτέλεσμα ζημία 482 ευρώ, ενώ για την MOTOR OΙL ζημία μόνο κατά 34 εκ. ευρώ.
Επιπροσθέτως για το Α’ τρίμηνο 2008, παρόλο που δεν υπήρχε πτώση της τιμής του αργού, αλλά ούτε απότομες διακυμάνσεις, η συμπεριφορά των 2 εταιρών ήταν εντελώς διαφορετική.
Συγκεκριμένα:
Θεωρείται φυσιολογική η συμπεριφορά της MOTOR OIL που εμφάνισε 7 εκ. ευρώ κέρδη από τα αποθέματα.
Αντιθέτως τα ΕΛΠΕ εμφάνισαν ζημία -22 εκ. ευρώ, που δεν δικαιολογείται από τις τιμές του αργού το Α’ τρίμηνο 2009.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός των άσχημων οικονομικών αποτελεσμάτων της ΕΚΟ ΑΒΕΕ,: οριακή κερδοφορία 52.000 ευρώ, όταν μικρότερες εταιρίες του κλάδου, με ισχνή παρουσία στην αγορά, συγκρινόμενη με την παρουσία της ΕΚΟ κράτησαν τα αποτελέσματα τους σε λογικότερα επίπεδα.
2. Μετεγκατάσταση κεντρικών υπηρεσιών ΕΛΠΕ σε νέο κτίριο στο Μαρούσι (επί της οδού Χειμάρρας 8)
Τα ερωτήματα που γεννιούνται είναι πολλά και μεγάλα με το όλο θέμα και τούτο διότι:
Εν μέσω κρίσης και των άσχημων οικονομικών αποτελεσμάτων ΕΛΠΕ, η διοίκηση της εταιρίας αποφασίζει την μετεγκατάσταση, μισθώνοντας ακίνητο ιδιοκτησίας της ΕΚΤΑΣΙΣ Α.Ε., μηνιαίου μισθώματος 300.000 ευρώ.
Συγκεκριμένα :
1. Είναι αλήθεια ότι η ΕΚΤΑΣΙΣ Α.Ε. (EKTASIS DEVELOPMENT S.A.) έχει μεγάλες δανειακές οφειλές προς την EUROBANK, και ότι η συμφωνία έρχεται να εξυπηρετήσει τις αποπληρωμές της ΕΚΤΑΣΙΣ Α.Ε. προς την Eurobank;
2. Γιατί η συγκεκριμένη μίσθωση δεν συμπεριλαμβάνει δικαίωμα αγοράς για τα ΕΛΠΕ; Μπορεί η ΕΚΤΑΣΙΣ Α.Ε. να πουλήσει το κτίριο σε άλλο αγοραστή;
3. Γιατί η διορισμένη διοίκηση των ΕΛΠΕ από τους απερχόμενους Υπουργούς κ.κ. Αλογοσκούφη και Φώλια, προχωρά στην παραπάνω μίσθωση, αφού τα επόμενα έξι χρόνια, κατά δήλωση του κου Χριστοδούλου, θα ερευνήσει την αγορά οικοπέδου για την κατασκευή Νέου Διοικητηρίου των ΕΛΠΕ;
4. Ποιων συμφέροντα είναι η EKTASIS DEVELOPMENT S.A.;
5. Είναι αληθές επίσης, ότι η συγκεκριμένη μετεγκατάσταση των Υπηρεσιών των ΕΛΠΕ δημιουργεί βλαπτικές μεταβολές στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, που θα οδηγήσει ενδεχομένως σε σωρεία δικαστικών αγώνων;
6. Ετήσια αναπροσαρμογή 5%;
Το γεγονός ότι το κτίριο δεν καλύπτει τις ανάγκες της εταιρίας, λόγω της μικρής επιφάνειας, αλλά και μετά την δήλωση του Δ/ντος Συμβούλου ΕΛΠΕ κ. Κωστόπουλου, στη Γενική Συνέλευση της Εταιρίας, ότι η μετεγκατάσταση θα γίνει προς τα τέλη του έτους, την όλη καθυστέρηση αυτή που κοστίζει περίπου 2 εκατ. Ευρώ (6 μισθώματα) θα ήταν επιβαρυνθούν τα ΕΛΠΕ.
Προκύπτουν σημαντικές ευθύνες της Διοίκησης στο όλο θέμα.
Δηλαδή με άλλα λόγια τα ΕΛΠΕ και κατά συνέπεια κατά 35% το Ελληνικό Δημόσιο (τόση είναι η συμμετοχή του) εξασφαλίζουν την βέβαια αποπληρωμή του δανείου που σε αντίθετη περίπτωση θα αποτελούσε πονοκέφαλο για την Eurobank, συμφερόντων Λάτση ως γνωστόν.
3. Περίεργα τιμολόγια «Υπηρεσιών»
Η εταιρία παροχής υπηρεσιών PETINVENT LTD, που εμφανίστηκε προς πληρωμή στις 31.12.08, για ποσόν 2.950.000 εκατ. Δολαρίων, με ελλιπή φορολογικά στοιχεία (ΑΦΜ, ΔΟΥ) αφορά τι είδους υπηρεσίες και με βάση ποια διαδικασία αποφασίσθηκε η «συνέργεια»; Είναι υπηρεσίες, κάλυψης διαδρομών χρημάτων και προς ποιους; Το θέμα είναι προς διερεύνηση και θα υπάρξουν και εντυπωσιακά ευρήματα είμαστε βέβαιοι.