Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2009

Τα ΕΛΠΕ «εργαλείο» για φτηνά καύσιμα - Nέο σκηνικό μετεκλογικά

Από την Ισοτιμία της 26/9/09 αναδημοσιεύουμε το άρθρο της Μ. Δημητρίου:

Τα ΕΛΠΕ μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο για να διατηρηθεί χαμηλά η τιμή της βενζίνης, υπογραμμίζουν στελέχη του τομέα ενέργειας του ΠΑΣΟΚ και κάνουν λόγο για αλλαγή σκηνικού στον πετρελαϊκό όμιλο.

Εκτός από τις αναμενόμενες αλλαγές προσώπων, τα ίδια στελέχη σημειώνουν την ανάγκη για μια επανατοποθέτηση και των σχέσεων μεταξύ του Δημοσίου και του ομίλου Λάτση που κατέχει το 36% του μετοχικού κεφαλαίου των ΕΛΠΕ. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του Γ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ.

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα επανακρατικοποιήσει τα Ελληνικά Πετρέλαια για να καταπολεμήσει την ακρίβεια στα καύσιμα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε ότι η κερδοσκοπία στα καύσιμα είναι ένα από τα θέματα που το ΠΑΣΟΚ θα αντιμετωπίσει, είτε οφείλεται στα καρτέλ, είτε λόγω ολιγοπωλίου, για να έχουμε όσο γίνεται πιο χαμηλά τις τιμές του πετρελαίου.

Σε αυτή την κατεύθυνση ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν σχετικά πρόσφατες τοποθετήσεις πριν την προκήρυξη των εκλογών όπως αυτή που εκφράστηκε σε συνέδριο του ΤΕΕ στην Αλεξανδρούπολη, σύμφωνα με την οποία «ξεκάθαρη θέση του ΠΑΣΟΚ είναι η διατήρηση του στρατηγικού ρόλου του ελέγχου των ΕΛΠΕ από το Δημόσιο.

Ουσιαστική άσκηση του management από το Δημόσιο και όχι από τον εκπρόσωπο του μετόχου της Paneuropean». Ως βραχίονας πάντως για την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής στην αγορά των καυσίμων, τα Ελ.Πε. αποκτούν νέο ρόλο στον οποίο μοιραία το κράτος θα πρέπει να έχει ισχυρή παρουσία και λόγο στα τεκταινόμενα του ομίλου.

Κατά συνέπεια, η κυβερνητική αλλαγή φέρνει νέα δεδομένα που θα να επαναπροσδιορίσουν εκ νέου τη σχέση του Δημοσίου με το βασικό μέτοχο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στελέχη του ομίλου, εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα τονίζουν ότι τα ΕΛΠΕ δεν είναι ΔΕΚΟ.

Εκτός από τις σχέσεις του Δημοσίου με τον έτερο βασικό μέτοχο, τα ανοιχτά ζητήματα που απασχολούν τον όμιλο είναι πολλά και σε καμία περίπτωση δεν περιορίζονται στις παραδοσιακές αλλαγές προσώπων στη διοίκηση που είθισται να συνοδεύουν τις κυβερνητικές αλλαγές. Χαρακτηριστική του κλίματος είναι η πρόσφατη παραίτηση του εκτελεστικού αντιπροέδρου της ΕΚΟ (του πρώην στελέχους της Coca-Cola) Π. Βενιέρη οποίος τοποθετήθηκε μόλις το Μάιο του 2008.

Τα στελέχη του τομέα ενέργειας του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζουν ότι πρόσφατα και ενώ είχε γνωστοποιηθεί η ημερομηνία των εκλογών, στην ΕΚΟ έγιναν μετακινήσεις προσωπικού. Σημείο των καιρών, δηλαδή της επικείμενης κυβερνητικής αλλαγής ήταν και η πρόταση μομφής που κατατέθηκε πρόσφατα και κατά του προέδρου του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια, η οποία οδήγησε στην αποπομπή του. Σχετικά με τη μεγάλη επένδυση του ομίλου στην Ελευσίνα, σε πρώτη ανάγνωση δε φαίνεται να υπάρχει θέμα.

Για την ιστορία αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι πέντε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ οι Β. Παπανδρέου, Β. Οικονόμου, Αλ. Αθανασιάδης και Μ. Καρχιμάκης είχαν καταθέσει ερώτηση εκφράζοντας την ανησυχία τους σχετικά με το μέλλον της Πυρκάλ σε περίπτωση που υλοποιηθεί η αναβάθμιση του διυλιστηρίου. Ένα άλλο ζήτημα που καίει τον όμιλο αφορά στον περίφημο πετρελαιαγωγό Μπουργκάς Αλεξανδρούπολης. Στην περίφημη κοινοπραξία Transbalkan Pipeline τα ΕΛΠΕ και ο όμιλος Λάτση κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο από ελληνικής πλευράς ξεπερνώντας το 70% της ελληνικής συμμετοχής στον αγωγό (24,5%). Όπως είναι φυσικό, οι δηλώσεις περί επαναδιαπραγμάτευσης προκάλεσαν αμηχανία. Τέλος μια ένεση ρευστότητας που ανέμενε ο όμιλος μέσω της μόχλευσης της ΔΕΠΑ δε φαίνεται ότι θα έρθει.

Μαρινα Δημητριου


Η Motor Oil εξαγόρασε το δίκτυο της Shell Hellas

Με τίμημα στα 219,1 εκατ. ευρώ έκλεισε το δεύτερο πολύκροτο mega deal της αγοράς καυσίμων, με την εξαγορά του δικτύου της Shell από τη Μότορ Όιλ και την αποχώρηση της τελευταίας πολυεθνικής του κλάδου.

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές ήταν σκληρές και διήρκεσαν περισσότερο από δυόμισι μήνες. Οι υπογραφές έπεσαν στο Λονδίνο, όπου εξελίχθηκε όλη η διαδικασία, ενώ το τελικό τίμημα των 219,1 εκατ. ευρώ περιλαμβάνει τις δραστηριότητες που αφορούν τη διακίνηση και εμπορία του δικτύου των 700 περίπου πρατηρίων, τις αποθήκες σε Καλοχώρι, Αμφιλοχία, Πέραμα, Χανιά, Αλεξανδρούπολη και Ρόδο, τον κλάδο των λιπαντικών και των χημικών και το 49% της εμπορίας αεροπορικών καυσίμων.

Με βάση το deal η Μότορ Όιλ αποκτά το 100% των μετοχών της Shell Hellas, ενώ το υπόλοιπο 49% του κλάδου αεροπορικών καυσίμων θα παραμείνει στη Shell Overseas Holdings Ltd. Μια εξαιρετικά σημαντική πτυχή της συμφωνίας αφορά στη διατήρηση του σήματος της Shell για περίοδο τουλάχιστον πέντε ετών.

Στα υπέρ της συμφωνίας συγκαταλέγονται το σχετικά χαμηλό τίμημα, η αποδοτικότητα του δικτύου που με περίπου 700 πρατήρια έχει μερίδιο αγοράς 16,2% στις βενζίνες και 13,06% συνολικά στην αγορά καυσίμων.

Επίσης με την εξαγορά της Shell, η Μότορ Όιλ, με τις αποθήκες σε Καλοχώρι και Αλεξανδρούπολη, αποκτά πρόσβαση στη Β. Ελλάδα, περιοχή που μέχρι σήμερα αποτελούσε «άβατο» για την Avin. Επιπλέον οι δύο πλευρές συμφώνησαν έναντι τιμήματος 265,5 εκατ. ευρώ για τη μεταβίβαση στη Μότορ Όιλ της SHELL GAS AEBE, εταιρείας που δραστηριοποιείται στην αγορά υγραερίου.

Η συμφωνία αντιμετωπίστηκε θετικά από την αγορά, η οποία βλέπει να αλλάζουν άρδην τα δεδομένα, καθώς πλέον ισχυροποιούνται οι δύο εταιρείες που διαθέτουν διυλιστήρια. Ταυτόχρονα όμως και οι μεσαίες εταιρείες με υποδομή και κεφαλαιακή επάρκεια είναι πολύ πιθανόν να ωφεληθούν από ευκαιρίες ανάπτυξης που θα παρουσιαστούν. Υπενθυμίζεται ότι πηγές των Ελληνικών Πετρελαίων κατά το παρελθόν είχαν εκφραστεί υπέρ της εξέλιξης αυτής, δηλαδή η πώληση της Shell να γίνει σε εγχώριο επιχειρηματικό όμιλο, με το αιτιολογικό ότι πιθανή είσοδος Ρώσου παίκτη να ανέτρεπε άρδην τις ισορροπίες.

Η Shell τέλος με την αποχώρησή της από την ελληνική αγορά θα αντλήσει περίπου 14 εκατ. ευρώ επιπλέον από την πώληση του κλάδου εμπορίας λιπαντικών στην Π. Πετρόπουλος
ΑΕΒΕ, η οποία θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2010.

Όπως δημοσιεύεται στην Ισοτιμία της 26ης/9/09

Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2009

Χρυσοχοΐδης: Τα σχέδια για ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΔΕΠΑ

Από το Euro2day αναδημοσιεύουμε την συνέντευξη του Μ. Χρυσοχοϊδη στην Α. Καλαϊτζόγλου:

Κατά της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ και υπέρ της διατήρησης της ΔΕΗ και των ΕΛ.ΠΕ. υπό δημόσιο έλεγχο και διοίκηση τάσσεται ο υπεύθυνος για θέματα Ανάπτυξης στο κοινοβουλευτικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, υποψήφιος βουλευτής Β΄ Αθηνών κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο euro2day, ο κ. Χρυσοχοΐδης εκτιμά ότι σήμερα υπάρχουν δυσλειτουργίες στην αγορά ενέργειας, που τις εντοπίζει στις στρεβλώσεις του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, στην έλλειψη διαφάνειας στην κοστολόγηση και στην υστέρηση του ελέγχου τήρησης των κανόνων του υγιούς ανταγωνισμού.

Ο ίδιος θεωρεί ότι δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε ο ΔΕΣΜΗΕ και η ΡΑΕ και τάσσεται υπέρ της ανεξάρτητης λειτουργίας τους. Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, τη ΔΕΗ, υποστηρίζει την ανάγκη να διατηρήσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της στην αγορά, υπό την προϋπόθεση ότι θα διαθέτει διοίκηση υψηλού επιπέδου και εγνωσμένης αποδοτικότητας, ορθολογικά τιμολόγια που θα βασίζονται σε πραγματικά μεγέθη κόστους και θα εφαρμόζει ρυθμίσεις για ισότιμη πρόσβαση στα ενεργειακά αγαθά όλων των πολιτών.

Τάσσεται επίσης υπέρ της απόσυρσης ρυπογόνων μονάδων της ΔΕΗ, του εκσυγχρονισμού άλλων και της κατασκευής νέων λιγνιτικών μονάδων με τη χρήση νέων τεχνολογιών, μεταξύ των οποίων και η δέσμευση και αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα. Ακόμη, διακηρύσσει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα αποδεχτεί την απόφαση της Ε.Ε. για εκχώρηση δικαιωμάτων και εκμετάλλευσης λιγνιτικών αποθεμάτων σε τρίτους και δεσμεύεται υπέρ της δημιουργίας one stop shop για την αδειοδότηση επενδύσεων σε ΑΠΕ.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης Μ. Χρυσοχοΐδη

-Σε ποιους άξονες θα πρέπει να βασίζεται η μακροχρόνια ενεργειακή στρατηγική της χώρας;

Το ΠΑΣΟΚ θα αντιμετωπίσει την ενέργεια με μια πολύπλευρη και πολυδιάστατη πολιτική, η υλοποίηση της οποίας θα εξασφαλίζει:
1. Ενεργειακή ασφάλεια και αυτονομία.
2. Φθηνή ηλεκτρική ενέργεια.
3. Παραγωγή νέων θέσεων εργασίας και καινοτόμων προϊόντων στην οικονομία της καθαρής - πράσινης ενέργειας.
4. Αξιοποίηση των ενεργειακών επενδύσεων για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Βασική αρχή αυτή της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ στον τομέα της ενέργειας είναι η αρχή της ισόρροπης διαφοροποίησης πηγών αλλά και προμηθευτών προϊόντων ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων και των οδών μεταφοράς. Στόχοι μας είναι η εξασφάλιση της επαρκούς τροφοδότησης όλων των περιοχών της χώρας µε ηλεκτρική ισχύ και ενέργεια στο χαμηλότερο δυνατό κόστος καθώς και η διαθεσιμότητα της αναγκαίας εφεδρικής ισχύος.

-Ποιοι όροι απαιτούνται για τη διασφάλιση και την πραγματοποίηση ενεργειακών επενδύσεων;

Θα έλεγα ότι το πλέον βασικό είναι οι επενδυτές να βρίσκουν απέναντί τους ένα συνεπές κράτος που θα λειτουργεί με τον επιθυμητό βαθμό αξιοπιστίας. Αυτό σήμερα δυστυχώς δεν συμβαίνει όπως αποδεικνύει και η περιπέτεια όσων έχουν προσπαθήσει να δραστηριοποιηθούν στον τομέα των φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Το ζητούμενο λοιπόν είναι η εφαρμογή ενός αποτελεσματικού θεσμικού και ρυθμιστικού πλαισίου, καθώς και των αντίστοιχων υποστηρικτικών μέτρων και δράσεων συμβατών με τις υποχρεώσεις μας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

- Θεωρείτε σκόπιμο να επανεξεταστεί η πολιτική μίγματος καυσίμου για την ηλεκτροπαραγωγή; Σε αυτό το πλαίσιο θα είχαν θέση οι νέες τεχνολογίες δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα;

Το πρόγραμμά μας προβλέπει τη σταδιακή απόσυρση των παλαιών μονάδων παραγωγής που έχουν χαμηλό βαθμό απόδοσης και υψηλές εκπομπές καθώς και τον εκσυγχρονισμό των υπόλοιπων λιγνιτικών σταθμών. Σε αυτό το πλαίσιο προβλέπεται και η εγκατάσταση νέων μονάδων παραγωγής με χρήση εξελιγμένων τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένης της καθαρής καύσης αλλά και με πρόβλεψη αποθήκευσης και δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα.

-Υπάρχουν φωνές στην αγορά ενέργειας που υποστηρίζουν ότι δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε ο ανταγωνισμός, μιλούν μάλιστα για χειραγώγηση. Τι πιστεύετε εσείς;

Είναι γνωστό ότι υπάρχουν δυσλειτουργίες στην αγορά ενέργειας. Η έλλειψη επενδύσεων τα τελευταία χρόνια από την πλευρά της ΔΕΗ έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση "εμπόρων" ενέργειας που χρυσοπληρώνονται κερδοσκοπώντας εις βάρος του καταναλωτή.

Σήμερα είναι απολύτως απαραίτητο να προχωρήσουμε στην αντιμετώπιση των στρεβλώσεων του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου και της λειτουργίας της αγοράς, έτσι ώστε να υπάρχει διαφάνεια στην κοστολόγησή της και αποδοτικός και συνεχής έλεγχος της τήρησης των κανόνων του υγιούς ανταγωνισμού.

-Το τρίτο πακέτο για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας υποδεικνύει μια σειρά παρεμβάσεις που αποσκοπούν τόσο στην ανεξαρτησία του ΔΕΣΜΗΕ όσο και στην ενίσχυση του ρόλου της ΡΑΕ. Εκτιμάτε ότι υφίστανται λόγοι για τέτοιου είδους παρεμβάσεις;

Και οι δυο οργανισμοί είναι ξεκάθαρο ότι σήμερα δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε. Όταν η Έκθεση Μακροχρόνιου Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού, ο βασικός ενεργειακός οδικός χάρτης της χώρας σε βάθος δεκαετιών, αλλάζει κάθε φορά που αλλάζει και ο υπουργός είναι προφανές ότι υπάρχει πρόβλημα.

Η θέση μας είναι υπέρ της ανεξάρτητης λειτουργίας των επιβλεπόμενων φορέων χωρίς αυτό να συμβαίνει εις βάρος της αποστολής τους.

-Ποιος πιστεύετε ότι θα πρέπει να είναι ο ρόλος της ΔEH σε μια πλήρως απελευθερωμένη αγορά ενέργειας; Θα πρέπει να διατηρήσει τον δημόσιο χαρακτήρα της;

Η ΔΕΗ πρέπει να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο (τουλάχιστον 51%) και να διατηρήσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της στις νέες συνθήκες της απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη.

Αυτό όμως έχει και μια σειρά προϋποθέσεις. Η ΔΕΗ πρέπει να αποκτήσει διοίκηση υψηλού επιπέδου και αναγνωρισμένης αποδοτικότητας που θα στοχεύει κατά προτεραιότητα στην εξυγίανση των οικονοµικών μεγεθών και της δοµής του κόστους λειτουργίας της, στη συνεχή βελτίωση της ποιότητας του προϊόντος και της ανταγωνιστικότητας των υπηρεσιών της, καθώς και στην αποδοτική αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της.

Εξίσου σημαντικό είναι η ΔΕΗ να λειτουργεί με ορθολογικά τιμολόγια που θα βασίζονται σε πραγματικά μεγέθη κόστους. Παράλληλα, να εφαρμόζει μέτρα, κανόνες και ρυθμίσεις για ισότιμη πρόσβαση στα ενεργειακά αγαθά και υπηρεσίες από όλους τους πολίτες της χώρας και ιδιαίτερα από τους οικονομικά ασθενέστερους και γεωγραφικά απομακρυσμένους. Ο ρόλος της Πολιτείας προς την κατεύθυνση αυτή, για τη στήριξη δηλαδή των υπηρεσιών κοινής ωφελείας στον τομέα του ηλεκτρισμού, θα είναι συνεπής και σημαντικός.

-Κρίνετε σκόπιμη την επαναλειτουργία της ρήτρας καυσίμου ή είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να εξετάζεται κατά περίπτωση;

Η ρήτρα καύσιμου πρέπει να εφαρμόζεται ανελλιπώς. Όπως καταλαβαίνουν όλοι, η τιμή της ενέργειας δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητη από το κόστος παραγωγής της και άρα και από την τιμή του πετρελαίου. Προσοχή όμως: η τιμή της ενέργειας πρέπει να ακολουθεί τις διακυμάνσεις της τιμής του πετρελαίου και στην κάθοδο, όχι μόνο στην άνοδο, όπως έγινε με το σύστημα που εφάρμοσε η κυβέρνηση της Ν.Δ .

-Θα ολοκληρωθεί η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και οι διαπραγματεύσεις για την ανάθεση του δικαιώματος εκμετάλλευσης του ορυχείου της Βεύης;

Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί τον όμιλο των εταιριών της ΔΕΠΑ (όπως εξάλλου και τους αντίστοιχους της ΔΕΗ και των ΕΛΠΕ) οχήματα που υπό δημόσιο έλεγχο και διοίκηση μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στη αναπτυξιακή προσπάθεια που σχεδιάζει να υλοποιήσει η νέα κυβέρνηση.

Ως εκ τούτου, θεωρώ ότι συζητήσεις περί αποκρατικοποίησης είναι άσκοπες. Στο θέμα των δικαιωμάτων εξόρυξης λιγνίτη έχουμε επανειλημμένα καταγγείλει το γεγονός ότι ο συμβιβασμός μεταξύ της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οδηγεί σε απαράδεκτα αποτελέσματα.

Το ΠΑΣΟΚ ουδέποτε θα αποδεχτεί αυτήν την απαράδεκτη απόφαση, η οποία οδηγεί σε εκχώρηση εθνικού πλούτου. Χρειάζεται και οι επόμενες γενιές να έχουν ένα απόθεμα, ούτως ώστε σε στιγμές κρίσιμες για το έθνος να υπάρχουν πηγές ενέργειας εδώ στη χώρα.

-Ένα κρίσιμο ζήτημα, όπως το θέτει η αγορά, είναι οι επενδύσεις σε ΑΠΕ. Μπορεί να υπάρχει επιχειρηματικό ενδιαφέρον, ωστόσο αποθαρρύνεται από την ύπαρξη πολύ μεγάλης γραφειοκρατίας. Τι μέτρα πρέπει να ληφθούν προς αυτήν την κατεύθυνση;

Πράγματι υπάρχει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα στο θέμα των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων που ταλανίζουν τις ΑΠΕ. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν υπάρχουν και λύσεις. Η σημερινή δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία αδειοδότησης πρέπει να αντικατασταθεί.

Το ΠΑΣΟΚ σχεδιάζει να εφαρμόσει ένα σχέδιο αδειοδότησης μιας στάσης, τη σύντμηση και τήρηση δεσμευτικών χρονικών προθεσμιών, τη μείωση του αριθμού των γνωμοδοτικών φορέων στο απολύτως απαραίτητο καθώς και τον σαφή καθορισμό του περιεχομένου γνωμοδότησης κάθε φορέα.

-Ένα ακόμη κρίσιμο θέμα είναι η τροφοδοσία με φυσικό αέριο των νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που κατασκευάζονται αλλά και αυτών που σχεδιάζονται. Η ΡΑΕ μιλά για έλλειμμα 1 δισ. κ.μ. ετησίως. Τι μέτρα σκοπεύετε να πάρετε για τη διασφάλιση του συγκεκριμένου καυσίμου;

Το θέμα δεν είναι μόνο να βρεθούν οι αναγκαίες ποσότητες. Το θέμα είναι ένα βρεθούν και σε συμφέρουσες τιμές. Εδώ δεν μπορώ να μην αναφερθώ και στο γεγονός ότι η κυβέρνηση, ενάντια σε κάθε διεθνή πρακτική, εγκαινίαζε αγωγούς χωρίς να έχει εξασφαλίσει προηγουμένως τη συμβολαιοποίηση επαρκών ποσοτήτων για την εγχώρια αγορά και κατηγορηθήκαμε για λαϊκισμό.

Μόνο ένα πράγμα μπορούμε να κάνουμε και αυτό είναι ό,τι έπρεπε να είχε γίνει από την αρχή: να συμβολαιοποίησουμε με μακροχρόνια συμβόλαια αγοράς επαρκείς ποσότητες για τον εφοδιασμό της χώρας.

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

Η επόμενη μέρα του deal Motor Oil-Shell

Από το Capital αναδημοσιεύουμε το άρθρο του Χ. Φλουδόπουλου σχετικά με την προαναφερθείσα συμφωνία Motor Oil - Shell:

Είναι αλήθεια ότι η αγορά ξαφνιάστηκε από το τελικό τίμημα της εξαγοράς της Shell από τη Motor Oil. Το deal είναι καλό για τη Motor Oil, τόνισε στο Capital.gr παράγοντας της αγοράς, σχολιάζοντας ότι ευνοήθηκε από το γεγονός πως στην όλη διαδικασία ουσιαστικά «έπαιξε» ουσιαστικά χωρίς αντίπαλο. Η συγκυρία γι’ αυτό ήταν εξαιρετική, καθώς εάν η Shell είχε βάλει πωλητήριο δυο χρόνο πριν, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι Ρώσοι της Lukoil θα αδιαφορούσαν ενώ και το τίμημα θα ήταν κατά πολύ μεγαλύτερο, προσέθετε το ίδιο στέλεχος.

Εκτός από το τίμημα, τα κέρδη από το deal Motor Oil, σύμφωνα με εκτιμήσεις αλλά και με παράγοντες της αγοράς συνοψίζονται στα εξής:

* Το δίκτυο των 700 πρατηρίων της Shell είναι «μπετοναρισμένο» και έχει ενιαία εταιρική κουλτούρα.

* Η αποδοτικότητά της εταιρείας και του δικτύου είναι εξαιρετική καθώς με περίπου 700 πρατήρια διατήρησε το 2008 την πρώτη θέση στις πωλήσεις βενζίνης με μερίδιο 16,2%. Στο φετινό εξάμηνο η Shell στις πωλήσεις βενζινών έχει διευρύνει τη διαφορά με μερίδιο 16,3%, όταν η ΕΚΟ έχει μερίδιο 15,2% (1270 πρατήρια) και η BP 14,2% (1200 πρατήρια).

* Με την εξαγορά της Shell ο όμιλος της Motor Oil που μέσω των θυγατρικών της Avin και Cyclon είχε μερίδιο αγοράς 11,7% (8,5%+3,2%) εκτινάσσεται στη δεύτερη θέση με μερίδιο αγοράς 25,3%. Τα Ελ.Πε. μέσω EKO και BP κατέχουν μερίδιο αγοράς 28,5%.

* Στις βενζίνες αυξάνεται η συγκέντρωση της αγοράς με τη Motor να αποκτά συνολικό μερίδιο αγοράς 25,57% και τα ΕΛΠΕ να έχουν μερίδιο 29,4%.

* Η Motor Oil αποκτά πρόσβαση σε περιοχές από τις οποίες μέχρι σήμερα ήταν αποκλεισμένη. Η βασικότερη ωφέλεια αφορά στη Β. Ελλάδα με την εξαγορά των αποθηκών σε Καλοχώρι και Αλεξανδρούπολη, ενώ σημαντικοί επίσης οι είναι οι αποθηκευτικοί χώροι σε Αμφιλοχία, Ρόδο και Χανιά.

* Πηγές της αγοράς θεωρούν ως θετική την πτυχή της συμφωνίας που αφορά τη διατήρηση του σήματος για περίοδο τουλάχιστον 5 ετών. «Είναι μια έξυπνη κίνηση, το rebranding αυτή τη στιγμή πιθανότατα θα οδηγούσε σε συρρίκνωση του μεριδίου» σχολιάζουν.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι αρχικές πληροφορίες για τη συμφωνία –την περίοδο κατά την οποία οι διαπραγματεύσεις βρίσκονταν σε εξέλιξη– ανέφεραν ότι στο deal δεν περιλαμβάνονται το aviation, το αέριο και η παραγωγή λιπαντικών. Η τελική συμφωνία με μία μικρή αύξηση στο τίμημα περιέλαβε και αυτές τις σημαντικές δραστηριότητες.

Το συνολικό ποσό των 245,6 εκατ. ευρώ ή αλλιώς 358,5 εκατ. δολάριων είναι κατά 112,4 εκατ. ευρώ μικρότερο από το κόστος της συμφωνίας εξαγοράς της BP. Πάντως οι δύο εταιρείες BP και Shell είναι διαφορετικές. Μια πρόχειρη σύγκριση δείχνει ότι:

Πρατήρια: Η Shell έχει περίπου 700, ενώ η BP περίπου 1200
Αποθήκες: Η χωρητικότητα των αποθηκών της Shell είναι 137 χιλ κ.μ. έναντι170 χιλ. κ.μ. της BP
Προσωπικό: Η Shell απασχολεί περίπου 450 εργαζόμενους ενώ η BP 240
Κερδοφορία: Το 2008 ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά με τη Shell να καταγράφει 14,1 εκ. ευρώ ζημιές, όταν το 2007 είχε καθαρά κέρδη 21,12 εκ. ευρώ. Συρρίκνωση αλλά χωρίς ζημιές ήρθε και για την BP η οποία κατέγραψε κέρδη 5,9 εκατ. ευρώ έναντι 30,6 εκατ. ευρώ το 2007.
Μερίδια αγοράς: Το 2008 τα μερίδια των δύο εταιρειών διαμορφώθηκαν ως εξής

Είδος

BP

Shell

Βενζίνες

15,80%

16,20%

Πετρ. Θέρμανσης

12,12%

10,48%

Πετρ. Κίνησης

13,90%

12,38%

Μαζούτ

4,22%

6,85%

Συνολο

13,72%

13,06%



Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για το εξάμηνο του 2009 πάντως έχουν επέλθει αλλαγές καθώς η Shell διαθέτει πλέον μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στο σύνολο των προϊόντων, 13,6% έναντι 12,6% της BP.

Παρά την τάση συγκέντρωσης της αγοράς, παράγοντες του κλάδου εκτιμούν ότι θα δημιουργηθούν ευκαιρίες περαιτέρω ανάπτυξης και για τους μεσαίους παίκτες του κλάδου. Από τη συγχώνευση της ΕΚΟ με την BP φαίνεται ότι θα προκύψει στην αγορά ένας αξιοσημείωτος αριθμός πρατηρίων που θα αλλάξουν σήμα ενώ κάτι αντίστοιχο αναμένεται (σε πολύ μικρότερο βαθμό) και για τις Shell Avin. Έτσι μεσαίες εταιρείες που διαθέτουν σωστές υποδομές αλλά και κεφαλαιακή επάρκεια, θα έχουν την ευκαιρία να επωφεληθούν διευρύνοντας δίκτυα και μερίδια. Εκεί πάντως που φαίνεται να στενεύουν τα περιθώρια είναι για τις 8-9 λεγόμενες μικρές εταιρείες, με μερίδια κάτω του 3%, που ούτως ή άλλως το τελευταίο διάστημα αντιμετώπισαν σημαντικά προβλήματα επιβίωσης.

Εάν πιστέψουμε τέλος τα όσα είχε αναφέρει προ διμήνου υψηλόβαθμο στέλεχος των ΕΛΠΕ η χθεσινή εξέλιξη αντιμετωπίζεται ως θετική και από τον άλλο μεγάλο πόλο της αγοράς. Και αυτό γιατί αποφεύγονται συνολικές ανατροπές στην αγορά που θα έφερνε η είσοδος ενός νέου άγνωστου ισχυρού παίκτη, όπως για παράδειγμα η ρωσική Lukoil. Ο χρόνος θα δείξει...

Motor Oil: Απέκτησε το δίκτυο της Shell

Από την Ημερησία αναδημοσιεύουμε το άρθρο της Μανταλένας Πίου:

To δεύτερο μεγάλο «deal» στην αγορά καυσίμων, η από καιρό αναμενόμενη εξαγορά του δικτύου της Shell Eλλάδος από τη Motor Oil ολοκληρώθηκε χθες, με τη συμφωνία που υπογράφηκε στο Λονδίνο ανάμεσα στον ολλανδικό πετρελαϊκό κολοσσό και τον όμιλο Βαρδινογιάννη.

Η αποχώρηση των δύο μεγάλων πολυεθνικών, της Shell μετά από περισσότερα από 80 χρόνια παρουσίας και της BP Ελλάδος, που πριν από λίγους μήνες εξαγοράστηκε από τα Ελληνικά Πετρέλαια σηματοδοτεί νέα εποχή, καθώς τα ηνία στην εγχώρια αγορά θα κρατούν οι δύο ελληνικοί πετρελαϊκοί όμιλοι, με συνδυασμένα μετά τις εξαγορές μερίδια γύρω στο 30%-31% για τα ΕΛΠΕ και γύρω στο 22%-23% για τη Motor Oil.

Το σήμα της Shell στα πρατήρια θα παραμείνει για τουλάχιστον 5 χρόνια. Όπως ανακοίνωσε η Mοτορ Οϊλ η αξία της συναλλαγής για τα περίπου 700 πρατήρια θα ανέλθει στα 219,1 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον ποσό της τάξης των 26,5 εκατ. ευρώ θα δοθεί για την εξαγορά της Shell Gas AEBE Yγραερίων.

Επίσης, η Shell υπέγραψε συμφωνία με την εταιρεία «Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ» για την ανάληψη της γενικής διανομής και εμπορίας των λιπαντικών Shell στην Ελλάδα, έναντι τιμήματος της τάξης των 14 εκατ. ευρώ, που θα εξαρτηθεί από την καθαρή θέση της δραστηριότητας πριν από την ολοκλήρωση της εξαγοράς.

Εγκριση
Οι συμφωνίες για να ολοκληρωθούν πρέπει πρώτα να εγκριθούν από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τις άλλες αρμόδιες αρχές. Ο πολυεθνικός όμιλος αποφάσισε να πουλήσει το ελληνικό δίκτυο τον Σεπτέμβριο του 2008 και έκτοτε ξεκίνησε επαφές με διάφορες εταιρείες, μεταξύ των οποίων και με τα ΕΛΠΕ, τα οποία αποχώρησαν από τη διαδικασία όταν έκλεισαν τη συμφωνία με τη ΒΡ.

Εκτός από τη Mότορ Οϊλ ενδιαφέρον είχε επιδείξει και η ισραηλινή εταιρεία Delek. Κύκλοι της αγοράς υπογράμμιζαν ότι το τελικό τίμημα ήταν σημαντικά κατώτερο από τα 359 εκατ. ευρώ στα οποία έκλεισε η συμφωνία ΕΛΠΕ-BP και πολύ πιο χαμηλό από τα ποσά που είχε ζητήσει πριν από περίπου ένα χρόνο η Shell, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες έφθαναν ακόμα και τα 700 εκατ. ευρώ.

Συμφωνία
Το μερίδιο αγοράς της Shell Eλλάδος εκτιμάται στο 13,06% και των δύο εμπορικών εταιρειών της Motor Oil, της Αvin και της Cyclon σε 9% και 3% αντίστοιχα.

Ας σημειωθεί ότι η BP Ελλάδος με 1.200 πρατήρια έχει μερίδιο 13,72%. Βάσει της συμφωνίας, η Motor Oil αποκτά τη διακίνηση και εμπορία καυσίμων μέσω του δικτύου των περίπου 700 πρατηρίων που φέρουν το σήμα Shell, τις συνοδευτικές ιδιόκτητες αποθηκευτικές εγκαταστάσεις καυσίμων συνολικής χωρητικότητας 137.000 κ.μ. στο Καλοχώρι, την Αμφιλοχία, το Πέραμα, τα Χανιά, την Αλεξανδρούπολη και τη Ρόδο, την ανάμειξη και παρασκευή λιπαντικών στις εγκαταστάσεις στο Πέραμα, την αποθήκευση και τη διανομή χημικών, καθώς και το 49% της εμπορίας αεροπορικών καυσίμων.

Το 51% του κλάδου αεροπορίας παραμένει στη Shell Overseas και θα συσταθεί κοινοπραξία με τη Motor Oil για την εμπορία των καυσίμων αυτών. Η μεταβίβαση θα πραγματοποιηθεί μέσω της απόκτησης από την Mότορ Οϊλ του 100% των μετοχών της εταιρείας Shell Hellas .

Οσον αφορά τα λιπαντικά, η «Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ θα εξαγοράσει τη δραστηριότητα πωλήσεων και εμπορίας λιπαντικών αυτοκινήτου, ναυτιλίας, αεροπορίας και βιομηχανίας και θα παρέχει υπηρεσίες παράδοσης λιπαντικών στους διεθνείς πελάτες ναυτιλίας της Shell Marine Products.

H εξαγορά αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2010 και το τίμημα των περίπου 14 εκατ.ευρώ, το ακριβές ύψος του οποίου θα εξαρτηθεί από την καθαρή θέση της δραστηριότητας λιπαντικών, θα χρηματοδοτηθεί από ίδια κεφάλαια και δανεισμό. Η «Πέτρος Πετρόπουλος» δραστηριοποιείται στα αυτοκίνητα, στις γεννήτριες, σκάφη κ.λπ. και σύμφωνα με ανακοίνωσή της, η εξαγορά εκτιμάται ότι θα αυξήσει τις συνολικές ετήσιες πωλήσεις του ομίλου κατά 35%-40%.

Κοιτάσματα
Σε ανακοίνωσή της η Shell αποδίδει την πώληση του ελληνικού δικτύου σε απόφαση με βάση στρατηγική μελέτη ανάπτυξης του ομίλου, η οποία δίνει έμφαση στην ανάπτυξη της έρευνας και της παραγωγής νέων κοιτασμάτων και στην κερδοφορία του τομέα διύλισης-εμπορίας. Το 2008 η Shell Ελλάς είχε ζημιές 14 εκατ. ευρώ από κέρδη 21 εκατ. ευρώ το 2007.

Το τίμημα
Σύμφωνα με τη Mότορ Οϊλ η αξία της συναλλαγής για τα περίπου 700 πρατήρια θα ανέλθει στα 219,1 εκατ. ευρώ

Επιπλέον ποσό της τάξης των 26,5 εκατ. ευρώ θα δοθεί για την εξαγορά της Shell Gas AEBE Yγραερίων.

Επίσης, η Shell υπέγραψε συμφωνία με την εταιρεία «Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ» για την ανάληψη της γενικής διανομής και εμπορίας των λιπαντικών Shell στην Ελλάδα, έναντι τιμήματος της τάξης των 14 εκατ. ευρώ, που θα εξαρτηθεί από την καθαρή θέση της δραστηριότητας πριν από την ολοκλήρωση της εξαγοράς.

Ζημίες
Το 2008 η Shell Ελλάς είχε ζημίες 14 εκατ. ευρώ από κέρδη 21 εκατ. ευρώ το 2007.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία

Βάσει της συμφωνίας, η Motor Oil αποκτά τη διακίνηση και εμπορία καυσίμων μέσω του δικτύου των περίπου 700 πρατηρίων που φέρουν το σήμα Shell, τις συνοδευτικές ιδιόκτητες αποθηκευτικές εγκαταστάσεις καυσίμων συνολικής χωρητικότητας 137.000 κ.μ. στο Καλοχώρι, την Αμφιλοχία, το Πέραμα, τα Χανιά, την Αλεξανδρούπολη και τη Ρόδο,

Επίσης την ανάμιξη και παρασκευή λιπαντικών στις εγκαταστάσεις στο Πέραμα, την αποθήκευση και τη διανομή χημικών, καθώς και το 49% της εμπορίας αεροπορικών καυσίμων.

Το 51% του κλάδου αεροπορίας παραμένει στη Shell Overseas και θα συσταθεί κοινοπραξία με τη Motor Oil για την εμπορία των καυσίμων αυτών.


Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

Τα ΕΛΠΕ παίρνουν μερίδια αγοράς στα νησιά

Από το ΣοφοκλέουςIn αναδημοσιεύουμε:
Νέο μεγάλο άνοιγμα ετοιμάζουν τα ΕΛΠΕ μετά την εξαγορά των πρατηρίων της BP. Στόχος της διοίκησης είναι η περεταίρω αύξηση του μεριδίου της πίττας που ελέγχουν στην αγορά καυσίμων.
Σε αυτό το πλαίσιο η ΕΚΟ –θυγατρική των ΕΛΠΕ- αγόρασε το καλοκαίρι δυο πλοία τύπου Ro-Ro για τη μεταφορά καυσίμων στα νησιά. Η εταιρία είναι πολύ κοντά στην απόκτηση δυο ακόμα πλοίων ίδιου τύπου.
Μετά την ολοκλήρωση και αυτής της κίνησης η ΕΚΟ θα στραφεί στην επέκταση του δικτύου πρατηρίων στα νησιά, όπου μέχρι τώρα κυριαρχούν μικρότερες εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών.
Με το στόλο των ΕΛΠΕ να ξεπερνά τα 4 πλοία το κόστος και η ταχύτητα μεταφοράς θα μειωθούν αισθητά ενώ η εταιρία θα μπορεί να μεταφέρει καύσιμα με κάθε καιρό! Όπερ σημαίνει ότι θα μπορέσει να καταφέρει καίρια πλήγματα στις μικρότερες εταιρίες οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα στις μεταφορές καυσίμων και να διευρύνει τα μερίδια αγορά που κατέχει.

Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2009

Αποχώρηση Π. Βενιέρη απο την ΕΚΟ


Ηρθε πριν ενάμιση χρόνο, τον Μάϊο του 2008 ως εκτελεστικός αντιπρόεδρος της ΕΚΟ, με κύριο χαρακτηριστικό την υπέρογκη αμοιβή του (περίπου 300.000 ευρώ συν την συμμετοχή του σε ΔΣ θυγατρικών εταιρειών. Δόξασε την ΕΚΟ λόγω της συμμετοχής του σε χρηματηστηριακό σκάνδαλο στην προηγούμενη εταιρεία του (Coca Cola). Τώρα, αφού έλαμψε δια της ανυπαρξίας του, αποχωρεί για να αναζητήσει νέους ορίζοντες και πιθανώς νέα κορόιδα.
Αφήνει πίσω το μεγάλο κενό, μιας και κατείχε επίσης και τις παρακάτω θέσεις:
ΕΚΟ Βουλγαρίας: Πρόεδρος
ΕΚΟ Σερβίας: Αντιπρόεδρος
Global Αλβανίας: Μέλος
Yugoptrol Μαυροβουνίου: Μέλος
ΟΚΤΑ: Μέλος
Ο ακριβής λόγος της αποχώρησης του δεν μας είναι γνωστός. Ίσως τον κούρασαν τα πολλά ταξίδια, ίσως θεώρησε τις αποδοχές λίγες. Πάντως τα πήρε - χωρίς να προσφέρει τίποτα το ιδιαίτερο - και έφυγε.

ΕΛΠΕ Κύπρου: «Επιθετική» απάντηση σε ΕΠΑ

Από το InBusinessNews, αναδημοσιεύουμε την παρακάτω είδηση σχετικά με την κατηγορία για ανάμιξη των ΕΛΠΕ σε καρτέλ διαμόρφωσης τιμών στην Κύπρο, όπως είχε αναφερθεί εδώ:

Τελευταία στιγμή θα στείλουν όπως φαίνεται τη θέση τους όσον αφορά το πόρισμα της ΕΠΑ οι εταιρείες καυσίμων αφού μέχρι στιγμής δεν το έχουν πράξει.

Οι νομικοί σύμβουλοι των εταιρειών, όπως πληροφορούμαστε προσπαθούν να αξιοποιήσουν όλο το χρόνο που έχουν στη διάθεσή τους ώστε οι θέσεις τους επί της απόφασης να είναι όσο το δυνατό πιο τεκμηριωμένες γίνεται αλλά και σε γραμμή με τις ανακοινώσεις που εξέδωσαν οι εταιρείες λίγες μέρες μετά την απόφαση, οι οποίες ουσιαστικά υποστήριζαν πως ουδέποτε διέπραξαν καρτέλ ή «έστησαν» τιμές.

Βέβαια, η θέση των εταιρειών δεν θεωρείται μείζονος σημασίας στο παρόν στάδιο αφού η γενική άποψη που επικρατεί είναι πως όποιο και να ‘ναι το τελικό πρόστιμο που θα επιβληθεί σε έκαστη των ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ, ΕΚΟ, LUKOIL και EXXON/MOBIL το πόρισμα θα προσβληθεί ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Άλλωστε γι’ αυτό και η γραμμή που θα ακολουθήσουν οι εταιρείες στην απάντησή τους προς την ΕΠΑ δεν αναμένεται να είναι απολογητική αλλά «επιθετική» και πάνω σ’ αυτή τη βάση θα στηρίξουν και την προσφυγή τους στο Ανώτατο.

Άτομα από τις εταιρείες μας ανέφεραν χαρακτηριστικά πως δεν γίνονται σαφείς αναφορές πουθενά στο πόρισμα για συγκεκριμένες ημέρες ή περιόδους κατά τις οποίες να αποδεικνύεται ότι υπήρχε συνεννόηση στον καθορισμό των τιμών.

Δεν αποκλείεται πάντως, κατά την προσφυγή στο Ανώτατο οι εταιρείες να καλέσουν και νομικούς συμβούλους από το εξωτερικό οι οποίοι έχουν περισσότεροι πείρα σε τέτοιες υποθέσεις.

Υπενθυμίζουμε ότι: «Η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού έχει ομόφωνα καταλήξει ότι η καθεμία από τις τέσσερεις εταιρείες έχουν λειτουργήσει χωριστά, κατά την υπό κρίση περίοδο, στη βάση κάθετων συμφωνιών με τους πρατηριούχους τους, ήτοι μέσω εγκυκλίων/ ανακοινώσεων, με προτεινόμενες ή ανώτατες τιμές, που συνίσταντο στο άμεσο ή έμμεσο καθορισμό τιμής λιανικής πώλησης της αμόλυβδης 95 οκτανίων, της αμόλυβδης βενζίνης 98 οκτανίων και του πετρελαίου κίνησης LS (με χαμηλή περιεκτικότητα σε θείο)''.

Ο Πούτιν αδειάζει Ελλάδα και Γιώργο για τον αγωγό

Από την Αυγή η επόμενη αναδημοσίευση:

Δεν έχει δίκιο να διαμαρτύρεται ο Χρήστος Παπουτσής για την κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ στον Γιώργο Παπανδρέου αναφορικά με την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε ο Χρ. Παπουτσής κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ ότι εξοφλεί “γραμμάτιο προς τους Αμερικανούς”. Τι απαντά το ΠΑΣΟΚ; Ότι “το αξιακό πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ είναι καθαρό και συγκεκριμένο”; Είπε κανείς ότι δεν είναι; Καθαρό είναι, μόνο που εξυπηρετεί τις ΗΠΑ.

Ο Χρ. Παπουτσής, που γνωρίζει τα θέματα ενέργειας αλλά πρέπει να ανατρέψει τις εντυπώσεις, έκανε λόγο χθες (στον “Alpha 9,89”) για “καθαρό διαπραγματευτικό πλαίσιο” με την Ε.Ε., τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, αλλά δεν εξήγησε τι εννοεί. Γιατί δεν γίνεται συγκεκριμένος; Προχθές έλεγε ότι η διαπραγμάτευση σχετίζεται με τη συμμετοχή του δημοσίου στα ΕΛΠΕ - άρα δεν αφορά τη Ρωσία. Γιατί τότε θα επαναδιαπραγματευτεί τη σύμβαση με τη Μόσχα;

Όσο για την απορία του Χρ. Παπουτσή “οι σχέσεις μας με την Ρωσία γιατί να χαλάσουν;”, αρκεί να σημειωθεί η δήλωση του Πούτιν στην κλειστή λέσχη Valdai Club ότι “η Τουρκία θα μπορούσε να αντικαταστήσει την Ουκρανία ως τον κύριο διάδρομο μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη”. Μ' άλλα λόγια η Ρωσία εγκαταλείπει τη χάραξη του South Stream μέσω Βουλγαρίας και Ελλάδας και αναβαθμίζει την Τουρκία. Αυτή είναι η απάντηση της Ρωσίας. Έχει να πει κάτι το ΠΑΣΟΚ;

Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2009

Μπουρλότο στο Μπουργκάς;


Από την Αυγή αναδημοσιεύουμε το παρακάτω άρθρο, όπου μεταξύ των άλλων διατυπώνεται και ο προβληματισμός για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ΕΛΠΕ:

Η (φιλοαμερικανική) θέση του Γ. Παπανδρέου περί επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη έχει φέρει σε δύσκολη θέση πολλούς στο ΠΑΣΟΚ. Για παράδειγμα, ο Χρήστος Παπουτσής (που, όπως όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ψήφισε τη συμφωνία στη Βουλή...), εντοπίζει το πρόβλημα στον έλεγχο του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ. Έλεγε χθες ο Χρ. Παπουτσής, που γνωρίζει τα ενεργειακά και τη "διπλωματία των αγωγών", ότι "τίθεται θέμα του ελέγχου του δημοσίου και του ρόλου του δημοσίου στα ΕΛΠΕ" και ότι "δεν μπορεί να προχωρήσει καμία άλλη διαδικασία, εάν δεν ξεκαθαριστούν τα συγκεκριμένα ζητήματα". Και αμέσως μετά διαβεβαίωνε ότι "όχι, δεν θα παγώσει το σχέδιο, γιατί το κράτος έχει συνέχεια".

Βέβαια το ΠΑΣΟΚ ξεχνά ότι εκείνο έβαλε τον λύκο (Λάτση) στο μαντρί και τώρα φωνάζει ότι του έφαγε όλα τα πρόβατα. Τι περιμένουν; Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να πάρει πίσω τα ΕΛΠΕ από τον Λάτση; Μιλάμε για τον Γ. Παπανδρέου, που τα μεγαλοστελέχη του ομίλου Λάτση του οργανώνουν τραπέζια με επιχειρηματίες.

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009

ΕΚΟ: Συνεχίζονται οι... μικροαλλαγές


Όπως βλέπεται συνεχίζονται οι... μικροαλλαγές που επιχειρεί ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος, σαν να πρόκειται να μείνει για πάντα.

Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

Αναδιάρθρωση ΠΣΕΕΠ


Στην σημερινή συνεδρίαση του ΠΣΕΕΠ έγινε αναδιάρθρωση της Εκτελεστικής του, μετά από σχετική πρόταση μομφής πρός τον πρόεδρο του. Η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το νέο έχει ως εξής:


Αρ. Πρωτ : …439… Ασπρόπυργος 16/09/09

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. ΠΣΕΕΠ κατετέθη πρόταση μομφής κατά του Προέδρου συν. Π. Οφθαλμίδη από τον συν. Αλ. Αθανασόπουλο.

Μετά την ψήφιση της πρότασης από το Δ.Σ. ΠΣΕΕΠ (ΥΠΕΡ:11, ΚΑΤΑ:10) υπήρξε πρόταση για εκλογή Προέδρου υπέρ του συν. Γ. Μίχα.

Το Δ.Σ. ΠΣΕΕΠ διέκοψε την συνεδρίασή του για μισή ώρα. Μετά τη διακοπή η Εκτελεστική Γραμματεία επανήλθε, παραιτήθηκε και αποχώρησαν από την συνεδρίαση οι εκπρόσωποι της ΕΝΙΑΙΑΣ, της ΝΔΣΚ και οι δύο εκπρόσωποι της ΕΛΚΕ. Ο εκπρόσωπος του Αγωνιστικού Μετώπου παραιτήθηκε από το Προεδρείο αλλά συμμετείχε στην διαδικασία της συνεδρίασης και της ψηφοφορίας που ορίζει το Καταστατικό.

Μετά την ψηφοφορία και την ανασυγκρότηση της Εκτελεστικής Γραμματείας το Δ.Σ. έχει ως εξής:

Πρόεδρος : Μίχας Γιώργος

Α΄ Αντιπρόεδρος: Σαλακίδης Ευστάθιος

Β΄ Αντιπρόεδρος : Παπαγιαννόπουλος Κωνσταντίνος

Γ΄ Αντιπρόεδρος : Καϊνακίδης Πέτρος

Γεν. Γραμματέας : Θεοφίλης Σταύρος

Αν.Γεν.Γραμματέας: Κεμανετζής Θεόδωρος

Οργαν. Γραμματέας: Αθανασόπουλος Αλέξης

Ταμίας : Δεσύπρης Μανώλης

Γρ. Τύπου & Δημ. Σχέσεων: Γενιτσαρίδης Πρόδρομος

Μέλη: Καραμπέτσος Δημήτρης

Κωστόπουλος Θέμης

Κώτσιας Θωμάς

Δημητρίου Χρήστος

Ξένος Αναστάσιος

Οφθαλμίδης Παναγιώτης

Παπαδέλλης Παναγιώτης

Παπακωνσταντίνου Γιώργος

Πέππας Χρήστος

Ρεντίνας Κωνσταντίνος

Σταμούλης Αθανάσιος

Χαρίσκος Δημήτρης

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

O ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΕΟΦΙΛΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ


EKO: Πάλι εκτός ακτοπλοΐας τα πλοία του Γ. Αγούδημου


Από την Ημερησία αναδημοσιεύουμε:

Η ΕΚΟ προχώρησε σε αναγκαστική κατάσταση του επιβατηγού - οχηματαγωγού «Ροδάνθη», το οποίο εκτελούσε δρομολόγια προς Πειραιά για Κυκλάδες λόγω οφειλών προς την εταιρεία.

Επίσης σε ετήσια ακινησία βρίσκεται το «Μαρίνα», το οποίο εκτελούσε το δρομολόγιο από Πειραιά προς Σάμο, ενώ εκτός τέθηκε χθες και το «Νταλιάνα» λόγω βλάβης. Στην τελευταία του συνεδρίαση το Δ.Σ. του ΝΑΤ είχε επίσης αποφασίσει να μη δώσει ελευθεροπλοϊα σε κανένα πλοίο του Γ. Αγούδημου μέχρι ο ίδιος να τακτοποιήσει τις οφειλές του.

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009

Στα ΕΛΠΕ το σκάνδαλο ολοκληρώθηκε...

Από το Press-gr αναδημοσιεύουμε το άρθρο του Π. Μυλωνά:

Ο Τ. Χριστοδούλου υπέγραψε και οι αργόμισθοι πήραν από 300 χιλιάδες ευρώ!

.
Από τον Πέτρο Μυλωνά
.
Θυμάστε που αποκαλύψαμε ότι ετοιμάζεται νέο σκάνδαλο στα ΕΛΠΕ (δείτε εδώ) καθώς επρόκειτο να δώσουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε αργόμισθους δημοσιογράφους για να ... αποχωρήσουν με το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου;
Ε, αυτό λοιπόν συνέβη. Κάποιοι, που επί χρόνια δεν είχαν καν πατήσει το πόδι τους στα ΕΛΠΕ, πήραν μέχρι και 300.000 ευρώ καθαρά και ...αποχώρησαν πανευτυχείς. Χρήματα που για να δουν άλλλοι πρέπει να δουλευουν ...δυο ζωές!
Τις υπογραφές για να δοθούν αυτά τα υπέρογκα και σκανδαλώδη ποσά έβαλε ο (υπέργηρος κι αυτός σαν τον φίλο του τον Αχιλλέα Καραμανλή....) πρόεδρος των ΕΛΠΕ, Τίμος Χριστοδούλου. Στο πλαίσιο της ... σεμνότητας που διακηρύσσουν, κατά τα λοιπά, η απερχόμενη κυβέρνηση και ο Κ. Καραμανλής, άραγε; Πόση υποκρισία..

Σε ποια ευρωπαϊκή κατάταξη η χώρα μας ανεβαίνει υψηλότερα


Από το Capital αναδημοσιεύουμε το παρακάτω άρθρο του Χ. Φλουδόπουλου, σύμφωνα με το οποίο η χώρα μας ανέβηκε από την 7η στην 4η θέση των πιο ακριβών χωρών τις Ευρώπης στις τιμές καυσίμων:

Του Χάρη Φλουδόπουλου
Με βάση το επίσημο δελτίο για τις τιμές του πετρελαίου και της βενζίνης της Κομισιόν, η χώρα μας στις αρχές Αυγούστου και ειδικότερα στις 10 Αυγούστου βρισκόταν στην 7η θέση της λίστας των τιμών προ φόρων. Ακριβότερες χώρες ήταν η Μάλτα, η Φινλανδία, η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Δανία και η Ισπανία. Το γεγονός μάλιστα ότι δύο Σκανδιναβικές χώρες ήταν ακριβότερες από την Ελλάδα καταδεικνύει πόσο σχετικές είναι οι κατά καιρούς επισημάνσεις ότι οι τιμές της βενζίνης στη Μεσόγειο είναι ακριβότερες από τις χώρες του βορρά. Σε κάθε περίπτωση η προ φόρων τιμή των 504,39 ευρώ το χιλιόλιτρο ήταν ακριβότερη από συνολικά 20 χώρες της Ε.Ε., άλλες με σαφώς υψηλότερο επίπεδο μισθών όπως η Μεγ. Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία, άλλες νησιωτικές όπως η Ιρλανδία και η Κύπρος και φυσικά από το σύνολο σχεδόν, των πρώην ανατολικών χωρών.
Αυτά συνέβαιναν τον Αύγουστο. Την περασμένη εβδομάδα λοιπόν, όταν με βάση την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης παρουσίασε μείωση της τάξης του 1,29%, η χώρα μας σημείωνε άλμα στην κατάταξη των χωρών της Ε.Ε. ευρισκόμενη στην τέταρτη ακριβότερη θέση της λίστας στην προ φόρων τιμή της βενζίνης. Μοναδικές ακριβότερες χώρες (από τα 496,64 ευρώ το χιλιόλιτρο που ήταν η προ φόρων τιμή στην Ελλάδα), ήταν η Μάλτα, η Κύπρος και η Πορτογαλία. Και θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην Κύπρο, η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει ξεκινήσει διαδικασία έρευνας για την ύπαρξη καρτέλ μεταξύ των εταιρειών που δραστηριοποιούνται, μεταξύ των οποίων και ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων.
Στα δικά μας, αξίζει να αναφερθεί ότι η πρόσφατη έρευνα του ΙΟΒΕ για τους παράγοντες διαμόρφωσης της τιμής των πετρελαιοειδών, επισήμανε ότι στη χώρα μας οι τιμές είναι παραπλήσιες με τις τιμές που επικρατούν στην Ιταλία. Πράγματι στις τιμές της περασμένης εβδομάδας η χώρα μας είχε σχεδόν την ίδια τιμή με την Ιταλία, (ήμασταν ακριβότεροι κατά 60 λεπτά στα 1000 λίτρα). Ωστόσο στις αρχές Αυγούστου υπήρχε σημαντική διαφορά καθώς είχαμε φθηνότερη προ φόρων βενζίνη κατά 21,14 ευρώ στα 1000 λίτρα.

Μια και βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, ενδιαφέρον παρουσιάζει η θέση που διατύπωσε ο εκπρόσωπος του τομέα ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ και εκ των επικρατέστερων για το χαρτοφυλάκιο του ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδης. Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Χρυσοχοΐδη, το ΠΑΣΟΚ θα κάνει χρήση και θα επεκτείνει το μέτρο της επιβολής ρυθμιζόμενων τιμών σε περιπτώσεις ακραίων μεταβολών των τιμών. Έτσι εκτός από τη δυνατότητα επιβολής πλαφόν, ένα μέτρο που βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια του υπουργού ανάπτυξης, το ΠΑΣΟΚ εφόσον γίνει κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επέκταση της ρύθμισης και για τα διυλιστήρια. Δηλαδή θα ικανοποιηθεί το αίτημα που είχαν διατυπώσει οι βενζινοπώλες, ιδιαίτερα της Κρήτης, οι οποίοι όταν επιβλήθηκε το καλοκαίρι του 2008 πλαφόν ζητούσαν επέκταση του και στις τιμές διυλιστηρίου και εταιρειών εμπορίας.

Για την ιστορία η εφαρμογή του πλαφόν πέρυσι από τον τότε Υπ.Αν. Χ. Φώλια είχε επί της ουσίας αποτύχει καθώς το μέτρο εφαρμόστηκε σε εποχή καθοδικής τροχιάς των τιμών και άρα λειτούργησε μάλλον στην αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη που σκόπευαν οι εμπνευστές του.

Ο Κερδοσκόπος γράφει


Από το Κέρδος αναδημοσιεύουμε το παρακάτω απόσπασμα που είναι αναμάσημα παλαιών ειδήσεων. Φαίνεται πως ενόψει της κυβερνητικής αλλαγής, βρισκόμαστε σε μια προσπάθεια προβολής και καλλιέργειας προφίλ:

ΕΛΠΕ: Αναβάθμιση ύψους 1,1 δισ. ευρώ στο διυλιστήριο στην Ελευσίνα ετοιμάζουν τα ΕΛΠΕ έως τα μέσα του 2011. Η αναβάθμιση θα προσθέσει αρκετές χιλιάδες βαρέλια την ημέρα σε μεσαία διυλισμένα προϊόντα, που έχουν ζήτηση στη ΝΑ Ευρώπη...

ΕΛΠΕ: Εως τα μέσα του 2011 η αναβάθμιση του διυλιστηρίου Ελευσίνας


Από το Capital αναδημοσιεύουμε τις δηλώσεις του κ. Ι. Κωστόπουλου:

Βρυξέλλες (Dow Jones) Τα Ελληνικά Πετρέλαια (ELPE.AT) αναμένεται να προχωρήσουν σε αναβάθμιση ύψους 1,1 δισ. ευρώ, στο διυλιστήριο στην Ελευσίνα έως τα μέσα του 2011, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, κ. Γ. Κωστόπουλος.
Η αναβάθμιση θα προσθέσει 40.000 βαρέλια hydrocracker την ημέρα και 20.000 βαρέλια flexicoker την ημέρα στη μονάδα, σε συνδυασμό με νέες περιβαλλοντικές μονάδες, πρόσθεσε ο κ. Κωστόπουλος.
Το project έχει σχεδιαστεί ούτως ώστε να κεφαλαιοποιήσει την ανάπτυξη της ζήτησης σε μεσαία διυλισμένα προϊόντα –κυρίως diesel– στη Ν.Α.Ευρώπη.
Η ζήτηση για μεσαίας διύλισης προϊόντα αναμένεται να ενισχυθεί κατά 2,5% στην περιοχή ως το 2020, σε σχέση με ανάπτυξη 0,3% στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Παρά την περιφερειακή ανάπτυξη, η ευρύτερη βιομηχανία διύλισης αναμένεται να παραμείνει υπό πίεση κατά τη διάρκεια του 2010, από την επιπλέον δυναμικότητα διύλισης που αναμένεται, συμπλήρωσε ο Κωστόπουλος.
«Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα όσον αφορά την παγκόσμια οικονομία… αλλά το μεσοπρόθεσμο outlook παραμένει θετικό» πρόσθεσε ο ίδιος.

© Dow Jones Newswires

Οι ενεργειακές εκκρεμότητες της νέας κυβέρνησης


Από το Capital αναδημοσιεύουμε το άρθρο του Χ. Φλουδόπουλου:

Θέματα ενεργειακής στρατηγικής, επιλογές αποκρατικοποιήσεων ή συνεργασιών εταιρειών υπό κρατικό έλεγχο με ιδιώτες έως και η τύχη εν εξελίξει διαγωνισμών, θα πρέπει να ξεκαθαριστούν την επόμενη μέρα των εκλογών από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη βρίσκονται «στον αέρα» από την κυβέρνηση της Ν.Δ. δύο διαδικασίες, δηλαδή η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και ο διαγωνισμός για την εκμετάλλευση του ορυχείου της Βεύης. Αν και με βάση τον προγραμματισμό της Ν.Δ. η είσοδος στρατηγικού επενδυτή τοποθετείται για το 2010, εντούτοις η διαδικασία θα ξεκινούσε άμεσα με τη μόχλευση και πάγωσε λόγω εκλογών. Μάλιστα η άντληση κεφαλαίων από το δανεισμό της ΔΕΠΑ δε αφορούσε μόνο το βασικό μέτοχο, δηλαδή το δημόσιο αλλά και τα ΕΛΠΕ. Όσο για τη νέα πρόσκληση της κυβέρνησης για την εκμετάλλευση του ορυχείου της Βεύης, τα πράγματα φαίνεται να είναι απλά: είτε η διαδικασία ενοικίασης του ορυχείου θα γίνει χωρίς τη συμμετοχή της ΔΕΗ είτε το κοίτασμα θα μείνει ανεκμετάλλευτο ελέω της σχετικής απόφασης της Ε.Ε. που απαγορεύει την εκμετάλλευση νέων κοιτασμάτων από την υπό κρατικό έλεγχο εταιρεία. Πάντως και η ΔΕΠΑ αλλά και η Βεύη έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων ελληνικών και διεθνών ενεργειακών σχημάτων. Πιο ξεκάθαρα είναι τα πράγματα σχετικά με την διαδικασία παραχώρησης του ορυχείου, στην οποία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον το κοινό σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Horizon (όμιλος Κοπελούζου), Άκτωρ, η Elpedison, η Μηχανική κ.α. Για τη ΔΕΠΑ έχει επισήμως εκφραστεί ενδιαφέρον από την Edison, ενώ έχουν γίνει κρούσεις και από άλλες ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες.

Και ερχόμαστε στη ΔΕΗ, όπου και τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν δεσμευτεί για διατήρηση του ποσοστού 51% που έχει υπό τον έλεγχό του το δημόσιο. Ωστόσο αδιευκρίνιστο παραμένει εάν οι συνεργασίες που αναπτύσσει η ΔΕΗ διατηρώντας μειοψηφικό ποσοστό (π.χ. Χαλυβουργική) θα συνεχιστούν. Η παρούσα κυβέρνηση έχει κατ’ επανάληψη διακυρήξει την «προτροπή» της προς τη διοίκηση της ΔΕΗ για την υλοποίηση τέτοιων συνεργασιών. Φυσικά για τη ΔΕΗ τίθεται θέμα επιλογής νέας διοίκησης, είτε άμεσα σε περίπτωση που εκλεγεί το ΠΑΣΟΚ, είτε στις αρχές του 2010 οπότε και λήγει η θητεία του κ. Αθανασόπουλου σε περίπτωση που επανεκλεγεί η Ν.Δ.

Στα θεσμικά της αγοράς, σε εκκρεμότητα βρίσκεται η ολοκλήρωση του πλαισίου λειτουργίας των αγορών τόσο στον ηλεκτρισμό όσο και στο φυσικό αέριο. Πέραν όμως των τεχνικών ζητημάτων, εκεί που πραγματικά «χωλαίνει» η αγορά είναι στην επίλυση των γραφειοκρατικών και όχι μόνο προβλημάτων στην αδειοδότηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης έχει ήδη χαρτογραφήσει τα προβλήματα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων, απαιτείται μια προσπάθεια που θα περιλαμβάνει πρωτίστως τις υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ. Την ίδια στιγμή πάντως το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη και ήδη αρμόδια στελέχη του κόμματος προαναγγέλουν ότι θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών καθώς και στην ενεργειακή αξιοποίηση των βραχονησίδων.

Ένα φλέγον ζήτημα που τέμνει οριζόντια τα δύο μεγάλα κόμματα, είναι αυτό του λιθάνθρακα. Υποστηρικτές και πολέμιοι της ένταξης του καυσίμου στο ενεργειακό μας μείγμα υπάρχουν και στο ΠΑΣΟΚ αλλά και στη Ν.Δ. με την πλάστιγγα να γέρνει μέχρι στιγμής εναντίον του άνθρακα. Πάντως ο εκπρόσωπος του τομέα ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για χρήση από τη ΔΕΗ μονάδων τεχνολογίας καθαρού λιγνίτη.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν δηλώσεις των στελεχών του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την αγορά καυσίμων. Έτσι ενώ φαίνεται ότι θα προχωρήσει το μέτρο της εγκατάστασης ταμειακών μηχανών με σύστημα ελέγχου εισροών εκροών στα πρατήρια, εφόσον το ΠΑΣΟΚ έρθει στην εξουσία τότε είναι πολύ πιθανό να δούμε σε περιόδους υψηλών διεθνών τιμών «πλαφόν» σε τιμές διυλιστηρίου και πρατηρίων.

Στο μέτωπο τέλος των αγωγών υπάρχουν νέα δεδομένα, μετά και την τοποθέτηση του κ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ, οποίος επανέλαβε την πρόθεσή του να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία για τον αγωγό Μπουργκάς Αλεξανδρούπολης, κάνοντας λόγο για λεόντειους όρους. Με δεδομένη την αρνητική στάση της νέας Βουλγαρικής κυβέρνησης, το έργο φαίνεται να μπαίνει εκ νέου σε ένα νέο κύκλο καθυστερήσεων και αμφισβήτησης. Όσο για τους αγωγούς φυσικού αερίου, επί του παρόντος δε φαίνεται να υπάρχει διαφοροποίηση, μεταξύ των δύο κομμάτων. Μια σειρά από εκκρεμότητες όμως, που ξεκινούν από την ανανέωση της διακρατικής συμφωνίας προμήθειας αερίου με τους Ρώσους, μέχρι τις νέες συμφωνίες για προμήθεια αερίου από το Αζερμπαϊτζάν, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν καθώς από αυτές εξαρτάται και η υλοποίηση ή όχι των μεγάλων αυτών έργων.

Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009

Motor Oil - Shell: Νέο σκηνικό στα καύσιμα

Από την Αξία της 12/9/2009 αναδημοσιεύουμε το άρθρο του Σ. Χιωτάκη:

Δείχνει να κλείνει το deal Motor Oil - Shell
Χάνουν κι άλλο μερίδιο στην αγορά ΕΚΟ και BP - Δεδομένη η εφαρμογή ταμειακών μηχανών και από το ΠΑΣΟΚ
Το σκηνικό που φαινόταν ότι θα διαμορφωθεί στην εγχώρια αγορά καυσίμων μετά την προ τριμήνου πραγματοποιηθείσα συμφωνία για την εξαγορά του δικτύου της BP από την ΕΚΟ του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων, μάλλον πρέπει να θεωρείται ως πραγματικότητα.
Κατ' αρχάς, το ενιαίο σχήμα θα κινηθεί στην αγορά με μερίδια σαφώς μικρότερα απ' όσα ανέμεναν οι άνθρωποι των δύο εταιρειών, οι οποίοι μετά την ανακοίνωση του deal έκαναν λόγο για ποσοστά της τάξης του 30%.
Η αλήθεια είναι ότι οι δύο εταιρείες χάνουν συνεχώς μερίδια στην αγορά, σε ένα trend το οποίο διατηρείται και μετά την ανακοίνωση του deal. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που αφορούν το πρώτο εξάμηνο και όπως φαίνεται στον σχετικό πίνακα(;), ΕΚΟ και BP διαθέοτουν πλέον μαζί το 28,5%, έναντι πάνω από 31% ένα χρόνο πριν. Η δε υποχώρηση δεν αφορά μόνο την ακριβή BP, αλλά και την ΕΚΟ, έστω και αν στην περίπτωση της πολυεθνικής οι απώλειες είναι της τάξης του 10% (από το 14,1% πέρσι στο 12,6% φέτος), ενώ στη θυγατρική των ΕΛ.ΠΕ. είναι στο 8% περίπου.
Αντίθετα, στους κερδισμένους είναι η Shell, η οποία σχεδόν με τα μισά πρατήρια της BP έχει ξεπεράσει τους Βρετανούς στην εγχώρια αγορά. Και, βεβαίως, μεταξύ των κερδισμένων είναι και αρκετές εταιρείες με μονοψήφια ακόμη μερίδια, όπως η Aegean, η Ελινόιλ, η Revoil, η Cyclon, η Dracoil, η ΕΤΕΚΑ και η Silk Oil.

Σιγή ασυρμάτου
Και μια και ο λόγος περί Shell, τι γίνεται αλήθεια με τις συζητήσεις με την Avin του ομίλου της Motor Oil; Εξακολουθεί να τηρείται... μήνες τώρα η σιγή ασυρμάτου που έχει ως τακική επιλεγεί εξ αρχής. Στην εγχώρια αγορά καυσίμων, πάντως, είναι διάχυτη η εντύπωση ότι το deal κλείνει και, όντως, έτσι πρέπει να είναι... δια της εις άτοπον επαγωγής!
Με πιο απλά λόγια, για να συζητούν οι Ολλανδοί τόσο καιρό με τον όμιλο Βαρδινογιάννη, τη στιγμή που η ισραηλινή Delek του Γιτζάκ Τσούβα έχει αποχωρήσει και ουδείς άλλος έχει εμφανιστεί στο προσκήνιο, προφανώς η συμφωνία πλησιάζει, χωρίς ωστόσο να παρέχεται η οποιαδήποτε πληροφόρηση από τη μία ή την άλλη πλευρά.
Πιο... χειροπιαστά είναι άλλα πράγματα που χαρακτηρίζουν το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται στην αγορά.

"Δώστε πρατήρια"
Κατ' αρχάς - και για να κλείσουμε το κεφάλαιο των deals - είναι δεδομένο ότι στην Επιτροπή Ανταγωνισμού προβληματίζονται για τον βαθμό συγκέντρωσης που παρουσιάζουν συγκεκριμένες αγορές, όπως αυτές της Κρήτης, των Δωδεκανήσων και ενδεχομένως και άλλες, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες εμφανίζεται να ελέγχει άνω του 50% της αγοράς το κοινό σχήμα ΕΚΟ - BP!
Βεβαίως, είναι λογικό να αναμένονται... διορθώσεις από την ίδια την αγορά, ωστόσο η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία θα πρέπει έως το τέλος του μήνα να έχει αποφανθεί για το κατά πόσο η συμφωνία κινείται εντός του ανταγωνιστικού πλαισίου, αναμένεται να ζητήσει συγκεκριμένες κινήσεις μείωσης του ελεγχόμενου ποσοστού από τις δύο εταιρείες.
Ακόμη, έχει προξενήσει εντύπωση στις εταιρείες το γεγονός ότι, με αφορμή την έρευνα της Επιτροπής γύρω από το deal, έχουν αποσταλεί ερωτηματολόγια με περιεχόμενο που μάλλον σε... γενικότερο ψάξιμο συνθηκών που ισχύουν στην αγορά παραπέμπει, ακόμη και αν πρόκειται για αυτονόητα πράγματα.
Για παράδειγμα, ερωτήσεις σε σχέση με την ύπαρξη γραπτών συμβάσεων με τα πρατήρια, με τα κόστη λειτουργίας ενός πρατηρίου, με τις μέσες τιμές πώλησης προϊόντων προφανώς δεν έχουν σχέση με το deal. Στη δε ερώτηση που έχει φτάσει στις εταιρείες με την οποία ζητείται απάντηση για το αν υπάρχει... εποχικότητα στη ζήτηση υγρών καυσίμων, το πράγμα... μοιάζει γραφικό.
Τέλος πάντων, ας συνεσίχουμε με τα δεδομένα της αγοράς. Αυτή την περίοδο εκτιμάται ότι περίπου 40 πρατήρια είναι κλειστά στην αγορά ενώ άλλα τόσα υπολειτουργούν και... ανοιγοκλείνουν. Η εικόνα αυτή είναι απόρροια των πιέσεων που εντάθηκαν από τα διυλιστήρια προς τις εταιρείες και από εκεί προς τα πρατήρια, όπου λόγω και της κρίσης έχουν σωρευτεί σε πολλές περιπτώσεις μεγάλες επισφάλειες.

Οργιάζουν οι λαθρέμποροι
Και, βεβαίως, στην αγορά συνεχίζεται το όργιο με το λεθρεμπόριο καυσίμων! Στο 6μηνο, όπως φαίνεται και στον σχετικό πίνακα (;), οι πωλήσεις βενζινών ήταν λίγο πάνω - που είναι εκείνες οι κορώνες των πρατηριούχων για μείωση έως και 30%; - πο πωλήσεις ντίζελ κίνησης κάτω και οι πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης ήταν αυξημένες κατά 20% σε σχέση με το περσινό εξάμηνο, σε μια περίοδο με ένα χειμώνα ήπιο!
Άρα, οι επιτήδειοι, μετά το μικρό περσινό διάλειμμα, όταν είχε ξεκινήσει να εφαρμόζεται το πρόγραμμα "Ηφαιστος", οργιάζουν και πάλι, αγοράζοντας όλο και περισσότερο πετρέλαιο θέρμανσης από τις εταιρείες, το οποίο καταλήγει ως κίνησης στους πελάτες τους, ώστε να εισπράττεται ο φόρος.
Ίσως είναι το - διαχρονικά - μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει μπροστά της να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση, με το κλίμα που βγαίνει από το ΠΑΣΟΚ να παραπέμπει σε εφαρμογή "έτσι κι αλλιώς" του μέτρου της εγκατάστασης ταμειακών μηχανών στα πρατήρια, σε περίπτωση που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναλάβει την εξουσία.

Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

...Μικροαλλαγές στην ΕΚΟ



Από την Ελευθεροτυπία αναδημοσιεύουμε απόσπασμα του άρθρου αναφέρεται στις πρόσφατες μικροαλλαγές στην ΕΚΟ (φωτό):

Και μετακινήσεις στελεχών στην ΕΚΟ

Προεκλογική... αναδιάρθρωση χθες στην ΕΚΟ με μετακινήσεις υπαλλήλων, αναδιανομή αρμοδιοτήτων και υπαγωγή διευθύνσεων στη μητρική ΕΛΠΕ, μία μέρα μετά την προειδοποίηση του ΠΑΣΟΚ, ενόψει «οργίου ρουσφετολογικών προαγωγών» στον κλάδο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Μόλις προχθές ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχε καλέσει τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη να δώσει εντολές στις διοικήσεις των εταιρειών που ορίζονται από το Δημόσιο, επειδή «μετά την εξαγγελία των εκλογών δεχόμαστε καταγγελίες από στελέχη και εργαζομένους στην ενέργεια για όργιο ρουσφετολογικών προαγωγών, μετακινήσεων και προσλήψεων στις εταιρείες ΕΛΠΕ, ΕΚΟ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ». Χθες, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΚΟ, Αλ. Γεωργίτσης, ανακοίνωσε μετακινήσεις στις διευθύνσεις Γενικής Λογιστικής, Προσωπικού, Λογιστηρίου Πελατών & Πωλήσεων, συνένωση άλλων διευθύνσεων και υπαγωγή τριών ακόμη υπηρεσιών στις διευθύνσεις της μητρικής ΕΛΠΕ.