Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

ΕΛΠΕ: Επενδύσεις 100 εκατ. στο εξωτερικό το 2009-2010


Από την Ημερησία αναδημοσιεύουμε το άρθρο του Λ. Λιάμη:

Μια θέση στην πρώτη τριάδα, σε όλες τις χώρες του εξωτερικού που έχει αναπτύξει επιχειρηματική παρουσία, είναι ο στόχος του ομίλου ΕΛΠΕ ως το 2014, σε ό,τι αφορά στις επιτόπιες αγορές πετρελαιοειδών.

Προς την κατεύθυνση αυτή, το πρόγραμμα επέκτασης του ομίλου εξακολουθεί να «ξεδιπλώνεται» και σήμερα αν και οι κινήσεις έχουν δυσκολέψει λόγω της οικονομικής κρίσης και ως εκ τούτου γίνονται πολύ προσεκτικά.

Επιλογή
«Είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί και επιλεκτικοί. Δεν πυροβολούμε ό,τι πετά», δήλωσε χθες από τη Θεσσαλονίκη ο γ. δ. διεθνών δραστηριοτήτων του ομίλου ΕΛΠΕ, Μιχάλης Μυριάνθης, προσθέτοντας πως για τη διετία 2009 - 2010 οι επενδύσεις που έχουν προγραμματιστεί είναι ύψους κατά τι πάνω από 100 εκατ. ευρώ, για τη λιανική και τη χονδρική, ενώ περί τα 42 εκατ. δολάρια θα δαπανηθούν στο upstream κυρίως στην Αίγυπτο.

Ήδη στο εξωτερικό ο όμιλος ΕΛΠΕ έχει επενδύσει μέχρι σήμερα περίπου 560 εκατ. ευρώ και απασχολεί πάνω από 1.500 εργαζόμενους. Σε επίπεδο λιανικής, εξάλλου, ο στόχος για το 2009 ήταν το δίκτυο να αριθμεί 274 πρατήρια στο εξωτερικό (και 308 το 2010), αλλά, ήδη, αυτός έχει ξεπεραστεί, δεδομένου ότι σήμερα λειτουργούν συνολικά 304 πρατήρια σε Αλβανία, Βουλγαρία, Σερβία, Κύπρο, ΠΓΔΜ, Γεωργία, Μαυροβούνιο.

«Στο σχεδιασμό μας είναι να ξεκινά κανείς από την Αθήνα οδικώς και να φθάνει μέχρι και το Βελιγράδι και σε όλο το δίκτυο να ανεφοδιάζεται με καύσιμα της ΕΚΟ», τόνισε ο κ. Μυριάνθης, που δεν απέκλεισε τις εξαγορές ως εργαλείο για τη μεγέθυνση της παρουσίας του ομίλου στο εξωτερικό, με την επισήμανση, όμως, ότι μια τέτοια κίνηση -εάν γίνει- θα γίνει με πολύ μεγάλη προσοχή.

Μαυροβούνιο
Υπονόησε πως σημαντικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η αγορά του Μαυροβουνίου, παρά το μικρό της μέγεθος, όπως και η σερβική, καθώς «είναι ταχέως αναπτυσσόμενες», για την Κύπρο επισήμανε ότι «συνιστά σταθερή αξία, καθώς πρόκειται για ώριμη αγορά», ενώ στη Βουλγαρία, ανέφερε ότι ήδη ο όμιλος κατέχει περί το 8% της αγοράς και επιθυμεί να το φθάσει στο 10% το 2014.

Οι δηλώσεις του κ. Μυριάνθη έγιναν στο περιθώριο εκδήλωσης της Helexpo και της Stat Bank, κατά τη διάρκεια της οποίας ο όμιλος ΕΛΠΕ βραβεύτηκε -μαζί με δύο ακόμη εταιρείες- στην κατηγορία «Ελληνικές Επενδύσεις στην Ελλάδα», ως αποτέλεσμα και του επενδυτικού προγράμματος ύψους 2 δισ. ευρώ, που έχει σε εξέλιξη ο όμιλος στα δύο διυλιστήριά του εντός συνόρων.


Δεν υπάρχουν σχόλια: