Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2009

ΕΛΠΕ Κύπρου: «Επιθετική» απάντηση σε ΕΠΑ

Από το InBusinessNews, αναδημοσιεύουμε την παρακάτω είδηση σχετικά με την κατηγορία για ανάμιξη των ΕΛΠΕ σε καρτέλ διαμόρφωσης τιμών στην Κύπρο, όπως είχε αναφερθεί εδώ:

Τελευταία στιγμή θα στείλουν όπως φαίνεται τη θέση τους όσον αφορά το πόρισμα της ΕΠΑ οι εταιρείες καυσίμων αφού μέχρι στιγμής δεν το έχουν πράξει.

Οι νομικοί σύμβουλοι των εταιρειών, όπως πληροφορούμαστε προσπαθούν να αξιοποιήσουν όλο το χρόνο που έχουν στη διάθεσή τους ώστε οι θέσεις τους επί της απόφασης να είναι όσο το δυνατό πιο τεκμηριωμένες γίνεται αλλά και σε γραμμή με τις ανακοινώσεις που εξέδωσαν οι εταιρείες λίγες μέρες μετά την απόφαση, οι οποίες ουσιαστικά υποστήριζαν πως ουδέποτε διέπραξαν καρτέλ ή «έστησαν» τιμές.

Βέβαια, η θέση των εταιρειών δεν θεωρείται μείζονος σημασίας στο παρόν στάδιο αφού η γενική άποψη που επικρατεί είναι πως όποιο και να ‘ναι το τελικό πρόστιμο που θα επιβληθεί σε έκαστη των ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ, ΕΚΟ, LUKOIL και EXXON/MOBIL το πόρισμα θα προσβληθεί ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Άλλωστε γι’ αυτό και η γραμμή που θα ακολουθήσουν οι εταιρείες στην απάντησή τους προς την ΕΠΑ δεν αναμένεται να είναι απολογητική αλλά «επιθετική» και πάνω σ’ αυτή τη βάση θα στηρίξουν και την προσφυγή τους στο Ανώτατο.

Άτομα από τις εταιρείες μας ανέφεραν χαρακτηριστικά πως δεν γίνονται σαφείς αναφορές πουθενά στο πόρισμα για συγκεκριμένες ημέρες ή περιόδους κατά τις οποίες να αποδεικνύεται ότι υπήρχε συνεννόηση στον καθορισμό των τιμών.

Δεν αποκλείεται πάντως, κατά την προσφυγή στο Ανώτατο οι εταιρείες να καλέσουν και νομικούς συμβούλους από το εξωτερικό οι οποίοι έχουν περισσότεροι πείρα σε τέτοιες υποθέσεις.

Υπενθυμίζουμε ότι: «Η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού έχει ομόφωνα καταλήξει ότι η καθεμία από τις τέσσερεις εταιρείες έχουν λειτουργήσει χωριστά, κατά την υπό κρίση περίοδο, στη βάση κάθετων συμφωνιών με τους πρατηριούχους τους, ήτοι μέσω εγκυκλίων/ ανακοινώσεων, με προτεινόμενες ή ανώτατες τιμές, που συνίσταντο στο άμεσο ή έμμεσο καθορισμό τιμής λιανικής πώλησης της αμόλυβδης 95 οκτανίων, της αμόλυβδης βενζίνης 98 οκτανίων και του πετρελαίου κίνησης LS (με χαμηλή περιεκτικότητα σε θείο)''.

Δεν υπάρχουν σχόλια: