Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

Motor Oil: Απέκτησε το δίκτυο της Shell

Από την Ημερησία αναδημοσιεύουμε το άρθρο της Μανταλένας Πίου:

To δεύτερο μεγάλο «deal» στην αγορά καυσίμων, η από καιρό αναμενόμενη εξαγορά του δικτύου της Shell Eλλάδος από τη Motor Oil ολοκληρώθηκε χθες, με τη συμφωνία που υπογράφηκε στο Λονδίνο ανάμεσα στον ολλανδικό πετρελαϊκό κολοσσό και τον όμιλο Βαρδινογιάννη.

Η αποχώρηση των δύο μεγάλων πολυεθνικών, της Shell μετά από περισσότερα από 80 χρόνια παρουσίας και της BP Ελλάδος, που πριν από λίγους μήνες εξαγοράστηκε από τα Ελληνικά Πετρέλαια σηματοδοτεί νέα εποχή, καθώς τα ηνία στην εγχώρια αγορά θα κρατούν οι δύο ελληνικοί πετρελαϊκοί όμιλοι, με συνδυασμένα μετά τις εξαγορές μερίδια γύρω στο 30%-31% για τα ΕΛΠΕ και γύρω στο 22%-23% για τη Motor Oil.

Το σήμα της Shell στα πρατήρια θα παραμείνει για τουλάχιστον 5 χρόνια. Όπως ανακοίνωσε η Mοτορ Οϊλ η αξία της συναλλαγής για τα περίπου 700 πρατήρια θα ανέλθει στα 219,1 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον ποσό της τάξης των 26,5 εκατ. ευρώ θα δοθεί για την εξαγορά της Shell Gas AEBE Yγραερίων.

Επίσης, η Shell υπέγραψε συμφωνία με την εταιρεία «Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ» για την ανάληψη της γενικής διανομής και εμπορίας των λιπαντικών Shell στην Ελλάδα, έναντι τιμήματος της τάξης των 14 εκατ. ευρώ, που θα εξαρτηθεί από την καθαρή θέση της δραστηριότητας πριν από την ολοκλήρωση της εξαγοράς.

Εγκριση
Οι συμφωνίες για να ολοκληρωθούν πρέπει πρώτα να εγκριθούν από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τις άλλες αρμόδιες αρχές. Ο πολυεθνικός όμιλος αποφάσισε να πουλήσει το ελληνικό δίκτυο τον Σεπτέμβριο του 2008 και έκτοτε ξεκίνησε επαφές με διάφορες εταιρείες, μεταξύ των οποίων και με τα ΕΛΠΕ, τα οποία αποχώρησαν από τη διαδικασία όταν έκλεισαν τη συμφωνία με τη ΒΡ.

Εκτός από τη Mότορ Οϊλ ενδιαφέρον είχε επιδείξει και η ισραηλινή εταιρεία Delek. Κύκλοι της αγοράς υπογράμμιζαν ότι το τελικό τίμημα ήταν σημαντικά κατώτερο από τα 359 εκατ. ευρώ στα οποία έκλεισε η συμφωνία ΕΛΠΕ-BP και πολύ πιο χαμηλό από τα ποσά που είχε ζητήσει πριν από περίπου ένα χρόνο η Shell, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες έφθαναν ακόμα και τα 700 εκατ. ευρώ.

Συμφωνία
Το μερίδιο αγοράς της Shell Eλλάδος εκτιμάται στο 13,06% και των δύο εμπορικών εταιρειών της Motor Oil, της Αvin και της Cyclon σε 9% και 3% αντίστοιχα.

Ας σημειωθεί ότι η BP Ελλάδος με 1.200 πρατήρια έχει μερίδιο 13,72%. Βάσει της συμφωνίας, η Motor Oil αποκτά τη διακίνηση και εμπορία καυσίμων μέσω του δικτύου των περίπου 700 πρατηρίων που φέρουν το σήμα Shell, τις συνοδευτικές ιδιόκτητες αποθηκευτικές εγκαταστάσεις καυσίμων συνολικής χωρητικότητας 137.000 κ.μ. στο Καλοχώρι, την Αμφιλοχία, το Πέραμα, τα Χανιά, την Αλεξανδρούπολη και τη Ρόδο, την ανάμειξη και παρασκευή λιπαντικών στις εγκαταστάσεις στο Πέραμα, την αποθήκευση και τη διανομή χημικών, καθώς και το 49% της εμπορίας αεροπορικών καυσίμων.

Το 51% του κλάδου αεροπορίας παραμένει στη Shell Overseas και θα συσταθεί κοινοπραξία με τη Motor Oil για την εμπορία των καυσίμων αυτών. Η μεταβίβαση θα πραγματοποιηθεί μέσω της απόκτησης από την Mότορ Οϊλ του 100% των μετοχών της εταιρείας Shell Hellas .

Οσον αφορά τα λιπαντικά, η «Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ θα εξαγοράσει τη δραστηριότητα πωλήσεων και εμπορίας λιπαντικών αυτοκινήτου, ναυτιλίας, αεροπορίας και βιομηχανίας και θα παρέχει υπηρεσίες παράδοσης λιπαντικών στους διεθνείς πελάτες ναυτιλίας της Shell Marine Products.

H εξαγορά αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2010 και το τίμημα των περίπου 14 εκατ.ευρώ, το ακριβές ύψος του οποίου θα εξαρτηθεί από την καθαρή θέση της δραστηριότητας λιπαντικών, θα χρηματοδοτηθεί από ίδια κεφάλαια και δανεισμό. Η «Πέτρος Πετρόπουλος» δραστηριοποιείται στα αυτοκίνητα, στις γεννήτριες, σκάφη κ.λπ. και σύμφωνα με ανακοίνωσή της, η εξαγορά εκτιμάται ότι θα αυξήσει τις συνολικές ετήσιες πωλήσεις του ομίλου κατά 35%-40%.

Κοιτάσματα
Σε ανακοίνωσή της η Shell αποδίδει την πώληση του ελληνικού δικτύου σε απόφαση με βάση στρατηγική μελέτη ανάπτυξης του ομίλου, η οποία δίνει έμφαση στην ανάπτυξη της έρευνας και της παραγωγής νέων κοιτασμάτων και στην κερδοφορία του τομέα διύλισης-εμπορίας. Το 2008 η Shell Ελλάς είχε ζημιές 14 εκατ. ευρώ από κέρδη 21 εκατ. ευρώ το 2007.

Το τίμημα
Σύμφωνα με τη Mότορ Οϊλ η αξία της συναλλαγής για τα περίπου 700 πρατήρια θα ανέλθει στα 219,1 εκατ. ευρώ

Επιπλέον ποσό της τάξης των 26,5 εκατ. ευρώ θα δοθεί για την εξαγορά της Shell Gas AEBE Yγραερίων.

Επίσης, η Shell υπέγραψε συμφωνία με την εταιρεία «Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ» για την ανάληψη της γενικής διανομής και εμπορίας των λιπαντικών Shell στην Ελλάδα, έναντι τιμήματος της τάξης των 14 εκατ. ευρώ, που θα εξαρτηθεί από την καθαρή θέση της δραστηριότητας πριν από την ολοκλήρωση της εξαγοράς.

Ζημίες
Το 2008 η Shell Ελλάς είχε ζημίες 14 εκατ. ευρώ από κέρδη 21 εκατ. ευρώ το 2007.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία

Βάσει της συμφωνίας, η Motor Oil αποκτά τη διακίνηση και εμπορία καυσίμων μέσω του δικτύου των περίπου 700 πρατηρίων που φέρουν το σήμα Shell, τις συνοδευτικές ιδιόκτητες αποθηκευτικές εγκαταστάσεις καυσίμων συνολικής χωρητικότητας 137.000 κ.μ. στο Καλοχώρι, την Αμφιλοχία, το Πέραμα, τα Χανιά, την Αλεξανδρούπολη και τη Ρόδο,

Επίσης την ανάμιξη και παρασκευή λιπαντικών στις εγκαταστάσεις στο Πέραμα, την αποθήκευση και τη διανομή χημικών, καθώς και το 49% της εμπορίας αεροπορικών καυσίμων.

Το 51% του κλάδου αεροπορίας παραμένει στη Shell Overseas και θα συσταθεί κοινοπραξία με τη Motor Oil για την εμπορία των καυσίμων αυτών.


Δεν υπάρχουν σχόλια: