Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2008

1η Σεπτεμβρίου 1992


Σήμερα, συμπληρώνονται 16 χρόνια από το δυστύχημα στις Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις Ελευσίνας (πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ) που στοίχισε τη ζωή σε 14 εργαζόμενους, ενώ τραυματίσθηκαν άλλοι 24. Τα τελευταία χρόνια, το ΠΣΕΕΠ κάθε χρόνο εξέδιδε ανακοίνωση σχετικά με τη θλιβερή αυτή επέτειο. Φέτος, πιθανώς λόγω και της 4ωρης στάσης εργασίας λόγω του ωραρίου, σχετική ανακοίνωση δεν εκδόθηκε από το ΠΣΕΕΠ. Μόνον η ΠΑΣΚΕ θυμήθηκε να αναφερθεί στο γεγονός, η οποία και κατά σύμπτωση συμμετείχε τα προηγούμενα χρόνια στο ΔΣ του ΠΣΕΕΠ.

Το ιστορικό του ατυχήματος έχει ως εξής:
Την 1-9-92 και κατά τις 7:00πμ συνέβη μεγάλη διαρροή ποσοτήτων μίγματος υγραερίων και ελαφράς νάφθας. Το μίγμα διασκορπίστηκε ταχύτατα και σε μεγάλη έκταση και στην συνέχεια ανεφλέγη και προκλήθηκε έκρηξη. Τα τζάμια του κτηρίου του προσωπικού των τεχνικών υπηρεσιών έσπασαν. Από την φλόγα ένας εργαζόμενος στο τμήμα διυλίσεως υδρογονανθράκων απανθρακώθηκε και από το ωστικό κύμα των αερίων πολύ υψηλής θερμοκρασίας 13 εργαζόμενοι στον ίδιο και σε άλλους γειτονικούς χώρους υπέστησαν εγκαύματα σχεδόν καθολικά και υπέκυψαν ενώ άλλοι 24 πάθανε μικρότερης έκτασης εγκαύματα και μεταφέρθηκαν τραυματίες στα νοσοκομεία. Η συνδρομή των μονάδων πυρόσβεσης των ΕΛΔΑ και της ΜΟΤΟΡΟΙΛ απέτρεψαν τα χειρότερα. Μετά την έκρηξη ή πυρκαϊά κράτησε για άλλες 4 ώρες ως ότου σταμάτησε η εκροή μίγματος από το σωλήνα διάρρηξης. Από τα στοιχεία του συμβάντος και από την έρευνα που ακολούθησε προέκυψε κατά τρόπο αναμφισβήτητο ότι η διαρροή οφείλεται σε διάρρηξη χαλύβδινου σωλήνα διαμέτρου 10 ιντσών. Η οπή που δημιουργήθηκε 23 χ 10 εκατοστά επέτρεψε τη διαφυγή του αερίου που βρισκόταν σε πίεση 7.5 bar και θ/σία 110 C. ενώ οι οριακές συνθήκες κανονικής λειτουργίας της σωλήνωσης ήταν 14.5 bar και 180 C. Η εταιρεία έδωσε στοιχεία συντήρησης για το συγκεκριμένο σημείο με ημερομηνίες από 26-6 ως 30-8 με αναφορά ότι έγινε test στα 14.5 bar στις 26-6 επιτυχής. Οι μετρήσεις όμως έδειξαν πάχος σωλήνωσης στο συγκεκριμένο σημείο λιγότερο από 2 mm ενώ το αρχικό ήταν 9.27mm με όριο ασφαλείας τα 6mm. Επίσης ανέφεραν μέτρηση πάχους στις 25-10-91 8.4mm.

• Η εταιρεία δεν εμφάνισε τα προγράμματα επιθεωρήσεων και ελέγχων για τις σωληνώσεις.

• Δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει την τόσο γρήγορη φθορά των τοιχωμάτων

• Δεν διευκρίνιζε στα φύλλα μετρήσεων σε ποια σημεία είχαν γίνει οι μετρήσεις στους σωλήνες

• Τα περισσότερα θύματα δεν ήταν άνθρωποι που εργάζονταν στη γειτνιάζουσα του συμβάντος περιοχή. Οι αντιδράσεις του προσωπικού των γραφείων των τεχνικών υπηρεσιών και η θέση των γραφείων συνέβαλαν στον μεγάλο αριθμό των θυμάτων. Η μελέτη ασφάλειας των εγκαταστάσεων του διυλιστηρίου δεν περιελάμβανε τα θέματα χωροθέτησης των κτιριακών εγκαταστάσεων και εκπαίδευσης του προσωπικού.


Αξίζει να τονισθεί, πως οι φερόμενοι ως υπεύθυνοι, αθωώθηκαν στα δικαστήρια μετά από δύο χρόνια, ενώ το πόρισμα του δυστυχήματος που θα εξέδιδε το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, αναμένεται.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Επειδή ουδείς μέχρι σήμερα τόλμησε την ανάρτηση έστω μιας πλακέτας με τα ονόματα των αδικοχαμένων συναδέλφων στον χώρο του συμβάντος και επειδή ακόμα και η πρωτοβουλία τέλεσης Μνημοσύνου και εναπόθεσης λίγων λουλουδιών τα πρώτα χρόνια δημιούργησε μέγα θέμα και επειδή δεν πρέπει να ξεχνάμε και επειδή η μνήμη με την πάροδο του χρόνου εξασθενεί και σε ένδειξη σεβασμού και αντί Μνημοσύνου ας αναρτήσουμε τα ονόματα των συναδέλφων που δεν είναι ανάμεσά μας.
Έστω και τώρα έπειτα από 16 ολόκληρα χρόνια.
Έστω και στο blog των εργαζομένων.

Ανώνυμος είπε...

ΡΕ ΣΕΙΣ ΚΟΤΖΑΜ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΡΕ.ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΣΩΜΑΤΙΟ ΡΕ ΜΑΓΚΕΣ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΑ.ΤΙ ΚΑΝΑΤΕ,ΑΓΩΝΙΖΟΣΑΣΤΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ Η ΑΠΕΡΓΙΑ?ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΞΕΧΑΣΑΤΕ ΤΟΥΣ ΚΑΜΜΕΝΟΥΣ?ΡΕ ΜΠΕΝΕΑ ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΦΙΛΟΙ ΣΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΛΛΕΓΙΑ ΣΑΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΧΟΥΝ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ,ΜΟΝΟ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΑΠΟ ΕΞΩ ΠΟΥ ΦΩΝΑΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΕΧΟΥΝ?ΟΠΟΥ ΦΥΣΑΕΙ Ο ΑΝΕΜΟΣ....

Ανώνυμος είπε...

Φίλε ανώνυμε εάν θες την άποψή μου, μια ανακοίνωση δεν αρκεί.
Εξακολουθώ να περιμένω κάτι ποιο ουσιαστικό, κάτι που δεν έχει γίνει εδώ και 16 χρόνια.
Κάποτε υπήρχε ο φόβος μετά την ενοποίηση η αδιαφορία.
Πάντως το θέμα δεν προσφέρεται για μικροπαραταξιακή εκμετάλευση.
Μην πέφτεις στην παγίδα εκτός και αν επιδιώκεις κάτι τέτοιο.
Δες, στην ΠΥΡΚΑΛ δίπλα, ολόκληρο Ναό έχτισαν στην μνήμη των συναδέλφων τους που χάθηκαν.
Εδώ κάποιοι ζητούσαν να το ξεχάσουμε ίσως γιατί τους έπνιγαν οι τύψεις...
Εγώ πιστεύω πως αυτό ειδικά το σωματείο κάτι παραπάνω από μια ανακοίνωση που την σκορπά ο άνεμος θα κάνει.
Ίδωμεν.

Ανώνυμος είπε...

ΒΡΕ ΞΕΝΟΦΩΝΤΑ ΜΗΠΩΣ ΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΞΕΡΕΙΣ ΠΟΛΛΑ.ΠΟΥ ΕΙΣΟΥΝ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ ΤΟ 2003.