Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2008

ΕΛΠΕ: Με ποσοστό μεγαλύτερο του Δημοσίου ο Λάτσης

Από το "Euro2day" αναδημοσιεύουμε το παρακάτω άρθρο της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου:
Επίσημα και για πρώτη φορά η Paneuropean Oil & Industrial Holdings SA, συμφερόντων του ομίλου Λάτση, εμφανίζεται να κατέχει στα Ελληνικά Πετρέλαια ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό του Δημοσίου.
Μετά τη μεταβίβαση, προχθές, μέσω χρηματιστηρίου από την εταιρία POIH Holdings Ltd. ποσοστού 2,617%, η Paneuropean εμφανίζεται να κατέχει στα ΕΛΠΕ ποσοστό 36,014%, έναντι 35,48% του Δημοσίου (το 8,020% ανήκει στη ΔΕΚΑ).
Η εξέλιξη αυτή προοιωνίζεται, όπως εκτιμούν αρμόδιες πηγές, ραγδαίες ανακατατάξεις στον όμιλο των ΕΛΠΕ όπου ήδη είναι ορατές οι αλλαγές που προωθεί ο διευθύνων σύμβουλος κ. Γιάννης Κωστόπουλος, ο οποίος ανήκει στα ιστορικά στελέχη του ομίλου Λάτση.
Έτσι κι αλλιώς, φέτος συμπληρώνονται πέντε χρόνια από την είσοδο Λάτση στα ΕΛΠΕ και τη συμφωνία εξαγοράς, που προέβλεπε ότι μετά την παρέλευση 5ετίας η αλλαγή διοίκησης θα μπορούσε να γίνει μέσω της γενικής συνέλευσης των μετόχων, αν ψήφιζε το 50% συν μία μετοχή.
Όμως, στη σύμβαση που υπογράφηκε στις 30/5/2003 συμπεριλαμβανόταν και μία ακόμη ρύθμιση, χωρίς να απαιτείται η παρέλευση 5ετίας: "Εάν η συμμετοχή του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ κατέλθει του ελάχιστου ποσοστού του Δημοσίου (σ.σ.: δηλαδή του 35%), το δικαίωμα διορισμού του Δημοσίου θα δύναται να αποδυναμωθεί ή/και να καταργηθεί οποτεδήποτε έπειτα από απόφαση της γενικής συνέλευσης των ΕΛΠΕ, η οποία θα λαμβάνεται με απλή απαρτία και πλειοψηφία".
Αυτό μπορεί να μην έγινε για τον φόβο των αντιδράσεων, συνέβη όμως κάτι άλλο: η βελούδινη μεταβίβαση. Ας δούμε τα γεγονότα.
Τυπικά, σύμφωνα με το μετοχολόγιο της εταιρίας, πριν από την προχθεσινή μεταβίβαση, στα ΕΛΠΕ το Δημόσιο κατείχε ποσοστό 27,460%, η ΔΕΚΑ 8,020%, η POIH Holdings Ltd. 35,890%, ενώ το ποσοστό της Paneuropean, ήτοι το 33,397%, περιλαμβανόταν στην POIH Holdings Ltd.
Με τη μεταβίβαση, η Paneuropean βγαίνει μπροστά και ενδεχομένως να υπάρχουν και άλλες εταιρίες συμφερόντων Λάτση που κατέχουν μικρά ποσοστά και δεν θα έχουν πρόβλημα να τα μεταβιβάσουν προς την εταιρία, προκειμένου να εμφανιστεί ενισχυμένη σε μία έκτακτη γενική συνέλευση που θα αποφασίσει άνετα πλέον να πάρει και επισήμως το μάνατζμεντ. Κι αυτό γιατί η ανάληψη της θέσης του διευθύνοντος συμβούλου από τον κ. Κωστόπουλο, που έγινε λίγο πριν κλείσει το 2007 και πριν από την παρέλευση της 5ετίας, εμφανίστηκε με τον μανδύα του "εκπροσώπου του Δημοσίου".
Στο διάστημα που ακολούθησε την ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων, τον περασμένο Μάιο, ο κ. Κωστόπουλος προχώρησε και προχωρά σε ραγδαίες αλλαγές, που θα τροποποιήσουν ριζικά τον όμιλο, χωρίς να υπάρξει από πουθενά αντίδραση. Ούτε από τους συνδικαλιστές. Άλλωστε, αυτοί έχουν να λύσουν άλλα προβλήματα: της πολυδιάσπασής τους και της αδυναμίας να αρθρώσουν πλέον κοινό λόγο.
Η όποια "αντίδραση" υπήρξε εξαντλήθηκε σε ρητορείες που εκφράζονταν μέσα από το blog των εργαζομένων στον όμιλο. Μόλις προχθές, την ίδια ημέρα δηλαδή της μεταβίβασης των μετοχών από τον έναν… Λάτση στον άλλο, εξέδωσε ανακοίνωση η ΔΑΚΕ - ΕΛΠΕ, η μία εκ των δύο ΔΑΚΕ που υπάρχουν στον όμιλο, στο πρότυπο της ΔΕΗ, για να καταγγείλει τη "λογιστική αναδιοργάνωση" της εταιρίας, που αποσκοπεί "στην επίτευξη της μέγιστης δυνατής τιμής πώλησης σε ξένες πολυεθνικές" και να ζητήσει από την κυβέρνηση να πάρει "τις πρωτοβουλίες στα χέρια της, να ασκήσει τα δικαιώματά της ως πλειοψηφία στον όμιλο και να παρέμβει με σκοπό την εξομάλυνση της αγοράς". Αντέδρασαν, δηλαδή, μόνο τα "γαλάζια" παιδιά!
"Έχουμε την πεποίθηση ότι θα πωληθεί ο όμιλος", είπε στο euro2day ο γενικός γραμματέας της ΔΑΚΕ - ΕΛΠΕ κ. Σπύρος Δήμου (σ.σ.: με βάση το καταστατικό του σωματείου, ο Γ.Γ. έχει τις αρμοδιότητες προέδρου). "Το μοντέλο διοίκησης έχει να κάνει με το τραπεζικό και όχι με μίας βιομηχανίας", υποστήριξε ο ίδιος.
"Από το 2004 και μετά δεν έχει γίνει καμία επένδυση για νέες μονάδες, φεύγουμε από το upstream, ενώ η επένδυση της Ελευσίνας, πρώην Πετρόλα, φαίνεται ότι δεν προχωράει". Κατά την άποψη του κ. Δήμου, στον όμιλο "αυξάνονται συνεχώς οι διευθύνσεις και οι εργαζόμενοι αναρωτιούνται μήπως υφίσταται ανατροπή της πυραμίδας, με το να έχουμε περισσότερους διευθυντές, που καρπώνονται τα ανάλογα οφέλη και την ίδια στιγμή πληρώνονται ακριβά στρατιές συμβούλων".
Μετά τη διοικητική αναδιοργάνωση που ανακοινώθηκε στις αρχές Αυγούστου με εσωτερικό έγγραφο, που υπέγραψε μόνο ο κ. Κωστόπουλος, και την αποχώρηση από τη Λιβύη (θα εγγράψει υψηλά κεφαλαιακά κέρδη από τη μεταβίβαση των δικαιωμάτων της), που ανακοινώθηκε επίσης την ίδια ημέρα της μεταβίβασης των μετοχών, η ενίσχυση του μετοχικού ποσοστού της Paneuropean σαφώς και δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη κι έχει τη σημασία της.
Από τη στιγμή που υπάρχει σιωπηρή συναίνεση του Δημοσίου για τις εξελίξεις αυτές και ουσιαστική αντίδραση από τους συνδικαλιστές του ομίλου δεν εκφράζεται, είναι σαφές πλέον ότι πολύ σύντομα και επίσημα πλέον το μάνατζμεντ των ΕΛΠΕ θα περάσει ολοσχερώς στον όμιλο Λάτση.
Ίσως θα είναι η μοναδική περίπτωση στην οποία η παρούσα κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν θα πονοκεφαλιάσει.

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΕΓΩ ΠΑΙΡΝΩ ΣΕΙΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΕΛΟΥΣΙΑ. LATSIS IS COMING HOME!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Μήπως ξεχνά η ΔΑΚΕ την κατάσταση πρός διευθυντοποίηση.

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΠΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΛΑΤΣΗ? ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΑΠΑΝΤΑ? ΤΕΛΙΚΑ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΡΑΛΗΣ. ΔΕΝ ΘΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙ ΣΥΧΝΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ.

Ανώνυμος είπε...

ΤΕΛΙΚΑ Ο ΠΕΠΠΑΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ?

Ανώνυμος είπε...

ΡΕ ΤΟΝ ΝΤΑΟΥΝΤΑΚΗ ΤΟΝ ΦΑΓΑΝΕ ?Η ΣΤΕΛΛΑ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΚΕΙ ΚΑΝΕΙ? ΠΟΤΕ ΘΑ ΤΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙΣ ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΕ ?

Ανώνυμος είπε...

ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ.Ο ........ΚΑΙ
Ο .........γίνονται υπεύθυνοι γραφείου, επειδή δεν έχουν τα τυπικά προσόντα έως να βρεθεί ο κατάληλος θα ασκούν καθήκοντα.οι εκπρόσωποι του σωματείου δεν συμμετέχουν στην ψηφοφορία αλλά καμμία καταγγελία.(αυτά στην προηγούμενη θητεία)

Ανώνυμος είπε...

????????????

Ανώνυμος είπε...

Εσύ με τα κεφαλαία τελικά δε κρατιέσαι! Γράφεις σχόλια όπου μπορείς! τελικά μιλάμε για πολλα απωθημένα! δε φαίνεται καθόλου από πια παρεούλα είσαι..πολλή ζόρυ τραβάς με τον πρόεδρο, Πεππα,Νικολόπουλο....γιατι άραγε βρε παιδάκι μου?????

Ανώνυμος είπε...

ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΙ ΓΙΝΕΤΕ, ΓΙΑΤΙ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΜΟΝΟ ΤΑ ΑΠΩΘΗΜΕΝΑ ΤΟΥ ΒΓΑΖΕΤΕ ΟΛΟΙ ΕΔΩ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΠΕΠΑΣ, ΣΤΕΛΛΑ Κ.Λ.Π. ΔΗΛΑΔΗ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΖΗΤΟΥΜΕΝΑ? ΕΔΩ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΩΜΑΤΙΟ ΝΑ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ, ΕΔΩ ΜΑΣ ΚΡΑΖΟΥΝ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΜΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΚΟΙΤΑΜΕ ΑΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΠΕΠΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ! ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΤΥΠΗΣΕΙ ΤΙΣ ΚΑΜΠΑΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΜΕ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ ... ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ!!!

Ανώνυμος είπε...

ο οφ8αλμιδης 8α μας πει τι και πως για τα δ.σ της εταιριας?τουλαχιστον ο αλλος μιλησε.τι παριστανει?για πολυ μακακες μας εχεις αδερφε μου.

Ανώνυμος είπε...

ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΑΜΕ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΣΤΑ ΕΛΠΕ ΘΑ ΗΤΑΝ Ο ΛΑΤΣΗΣ ΕΚΕΙ ΧΑΘΕΙΚΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΕΛΠΕ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ...ΓΙΑ ΚΑΜΙΑ ΠΕΝΤΑΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΟΥΛΑ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ECOCARD ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ..