Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2008

ΕΛΠΕ: Συμφωνία πώλησης δικαιωμάτων έρευνας και παραγωγής στη Λιβύη

Από το "Αθηναικό Πρακτορείο Ειδήσεων" αναδημοσιεύουμε την παρακάτω είδηση σχετικά με την αποχώρηση από την επένδυση της Λιβύης:

Την συμφωνία μεταβίβασης των δικαιωμάτων της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων στη Λιβύη ανακοίνωσε σήμερα η εισηγμένη εταιρία Ελληνικά Πετρέλαια.

Η Ελληνικά Πετρέλαια συμμετέχει με 20% σε κοινοπρακτικό σχήμα στη Λιβύη (Woodside 45% και Repsol 35%), στο οποίο έχουν παραχωρηθεί από την κρατική εταιρεία NOC της Λιβύης δικαιώματα Ε&Π σε έξι περιοχές (πέντε στη λεκάνη της Sirte και μία στο Murzuq) και το δικαίωμα περαιτέρω διαπραγματεύσεων για την ανάπτυξη και παραγωγή μιας ακόμη περιοχής στο Murzuq.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του χαρτοφυλακίου στην έρευνα και παραγωγή Υδρογονανθράκων, η Ελληνικά Πετρέλαια προχώρησε σε διερεύνηση της διεθνούς αγοράς εξετάζοντας τις στρατηγικές της επιλογές σχετικά με τις υφιστάμενες παραχωρήσεις που διαθέτει στη Λιβύη.

Κατόπιν διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού, ο οποίος υλοποιήθηκε σύμφωνα με τις πρακτικές της διεθνούς πετρελαϊκής βιομηχανίας με τη βοήθεια εξειδικευμένων συμβούλων, και μετά από διαπραγματεύσεις αποφασίστηκε η μεταβίβαση των ανωτέρω δικαιωμάτων στον Γάλλο-βελγικό ενεργειακό όμιλο GDF Suez. Η μεταβίβαση έχει εγκριθεί από την κρατική εταιρία NOC και τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης από την κυβέρνηση της Λιβύης.

Με βάση τα αποτελέσματα των ερευνητικών εργασιών, η δυναμικότητα των ανωτέρω περιοχών εστιάζεται στην ανεύρεση κυρίως φυσικού αερίου κι όχι πετρελαίου, όπως ήταν οι αρχικές εκτιμήσεις. Επιπλέον, απαιτούνται υψηλές κεφαλαιουχικές δαπάνες για την ανάπτυξη των συγκεκριμένων ποσοτήτων φυσικού αερίου.

Το συμφωνηθέν τίμημα ανέρχεται σε 151 εκατ. δολ. (104 εκατ. ευρώ), υπερκαλύπτοντας τις ιστορικές δαπάνες έρευνας σε αυτές τις περιοχές, ενώ παράλληλα προβλέπεται και η κάλυψη όλων των ερευνητικών δαπανών (εκτιμώνται σε περίπου 20 εκατ. δολ.) της Ελληνικά Πετρέλαια για το 2008. Η συμφωνία προβλέπει την καταβολή επιπλέον τιμήματος σε περίπτωση νέων μελλοντικών ανακαλύψεων πέραν των σημερινών εκτιμήσεων.

Σύμβουλος της Ελληνικά Πετρέλαια στη συναλλαγή ήταν η Standard Chartered Bank.

Σε σχετικές δηλώσεις ο κ. Ιωάννης Κωστόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικά Πετρέλαια επεσήμανε ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην υλοποίηση της στρατηγικής για την αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου της εταιρίας στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων με σκοπό την δημιουργία αξίας και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας του Ομίλου. Οι αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίου για δημιουργία αξίας στην έρευνα και παραγωγή αποτελούν συνήθη πρακτική για τις εταιρείες του κλάδου και είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με την συμφωνία αυτή. Η Ελληνικά Πετρέλαια θα διατηρήσει την παρουσία της στην Λιβύη μέσω του γραφείου της στην Τρίπολη και συνεχίζει το ερευνητικό της έργο και στην Αίγυπτο.


18 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γιατί ψάχνετε τα πρακτορεία αφου από τις 18:30 η ανακοίνωση είναι στα E-mail μας.!

Ανώνυμος είπε...

περιμένω αντιδράσεις.

Ανώνυμος είπε...

Μην περιμένεις άδικα! Αν θες πολλά χρόνια για σύνταξη μπορείς να το ρισκάρεις αλλλά αν μιλάμε για ένα δύο μάλλον δεν προκάμεις. Γιαυτό πάρε καρέκλα και άραξε. Μπορεί και να περάσει κανένας εραστής των εξορύξεων. Ποτέ δεν ξέρεις.

Ανώνυμος είπε...

ΕΥΓΕ ΑΛΕΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΩΣ ΕΚΠΡΩΣΟΠΟΣ ΠΟΥ ΕΒΓΑΛΕΣ ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ. ΣΗΜΕΡΑ ΩΜΟΣ ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΑΡΤΗΡΗΣΩ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΜΑΘΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΚΕ ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΒΓΑΖΕΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΠΑΣΚΕ ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ. ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΞΑΝΘΟΥ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΛΕΓΧΕΙ ΠΛΗΡΩΣ΄? ΤΕΛΙΚΑ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΤΟΚΟΣ ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΥ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΗΤΑΝ Η ΟΥΡΑ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΥ? ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΩ ΣΤΟΝ ΜΑΥΡΟ ΑΞΙΟΣ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΣΟΥ ΓΙΑΤΙ ΓΥΡΝΑΕΙ ΔΕΞΙΑ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΙΟ ΚΑΜΑΡΙ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΚΟΥΜΑΝΤΟ ΣΤΟ ΣΩ ΜΑΤΕΙΟ ΑΥΤΟΣ ΚΑΝΕΙ. ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΚΑΙ ΣΕΝΑ ΑΛΑ ΑΝ ΤΟ ΜΑΘΕΙ Ο ΞΑΝΘΟΣ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΝΑΝ ΒΟSS ΕΧΕΙ. ΜΕ ΤΟ ΠΑΝΟ ΠΟΥ ΚΑΤΕΒΑΣΕ Ο ΚΑΡΑΛΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΝ ΞΕΦΩΝΗΣΕΤΕ ΔΕΝ ΣΑΣ ΑΦΗΝΕΙ Ο ΒΟSS? TOΣΗ ΔΙΑΠΛΟΚΗ? ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΒΑΓΓΕΛΗ ΤΟΝ ΝΟΣΟΚΟΜΟ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΤΕ ΩΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗ? ΤΕΛΙΚΑ ΕΙΣΤΑΙ ΤΟΣΟ ΝΕΟ ΩΠΟΣ ΕΣΕΙΣ ΛΕΤΕ ΟΣΟ ΟΙ ΔΥΝΟΣΑΥΡΟΙ.

Ανώνυμος είπε...

ρε μεγάλε πως γράφεις έτσι; δεν καταλάβαμε τίποτα!

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΑΡΗΣ ΈΧΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΕΝΟΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΡΟΥΦΙΑΝΟ.

Ανώνυμος είπε...

Ενα πράγμα δεν κατάλαβα.Η απόφαση του Δ.Σ. των ΕΛΠΕ πάρθηκε τον Ιούλιο.Γιατί περίμενε δύο μήνες να βγάλει ανακοίνωση;Αφησε να υλοποιηθεί η απόφαση και τώρα λέει εγώ καταψήφισα.οι καταγγελίες γίνονται στην ώρα τους και όχι για να γίνονται.

Ανώνυμος είπε...

Ο ΟΦΘΑΛΜΙΔΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΒΓΑΛΕΙ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Η ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΕΙ ΕΤΟΙΜΑΣΕΙ ΑΚΟΜΑ Ο Δ/ΝΩΝ ?

Ανώνυμος είπε...

Α ΡΕ "ΓΙΩΡΓΑΚΗ" (ΠΑΠΑΚΩΝ/ΝΟΥ). ΣΕ ΛΥΠΑΜΑΙ,ΑΛΛΑ ΤΟ ΖΗΤΑΓΕ Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΟΥ.

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΡΑΛΗ Ο ΔΗΜΟΥ ΑΝΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ.ΣΕ ΚΟΥΤΣΑ ΑΛΟΓΑ ΠΑΛΙ ΠΟΝΤΑΡΗΣΕΣ

Ανώνυμος είπε...

ΟΦΘΑΛΜΙΔΗ ΑΚΟΜΑ ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ? ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΣΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ?(ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΡΦΑΝΟ.)

Ανώνυμος είπε...

ΟΡΦΑΝΕ ΕΧΕΙΣ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙΣ ΦΘΑΣΕΙ ΣΤΟΝ "ΠΑΤΟ" ΤΟΥ ΒΑΡΕΛΙΟΥ ?

Ανώνυμος είπε...

πεντε σχόλια ο ίδιος ανώνυμος.12,06-12,14

Ανώνυμος είπε...

ΑΝΩΝΥΜΕ 12,14 μήπως ψάχνει εσένα πού έχεις πιάσει πρό πολλού ΠΑΤΟ ΤΟΥ ΒΑΡΕΛΙΟΥ .

Ανώνυμος είπε...

εσύ ανώνυμε με τα κεφαλαία που γράφεις από 12,06-12,14 πρέπει να έχεις πολλά αποθημένα με όλους αυτούς που χτυπάς.......τελικά τόσο πολύ σε πείραξε που δεν είσαι πια στο παιχνίδι???????
δε πειράζει έτσι είναι η ζωή.....υπομονή....

Ανώνυμος είπε...

ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΤΙ ΣΤΟ ΠΡ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ Ο ΞΕΝΟΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΟΦΘΑΛΜΙΔΗ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΝΟΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΝΕΙ Η ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΠΙΟ ΠΟΛΥΣ ΚΟΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ? ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟΝ ΔΕΙΡΑΤΕ? ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ 8.22ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΜΑΡΤΥΡΙΑΡΗΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΡΟΥΦΙΑΝΟΥ ΟΜΩΣ ΦΙΛΕΜΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΑ ΕΛΠΕ ΜΟΝΟ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ ΠΑΝΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΚΙ ΕΓΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙ ΑΥΤΟ ΟΤΙ ΛΕΩ ΕΙΝΑΙ ΚΑΡΑΝΤΙ.

Ανώνυμος είπε...

μαρτυριαρη πες μασ κι αλλα.αποκταει ενδιαφερων το πραγμα.

Ανώνυμος είπε...

ΟΤΑΝ ΕΧΩ ΚΑΤΙ ΚΑΛΟ ΘΑ ΒΓΩ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΣΕΚΑΡΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΕΓΚΥΡΟΣ ΕΙΠΑ ΟΤΙ ΓΕΓΟΝΟΣ ΘΑ ΒΓΑΖΩ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΡΑΝΤΙ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ ΑΝΟΙΚΤΑ ΣΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗΣΑΣ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΠΛΟΤΣΕΚΑΡΙΣΜΕΝΑ. ΕΙΣ ΤΟ ΕΠΑΝΕΙΔΗΝ.