Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2008

Επενδύσεις 2,5 δισ. από τα ΕΛΠΕ στην Ελλάδα

Από το "Έθνος" αναδημοσιεύουμε:
Επενδύσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ για τα επόμενα 4-5 έτη προγραμματίζει εντός της Ελλάδας ο όμιλος των ΕΛΠΕ, χωρίς να υπολογίζονται στο ποσό αυτό τα κεφάλαια για τα σχέδια στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής και της εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας.
Εκτός συνόρων στόχος του ομίλου είναι να πλασαριστεί στα επόμενα 5 χρόνια μεταξύ των τριών μεγαλύτερων «παικτών» σε καθεμία από τις έξι αγορές της Βαλκανικής όπου δραστηριοποιείται, ενώ μελετά την είσοδό του και σε νέες, όπως η τουρκική κι εκείνες της Ανατολικής Μεσογείου.
Το περιβάλλον
«Το ενδιαφέρον του ομίλου είναι προσανατολισμένο στην ασφάλεια των εργαζομένων και στην προστασία του περιβάλλοντος», είπε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Ι. Κωστόπουλος, εγκαινιάζοντας το περίπτερο του ομίλου στην 73η ΔΕΘ.
Για την επένδυση στην Ελευσίνα ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει καμία εμπλοκή και ότι το χρονοδιάγραμμα τηρείται (ολοκλήρωση τέλος 2010 αρχές 2011, με κόστος 1,3 δισ. ευρώ), παρά την προσφυγή μερίδας κατοίκων στο ΣτΕ. «Πέστε μου μια μεγάλη επένδυση στην Ελλάδα για την οποία δεν έχει γίνει προσφυγή στο ΣτΕ», διερωτήθηκε ρητορικά ο κ. Κωστόπουλος, προσθέτοντας: «Προχωράμε δυναμικά. Οι αδειοδοτήσεις έχουν δοθεί, τα έργα προχωρούν και οι παραγγελίες για τον εξοπλισμό δίδονται. Αρα δεν έχει μπλοκάρει τίποτε».
Σε σχέση με τις επενδύσεις στην ηλεκτροπαραγωγή από κοινού με την ιταλική Edison, τόνισε: «προς το παρόν αυτό που λέμε είναι ότι θέλουμε να είμαστε ένας από τους 2-3 μεγάλους παίκτες στην ελληνική αγορά και θέλουμε να έχουμε μια εγκατεστημένη ισχύ 1.500-2.000 MW στα επόμενα 5-6 χρόνια».
Για τη θυγατρική ΕΚΟ ανέφερε ότι τους δύο τελευταίους μήνες έχει καταστεί ηγέτιδα στην αγορά της βενζίνης στην Ελλάδα, ότι στόχος είναι να αναπτυχθεί δυναμικά στους αυτοκινητοδρόμους (διεκδικώντας ΣΕΑ) κατακτώντας ηγετικό μερίδιο, ενώ, προσεχώς, πιθανό είναι να μειωθεί ο αριθμός των πρατηρίων της λόγω ορθολογικοποίησης του δικτύου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: