Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2008

Το ριφιφί του 1 τρισ. δολαρίων

Από το "Πρώτο Θέμα" αναδημοσιεύουμε το ενδιαφέρον άρθρο το Π. Μπουσμπουρέλη:
Η Κεντρική Τράπεζα (FED) παρενέβη, έδιωξε τον CEO (διευθύνοντα) και δίνει δάνειο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για να σωθεί το μαγαζί. Το σύνηθες δελτίο Τύπου θυμίζει περισσότερο πολεμικό ανακοινωθέν μετά τις ζημίες των δισεκατομμυρίων δολαρίων και τις χρεοκοπίες που διαδέχονται η μία την άλλη στις ΗΠΑ τις τελευταίες ημέρες. Ένα ολόκληρο σύστημα, που υποτίθεται ότι είχε τη μεγαλύτερη κατοχύρωση, βρίθει αναξιοπιστίας και «αιμορραγεί», σηματοδοτώντας το τέλος μιας ολόκληρης εποχής.
ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ εποχής των μεγαλο-managers, οι οποίοι κλήθηκαν έναντι τεράστιων αμοιβών-κινήτρων να υλοποιήσουν ως εξειδικευμένοι γνώστες επενδυτικά πλάνα προς όφελος των μετόχων. Αυτό ήταν απλώς το corporate-μοντέλο της πιο προηγμένης από πλευράς επιχειρηματικότητας χώρας, των ΗΠΑ, για τη μεγιστοποίηση του αποτελέσματος. Ακόμα και τα περίφημα σινικά τείχη διαφημίζονταν ως οι δικλίδες ασφαλείας μέσα στα επιχειρηματικά μοντέλα, ώστε να μη γίνεται κατάχρηση εμπιστευτικής πληροφόρησης. Πού πήγαν όλα αυτά και, μαζί, πού πήγε η εταιρική διακυβέρνηση, η οποία ακόμα και στη χώρα μας προβλήθηκε ως το αξιόπιστο κριτήριο την τελευταία δεκαετία;
Ο κ. Χανκ Γκρίνμπεργκ του κολοσσού AIG, που ίσως είναι ευρύτερα γνωστός στην Ελλάδα από τη χορηγία του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τι ρόλο έπαιξε στην κατάρρευση μιας εταιρείας που χρειάστηκε δώρο 85 δισ. δολ. από τη FED για να σωθεί; Αλλά και τόσοι άλλοι, οι οποίοι ελάμβαναν αμοιβές-ρεκόρ δημιουργώντας αμύθητα πλούτη, με μόνο αποτέλεσμα να οδηγούν τις εταιρείες τους στη χρεοκοπία; Όλα δείχνουν ότι πρόκειται για ένα οργανωμένο έγκλημα που πραγματοποίησε ένας στενός κύκλος διευθυντικών στελεχών, ο οποίος παρέκαμψε κάθε μορφή ελέγχου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη οικονομική κομπίνα της ιστορίας, η οποία φαίνεται να στρογγυλοποιείται στο 1 τρισ. δολ.!
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της κατ’ ουσίαν χρεοκοπίας της AIG, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και τον όμιλο Alico, o κ. Γκρίνμπεργκ κατέβαινε χαμογελαστός τη μεγάλη σκάλα του γραφείου του. Τι κι αν η περιουσία του είχε μειωθεί από τα 18 δισ. δολ στα 2 δισ. μέσα σε δύο χρόνια; Τι είχε πουλήσει, τι είχε σορτάρει, ποια είναι ακριβώς η θέση του, ποιος γνωρίζει ακριβώς; Ο ανθρώπινος παράγοντας για μια ακόμη φορά απεδείχθη ισχυρότερος έναντι οποιουδήποτε συστήματος τινάζοντας το τελικά στον αέρα.
Κάνουν τελικά οι managers μνημόσυνα με ξένα κόλλυβα; Καιροσκοπούν και τελικά κερδοσκοπούν στις πλάτες άλλων «αρμέγοντας» απ’ όπου μπορούν; Το θέμα αυτό έχει μεγαλύτερη σημασία για τις ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς αρκετές από αυτές μεγαλώνουν και βρίσκονται στο μεταίχμιο μεταξύ της οικογενειοκρατίας και της αναδιάρθρωσης με επαγγελματίες manager. Αυτό αφορά και εισηγμένες εταιρείες, όπου έχουν γίνει ουκ ολίγα πειράματα.
ΑΥΤΑ ΜΕΝΕΙ να κριθούν στο μέλλον. Εκείνο που έχουμε μπροστά μας είναι η πλήρης κατάρρευση του καπιταλισμού όπως τον ξέραμε. Αναξιόπιστες δομές, κρατικές παρεμβάσεις, αδιαφάνεια που θυμίζει κάτι από την Ιαπωνία της δεκαετίας του ’80. Θα ανακάμψει ουσιαστικά η Αμερική, και μάλιστα έχοντας μπροστά της μια ιδιότυπη πολιτική μονομαχία μεταξύ δύο προσωπικοτήτων, που απέχουν πολύ από το κλασικό μοντέλο; Η ζημιά που έπαθε το ρωσικό χρηματιστήριο μετά το επεισόδιο της Γεωργίας είναι ενδεικτική. Τα αμερικανικά κεφάλαια «άδειασαν» τις ρωσικές μετοχές, με αποτέλεσμα η αγορά του Μεντβέντεφ να μην μπορεί καλά-καλά να λειτουργήσει, παρά τα τεράστια συναλλαγματικά αποθέματα και τον
υψηλό ρυθμό ανάπτυξης της χώρας και ενώ όλες οι αμερικανικές τράπεζες είναι αποδεκατισμένες.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ, το παιχνίδι με το «καζίνο» του πετρελαίου έδειξε ότι τίποτε δεν μπορεί να εξηγηθεί με τους παραδοσιακούς όρους της οικονομικής ανάλυσης σήμερα. Η «φούσκα» του Ιντερνετ κάποτε, η «φούσκα» των CDOs πέρυσι και αυτή των commodities φέτος. Τι επιπέδου σπουδές χρειάζονται τελικά για να τα παρακολουθεί, να τα σκηνοθετεί κανείς όλα αυτά, δουλεύοντας στη Lehman Brothers ή στη Merrill Lynch; Για μια ακόμη φορά ο Κέινς δικαιώθηκε, δυστυχώς, όμως, και μερικοί άλλοι.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτός ο κουμπαράς ο δικός μας κάτω απο ποιάς πολυεθνικής την ομπρέλα είναι ρε? Λες να ψαχνόμαστε κάποια μέρα?

Ανώνυμος είπε...

ΤΑ ΨΑΧΝΕΙ Ο ΝΙΚΗΤΑΣ.ΜΗΝ ΑΝΗΣΥΧΕΙΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ.ΕΞΑΛΛΟΥ Ο ΟΦΘΑΛΜΙΔΗΣ ΠΑΛΙΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΗΣ ΗΤΑΝ.