Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2008

ΕΛΠΕ: Διευκρινήσεις για τον εκσυγχρονισμό του Διυλιστηρίου Ελευσίνας

Από τον "Reporter" αναδημοσιεύουμε την απάντηση των ΕΛΠΕ στην προσφυγή των τεσσάρων Δήμων κατά της επένδυσης της Ελευσίνας:

14:13 - 05 Σεπτέμβριος 2008
Διευκρινήσεις για την προσφυγή που κατατέθηκε στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά της αδειοδότησης του έργου εκσυγχρονισμού του Διυλιστηρίου Ελευσίνας, η Ελληνικά Πετρέλαια δηλώνει τα εξής:

«Το έργο εκσυγχρονισμού του διυλιστηρίου Ελευσίνας, όπως έχει επανειλημμένα επισημανθεί, αφορά στην αντικατάσταση παλαιού εξοπλισμού με νέο, καθώς και σε μια σειρά από προσθήκες και βελτιώσεις εξοπλισμού προκειμένου να αναβαθμιστούν περιβαλλοντικά οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις και να συμπληρωθεί ο μηχανολογικός εξοπλισμός ώστε να παράγονται καύσιμα φιλικότερα για το περιβάλλον με μηδενική σχεδόν περιεκτικότητα σε θείο, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) εκπονήθηκε από έγκριτες μελετητικές εταιρείες της αλλοδαπής και της ημεδαπής και διακεκριμένους καθηγητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Η ΜΠΕ είναι πλήρης ως προς το περιεχόμενο της περιλαμβάνοντος όλο το φάσμα των επιπτώσεων και των μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος.

Στην ΜΠΕ υπάρχει ειδική αναλυτική αναφορά στις εκπομπές των αέριων ρύπων, των οποίων προβλέπεται σημαντική μείωση. Θα μειωθούν επίσης τα επεξεργασμένα υγρά απόβλητα και θα βελτιωθούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους (μείωση ρυπαντικού φορτίου), ενώ δεν προβλέπεται διάθεση στη θάλασσα επικίνδυνων αποβλήτων. Επίσης, στην ΜΠΕ περιλαμβάνονται λεπτομερή διαχειριστικά σχέδια στερεών αποβλήτων.

Η μελέτη του έργου εξέτασε όλες τις διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις και η εταιρεία επέλεξε την άριστη για τη βελτίωση του περιβάλλοντος, με εφαρμογή των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνολογιών του υψηλότερου κόστους. Η επιλογή αυτή επιβάρυνε το κόστος του έργου κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, καθώς η εταιρεία έχει επιλέξει να επενδύει με στόχο την βελτίωση του περιβάλλοντος.

Όσον αφορά τέλος στον αρχαιολογικό χώρο της πόλης της Ελευσίνας, αυτός ευρίσκεται σε απόσταση 2 χιλιομέτρων περίπου από τον χώρο της επένδυσης (ενώ μεσολαβούν άλλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις) και δεν είναι δυνατόν να επιβαρυνθούν τα μνημεία, δεδομένης της βελτιώσεως της ποιότητας της ατμόσφαιρας από το έργο εκσυγχρονισμού».

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αυτό το "αντικατάσταση παλαιού εξοπλισμού με νέο" θυμίζει το χιούμορ των αδελφών Μαρξ.