Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2008

Η «εξήγηση» του μονοπωλίου

Από την εφημερίδα "Ριζοσπάστης" αναδημοσιεύουμε:

Σε μια προσπάθεια να αντικρούσουν (;) «σχόλια του Τύπου» για το μονοπωλιακό ρόλο τους στην εγχώρια αγορά καυσίμων, μετά και τη δημοσιοποίηση των θέσεων της Επιτροπής Ανταγωνισμού, τα ΕΛΠΕ τον ...επιβεβαίωσαν.

Με ολοσέλιδη καταχώρισή τους σε κυριακάτικες εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας, δεν αρνήθηκαν την κυρίαρχη θέση τους, απλώς την ...εξήγησαν. Μεταξύ άλλων, σημείωσαν ότι δεν υπάρχει νομοθετική ρύθμιση που να απαγορεύει τις εισαγωγές καυσίμων. Απλά, έχουν καλύτερες τιμές τα δύο ελληνικά διυλιστήρια, οπότε ...συμφέρει να αγοράζουν από αυτά οι εταιρείες εμπορίας.

Αυτό ακριβώς είναι και η επιβεβαίωση της ισχύος των ΕΛΠΕ και της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ. Η δυνατότητά τους να αποτρέπουν την είσοδο ανταγωνιστών στην αγορά. Και το κάνουν αυτό, τουλάχιστον τα ΕΛΠΕ και κατά δήλωσή τους, με μόλις 1 λεπτό ανά λίτρο βενζίνης ως περιθώριο κέρδους, το οποίο αρκεί για να καταγράφουν κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο.

Τελικά, το κύριο ζητούμενο, τα φτηνά και καλά καύσιμα για το λαό, μένει και πάλι στην άκρη. Αλλά, για άλλη μια φορά, αποδεικνύεται ότι στον καπιταλισμό κάνει κουμάντο ο ισχυρότερος και κανένα νομοθετικό πλαίσιο δεν μπορεί να το αποτρέψει αυτό...

Δεν υπάρχουν σχόλια: