Πέμπτη 12 Μαρτίου 2009

Με συνθήκες... Λευκορωσίας


Από το "Έθνος" αναδημοσιεύουμε το παρακάτω άρθρο του Βασίλη Ιγνατιάδη:

Την πρόσληψη 17 Λευκορώσων για εργασία σε εταιρεία στη Θεσσαλονίκη, που όμως πληρώνονται και ασφαλίζονται στη χώρα τους, καταγγέλλουν εργάτες μετάλλου

Απόπειρα εφαρμογής «από το παράθυρο» συνθηκών εργασίας παρόμοιων με αυτές που προέβλεπε η οδηγία Μπολγκενστάιν καταγγέλλουν οι εργάτες μετάλλου, με αφορμή την πρόσληψη Λευκορώσων εργατών σε επένδυση των Ελληνικών Πετρελαίων, οι οποίοι εργάζονται στη Θεσσαλονίκη, αλλά πληρώνονται και ασφαλίζονται στη χώρα τους.

Οι 17 Λευκορώσοι εργάζονται σε μία από τις δύο υπεργολαβίες (τη λευκορωσική Τσεντροενεργομοντάζ), που δημιούργησε η εταιρεία Αθηνά ΑΤΕ για λογαριασμό των ΕΛΠΕ.
«Αυτό για εμάς συνιστά παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και δεν θα το επιτρέψουμε», τόνισε χθες ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Μακεδονίας -Θράκης, Δ. Σιαμπάνης, και αποκάλυψε πως θα αποστείλει σχετική επιστολή στον πρωθυπουργό.
«Από τις αρχές Φεβρουαρίου που κάναμε την καταγγελία μας δεν καταλήξαμε ακόμη στο από πού δόθηκε η άδεια να έρθουν στην Ελλάδα», είπε, προσθέτοντας πως η Διεύθυνση Αλλοδαπών της Περιφέρειας δεν έχει χορηγήσει καμία άδεια για Λευκορώσους μεταλλεργάτες, ενώ ούτε και σε άλλη υπηρεσία της χώρας υπάρχει ανάλογο αίτημα.
ΑντιδράσειςΣημειώνεται πως αρχικά η λευκορωσική εταιρεία σκόπευε να μεταφέρει στο έργο των ΕΛΠΕ Θεσσαλονίκης 150 εργαζόμενους, αλλά μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν έχει περιοριστεί στους 17, με προοπτική να τους ανεβάσει στους 60-70 εργαζόμενους, που θα αλλάζει ανά τρίμηνο. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον κ. Σιαμπάνη, η ανεργία στον κλάδο του μετάλλου συνεχώς αυξάνει, οι διαθεσιμότητες είναι γεγονός, ενώ σε αρκετές επιχειρήσεις δίνονται υποχρεωτικές άδειες ή ξεκίνησε η εργασία 4 ημερών την εβδομάδα.
Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν σε συνέντευξη Τύπου της ΠΑΣΚΕ Θεσσαλονίκης εν όψει εκδήλωσης που οργανώνει αύριο με ομιλητή τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλο.
Μεγάλο αριθμό απολύσεων σε κεραμοποιεία της Λάρισας και απόπειρα εφαρμογής ελαστικών σχέσεων εργασίας σ' ένα από αυτά καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους το Εργατικό Κέντρο και το Σωματείο Κεραμοποιών του νομού.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: