Κυριακή 22 Μαρτίου 2009

Mάχη κολοσσών για τη ΔEΠA

Από το "Έθνος" αναδημοσιεύουμε το παρακάτω άρθρο του Χ. Κολώνα:


Πολιτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα κρύβονται πίσω από την απόφαση της κυβέρνησης να μπει στρατηγικός εταίρος στη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου με συμμετοχή στο 30-35% του μετοχικού κεφαλαίου της.
Εντονο παρασκήνιο και διεργασίες με πολιτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα συνοδεύουν την απόφαση της κυβέρνησης να αποκρατικοποιήσει τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) με την είσοδο στρατηγικού εταίρου στο 30 με 35% του μετοχικού κεφαλαίου της. Μία απόφαση που ελήφθη στα ξαφνικά και σε μία περίοδο -λόγω της κρίσης- κατά την οποία τέτοια εγχειρήματα είτε οδηγούν σε... ξεπούλημα είτε αποτυγχάνουν.
Πληροφορίες αναφέρουν δε ότι πέρα από τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Παπαθανασίου και Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, οι οποίοι, ούτως ή άλλως, είναι αρμόδιοι για τη ΔΕΠΑ, «αξιοσημείωτο» ενδιαφέρον επιδεικνύει κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, με ισχυρές επιχειρηματικές φιλίες. Κινήσεις για τις οποίες είναι ενήμερο το Μέγαρο Μαξίμου και τις παρακολουθεί διακριτικά...
Οπως για παράδειγμα, τις τελευταίες μέρες επικράτησε έντονο παρασκήνιο με την, κατά τις πληροφορίες, πρόθεση του κ. Χατζηδάκη να αντικαταστήσει τον σημερινό πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ Α. Παπαγεωργίου με τον επικοινωνιολόγο Α. Λιβάνιο.
Ο κ. Παπαγεωργίου, νομικός, με πολυετή θητεία σε ιδιωτικές επιχειρήσεις αλλά και στην Προαστιακός Α.Ε. τοποθετήθηκε τον Δεκέμβριο του 2005 στο τιμόνι της ΔΕΠΑ από τους τότε υπουργό Ανάπτυξης Δ. Σιούφα και γενικό γραμματέα Ανάπτυξης Ν. Στεφάνου. Ο κ. Παπαγεωργίου φέρεται να διατηρεί επιφυλάξεις στην παρούσα φάση για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, ειδικά εφόσον αυτή δεν γίνει με αυστηρά ανταγωνιστικά κριτήρια.
Ο κ. Λιβάνιος είναι διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας επικοινωνίας «Αlpha Μetrics» και είχε διατελέσει αναπληρωτής γενικός διευθυντής του «Ινστιτούτου Κωνσταντίνος Καραμανλής».
Στη θυγατρική
Αίσθηση προκάλεσαν οι πληροφορίες για την τοποθέτηση του επικοινωνιολόγου στη Διοίκηση της ΔΕΠΑ, ο οποίος, σύμφωνα με πηγές, ενδέχεται να τοποθετηθεί τελικά στη θυγατρική κατά 50% της εταιρείας, την «ΠΟΣΕΙΔΩΝ». Η «ΠΟΣΕΙΔΩΝ» έχει συσταθεί με την ιταλική Edison για να τρέξει τον ελληνοϊταλικό αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου.
Η ΔΕΠΑ, σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, αποτιμάται σε περίπου 2,5 με 3 δισ. ευρώ. Η απόφαση για την αποκρατικοποίηση ελήφθη από τη διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων και λέγεται ότι στον κ. Χατζηδάκη, ο οποίος ως υπουργός Ανάπτυξης την εποπτεύει, του ανακοινώθηκε λίγο πριν από τη συνεδρίασή της από τον κορυφαίο υπουργό της κυβέρνησης.
Η απόφαση επίσης ελήφθη ξαφνικά, μεσούσης της οικονομικής κρίσης, όπου οι αποτιμήσεις χαμηλώνουν. Πάντως, πολλοί εγχώριοι και πολυεθνικοί μνηστήρες φέρονται να εκδηλώνουν ενδιαφέρον.
Μόλις προχθές εκπρόσωπος του ρωσικού κολοσσού Gazprom δεν απέκλεισε το ενδιαφέρον της εταιρείας, με την προϋπόθεση να έχει λόγο και στο μάνατζμεντ. Σημειώνεται ότι η εταιρεία συνδέεται με την «Προμηθέας gas», του Δ. Κοπελούζου, στην οποία μέτοχος κατά 50% είναι θυγατρική της Gazprom, η Gazexport.
Για τη ΔΕΠΑ φέρεται να ενδιαφέρεται και η μεγάλη γερμανική ενεργειακή εταιρεία ΕΟΝ. Λέγεται ότι οι Γερμανοί γνώριζαν από το περασμένο φθινόπωρο την πρόθεση της κυβέρνησης να αποκρατικοποιήσει τη ΔΕΠΑ. Φέρεται να είναι η επικρατέστερη, όπως επίσης και η γαλλική Gas de France. Αλλά και οι ιταλικές ΕΝΙ και Edison. Τα ΕΛ.ΠΕ. (όμιλος Λάτση με Δημόσιο) έχουν λόγο καθώς κατέχουν το 35%, ενώ ακόμη και η ΔΕΗ με την option για το 30% της ΔΕΠΑ θέλει να συμμετάσχει.
«Φιλέτο»
Η ΔΕΠΑ αποτελεί ένα μεγάλο «φιλέτο» στον χώρο της ενέργειας. Στη ΔΕΠΑ ανήκουν κατά 100% η ΔΕΣΦΑ, όπου ανήκουν όλα τα δίκτυα και οι εγκαταστάσεις, κατά 51% οι τρεις Εταιρείες Παροχής Αερίου (Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας) και κατά 50% η IGI Poseidon.
Οι αγωγοί φυσικού αερίου South Stream, Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας (ITGI), η εγκατάσταση υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Ρεβυθούσα που έσωσε την αγορά με τη ρωσο-ουκρανική διένεξη και η σχεδιαζόμενη τρίτη δεξαμενή, οι σχεδιαζόμενες αποθήκες LNG στην Κρήτη και την Καβάλα (θα προμηθεύονται Βούλγαροι και Ρουμάνοι) είναι τα σημαντικότερα περιουσιακά στοιχεία.
Χρήστος Κολώνας

Δεν υπάρχουν σχόλια: