Κυριακή 22 Μαρτίου 2009

Ξενιτιά ή περικοπές για τα χρυσά στελέχη






Από την "Ισοτιμία" του Σαββάτου 14 Μαρτίου 2009, αναδημοσιεύουμε το παρακάτω άρθρο της Ρ. Ζαχαριάδου:


Τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, σχεδιάζουν να μειώσουν τις παχυλές αποδοχές και να κόψουν τα μπόνους των golden boys για το 2009.
Της Ρίτας Ζαχαριάδου
Πάγωμα των αποδοχών, διακοπή παροχής μπόνους αλλά και προοπτική μετανάστευσης στελεχών εκτός ελληνικών συνόρων, προβλέπουν τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας για το τρέχον έτος, σύμφωνα με έρευνα της Hay Group.
Η ελληνική αγορά εργασίας – τουλάχιστον σε επίπεδο ανώτατων στελεχών – δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει κρίση ανάλογη με αυτή των χωρών της Δύσης. Περιορισμός δαπανών το 2009 και για τον επαγγελματικό αθλητισμό, όπου οι χορηγίες και οι διαφημίσεις μειώνονται σημαντικά.
Τον τελευταίο καιρό όμως πληθαίνουν οι αναφορές και για μειώσεις στις αμοιβές υψηλόβαθμων στελεχών. Σύμφωνα με επιχειρηματικούς κύκλους το φαινόμενο θα ενταθεί τους επόμενους μήνες, καθώς διαπιστώνεται σε νευραλγικούς κλάδους της οικονομίας πάγωμα των επεκτατικών δραστηριοτήτων, ακόμη και κλείσιμο υποκαταστημάτων στο εξωτερικό. Από τις αρχές του χρόνου, μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων, σε έρευνα αγοράς, διαπιστώνεται σημαντική στροφή των επιχειρήσεων προς συντηρητικές επιλογές με τάση για περικοπές και αναστολή νέων επεκτατικών δραστηριοτήτων.
“Σε κάθε κρίση κάποιοι περισσεύουν”, υποστηρίζουν οι επιχειρηματίες, αναφερόμενοι στα στελέχη τους. Οι ικανοί θα αναγκαστούν ακόμη και να ξενιτευτούν. Όχι ως μετανάστες του ’50, ως στελέχη με εφόδια που θα αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες τις οποίες δίνουν οι εταιρείες.
Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται ανάκληση ικανού αριθμού στελεχών, τα οποία προκειμένου να παραμείνουν στην αγορά εργασίας δέχονται αποδοχές κατώτερες εκείνων που λάμβαναν, περιλαμβανομένων και των παροχών, στο εξωτερικό. Η τάση αυτή αναμένεται να ενταθεί τους επόμενους μήνες ειδικά σε τομείς όπως είναι ο χρηματοπιστωτικός, ο κατασκευαστικός, αλλά και σε βιομηχανικές μονάδες της Βορείου Ελλάδος οι οποίες προβλέπεται να αναστείλουν την παραγωγική τους δραστηριότητα, κυρίως σε αγορές του ευρύτερου βαλκανικού χώρου.
Οι οικονομικές εξελίξεις μέσα στο 209 – αν αξιοποιηθούν κατάλληλα – προβλέπεται να δώσουν νέα ώθηση στις επιχειρήσεις εκείνες που θα κατορθώσουν να εστιάσουν στο πρόβλημα ώστε να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικές, αποκτώντας ταυτόχρονα και έναν ξεκάθαρο επαγγελματικό προσανατολισμό, τονίζουν τα στελέχη της αγοράς συμβούλων.


Οι CEO
Στην πρώτη γραμμή εκείνων που θεωρούνται υπόλογοι για τη σημερινή οικονομική κρίση βρίσκονται τα υψηλόβαθμα στελέχη και οι CEO, κυρίων των επενδυτικών τραπεζών. Απληστία και ανήθικη συμπεριφορά απέναντι στους επενδυτές πελάτες τους και, κυρίως, προς τους φορολογούμενους που τώρα καλούνται να πληρώσουν τη ζημιά.
Κυνικοί και προκλητικοί ως την τελευταία στιγμή, όπως τα στελέχη της Lehman Brothers, τα οποία έχουν αναχθεί σε σύμβολα απληστίας και αντικοινωνικής συμπεριφοράς. Μπορεί ένα πλήθος αγανακτισμένων πολιτών-φορολογουμένων να διαδηλώνει έξω από την Wall Street “no golden parachutes for the golden boys”, όμως τα “χρυσά αγόρια” παραμένουν στις θέσεις τους και διεκδικούν.
Στη χώρα μας δεν υπάρχει τάξη στελεχών που να μπορεί να εξομοιωθεί με τα golden boys. Οι αποδοχές των υψηλά αμειβομένων στελεχών στην Ελλάδα κρίνονται ικανοποιητικές, σύμφωνα με τις έρευνες αγοράς που έγιναν σε εταιρείες, οι κεφαλαιοποιήσεις των οποίων ξεπερνούν τα 3 δις. Ευρώ.
Οι μεγάλες αποκλίσεις που παρατηρούνται – σε σχέση με τις αμοιβές ξένων στελεχών – προκύπτουν από τα υψηλά μπόνους και τα stock options, τα οποία δεν ξεπερνούν το 30-40% των αντίστοιχων για στελέχη σε επιχειρήσεις του εξωτερικού.
Εξαιτίας της μείωσης έως και 70% της αξίας πολλών μετοχών από τον περασμένο χρόνο, έχει υποστεί πλέον καθίζηση και η κεφαλαιοποίηση σημαντικών πολυεθνικών εταιρειών. Αυτό αντικατοπτρίζεται στα stock options των στελεχών, καθιστώντας έτσι περισσότερο ικανοποιητικές τις ελληνικές αμοιβές.
Σε ότι αφορά τις αποδοχές των Ελλήνων CEO, το 64% αφορά τις καθαρές αποδοχές, το 13% τα μπόνους, το 9% παροχές και ένα 14% stock options.
Αντίθετα, στην αμερικανική αγορά οι καθαρές αμοιβές δεν ξεπερνούν το 16% ενώ οι αποδοχές από τα stock options ξεπερνούν το 60% των συνολικών αποδοχών, έναντι 23% το οποίο αφορά μπόνους. Στις Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία επί των συνολικών ετήσιων αποδοχών ο βασικός μισθός δεν ξεπερνά το 30%.
Ένα αξιοπρόσεκτο σημείο είναι ότι δεν φορολογούνται τα μπόνους που εισπράττουν τα στελέχη στην Ελλάδα, σε αντίθεση με ότι γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου φορολογούνται με υψηλούς συντελεστές οι υπεραξίες που προκύπτουν. Το γεγονός καθιστά ελκυστικά τα ελληνικά πακέτα αποδοχών.

Ο αθλητισμός
Ο αθλητισμός είναι ο τομέας που θα υποστεί τις μεγαλύτερες συνέπειες, καθώς αναθεωρείται η τακτική να διατίθενται κάθε χρόνο πολλά εκατομμύρια ευρώ, διαφημίσεις, χορηγίες και αμοιβές των “αστέρων”. Μελέτη της PriceWaterhouseCoopers προέβλεπε το 2009 ο τζίρος του επαγγελματικού αθλητισμού να ξεπεράσει τα 110 δις. δολ.
Το 2008 οι τράπεζες και οι αυτοκινητοβιομηχανίες ήλεγχαν το 79% των χορηγιών στον επαγγελματικό αθλητισμό. Σ’ αυτό το ποσό θα πρέπει να προστεθεί ο κύκλος εργασιών της βιομηχανίας παραγωγής αθλητικών ειδών.
Στο Λονδίνο, που θα έπρεπε να δονείται στον παλμό των προετοιμασιών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012, οι οδυνηρές οικονομικές εξελίξεις στο City, προκαλούν σοβαρές περικοπές.
Ο προϋπολογισμός για τους Αγώνες έχει μειωθεί κατά 75 εκατ. δολ., ενώ προβλέπεται να ακυρωθούν και μεγάλες χορηγίες. Ανάλογα είναι τα μηνύματα για τη Χειμερινή Ολυμπιάδα του 2014, που έχουν αναλάβει οι Ρώσοι, οι οποίοι ανακοίνωσαν ήδη περιστολή δαπανών.
Αλλά και οι “πύραυλοι” της Φόρμουλα Ένα κατεβάζουν ταχύτητα: μεγάλες εταιρείες ετοιμάζονται να αποσυρθούν ελλείψει χορηγών. Και από το χώρο του ποδοσφαίρου τα μηνύματα είναι άκρως ανησυχητικά, καθώς στην αγγλική Premier League, το ακριβότερο πρωτάθλημα του κόσμου, σε ποσοστό 25% οι κάτοχοι εισιτηρίων διαρκείας προτίθενται να τα επιστρέψουν ή να μην τα ανανεώσουν. Πολύς λόγος έγινε τον τελευταίο καιρό για την εξυγίανση του δημόσιου τομέα και τη μείωση στις αμοιβές στελεχών, περιλαμβανομένων και των γενικών γραμματέων.
Το γεγονός αυτό, όπως εκτιμούν οι σύμβουλοι, απαξιώνει το δημόσιο τομέα, καθώς τα ικανά στελέχη δεν ενδιαφέρονται να εργασθούν σ’ αυτόν.


Τα επικερδή επαγγέλματα που αναδεικνύονται εν μέσω της κρίσης.
Ναυαγοσώστες επιχειρήσεων δημιουργεί η κρίση. Πρόκειται για νέα προσοδοφόρα επαγγέλματα, που αναδεικνύονται, εκμεταλλευόμενα την σημερινή συγκυρία. Εταιρείες συμβούλων, διαχείρισης κρίσεων, ενεχυροδανειστήρια, εταιρείες που επιθυμούν να διευκολύνουν έναντι αδράς αμοιβής όσες επιχειρήσεις δοκιμάζονται από το “αντιμάμαλο” της ύφεσης. Ακόμη και σε μικρές αγγελίες εφημερίδων κάνουν την εμφάνιση τους εξειδικευμένοι ναυαγοσώστες, σύμβουλοι, ενεχυροδανειστές που θα πρότειναν λύσεις είτα θα προσφέρουν ζεστό χρήμα με ανταλλάγματα.
Σε αρκετές περιπτώσεις οι σωτήρες εμφανίζουν και τα μεγέθη των εταιρειών, αναλαμβάνοντας δέσμευση ότι μπορούν να ανταποκριθούν.
Όσοι λοιπόν διαθέτουν πρόσωπο στην αγορά, αξιόλογο προϊόν, έμπειρο στελεχιακό δυναμικό, οργάνωση με υποδομές και συστήματα ελέγχου και κάνουν τζίρο από 1 έως και 100 εκατομμύρια ευρώ, μπορούν να ελπίζουν σε διάσωση είτε μέσω συγχώνευσης είτε μέσω εξαγοράς. Όπως υποστηρίζει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας “business of success” Προκόπης Φούσας, οι τάσεις στην Ευρώπη και στην Ελλάδα δείχνουν συγχωνεύσεις και εξαγορές.
Δουλειά έχουν εταιρείες που μπορούν μεσοπρόθεσμα να προσφέρουν διέξοδο στα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν κλάδοι, πληττόμενοι περισσότερο από την ύφεση. Οι εταιρείες συμβούλων δεσμεύονται ότι μπορούν να συνδράμουν τον επιχειρηματία στην κατάρτιση ετήσιου είτε και μακροχρόνιου επιχειρηματικού σχεδίου, στο οποίο προϋπολογίζονται οι τακτικές και οι ενέργειες που θα βελτιώσουν τις πωλήσεις με το μικρότερο δυνατό κόστος. Στις υπηρεσίες που προσφέρουν περιλαμβάνονται, εκτός από τη διαγνωστική μελέτη, η αξιολόγηση ρίσκου, η κατάρτιση και εφαρμογή επιχειρηματικού σχεδίου, καθώς και οι απολογιστικές διαδικασίες ελέγχου οικονομικών αποτελεσμάτων. Στέλεχος εταιρείας του κλάδου υποστηρίζει ότι “η αγορά είναι τόσο στεγνή που δεν συζητάμε το ύψος της σύμβασης με τον υποψήφιο πελάτη. Του προτείνουμε να μας δώσει τη δουλειά και να πληρωθούμε, αφού διαπιστώσει ότι με το σχέδιο μας θα εξοικονομήσει κεφάλαια και θα περιορίσει το κόστος λειτουργίας”.
Όπως υποστηρίζουν οι ειδήμονες, παρήλθαν οι εποχές του “κατά μόνας”. Οι συγχωνεύσεις, οι συνεταιρισμοί, οι εξαγορές, επανέρχονται στο προσκήνιο. Όσο για τους πωλητές, όπως όλα δείχνουν, αφθονούν.
Ρ. Ζαχαριάδου

Δεν υπάρχουν σχόλια: