Πέμπτη 12 Μαρτίου 2009

ΕΛΠΕ: Ολοκληρώθηκε η συμφωνία με Edison SpA


Από την "Ναυτεμπορική" αναδημοσιεύουμε την παρακάτω είδηση:

Ολοκληρώθηκε η συμφωνία σύστασης κοινής εταιρείας συμμετοχών, που υπεγράφη την 3η Ιουλίου 2008, μεταξύ της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. και της EDISON SpA, της δεύτερης ιταλικής ενεργειακής εταιρείας.
Η νέα εταιρεία ονομάζεται elpedison και μέσω των θυγατρικών της, θα αποτελεί την δεύτερη εταιρεία παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας στην ελληνική αγορά.
Από εταιρική άποψη, η ολοκλήρωση της συμφωνίας υλοποιήθηκε με την συμμετοχή 50%-50% της ΕΛΠΕ και EDISON, στο μετοχικό κεφάλαιο της elpedison, η οποία κατέχει πλέον το 100% της «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ A.E» και το 65% της «ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΘΙΣΒΗΣ Α.Ε.».
Πρόεδρος της elpedison, εξελέγη ο κος Θεόδωρος Βάρδας και Διευθύνων Σύμβουλος ο κος Roberto Potì, εκπροσωπώντας την ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ και EDISON SpA αντίστοιχα.
Στόχος της elpedison είναι η δημιουργία παραγωγικού δυναμικού άνω των 2000 MW (εκ των οποίων 390 MW ήδη σε λειτουργία), ίσο προς το 20% της ελληνικής αγοράς. Η νεοσύστατη εταιρεία θα αναπτυχθεί και στον τομέα της εμπορίας και πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς επίσης και σε εκείνον των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Όπως δήλωσε ο κος Ιωάννης Κωστόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, «η δημιουργία της elpedison, διευρύνει σημαντικά τις δυνατότητες παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ και συνεισφέρει στην κάλυψη των αυξανόμενων ενεργειακών αναγκών της χώρας.
Η νέα εταιρεία ενισχύει την προσπάθεια του Ομίλου μας προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης και ανάπτυξης των δραστηριοτήτων μας σε ολόκληρο το ενεργειακό φάσμα».
«Με την ίδρυση της elpedison –δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της EDISON, κος Umberto Quadrino – συνεχίζεται η στρατηγική ανάπτυξης της EDISON στις διεθνείς αγορές. Η είσοδός μας ως του μεγαλύτερου ανεξάρτητου παραγωγού στην Ελλάδα με ένα αξιόλογο μερίδιο αγοράς, μας επιτρέπει άμεσα την εξασφάλιση σημαντικών αποτελεσμάτων τόσο στον τομέα της παραγωγής όσο και σε εκείνον της προμήθειας στους τελικούς πελάτες».
Η «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Ε.» διαχειρίζεται την, ήδη σε λειτουργία, μονάδα ηλεκτροπαραγωγής 390 MW συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου στη Θεσσαλονίκη. Η μονάδα αυτή, αποτελεί τον πρώτο ιδιωτικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα. Η «ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΘΙΣΒΗΣ Α.Ε.» ολοκληρώνει την κατασκευή μονάδας συνδυασμένου κύκλου 420 MW στη Θίσβη Βοιωτίας.
Ταυτόχρονα, συνεχίζεται και η διαδικασία συγχώνευσης με απορρόφηση της «ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΘΙΣΒΗΣ Α.Ε.» από την «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Ε.», η οποία θα ολοκληρωθεί εντός του 2009. Προβλέπεται ότι μετά την ολοκλήρωση και της εν λόγω διαδικασίας, η elpedison θα κατέχει το 75% της «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ», ενώ το 25% θα ανήκει στους σημερινούς μετόχους μειοψηφίας της «ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΘΙΣΒΗΣ Α.Ε.», δηλαδή στις εταιρείες ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ (HED) και ΧΑΛΚΟΡ, θυγατρικές των Ομίλων ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ και ΒΙΟΧΑΛΚΟ αντίστοιχα, με την καταβολή ενός συμπληρωματικού τιμήματος στους μετόχους της elpedison.

Δεν υπάρχουν σχόλια: