Κυριακή 22 Μαρτίου 2009

"Τσουνάμι" σαρώνει το Υπουργείο Ανάπτυξης


Μετά από πολύ καιρό, η εφημερίδα "Το Παρόν" δημοσιεύει άρθρο που μεταξύ των άλλων κάνει εκτενή αναφορά και στα ΕΛΠΕ. Υπενθυμίζεται ότι από τον Δεκέμβριο του 2007, ακριβώς την επόμενη Κυριακή που ανέλαβε η νέα διοίκηση, σταμάτησε ξαφνικά να αναφέρεται στα ΕΛΠΕ.

Ως γνωστόν το υπουργείο Ανάπτυξης εποπτεύει μερικές από τις μεγαλύτερες δημόσιες επιχειρήσεις της χώρας. Οι διοικητές των επιχειρήσεων αυτών, τον τελευταίο καιρό, λειτουργούν αγνοώντας τον προϊστάμενο τους υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, εκμεταλλευόμενοι και την ενασχόληση του με την υπόθεση της πώλησης της Ολυμπιακής Αεροπορίας.
Συγκεκριμένα περιστατικά επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές:
Στα ΕΛΠΕ ο πρόεδρος των Ελληνικών Πετρελαίων κ. Χριστοδούλου στις αρχές του μήνα αντικατέστησε τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΚΟ – θυγατρικής των ΕΛΠΕ – κ. Γεωρ. Γεωργίου, τοποθετώντας τον κ. Αλέξανδρο Γεωργίτση, που δεν έχει καμιά σχέση με τον χώρο της εμπορίας πετρελαιοειδών, προερχόμενος από τον τραπεζικό χώρο (σημ.τ.bl. για την ακρίβεια προέρχεται από τον χώρο των τροφίμων). Πριν από λίγο καιρό, τον Νοέμβριο συγκεκριμένα, ο κ. Αράπογλου τον έδιωξε από την Εθνική Τράπεζα όπου ήταν διευθυντής Λιανικής Τραπεζικής, γιατί τον θεώρησε υπεύθυνο για τη σύνταξη και αποστολή της επιστολής της Εθνικής Τράπεζας προς τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, με την οποία ενημέρωνε πως η τράπεζα αποφάσισε ν’ αναθέσει σε εισπρακτικές εταιρείες τις οφειλές εργαζομένων από στεγαστικά δάνεια. Και τότε έγινε χαμός. Το περίεργο και... προκλητικό για τα «γαλάζια παιδιά» είναι ότι ο κ. Γεωργίτσης είναι στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Κι αυτό αυξάνει την οργή για την εκλογή του κ. Χριστοδούλου, σκληρού Δεξιού, όταν ήταν κοντά στον Κωνσταντίνο Καραμανλή (σημ.τ.bl. στην πραγματικότητα, την δουλειά την οργάνωσε και υλοποίηση ο Δ/νων Σύμβουλος κ. Κωστόπουλος, εν γνώσει βέβαια του κ. Χριστοδούλου. Η υπόθεση μοιάζει λίγο με «δόσιμο» του κ. Χριστοδούλου).
Όταν το έμαθε ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης «βγήκε από τα ρούχα του» και οι φωνές τους ακόμα ακούγονται στο κτίριο του υπουργείου Ανάπτυξης. Φήμες λένε ότι για τη θέση αυτή προόριζε τον κ. Κανελλόπουλο, γνώστη του χώρου των πετρελαιοειδών, αφού εργαζόταν μέχρι πριν από έναν χρόνο ως μεσαίο στέλεχος στην εταιρεία πετρελαιοειδών BP.
Διαμαρτυρήθηκε μάλιστα έντονα ο υπουργός Ανάπτυξης στον πρόεδρο των ΕΛΠΕ, προς μεγάλη χαρά άλλου «γηραιού» προέδρου Οργανισμού του υπουργείου Ανάπτυξης, που αυτοαποκαλείται φίλος του κ. Χριστοδούλου αλλά εποφθαλμιά τη θέση του.
Στη ΔΕΠΑ τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος εκεί είναι ο κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου, που μέχρι το 2004 ήταν πωλητής αυτοκινήτων σε διάφορες εταιρείες.
Ταυτόχρονα είναι και πρόεδρος της ελληνοϊταλικής κοινοπραξίας που έχει αναλάβει την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας, με την επωνυμία ΠΟΣΕΔΩΝ.
Το συνολικό καθαρό ποσόν που εισπράττει από τις παραπάνω θέσεις πλησιάζει το ποσόν των 15.000 ευρώ μηνιαίως, πέρα από τα μπόνους, δύο δωρεάν αυτοκίνητα (προσφάτως ένα πανάκριβο τζιπ), τηλέφωνα, κάρτες κλπ.
Μετά τις εκλογές του 2007 αυτονομήθηκε στην κυριολεξία από το υπουργείο Ανάπτυξης. Οι σχέσεις του με τον αρμόδιο γενικό γραμματέα Κων. Μουσουρούλη είναι ιδιαίτερα κακές. Η συμπεριφορά του προς τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΠΑ λέγεται ότι είναι αλαζονική. Πρόσφατα ο υπουργός Ανάπτυξης του ζήτησε την παραίτηση του από τη θέση του προέδρου της εταιρείας ΠΟΣΕΙΔΩΝ, αλλά αρνήθηκε να συμμορφωθεί. Συχνά επικαλείται τη σχέση του με το πρωθυπουργικό γραφείο. Ήδη στο υπουργείο Ανάπτυξης ετοιμάζουν την καρατόμηση του.
Στον ΔΕΣΦΑ πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος είναι ο κ. Νικ. Μαυρομμάτης, πρώην στέλεχος του ομίλου εταιρειών ΤΙΤΑΝ. Μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο διευθύνων σύμβουλος ήταν ο κ. Στεργίου, που καρατομήθηκε με άκομψο τρόπο από τον κ. Φώλια, τέως υπουργό Ανάπτυξης, και την καρατόμηση του την έμαθε όταν ξεναγούσε τον πρωθυπουργό στις εγκαταστάσεις της ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα. Κατόπιν οι ιδιότητες προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου συνέπεσαν στο πρόσωπο του κ. Μαυρομμάτη. Χαρακτηρίζεται από τους ανθρώπους της ΔΕΣΦΑ άνθρωπος πράος, μειλίχιος και χαμηλών τόνων, αλλά ολίγον... πολυλογάς. Λόγω του χαρακτήρα του ο υπουργός Ανάπτυξης επέβαλε ως διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Κανελλόπουλο, τον οποίο προόριζε για τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου της ΕΚΟ. Δεν γνωρίζουμε αν ο κ. Μαυρομμάτης διαμαρτυρήθηκε για την αναγκαστική «συμβίωση» με τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο. Ο καιρός θα το δείξει.
Στο ΤΕΜΠΜΕ πρόεδρος έχει τοποθετηθεί ο κ. Νικ. Δομένικος από τον φίλο του κ. Μελ. Τζαφέρη, γενικό γραμματέα του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης σήμερα. Είναι υπάλληλος του ΕΟΜΜΕΧ και οι συνάδελφοί του δεν έχουν γι’ αυτόν και την καλύτερη γνώμη. Φήμες αναφέρουν ότι ήταν μέλος στο διοικητικό συμβούλιο του ΤΕΜΠΜΕ και επί υπουργίας Σιούφα, αλλά αποπέμφθηκε τότε για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο (σημ.τ.bl. φαίνεται ότι γενικά επιλέχθηκαν στελέχη από τον... αφρό του πάτου). Είναι άραγε αγαστή η συνεργασία του με τον σημερινό γενικό γραμματέα Βιομηχανίας κ. Γ. Αναστασόπουλο που χαρακτηρίζεται άξιος και έντιμος άνθρωπος.
Τέλος, δεν έχουν περάσει αρκετές μέρες από τότε που ο Νικ. Πευκιανάκης, διευθυντής του πολιτικού γραφείου του υπουργού Ανάπτυξης, και ο Κων. Μουσουρούλης, γενικός γραμματέας του υπουργείου, λογομάχησαν έντονα, με αποτέλεσμα οι φωνές τους ν’ ακουστούν στο κτίριο της οδού Μεσογείων.
Έχοντας περάσει με επιτυχία τον «κάβο» της πώλησης της Ολυμπιακής Αεροπορίας, ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης ασχολείται ήδη πιο ενεργά με τη διαχείριση των υποθέσεων του υπουργείου του, ετοιμάζοντας «τσουνάμι» αλλαγών στις εταιρείες και τους οργανισμούς που εποπτεύει. Ελπίζουμε ότι τα στελέχη που θα τοποθετήσει θα είναι άξια, ικανά και προπάντων εργατικά και έντιμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: