Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2007

Ομιλία Χρήστου Παπουτσή για τον Προϋπολογισμό του 2008

Δημοσιεύουμε απόσπασμα από την ομιλία του Χ. Παπουτσή στο Κοινοβούλιο, σχετικά με τα ΕΛ.ΠΕ. Ολόκληρο το κείμενο θα το βρείτε εδώ:
...Πάρτε για παράδειγμα τα Ελληνικά Πετρέλαια. Το ΠΑΣΟΚ έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του. Έτσι όπως καταγράφεται στο πρόγραμμά μας. Μας ενδιαφέρει ο στρατηγικός ρόλος του δημοσίου στα Ελληνικά Πετρέλαια.
Μας ενδιαφέρει η αναβάθμιση της εταιρείας, ο εκσυγχρονισμός, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Είχαμε προειδοποιήσει ότι η Νέα Δημοκρατία έχει διαφορετικές επιδιώξεις όσον αφορά το μελλοντικό ιδιοκτησιακό καθεστώς των Ελληνικών Πετρελαίων.
Και επεχείρησαν να δώσουν τη δική τους ερμηνεία στη σύμβαση του ελληνικού κράτους με τον όμιλο Λάτση όταν υπήρξε η συνένωση με την ΠΕΤΡΟΛΑ.
Μας έλεγαν μάλιστα οι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας και τα στελέχη της κυβέρνησης, ότι το 2008 αυτόματα το management, θα περάσει στον ιδιωτικό τομέα. Δεν είναι αλήθεια. Δεν υπάρχει πουθενά στη σύμβαση γραμμένο κάτι τέτοιο.
Και για του λόγου το αληθές καταθέτω τη σύμβαση σήμερα στα πρακτικά της Βουλής. Και αναμένω από την κυβέρνηση να μας εξηγήσει πού και σε ποιο άρθρο, υπάρχει αυτό επιχείρημα, στο οποίο τόσο καιρό αναφέρεστε.
Εκείνο το οποίο υπάρχει, είναι ότι το 50% συν μία μετοχή μπορεί να αποφασίζει για τη μεταφορά του management.
Όμως, αυτό σημαίνει ότι είναι θέμα πολιτικής απόφασης της κυβέρνησης, της διοίκησης και βεβαίως των Ταμείων, τα οποία έχουν ένα σημαντικό αριθμό μετοχών.
Και όταν όλοι αυτοί οι σχεδιασμοί της Νέας Δημοκρατίας αποκαλύφθηκαν και αντικρούστηκαν προχώρησαν και πάλι σεμνά και ταπεινά, στην τελευταία τους πράξη.
Όρισαν, μόλις πριν από λίγες ημέρες, ως εκπρόσωπο του δημοσίου και νέο διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας το μέχρι πρότινος εκπρόσωπο της μειοψηφίας στο διοικητικό συμβούλιο, που είχε οριστεί από τον Όμιλο Λάτση.
Σε ποια χώρα του κόσμου, κυρίες και μπορείτε να συναντήσετε αντίστοιχη πρακτική; Σε ποια ευνομούμενη πολιτεία; Σε ποια εισηγμένη εταιρεία στο χρηματιστήριο
Πρόκειται για σκάνδαλο πρώτου μεγέθους και κάποιος πρέπει επιτέλους να αναλάβει την ευθύνη, ο υπουργός; ο πρωθυπουργός; Βρείτε τα.
Αυτή είναι η πραγματικότητα και αποκαλύπτεται ότι και στον τομέα της ενέργειας η λεγόμενη μεταρρύθμιση είναι στην ουσία εκτέλεση «προσυμφωνημένων συμβολαίων με φίλια οικονομικά συμφέροντα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: