Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2007

Στην «τελική ευθεία» ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης

Από την εφημερίδα "Καθημερινή" αναδημοσιεύουμε:
Ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Χωροταξίας της Βουλγαρίας Ασέν Γκαγκαούζοφ δήλωσε στη βουλγαρική Βουλή ότι σε μερικές ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί η καταχώριση της διεθνούς εταιρίας σχεδιασμού, κατασκευής και εκμετάλλευσης του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης στο εμπορικό μητρώο της Ολλανδίας, όπου θα είναι η έδρα της επιχείρησης.
Σε απάντηση ερωτήσεων εκπροσώπων της αντιπολίτευσης στο πλαίσιο του τακτικού κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο Βούλγαρος υπουργός ενημέρωσε για τις εξελίξεις «στην τελική ευθεία» του μεγάλου έργου και διαβεβαίωσε ότι όλες οι δυσκολίες και διαφορές έχουν ξεπεραστεί.
Ο ίδιος επισήμανε ότι η ρωσική πετρελαϊκή εταιρία Transneft θα εγγυάται την προμήθεια επαρκών ποσοτήτων πετρελαίου για την αποτελεσματική λειτουργία του αγωγού, όπως προβλέπει η σχετική διακυβερνητική συμφωνία που υπεγράφη στην Αθήνα την περασμένη άνοιξη παρουσία του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, και των πρωθυπουργών της Ελλάδας, Κώστα Καραμανλή, και της Βουλγαρίας, Σεργκέι Στανίσεφ.
«Σε αυτή τη φάση δεν προβλέπεται πώληση μετοχών από το βουλγαρικό μερίδιο στο κεφάλαιο της διεθνούς εταιρίας», δήλωσε ο Βούλγαρος υπουργός, διευκρινίζοντας ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μόνο με απόφαση της βουλγαρικής κυβέρνησης, κατόπιν υποθετικής πρότασης των δύο δημόσιων εταιριών που θα εκπροσωπούν τη χώρα στη διεθνή επιχείρηση.
Σύμφωνα με τον κ. Γκαγκαούζοφ έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος κατά την κατασκευή και τη λειτουργία του αγωγού και ύστερα από πρόταση της βουλγαρικής πλευράς, η διεθνής εταιρία θα δημιουργήσει ειδικό ταμείο προστασίας του περιβάλλοντος.
Ο ίδιος επισήμανε ότι η μεταφορά του ρωσικού πετρελαίου μέχρι το βουλγαρικό λιμάνι Μπουργκάς στη Μαύρη Θάλασσα θα γίνεται μόνο από δεξαμενόπλοια (παλαιότητας 10 ετών) και με ενισχυμένο κύτος με δύο στρώματα λαμαρίνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: