Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2007

Ψάχνουν συμμάχους τα ΕΛΠΕ


Από την εφημερίδα "Τα Νέα" αναδημοσιεύουμε το άρθρο του Γ. Πουλερέ:
Η αλλαγή στο τιμόνι των ΕΛΠΕ με την ανάληψη του μάνατζμεντ από τον όμιλο Λάτση σηματοδοτεί, σύμφωνα με στελέχη της επιχείρησης, την εντονότερη δραστηριοποίησή της στην ευρύτερη αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η οποία ήδη βρίσκεται σε φάση σημαντικών ανακατατάξεων με πρωταγωνιστές κολοσσούς όπως η Lukoil και η Gazprom. Μάλιστα παράγοντες της αγοράς προβλέπουν μεγαλύτερα ανοίγματα των ΕΛΠΕ σε ξένους στρατηγικούς εταίρους και πιο επιθετικές κινήσεις στην ενεργειακή αγορά (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ηλεκτρισμός).
Η αλλαγή στη διοίκηση των ΕΛΠΕ αφορά την ανάληψη του μάνατζμεντ των Ελληνικών Πετρελαίων από τον κ. Γιάννη Κωστόπουλο, πρώην επικεφαλής της ΠΕΤΡΟΛΑ του ομίλου Λάτση, έξι μήνες πριν από την ημερομηνία (1η Ιουνίου 2008) που προβλεπόταν στη σύμβαση συγχώνευσης των ΕΛΠΕ με την ΠΕΤΡΟΛΑ του 2003. Όπως λένε στελέχη των ΕΛΠΕ, η ενεργειακή αγορά της συγκεκριμένης περιοχής βρίσκεται σε φάση σημαντικών ανακατατάξεων και η μάχη για τον έλεγχο διυλιστηρίων, αγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου, καθώς και για την απόκτηση αλυσίδων πρατηρίων υγρών καυσίμων κλιμακώνεται με πρωταγωνιστές πανίσχυρους ενεργειακούς ομίλους όπως οι ρωσικές Lukoil και Gazprom. Προκειμένου δε τα ΕΛΠΕ να παίξουν με καλύτερους όρους, πηγές του ομίλου Λάτση υποστηρίζουν ότι - ως ο μεγαλύτερος, πλέον, βασικός μέτοχος (ελέγχει άμεσα το 38% και ακόμη 2%-3%, μέσω συγγενών επενδυτικών κεφαλαίων)- έπρεπε να αναβαθμίσει την ούτως ή άλλως ισχυρή μέχρι σήμερα εκπροσώπησή του με δύο μέλη στο Δ.Σ. του ομίλου.
Πώς ελήφθη η απόφαση
Από την πλευρά του Ελληνικού Δημοσίου η απόφαση για «πρόωρη» εκχώρηση του μάνατζμεντ στον όμιλο Λάτση είχε ήδη ληφθεί εδώ και καιρό, επί θητείας του Δημήτρη Σιούφα στο υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά προβλεπόταν να υλοποιηθεί μέσα στους πρώτους μήνες του 2008. Ωστόσο οι πρόσφατες εξελίξεις περί τον ΟΤΕ και ο φόβος της κυβέρνησης να μη δοθεί αρνητικό μήνυμα στις διεθνείς χρηματαγορές, ότι η Ελλάδα δεν είναι φιλική απέναντι στα ιδιωτικά κεφάλαια, την υποχρέωσαν να δώσει το ΟΚ ακριβώς μία εβδομάδα μετά την κατάθεση της τροπολογίας Αλογοσκούφη, εκτιμούν παράγοντες της αγοράς.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες είναι πολύ πιθανό εν ευθέτω χρόνω το Δημόσιο να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση του ποσοστού που κατέχει σήμερα στο μετοχικό κεφάλαιο των ΕΛΠΕ, το οποίο ανέρχεται περίπου στο 36% (27,46% το Δημόσιο και 8,02% η Δημόσια Επιχείρηση Κινητών Αξιών), εκτιμώντας ότι δεν υπάρχει πλέον κανένας ιδιαίτερος λόγος να κατέχει τόσο μεγάλο ποσοστό. Πάντως το Ελληνικό Δημόσιο δεν φαίνεται διατεθειμένο να παραιτηθεί από το δικαίωμα του ελέγχου των αποφάσεων του Δ.Σ. των ΕΛΠΕ, λόγω της στρατηγικής σημασίας του ομίλου για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας.
Ο Τίμος Χριστοδούλου
Επισημαίνεται ότι ο Γιάννης Κωστόπουλος είναι ο άνθρωπος που πριν από την αναβάθμισή του ήταν ένας εκ των δύο εκπροσώπων του ομίλου Λάτση στο Δ.Σ. των ΕΛΠΕ (ο Θεόδωρος Βάρδας είναι ο έτερος) και επιπλέον ένας εκ των βασικών χειριστών της συμφωνίας συγχώνευσης των ΕΛΠΕ με την ΠΕΤΡΟΛΑ, το 2003. Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ωστόσο ότι ο Τίμος Χριστοδούλου, που ανέλαβε τη θέση του προέδρου των ΕΛΠΕ το 2004 κατόπιν εντολής του Πρωθυπουργού, θα εξακολουθήσει να παίζει σημαντικό ρόλο στις στρατηγικές αποφάσεις του ομίλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: