Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2007

Πως επηρεάζει η τιμή του αργού την ελληνική οικονομία

Αναδημοσιεύουμε από το capital.gr
Κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες θα επιβραδυνθεί η ανάπτυξη το 2008 τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρωζώνη, εφόσον οι τιμές του πετρελαίου παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διεύθυνσης οικονομικών μελετών και προβλέψεων της Eurobank EFG, επικεφαλής της οποίας είναι ο καθηγητής κ. Γκίκας Χαρδούβελης.
Στην ίδια μελέτη σημειώνεται πως η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα επιβραδυνθεί ελαφρά περισσότερο (κατά 0,6%) λόγω της υψηλότερης εξάρτησης από το πετρέλαιο. Κατά συνέπεια, με τις τιμές του αργού πετρελαίου στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα, ο κίνδυνος μιας υποχώρησης του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο 3,5% το 2008 (από 4,1% το 2007) είναι σημαντικός. Μια τέτοια εξέλιξη θέτει σε κίνδυνο την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2008, ο οποίος στηρίζεται στην προσδοκία ότι η οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με ένα ρυθμό 4% το 2008.
Όσον αφορά την σημασία των εμπορευμάτων για τους επενδυτές, οι εκτιμήσεις της διεύθυνσης οικονομικών μελετών και προβλέψεων της Eurobank EFG δείχνουν ότι η προσθήκη εμπορευμάτων σε μετοχικά και ομολογιακά χαρτοφυλάκια αυξάνει την απόδοση και μειώνει τον κίνδυνο για τους επενδυτές.
Από την εκτίμηση βέλτιστων χαρτοφυλακίων προκύπτει ότι οι συντηρητικοί επενδυτές θα πρέπει να κρατούν 10% του χαρτοφυλακίου τους σε εμπορεύματα. Η θετική επίδραση από την προσθήκη εμπορευμάτων στην απόδοση και το επίπεδο κινδύνου του χαρτοφυλακίου των επενδυτών οφείλεται κυρίως στην αρνητική συσχέτιση των τιμών των εμπορευμάτων με τις μετοχές και τα ομόλογα. Η πορεία των αγορών κατά τα τελευταία χρόνια δείχνει ότι τα εμπορεύματα προσφέρουν θετικές αποδόσεις σε περιόδους που οι τιμές των μετοχών και των ομολόγων υποχωρούν. Η διεύθυνση σημειώνει πως η ιδιότητα αυτή των εμπορευμάτων αποκτά ιδιαίτερη σημασία για τους επενδυτές σήμερα, καθώς η κρίση των πιστωτικών αγορών καθώς και ο κίνδυνος μιας ύφεσης στις ΗΠΑ οδηγεί σε σημαντική διόρθωση των διεθνών χρηματιστηρίων και των αγορών εταιρικών ομολόγων.
Η αύξηση της τιμής του αργού πετρελαίου στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, η οποία αποτελεί την τιμή αναφοράς παγκοσμίως, συμβαδίζει με την αύξηση των συνολικών κερδοσκοπικών θέσεων. Με τον όρο κερδοσκοπικές θέσεις ή κερδοσκοπικά συμβόλαια εννοούμε τον αριθμό ανοιχτών συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) σε πετρέλαιο συν τον προσαρμοσμένο αριθμό δικαιωμάτων (options) σε πετρέλαιο, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί από την Εποπτεύουσα Αρχή επί συναλλαγών σε εμπορεύματα στις ΗΠΑ (Commodity Futures Trading Commission – CFTC) ως κερδοσκοπικά.
Η αύξηση της τιμή του πετρελαίου από τις αρχές του 2004 μέχρι σήμερα ανήλθε στα 56 $/βαρέλι. Από την αύξηση αυτή εκτιμούμε ότι τουλάχιστον 23 $/βαρέλι οφείλεται στην κερδοσκοπική δραστηριότητα των επενδυτικών κεφαλαίων στη διεθνή αγορά πετρελαίου, ενώ η υπόλοιπη μεταβολή αποδίδεται στη μεταβολή των θεμελιωδών μεγεθών προσφοράς και ζήτησης. Η ανάλυσή της διεύθυνσης της Eurobank αφορά τον έλεγχο της σχέσης αιτιότητας μεταξύ των μεταβολών στις τιμές του αργού πετρελαίου και των μεταβολών στις καθαρές κερδοσκοπικές θέσεις αγοράς. Οι καθαρές κερδοσκοπικές θέσεις αγοράς ορίζονται ως η διαφορά μεταξύ κερδοσκοπικών θέσεων αγοράς και πώλησης.
Αναφορικά με τον ρόλο της προσφοράς και της ζήτησης, στη μελάτη αναφέρεται πως η ραγδαία αύξηση στις τιμές των εμπορευμάτων κατά την τελευταία πενταετία πυροδοτήθηκε καταρχήν από τις ανισορροπίες μεταξύ παγκόσμιας προσφοράς και ζήτησης στις φυσικές αγορές εμπορευμάτων. Οι υψηλοί ρυθμοί παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης που διατηρούνται από το 2002 έχουν αυξήσει κατακόρυφα τη ζήτηση για εμπορεύματα.
Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης αυτής προέρχεται από τις μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες – ιδιαίτερα την Κίνα με ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης κοντά στο 10% – οι οποίες βρίσκονται σε στάδιο βιομηχανοποίησης και κατασκευής υποδομών. Από την πλευρά της προσφοράς η εικόνα υπήρξε διαφορετική. Η μακρά περίοδος χαμηλών τιμών στα εμπορεύματα κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1980 και 1990 είχε ως αποτέλεσμα να μην πραγματοποιούνται επενδύσεις σε παραγωγικό δυναμικό στους περισσότερους κλάδους εμπορευμάτων. Κατά συνέπεια, η προσφορά δεν επαρκούσε να καλύψει τη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση, γεγονός που αντανακλάται στη μείωση των παγκοσμίων αποθεμάτων και την αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων από το 2002 και μετά.
Στη μελέτη της διεύθυνσης οικονομικών μελετών και προβλέψεων της Eurobank EFG υπογραμμίζεται πως η αυξημένη παρουσία επενδυτικών κεφαλαίων στις αγορές εμπορευμάτων απαιτεί την εξέταση της συμβολής της κερδοσκοπικής δραστηριότητας στη διαμόρφωση των τιμών.
Το συμπέρασμα της ανάλυσής είναι ότι ο ρόλος της κερδοσκοπίας στην διαμόρφωση των τιμών των εμπορευμάτων είναι σημαντικός. Η σημαντική αύξηση της κερδοσκοπικής δραστηριότητας στις αγορές συμβαδίζει με τη ραγδαία άνοδο των τιμών του πετρελαίου τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Για να εξετάσουμε την αλληλεπίδραση μεταξύ των κερδοσκοπικών θέσεων των επενδυτών στα παράγωγα πετρελαίου και της τιμής του πετρελαίου στη διεθνή αγορά, εκτιμήσαμε ένα πρωτότυπο δυναμικό οικονομετρικό υπόδειγμα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διεύθυνσης, η σημαντική αύξηση των κερδοσκοπικών θέσεων στα παράγωγα του αργού πετρελαίου από το 2004 και μετά εξηγεί το 41% της συνολικής αύξησης της τιμής του αργού πετρελαίου από τις αρχές του 2004 μέχρι σήμερα. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 23 δολάρια ανά βαρέλι από τα 89 δολάρια που κοστίζει σήμερα το αργό πετρέλαιο στη διεθνή αγορά. Παρότι η εκτίμησή είναι αρκετά συντηρητική, δείχνει ότι η τιμή του πετρελαίου μπορεί να μειωθεί τουλάχιστον μέχρι τα 66 δολάρια αν οι προσδοκίες των επενδυτικών funds που δραστηριοποιούνται στην αγορά παραγώγων του πετρελαίου αντιστραφούν, χωρίς καμιά αλλαγή στα θεμελιώδη μεγέθη προσφοράς και ζήτησης αργού πετρελαίου.Τέλος, σημειιώνεται πως η διεύθυνση οικονομικών μελετών και προβλέψεων της Eurobank EFG, εξέδωσε σήμερα το δέκατο τεύχος του δεύτερου τόμου της περιοδικής έκδοσης Οικονομία και Αγορές. Στο τεύχος αυτό φιλοξενείται άρθρο του Σύμβουλου Οικονομικών Μελετών της Eurobank EFG και Καθηγητή στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς κ. Δημήτρη Μαλλιαρόπουλου, του Επιστημονικού Συνεργάτη της Διεύθυνσης και Υποψήφιου Διδάκτορα στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς κ. Κωνσταντίνου Λαμπρινουδάκη και της Οικονομικής Αναλύτριας κ. Όλγας Κοσμά με τίτλο: "Τάσεις και προοπτικές των αγορών εμπορευμάτων: Συνέπειες για τις οικονομίες και τους επενδυτές".

Δεν υπάρχουν σχόλια: