Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2007

Κοινή πρόταση ΕΛΠΕ-OMV για εξαγορά NIS


Από το in.gr αναδημοσιεύουμε την παρακάτω είδηση:
Έτοιμα να συμμετάσχουν στη διεκδίκηση για την εξαγορά του σερβικού πετρελαϊκού μονοπωλίου Nafta Industrija Srbije (NIS) δηλώνουν τα Ελληνικά Πετρέλαια, από κοινού με την αυστριακή εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου ΟΜV.
Της προσπάθειας αυτής -και όχι μόνο- θα ηγηθεί ο κ. Γιάννης Κωστόπουλος, ο οποίος την Τρίτη τοποθετήθηκε στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου των ΕΛΠΕ, αντικαθιστώντας τον Π.Καβουλάκο.
Για τα νέα σχέδια των Ελληνικών Πετρελαίων για την περαιτέρω επέκτασή τους στη σερβικη αγορά ο γενικός διευθυντής διεθνών δραστηριοτήτων του ομίλου κ. Μιχάλης Μυριάνθης, δήλωσε ότι «τα ΕΛΠΕ είναι έτοιμα να συμπράξουν στον διαγωνισμό, από κοινού με την ΟΜV, με σκοπό την εξαγορά μεριδίου του σερβικού κρατικού πετρελαϊκού μονοπωλίου NIS και αναμένουν τις πρωτοβουλίες για το διαγωνισμό από την σερβική κυβέρνηση».Ο κ. Μυριάνθης πρόσθεσε ότι η σερβική κυβέρνηση αναμένεται να αποφασίσει μέχρι το τέλος του έτους το ποσοστό της «NIS» το οποίο θα πουλήσει και προτίθεται να ξεκινήσει το διαγωνισμό για την αποκρατικοποίησή του κατά το πρώτο διάστημα του 2008.
Η ονομαστική αξία του σερβικού διυλιστηρίου υπολογίζεται στα 1,2 δισ. δολ. Η σερβική εταιρεία NIS (Naftna Inbustria Srbije) αποτελεί ένα πλήρως καθετοποιημένο όμιλο πετρελαιοειδών με δέκα θυγατρικές και δραστηριότητες από την έρευνα υδρογονανθράκων μέχρι τον εφοδιασμό με τελικά προϊόντα μέσω μιας αλυσίδας 500 πρατηρίων.Στον τομέα της διύλισης δραστηριοποιείται μέσω δύο διυλιστηρίων, στο Nόβι Σαντ και το Πάντσεβο, τα οποία εκτιμάται ότι, εάν εκσυγχρονιστούν, μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες σε πετρελαιοειδή της μισής βαλκανικής αγοράς. Ειδικά το διυλιστήριο του Πάντσεβο έχει και στρατηγική σημασία λόγω της γεωγραφικής του θέσης στο Δούναβη σε σημείο από το οποίο θα διέρχεται ο αγωγός πετρελαίου Kωστάντζας - Tεργέστης. H στρατηγική αυτή σημασία έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον και μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών, ενώ εκτιμάται ότι το ενδιαφέρον θα διευρυνθεί με την έναρξη του διαγωνισμού. H σερβική επιχείρηση απασχολεί συνολικά 17.000 εργαζόμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: