Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2007

Το Δημόσιο φεύγει, ο Λάτσης έρχεται


Από την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", αναδημοσιεύουμε το άρθρο το Μ. Καϊταντζίδη:
Ξεκίνημα νέας χρονιάς, με νέα πρόσωπα, που σηματοδοτούν ωστόσο και αλλαγές πρακτικών και νοοτροπίας, σημαίνει, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, η ανάληψη καθηκόντων διευθύνοντος συμβούλου από τον Ιωάννη Κωστόπουλο στα Ελληνικά Πετρέλαια, όπου μετέχουν εξίσου το Δημόσιο και ο όμιλος Λάτση (με 35% ο καθένας).
Η τοποθέτηση του στελέχους που προέρχεται από τον όμιλο Λάτση, έγινε με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Πριν λήξει
Χρονικά τέσσερις μήνες πριν λήξει η σύμβαση του παραιτηθέντα διευθύνοντος συμβούλου Πάνου Καβουλάκου και περίπου εφτά μήνες πριν ισχύσει η συμφωνία Δημοσίου και ομίλου Λάτση του 2003, για επιλογή του μάνατζμεντ της εταιρείας από τη γενική συνέλευση των μετόχων. Επισήμως και ημιεπισήμως τα στελέχη των ΕΛΛ.ΠΕ. που γνωρίζουν, αλλά και η πολιτική ηγεσία των υπουργείων Οικονομίας και Ανάπτυξης, τονίζουν ότι στο θέμα των ΕΛΛ.ΠΕ., Δημόσιο και στρατηγικός επενδυτής (Λάτσης) έχουν κοινούς στόχους.
Η θέση αυτή μπορεί να είναι ειλικρινής. Ωστόσο όπως δείχνουν όλα, θα ισχύσει για όσο διάστημα χρειαστεί το «μαγαζί» να μπει σε μια σειρά, να αποσαφηνιστούν οι διαθέσεις του Δημοσίου για τους άλλους κλάδους της ενέργειας (φυσικό αέριο, ηλεκτροπαραγωγή) και για την έρευνα πετρελαίου στην Ελλάδα. Από κεί και πέρα θα διαφανούν οι πραγματικές δυνατότητες των ΕΛΛ.ΠΕ., ο ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν και ο τρόπος αξιοποίησης από την πλευρά Λάτση των υπεραξιών που θα έχουν δημιουργηθεί. Οπως έλεγε χαρακτηριστικά στέλεχος ενεργειακής εταιρείας, τα ΕΛΛ.ΠΕ. τα τελευταία χρόνια «άπλωσαν πολύ τραχανά και πρέπει να αρχίσουν να τον μαζεύουν», εννοώντας την επέκταση σε Αίγυπτο και Λιβύη για έρευνες, Βαλκάνια και Κύπρο στην εμπορία, τις επενδύσεις στα διυλιστήρια της Ελευσίνας και της Θεσσαλονίκης.

Αναφορικά με την επιλογή Κωστόπουλου για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, οι εκτιμήσεις είναι ότι σηματοδοτεί την μεταβίβαση του ελέγχου των ΕΛΛ.ΠΕ. προς την πλευρά Λάτση. Κανείς όμως δεν μπορεί να αμφισβητήσει, ότι από το 2003 και μετά, και κυρίως από το 2004 και, όταν η Paneuropean, μέσω της οποίας ο όμιλος Λάτση συμμετέχει στο μ.κ. των ΕΛΛ.ΠΕ., αύξησε το ποσοστό του σε περίπου 33%, όλες οι αποφάσεις λαμβάνονταν ύστερα από συνεννόηση των δύο πλευρών. Επίσης τα δύο βασικά στελέχη της Πετρόλα, πριν αυτή απορροφηθεί στα ΕΛΛ.ΠΕ., ο Ιωάννης Κωστόπουλος και ο Θόδωρος Βάρδας (μέλη του δ.σ. των ΕΛΛ.ΠΕ.) ήταν οι άνθρωποι με τους οποίους έπρεπε να συνεννοηθούν ο πρόεδρος του ομίλου Τίμος Χριστοδούλου και ο διευθύνων σύμβουλος Πάνος Καβουλάκος (διορισμένοι από το Δημόσιο) για τα θέματα που έπρεπε να γνωρίζει ο στρατηγικός επενδυτής των ΕΛΛ.ΠΕ.
Ετσι βραχυπρόθεσμα δεν πρόκειται να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές, πέρα από το στιλ διοίκησης του νέου διευθύνοντος και την έμφαση που αυτός θα δώσει σε τομείς όπως η καλύτερη απόδοση των διυλιστηρίων, η επίτευξη οικονομιών κλίμακας κ.λπ.
Οι όποιες ουσιαστικές εξελίξεις πρέπει να αναμένονται από το σημείο που ο όμιλος κριθεί ότι ενισχύει τη θέση του και επιτυγχάνει τους στόχους που έθεσε σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Σε ΕΚΟ-ΑΣΠΡΟΦΟΣ
Πέρα από την αλλαγή του διευθύνοντος συμβούλου των ΕΛΛ.ΠΕ., αλλαγές δεν αποκλείεται να έχουμε και στις κυριότερες από τις θυγατρικές, όπως είναι η ΕΚΟ και η ΑΣΠΡΟΦΟΣ, όπου είχαν τοποθετηθεί στελέχη συνδεδεμένα με την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.
Ωστόσο, εντελώς συμπτωματικά, αλλαγές προέκυψαν και στο σωματείο των ΕΛΛ.ΠΕ., το δ.σ. του οποίου απέσυρε την εμπιστοσύνη του από τον πρόεδρό του Αλέξη Αθανασόπουλο, εκλέγοντας τον Γιώργο Οφθαλμίδη από τη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με μερίδα των συνδικαλιστών στο «πραξικόπημα» κατά του πρώην προέδρου του σωματείου, στο οποίο συνασπίσθηκαν οι παρατάξεις ΔΑΚΕ, ΠΑΜΕ και μία ανεξάρτητη παράταξη του ΠΑΣΟΚ, «μεθοδεύτηκε» από συνδικαλιστικό στέλεχος της πρώην Πετρόλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: