Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2007

Οι προσλήψεις Διευθυντών στα ΕΛΠΕ


Στις 11 ανέρχονται οι προσλήψεις Διευθυντών και Συμβούλων που πραγματοποιήθηκαν στα ΕΛΠΕ από το καλοκαίρι του 2005 και μετά. Εγκαινιάσθηκε έτσι μία νέα τακτική, όπου όταν απαιτείται κάλυψη θέσης Διευθυντή, αυτή να γίνεται από την εξωτερική αγορά και όχι από το υπάρχον δυναμικό των ΕΛΠΕ. Φαίνεται ότι τα στελέχη της ΑΓΕΤ και του ΤΙΤΑΝΑ γνωρίζουν καλύτερα την πετρελαϊκή αγορά από ότι τα στελέχη των ΕΛΠΕ. Στην νέα κατάσταση η οποία τείνει να διαμορφωθεί, τα στελέχη των ΕΛΠΕ θα τερματίζουν την σταδιοδρομία τους στον βαθμό του Προϊσταμένου, ενώ οι ανώτερες θέσεις θα καλύπτονται από άτομα που θα ρωτάνε : "Πείτε μας τι να σας συμβουλεύσουμε" ή "Πείτε μας τι εντολές να σας δώσουμε να εκτελέσετε". Χαρακτηριστικό των νεοεισερχομένων είναι ότι από την πρώτη μέρα της πρόσληψης τους, γνωρίζουν ποια είναι και απαιτούν όλα τα δικαιώματα τους (VOLVO, παροχές κλπ).
Κάποιοι από τους Συμβούλους, έχουν ήδη καλύψει Διευθυντικές θέσεις. Οι μισθολογικές ανισότητες που έχουν διαμορφωθεί είναι ήδη μεγάλες και έχει παγιωθεί ένα διαχωρισμός σε πατρίκιους και πληβείους. Πατρίκιοι φυσικά είναι οι νεοπροσληφθέντες. Στους πληβείους και χαμηλοαμειβόμενους (δηλ. στην πλέμπα των Διευθυντών), υπάρχουν και μερικοί που χαρακτηρίζονται (και είναι) μάχιμοι και που διαχειρίζονται εργασίες ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και των οποίων η αποδοτικότητα συσχετίζεται άμεσα με την κερδοφορία του Ομίλου. Παρόλα αυτά, οι αποδοχές τους μόλις που ξεπερνούν το ήμισυ των αποδοχών των νεοπροσληφθέντων. Εάν δεν θίγαμε προσωπικά δεδομένα, θα αναφέραμε και αριθμούς.
Οι ειδικότητες των νεοπροσληφθέντων Διευθυντών είναι ποικίλες όπως οικονομικοί, προμηθειών, ανθρώπινου δυναμικού, έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων. Ειδικότητες που οι συνάδελφοι, αλλά και ο οποιοσδήποτε, μπορεί να αντιληφθεί αν είναι απαραίτητο να καλυφθούν από την ελεύθερη αγορά ή από το υπάρχον δυναμικό των ΕΛΠΕ.
Η μόνη ειδικότητα από την οποία δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη είναι των ναυτιλιακών. Τα θέματα αυτά τα χειρίζεται προσωπικά ο κ. Χριστοδούλου καθώς οι γνώσεις του και οι κάθε είδους δυνατότητες του υπερκαλύπτουν τον τομέα αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: